Πριν από μερικές μέρες παρουσιάστηκαν στο Υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών, παρόντος του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη και εκπροσώπων από το Υπουργείο Εσωτερικών και την Τροχαία, τα αποτελέσματα της εκστρατείας «Πάμε για να ξανάρθουμε» που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Πάσχα. Η εκστρατεία πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με την εταιρεία-μέλος του «Γέφυρα Α.Ε.» (Ρίο – Αντίριο), καταγράφοντας τις απόψεις των Ελλήνων οδηγών για τα αίτια πρόκλησης των ατυχημάτων στους δρόμους.
Η έρευνα παρουσιάστηκε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο με διευρυμένο το αρχικό δείγμα πληθυσμού. Προστέθηκαν σπουδαστές της Σχολής Ικάρων (νέοι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο) και επαγγελματίες οδηγοί ταξί (με συχνή παρουσία στο δρόμο σε 4 διαφορετικές περιοχές της χώρας) και τα αποτελέσματα είναι πολύ ενδιαφέροντα. Ποσοστό 90% των οδηγών πιστεύει ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την πρόκληση ατυχημάτων έχει η κακή ποιότητα των δρόμων, το 85,6% θεωρεί ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ανθρώπινη συμπεριφορά και ειδικότερα η επιθετική οδήγηση και το 83,1% ότι φταίνε οι πολλαπλές παραβάσεις των άλλων οδηγών, όπως και η έλλειψη κυκλοφοριακής αγωγής και παιδείας.
Πάντως, η παρουσία και ο έλεγχος της Τροχαίας (78,4%) και η σήμανση –πινακίδες, ενημέρωση (79,4%)– θεωρούνται ως οι σημαντικότεροι παράγοντες στην αποτελεσματικότερη αστυνόμευση της κυκλοφορίας. Επισημάνθηκε η ανάγκη παρουσίας της Τροχαίας για πρόληψη και όχι καταστολή. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το Ινστιτούτο βράβευσε τον «Τροχονόμο της χρονιάς» που επιλέγεται κάθε χρόνο με κριτήριο τη σημαντική συμβολή του στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την προστασία της ζωής των πολιτών.
Βραβεύτηκαν από το Λεκανοπέδιο Αττικής ο αστυφύλακας Σπύρος Μερτζανίδης (Τροχαία Καισαριανής) και από την περιφέρεια ο αρχιφύλακας Νικόλαος Τριανταφύλλης (Τροχαία Θηβών). Στο τμήμα που υπηρετούν δόθηκε ραντάρ τελευταίας τεχνολογίας, συμβολική προσφορά του Ινστιτούτου στον αγώνα της πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων που έχει εξελιχτεί σε μάστιγα για την κοινωνία μας. Η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά μετά τη Λιθουανία και τη Λετονία.
Καθημερινά θρηνούμε έξι ζωές από ατυχήματα, με τις μισές να είναι ηλικίας έως 36 ετών. Μετά τη βράβευση ο υπουργός απένειμε στον εκπρόσωπο της «Γέφυρα Α.Ε.» το πιστοποιητικό του ελβετικού οργανισμού «My Climate», επιβραβεύοντας την εκστρατεία για την οικολογική οδήγηση και την αντιστάθμιση ρύπων διοξειδίου του άνθρακα των οχημάτων που πέρασαν από τη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης δράσης.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.