Τον περασμένο Ιούλιο στην Πορταριά, στην προετοιμασία του Ηρακλή, ο Πεντράθα είχε ζητήσει από τους επιθετικούς να κάνουν μια άσκηση. Γινόταν μια σέντρα από τα δεξιά και ο επιθετικός έπρεπε να φτάσει στην μπάλα και να τη στείλει στην άλλη γωνία. Οταν ήρθε η σειρά του Μαρκές να τελειώσει την άσκηση με το προβλεπόμενο σουτ, αυτός σήκωσε την μπάλα με το δεξί, έκανε μια περιστροφή και την «έσβησε» με το αριστερό: θα ζήλευε κι ο Ρόι Ρέις! Οι συμπαίκτες του έτρεξαν να πανηγυρίσουν το κόλπο, ο κόουτς έδειξε απόγνωση. «Καλή χρονιά» σκέφτηκα. Εκτιμώ βαθύτατα τον Πεντράθα και τρελαίνομαι για τον Μαρκές. Οπως, νομίζω, και ο Αντώνης Ρέμος.
Στα δύσκολα προβλήματα δεν βοηθά το ένστικτο: απαιτείται ανάλυση των δεδομένων. Η πειθαρχία του γραπτού λόγου βοηθά.
Λάθη
Ο Μαρκές έχει κάνει λάθη ασυγχώρητα. Το πρώτο λάθος το έκανε στην προετοιμασία στην Ολλανδία, όταν δήλωσε ότι θέλει να φύγει χωρίς να έχει πρόταση. Το δεύτερο όταν θεώρησε πως η συγγνώμη και η ενσωμάτωσή του στην ομάδα σημαίνουν ότι παίρνει σπίτι και τη φανέλα του βασικού. Το τρίτο λάθος ήταν η συμπεριφορά του το Σάββατο, όταν μάζεψε τα πράγματά του κι έφυγε από το ξενοδοχείο. Η όλη ιστορία ολοκληρώνεται με ένα «τελειώσαμε», αλλά ο Αντώνης Ρέμος έχει κάνει σουξέ το «Δεν τελειώσαμε», μην το ξεχνάμε.
Μαρκές
Ο Πεντράθα στην ιστορία έχει κάνει ένα λάθος κι αυτός –θα ήταν μικρό αν δεν είχε κάνει το ίδιο και με τον Ααρόν. Ο Ισπανός δεν μου μοιάζει να προσπάθησε ποτέ να προσεγγίσει τον Μαρκές, όχι ως προπονητής, αλλά σαν παιδαγωγός: ο Μαρκές (κι ο Ααρόν) αυτό κυρίως είχε ανάγκη. Το παρελθόν τού μικρού μαρτυρά ένα πρόβλημα νεανικής παραβατικής συμπεριφοράς: το αίμα του καίει. Ο Μαρκές παράτησε την Ατλέτικο Μαδρίτης και γύρισε στο χωριό του –ένας έξυπνος άνθρωπος που πιστεύει στα προσόντα του θα πρέπει να έχει στα υπ' όψιν του πώς θα τον προσεγγίσει για να τον βελτιώσει όχι ως ποδοσφαιριστή, αλλά ως άνθρωπο. Ο Μαρκές δεν χρειάζεται έναν προπονητή που θα του μάθει μπάλα ούτε έναν κόουτς που θα τον βοηθήσει να απλοποιήσει το παιγνίδι του: έχει ανάγκη έναν άνθρωπο που ξέρει τη ζωή και μπορεί να του δώσει πέντε συμβουλές. Ο Μαρκές έχει ανάγκη μιας ειδικής αντιμετώπισης: αυτό του έλειψε στην Ισπανία και γι' αυτό δεν έκανε εκεί καριέρα. Απορώ πώς ο Πεντράθα αυτό δεν το έλαβε υπ' όψιν του. Αναρωτιέμαι επίσης τι θα έκανε αν ήταν προπονητής του Μαραντόνα στη Νάπολι. Θα πει κάποιος ότι ο Μαρκές δεν είναι Μαραντόνα. Πολύ σωστά. Αλλά δεν μου προκύπτει ότι κι ο Πεντράθα δούλευε στο Καμπιονάτο.
