Παλαιότερες

Με το φτωχό μου μυαλό...

SportDay

Κατάρρευση του συνεταιρισμού Alpha και Nova για την εκμετάλλευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Σούπερ Λίγκας είναι πιθανόν καταστροφική, αλλά και χρήσιμη για κάποια συμπεράσματα.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης έδειξε για μία ακόμα φορά ότι είναι μοναχοφάης, αλλά και πως κάνει τις καλύτερες επιλογές για την ομάδα του. Τη στιγμή που όλοι θα σταυρώνουν τα δάχτυλα ή θα τρέχουν για να βρουν τηλεοπτική στέγη, ο Ολυμπιακός έχει το καλό συμβόλαιο με τη ΝΕΤ, το οποίο δύσκολα θα πάρει άλλος.

Η Σούπερ Λίγκα αντιμετώπισε τον διαγωνισμό με μια χαριτωμένη ελαφρότητα. Εκτός του ότι όσοι δίνανε προσφορές δεν ξέρανε πόσες ακριβώς ομάδες θα είχανε στο τέλος, η Σούπερ Λίγκα έκανε το ολέθριο λάθος να κάνει διαγωνισμό χωρίς εγγυητικές επιστολές. Σήμερα οι Γερμανοί του Alpha θα το σκέφτονταν δύο φορές να αποσύρουν την προσφορά τους, αν εκτός από το πρεστίζ τους στοίχιζε και σε χρήμα.

Οσο για προβλέψεις για το μέλλον, σύμφωνα με κάθε λογική είναι δυσοίωνες. Με την παγκόσμια κρίση να μειώνει τη διαφήμιση και να χτυπάει τα Μέσα, οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι πρώην ιδιοκτήτες της Netmed, που είχαν την πρόνοια ή την τύχη να πουλήσουν λίγο πριν από την κρίση. Με 300+ εκατομμύρια να έχουν δοθεί για την αγορά της Netmed και με 140 εκατομμύρια κεφαλαιοποίηση, η Forthnet, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, έχει αρκετά προβλήματα ώστε να μην έχει καμία διάθεση να ανεβάσει την προσφορά της για να πάρει τα αποκλειστικά δικαιώματα της Λίγκας. Από την άλλη, το πακέτο που είχε ο Alpha με αγώνες του Σαββάτου δεν είναι ελκυστικό για να χτυπηθεί στην ίδια τιμή από άλλο κανάλι. Ιδιαίτερα όταν το κανάλι γνωρίζει ότι η Λίγκα βρίσκεται σε μειονεκτική θέση.

Οπότε, η Σούπερ Λίγκα θα ακολουθήσει την πεπατημένη κρατικοδίαιτη τακτική. «Ελπίζουμε ότι το πακέτο τώρα θα το πάρει η ΕΡΤ, που για την ώρα με τον Ολυμπιακό και την Ξάνθη έχει αγώνες, αλλά όχι και πρόγραμμα», ήταν η τοποθέτηση παράγοντα της Σούπερ Λίγκας για τη συνέχεια. Μια λογική προσέγγιση στο πρόβλημα, η οποία όμως δεν ξεφεύγει από το «να βρούμε ένα σπόνσορα για το πρωτάθλημα. Να πάμε στον ΟΠΑΠ», που χαρακτήρισε την εμπορική πολιτική της Σούπερ Λίγκας από την ίδρυσή της. Οταν η αγορά δεν σηκώνει το κόστος, ας το σηκώσει ο φορολογούμενος με την εισφορά του στην ΕΡΤ.

Το επόμενο συμβούλιο της Σούπερ Λίγκας είναι σε πέντε μέρες, αλλά η επόμενη Πέμπτη μοιάζει πολύ μακρινή με την ανασφάλεια στις ομάδες για τα τηλεοπτικά. Ηδη πριν από τη συλλογική διαπραγμάτευση ο Θόδωρος Ζαγοράκης είχε αφήσει να εννοηθεί ότι αν δεν έπαιρνε τα λεφτά που περίμενε, θα διαπραγματευόταν ανεξάρτητα με την ΕΡΤ. Στην ΑΕΚ το τηλεοπτικό συμβόλαιο της επόμενης χρονιάς θα χρησιμοποιούνταν ως εγγύηση για το δάνειο με τη Morgan Stanley. Τώρα χωρίς συμβόλαιο είναι σχεδόν αδύνατον ο Νάσος Θανόπουλος, υπεύθυνος της Morgan Stanley για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, να δώσει δάνειο χωρίς εγγύηση.

