Τεν Κάτε, Κώστας Αντωνίου και Νίκος Πατέρας είναι οι υπαίτιοι της σημερινής αγωνιστικής κατάστασης του Παναθηναϊκού.
Στις αρχές του περασμένου Ιούνη ο (δυνάμει τότε) πρόεδρος του πολυμετοχικού Παναθηναϊκού, κ. Πατέρας, είχε δηλώσει στη «SportDay» σχετικά με την επιλογή προπονητή: «Θα διαλέξω με βάση το προσωπικό μου κριτήριο και τις εισηγήσεις του Κώστα Αντωνίου». Αρα οι δυο τους και κυρίως ο πρόεδρος έχει την ευθύνη για την επιλογή Τεν Κάτε. Αναρωτιόμουν τότε σε σχετικό άρθρο μου («SportDay» 5/6/2008) ποια θα ήταν τα κριτήρια του νεόκοπου παράγοντα. Στο ίδιο άρθρο και ανάμεσα στους πέντε (φημολογούμενους, με τους οποίους είχαν γίνει και σχετικές επαφές, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ) τότε υποψήφιους για τον πάγκο του Παναθηναϊκού, τον κύριο Τεν Κάτε τον είχα κατατάξει στην τέταρτη θέση, κυρίως γιατί δεν είχε εμπειρία πρωταθλητισμού σε μεγάλες ομάδες από τη θέση του πρώτου προπονητή.
Ομως φταίει μόνο ο Τεν Κάτε για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο Παναθηναϊκός; Αναμφίβολα όχι. Βέβαια, φταίει ο Τεν Κάτε σε πολλά σημεία. Φταίει γιατί έπειτα από τέσσερις μήνες στην ομάδα δεν έχει κατορθώσει να καταλήξει σε ένα βασικό κορμό. Φταίει γιατί ενώ δηλώνει ότι κύριος στόχος είναι το πρωτάθλημα, η ομάδα βρίσκεται στην 6η θέση (με διαφορά ενός γκολ από τον Πανιώνιο) μετά το 1/4 περίπου του πρωταθλήματος, πίσω από την Ξάνθη και τον Εργοτέλη, και δείχνει να πειραματίζεται ακόμα για τη βασική ενδεκάδα και να μη γνωρίζει τις ικανότητες και τις δυνατότητες των ποδοσφαιριστών του. Φταίει γιατί η διαχείριση του έμψυχου υλικού θυμίζει λίγο νηπιαγωγείο, μια και κάποια αταξία αντί να τιμωρείται με... στάση προσοχής στο ένα πόδι τιμωρείται με αποκλεισμό από τη 18άδα. Εκανε μια λάθος ενέργεια ο Ιβανσιτς, εκτός 18άδας, έκανε μια παραπάνω ντρίμπλα στην προπόνηση ο Μουν, εκτός 18άδας κ.λπ.
Δεν είναι μόνο η σύνθεση της ενδεκάδας, αλλά και αυτή της 18άδας που προκαλεί κάθε φορά εντύπωση και πολλά ερωτήματα. Ακόμη, ο κύριος Τεν Κάτε αποδεικνύει σχεδόν σε κάθε ματς ότι υστερεί σημαντικά στη σωστή διαχείριση του υλικού του κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Οι περισσότερες αλλαγές που έχει κάνει σε όλους τους αγώνες αποδείχθηκαν άστοχες, δεν προσέφεραν τίποτα, ενώ επιπροσθέτως ανακάτεψαν την ομάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι στους αγώνες με Ηρακλή και Εργοτέλη ο Παναθηναϊκός έκανε ένα σωρό ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο, ενώ μετά τις αλλαγές του Τεν Κάτε στο δεύτερο ημίχρονο δημιούργησε και στα δύο ματς τόσες ευκαιρίες που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Ο Τεν Κάτε δείχνει μια ανεξήγητη αγωνία να παίζουν ή να παίρνουν ευκαιρίες όλοι οι παίκτες που μεταγράφηκαν στο «τριφύλλι» το καλοκαίρι, λες και πρέπει να αποδείξει ότι ο σχεδιασμός (στον οποίο δεν συμμετείχε) που έγινε πρέπει να δικαιωθεί. Τέλος, ο Τεν Κάτε φταίει γιατί δεν είχε ή δεν επιδίωξε ποτέ του να έχει ενεργό ρόλο στις μεταγραφές του καλοκαιριού, γι' αυτό και ήταν εύστοχος ο χαρακτηρισμός τότε του Κώστα Βαϊμάκη «Ο προπονητής που έβλεπε τις μεταγραφές να περνούν από μπροστά του».