Φερέρ
Γιατί ο κόουτς δεν προσπάθησε λίγο παραπάνω να προσεγγίσει τον παίκτη; Γιατί θεωρεί ότι τα καπρίτσια του οφείλονται στη δική του τωρινή κακή σχέση με τον κάποτε φίλο του Μανέλ Φερέρ, ο οποίος για τον Μαρκές είναι κάτι σαν πατέρας. Αν δεν είχε διώξει και τον Ααρόν χωρίς να επιχειρήσει να τον προσεγγίσει σαν δάσκαλος, θα του 'δινα δίκιο. Τώρα πολύ φοβάμαι πως ο καλός Πεντράθα βλέπει «φαντάσματα»: όσο μεγάλη κι αν είναι η κόντρα του με τον Ισπανό ατζέντη που τον κακολογεί, ο μικρός δεν φταίει σε τίποτα. Κι έχει και αρκετή προσωπικότητα για να μη λειτουργεί σαν πιόνι κάποιου.
Νεύρα
Δεν τον δικαιολογώ τον Μαρκές, αλλά καταλαβαίνω τα νεύρα του. Η απόφαση του Πεντράθα να τον αποκλείσει από την ενδεκάδα της πρεμιέρας ήταν διπλό λάθος: αφενός ήταν δεδομένο ότι θα στραπατσάριζε την ψυχολογία τού παίκτη που προερχόταν από την εμφάνιση και το γκολ στο φιλικό με τη Λάρισα και αφετέρου αποδείχτηκε και αγωνιστικά λάθος, διότι ο καλός Γιάντσης δεν είναι χαφ-εξτρέμ. Ο Μαρκές ένιωσε αδικημένος και αντέδρασε, δείχνοντας τον θυμό του. Θα μπορούσε να μείνει και να κλειστεί στον εαυτό του, χάνοντας κάθε ενδιαφέρον για την ομάδα –το κακό θα ήταν ίδιο.
Σανμαρτεάν
Το να κόψεις την μπάλα στον Ισπανό είναι εύκολο: η μαστοριά είναι να τον διαχειριστείς με τρόπους που να επιτρέπουν στην ομάδα να έχει κέρδος. Πριν από μερικά χρόνια ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι έκανε μια αληθινή επίδειξη δύναμης στα αποδυτήρια του ΠΑΟ εξαφανίζοντας τον Λουτσιάν Σανμαρτεάν, ο οποίος στην πρώτη χρονιά του στην Ελλάδα είχε βοηθήσει τον ΠΑΟ καθοριστικά να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Ο Ιταλός τον άφησε στην άκρη, επειδή του ξεκαθάρισε ότι δεν τον υπολογίζει. Οι παίκτες πήραν το μήνυμα ότι ο κόουτς δεν αστειεύεται και η διοίκηση στήριξε τον προπονητή, επειδή έτσι πρέπει. Κι ο ΠΑΟ είχε χάσει το πρωτάθλημα από τον Δεκέμβρη και τελικά τερμάτισε τρίτος…
Κέρδος
Μια ομάδα πρέπει να έχει κέρδος από τους ποδοσφαιριστές, να παίρνει από αυτούς το περισσότερο που μπορεί. Ο Ρέμος μπορεί να «αποκεφαλίσει» τον Μαρκές: θα χάσει και τα όσα αγωνιστικά μπορεί ο παίκτης να προσφέρει και την πιθανότητα να βάλει χάρη σε αυτόν κάποτε κάποια χρήματα στο ταμείο. Μπορεί επίσης να τον συγχωρέσει και να τον αφήσει να τσακώνεται με τον Πεντράθα –οι δυο τους είναι σχεδόν αδύνατο να συνεργαστούν. Αν περάσει το «θέλω» του προπονητή χάνεται οριστικά ο παίκτης, αν στον Μαρκές συγχωρέσουν το παράπτωμα με μια απλή τιμωρία κινδυνεύουν να δουν τα αποδυτήρια να διαλύονται. Ας συνυπολογιστεί και ότι η ομάδα μοιάζει στημένη πάνω του. Η απώλειά του μπορεί να γίνει άλλοθι για πιθανή αποτυχία.
