Η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Οικονομικής Επιτροπής για το ποδόσφαιρο μπορεί να αλλάξει τον χάρτη
Νέα δεδομένα στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη μπορεί να επιφέρει η πρόταση της γαλλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Οικονομικής Επιτροπής για το ποδόσφαιρο, στα πρότυπα του DNCG που λειτουργεί στη Γαλλία.
Το Direction Nationale du Controle de Gestion (Εθνικό Συμβούλιο Ελέγχου Διοίκησης) είναι μία ανεξάρτητη αρχή, της οποίας αποστολή είναι να ελέγχει τα οικονομικά στοιχεία των γαλλικών επαγγελματικών ποδοσφαιρικών συλλόγων. Στόχος της είναι να εξασφαλιστεί ότι οι ομάδες που ξεκινούν να μετέχουν σε μία διοργάνωση δεν θα αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς οικονομικά προβλήματα που θα τις οδηγήσουν σε χρεοκοπία. Γεγονός που, εφόσον συμβεί, θα έχει και επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία της διοργάνωσης. Το σύστημα αυτό είναι το αυστηρότερο που λειτουργεί στην Ευρώπη και οι ποινές για τους συλλόγους που παρατυπούν είναι η αφαίρεση βαθμών, η απαγόρευση μεταγραφών, ακόμα και η αποβολή από τις διοργανώσεις.
Η πρόταση της γαλλικής προεδρίας, που θα συζητηθεί στη συνάντηση των υπουργών Αθλητισμού των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την ερχόμενη εβδομάδα στο Μπιαρίτς, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Στην Αγγλία πιστεύουν πως αυτή η κίνηση έχει κυρίως στόχο να πλήξει το πλουσιότερο πρωτάθλημα στον κόσμο, που είναι η Πρέμιερ Λιγκ. Και είναι λογικό, μια και αρκετοί μεγάλοι αγγλικοί σύλλογοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Λίβερπουλ, των οποίων τα χρέη ξεπερνούν κατά πολύ τον ετήσιο τζίρο τους. Σε περίπτωση που η πρόταση αυτή γινόταν άμεσα πράξη, οι ομάδες αυτές θα έχαναν το δικαίωμα συμμετοχής στις διοργανώσεις.
Σαφώς, όμως, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στο νησί, αλλά και σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, αλλά και η Ελλάδα. Υποστηρικτής της ιδέας αυτής είναι και ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί, ο οποίος πολλές φορές στο παρελθόν είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την οικονομική πολιτική των συλλόγων που μετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οι οποίοι, παρά τις μεγάλες «τρύπες» στα ταμεία τους, συνεχίζουν να κάνουν ακριβές μεταγραφές. Μάλιστα, μόλις σχεδόν πριν από ένα μήνα ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, ο Ντέιβιντ Τέιλορ, είχε στείλει σαφή προειδοποίηση προς τους προβληματικούς συλλόγους, απειλώντας τους ακόμα και με αποβολή μελλοντικά από το Τσάμπιονς Λιγκ και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Από το στόμα του Σκωτσέζου παράγοντα είχε ακουστεί ότι θα ήταν πιο σωστή η εφαρμογή του γαλλικού μοντέλου σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Τα πρώτα βήματα προς το «οικονομικό fair play» που θέλει να εφαρμόσει η ΟΥΕΦΑ έγιναν πριν από λίγα χρόνια με το σύστημα αδειοδότησης των συλλόγων (club licensing). Ομως, πλέον θεωρούν πως πρέπει να παρθούν πιο αυστηρά μέτρα και η πρόταση του Γάλλου υπουργού Αθλητισμού και πρώην ομοσπονδιακού τεχνικού της εθνικής ομάδας ράγκμπι των «τρικολόρ», Μπερνάρντ Λαπόρτ, μοιάζει να είναι η ενδεδειγμένη λύση.
Η ψήφιση της πρότασης αυτής δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τη γαλλική προεδρία, μια και, πέρα από τις αντιδράσεις των υπόλοιπων χωρών, μπαίνουν και πιο πρακτικά ζητήματα, αφού κάθε χώρα διέπεται από διαφορετική νομοθεσία. Οι κρατικές επιχορηγήσεις, η φορολογία και οι μεταναστεύσεις είναι θέματα που θα πρέπει να ξεπεραστούν προτού τεθεί σε ισχύ αυτό το πρόγραμμα. Η εναρμόνιση των χωρών ξεπερνά τον χώρο του ποδοσφαίρου και αγγίζει πολιτικά και νομοθετικά πεδία, κάτι που γνωρίζει ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Κάποιοι εκτιμούν ότι άμεσος στόχος δεν είναι η επιβολή του συγκεκριμένου σχεδίου, αλλά να τεθούν οι βάσεις για καλύτερη διακυβέρνηση του αθλήματος μέσω «περισσότερων κανονισμών και μεγαλύτερης διαφάνειας». Μπορεί αφορμή για τέτοιου είδους μέτρα να είναι το ποδόσφαιρο, όμως θεωρείται βέβαιο πως θα επηρεαστούν κι άλλα ομαδικά αθλήματα.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.