Φταίει όμως και ο κύριος Αντωνίου. Διότι ως βασικός υπεύθυνος του σχεδιασμού της φετινής ομάδας έχει αποτύχει πλήρως. Οχι μόνο στο θέμα του προπονητή. Απέτυχε γιατί, όπως είχα γράψει («SportDay» 24/6/2008), οι μεταγραφές και οι αποδεσμεύσεις του Παναθηναϊκού έγιναν χωρίς κανένα σχέδιο. Αποτελούσαν απλώς κινήσεις εντυπωσιασμού και πλειοδοσίας, που σκοπό είχαν να αποδείξουν ότι ο πολυμετοχικός είναι το νέο αφεντικό. Απέτυχε ο κύριος Αντωνίου διότι ενώ χρόνια τώρα λέμε ότι ο ΠΑΟ χρειάζεται π.χ. δεξί μπακ, και ενώ αποκτήθηκαν δύο παίκτες γι' αυτή τη θέση (Γκάμπριελ, Μουν και ίσως και ο Μελίσσης), τελικά παίζουν πάλι ο Νίλσον και ο Βύντρα.
Απέτυχε ο κύριος Αντωνίου γιατί ενώ διαχειρίστηκε περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές, ποσό πρωτοφανές για τα δεδομένα όχι μόνο του Παναθηναϊκού, δεν κατόρθωσε να πάρει ούτε έναν παίκτη που να κάνει τη διαφορά από την περσινή ομάδα (τουλάχιστον δεν έχει φανεί μέχρι τώρα κάτι τέτοιο) και τώρα κάποιοι θα κλαίνε τα λεφτά τους. Απέτυχε ο κύριος Αντωνίου (του οποίου τα προσόντα για τη θέση που κατέχει ήταν η αρθογραφία του σε φιλικά προσκείμενη στην ομάδα εφημερίδα και η συμμετοχή του στην εκπομπή «Αθλητική Κυριακή») γιατί μόνο με τα χρήματα που πήρε ο ΠΑΟΚ από τις μεταγραφές Χριστοδουλόπουλου και Μελίσση, ο Ζήσης Βρύζας (ένας πραγματικός τεχνικός διευθυντής) κατόρθωσε να κάνει μεταγραφές και να φτιάξει μια ομάδα στην οποία σήμερα οι Χριστοδουλόπουλος και Μελίσσης θα ήταν απλώς αναπληρωματικοί.
Τέλος, φταίει και ο κύριος Πατέρας. Φταίει γιατί με δεξιώσεις και φιέστες για ελάχιστες επιτυχίες αποπροσανατόλισε την ομάδα και έχασε (ο ίδιος προσωπικά) το ματς με την ΑΕΚ. Φταίει γιατί τα προσωπικά του κριτήρια αποδεικνύονται λανθασμένα. Φταίει γιατί ενώ ο σχεδιασμός των -απαραίτητων- μεταγραφών του Ιανουαρίου θα έπρεπε τώρα να ολοκληρώνεται, συνεχώς αναβάλλεται και δεν δείχνει να ενδιαφέρεται ή να παίρνει πρωτοβουλίες. Για να μην αναφερθούμε και σε άλλα εσωτερικά διοικητικά θέματα, φταίει γιατί ως εκφραστής και ηγέτης του νέου, πολυμετοχικού Παναθηναϊκού θα κατορθώσει να αποσυσπειρώσει ξανά τον κόσμο και θα είναι παρά πολύ δύσκολο στο μέλλον να ξαναδούμε το ΟΑΚΑ γεμάτο.
Πατέρας, Αντωνίου και Τεν Κάτε φταίνε γιατί ο Παναθηναϊκός ξαναγίνεται προβλέψιμος, η χαρά των «μικρών» ομάδων, φταίνε γιατί ο Παναθηναϊκός θα ξαναμπεί σε τροχιά ανυποληψίας, φταίνε γιατί πολύ γρήγορα ο Παναθηναϊκός φαίνεται να βρίσκεται εκτός στόχων, φταίνε για μία ακόμα χαμένη χρονιά. Ισως δε λιγότερο από τους τρείς να φταίει ο Τεν Κάτε.
ΥΓ.: Αν δεν είχε μπει το γκολ του Σαλπιγγίδη με τον Ηρακλή (γιατί άραγε αντικαταστάθηκε στο ματς με τον Εργοτέλη;) στο 93’, θα είχαμε για δύο συνεχή εντός έδρας παιχνίδια του Παναθηναϊκού ημίχρονο 1 τελικό 2. Ξέρετε πόσα λεφτά δίνει αυτό το στοίχημα; Ειδικά αν παίζονταν τα δύο παιχνίδια μαζί...
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.