Η συμφωνία της Λίγκας με την ΕΡΤ είναι πιθανή, αλλά όχι και σίγουρη. Είναι λοιπόν λογικό ομάδες να προσεγγίσουν την ΕΡΤ για να κλείσουν συμφωνίες, έτσι ώστε σε περίπτωση που η συλλογική συμφωνία αποτύχει να έχουν ανεξάρτητα συμβόλαια. Ο κίνδυνος τιμωρίας για ανεξάρτητη διαπραγμάτευση είναι ανύπαρκτος, μια και είναι σόλικο η Σούπερ Λίγκα να τιμωρήσει μέλος της, όταν η ίδια απέτυχε να προβλέψει την κατάθεση εγγυητικής επιστολής από τους συμμετέχοντες στον προηγούμενο διαγωνισμό. Οσο για το επιχείρημα «και τι θα γίνει; Θα μείνουν οι ομάδες χωρίς συμβόλαιο», το μόνο που χρειάζεται να υπενθυμιστεί είναι η εποχή της κατάρρευσης του Alpha Digital. Οταν έχοντας το συμβόλαιο με τον Πασχάλη, που είχε πουλήσει τα δικαιώματα στο κρατικό, ο Παναθηναϊκός συνέχισε να εισπράττει σοβαρά λεφτά, όταν ο Ολυμπιακός αναγκάστηκε να μεταδίδει τους αγώνες του στο Magic με τα τηλεοπτικά έσοδα να έχουν ελαχιστοποιηθεί.
Μια και ήρθαμε στα λεφτά, κάποια στιγμή οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να καταλάβουν και να το περάσουν στους οπαδούς ότι η κρίση δεν είναι κάτι που αρχίζει στις 8, όταν βγαίνει η Ολγα Τρέμη, και τελειώνει με τον Διαμανταρίδη όταν λέει τον καιρό. Η κρίση στις προηγμένες οικονομίες έχει αρχίσει και στις πιο υπανάπτυκτες, όπως της Ελλάδας, θα αργήσει να εκδηλωθεί, αλλά δεν τη γλιτώνουμε. Την κρίση πρώτοι θα την αισθανθούν αυτοί που έχουν τα λεφτά και αυτοί που θα μένουν άνεργοι.

Επειδή λοιπόν τις μεγάλες ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας τις έχουν κατά κανόνα πλούσιοι, είναι αυτοί που ένιωσαν πρώτοι την κρίση. Ιδιαίτερα αυτοί που ασχολούνται με τα εφοπλιστικά την άκουσαν κανονικά. Φυσικά όχι στα επίπεδα των κοινών ανθρώπων, να ζορίζονται οικονομικά, αλλά εάν κάποιος έχει οκτώ δισεκατομμύρια σε μετοχές και βλέπει μέσα σε μερικές μέρες να έχει μείνει με δύο, όσο και να φανεί αστείο, νιώθει απελπιστικά φτωχός. Χωρίς καμία διάθεση να σπαταλήσει λεφτά σε σαχλαμάρες, όπως οι αγορές των ποδοσφαιριστών και τα ανοίγματα σε κατασκευές γηπέδων. Γκέγκε; Ακόμα όμως και αν δεν γκέγκε, το ίδιο κάνει. Απλώς οι εφημερίδες θα φωνάζουν γιατί οι μέτοχοι δεν βάζουν λεφτά -όπως γίνεται σήμερα στην ΑΕΚ-, μετά θα φωνάζουν γιατί δεν πουλάνε την ομάδα σε κάποιον που θα έχει να βάλει –όπως γίνεται σήμερα στην ΑΕΚ– και μετά, όταν δεν θα εμφανίζεται κανένας για να αγοράσει, θα καταλάβουν ότι το να επαναλαμβάνεις κάτι που είχε νόημα πριν από ένα χρόνο, αλλά δεν έχει πλέον, είναι γελοίο. Οπως θα γίνει σύντομα στην ΑΕΚ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x