Οι άλλοι
Δεν ξέρω τι θα κάνει ο Ρέμος. Ο Κόκκαλης θα έδιωχνε τον προπονητή, ο Τζίγκερ κι ο Νικολαΐδης, ακόμα κι ο Πηλαδάκης, θα στήριζαν τον κόουτς. Οι διοικητικές αποφάσεις των τριών νεότερων είναι συνήθως ορθότερες, αλλά οι συναισθηματικές και οπαδικές αποφάσεις του Κόκκαλη βοηθούν τον Ολυμπιακό να κερδίζει. Ισως η μόνη λύση θα ήταν να καθίσουν ο Ρέμος, ο Πεντράθα κι ο Μαρκές σε ένα τραπέζι και να αναλάβουν κάποιες αμοιβαίες δεσμεύσεις. Θα κάτσουν ξανά οι δυο μαζί; Ποτέ μη λες ποτέ. Αμεσα δεν πρέπει, σύντομα επιβάλλεται. Αν υπάρχει στον κόσμο ένας άνθρωπος που μπορεί να τους συμβιβάσει είναι ο Αντώνης. Αλλιώς θα πρέπει να διαλέξει ή τον ένα ή τον άλλο…
Απορίες
Τις απορίες του για την πολιτική του ΠΑΟ γύρω από τη διαιτησία καταθέτει ο φίλος αναγνώστης Αλέξανδρος Μαντίκας –πράγμα που δείχνει ότι όσα γράφω πιάνουν τόπο, μια και κάποιοι ψύχραιμοι και λογικοί άνθρωποι προβληματίζονται. Μου γράφει:
«Το άρθρο για τον Σαραϊδάρη ήταν πολύ καλό και τονίζει κάποια σημεία που είναι αλήθεια και για πολλούς που ασχολούνται με τα του ποδοσφαίρου είναι και λίγο περίεργα, όπως π.χ. με τις πολλές χορηγίες που πάνε σε ΕΠΟ από επίσημες ή ανεπίσημες φιλοπαναθηναϊκές πηγές. Είναι επίσης μια σωστή άποψη ότι από τότε που άλλαξαν τα "κόζια" ο ΠΑΟ δεν έχει μια ξεκάθαρη πολιτική για τη διαιτησία, απλώς φωνάζει όταν θεωρεί ότι αδικείται αλλά τίποτα παραπάνω.
Αυτό που κάνει πολλούς από εμάς να απορούμε είναι το εξής: (…) Είναι δυνατόν άνθρωποι όπως ο Τζίγκερ, ο Πατέρας ή ο "Βγενό" να ελπίζουν ότι κάποια μέρα θα σταματήσουν να έχουν προβλήματα με τη διαιτησία λόγω των χορηγιών; Μόνο αν είναι χαζοί θα το πιστεύουν, αλλά μάλλον δεν υφίσταται τέτοιο πρόβλημα.
Τι άλλη εξήγηση υπάρχει; Ακούγεται πολύ ότι οι δύο μεγάλοι τα έχουνε κάνει πλακάκια μεταξύ τους. Θα το δεχόμουνα, αν για κάθε 2-3 πρωταθλήματα του ΟΣΦΠ, έπαιρνε και ο ΠΑΟ από ένα, πράγμα που δεν συμβαίνει. Αρα ούτε αυτό είναι.
Ουσιαστικά είναι σαν να λέμε ότι καθόμαστε και παίζουμε 21, γνωρίζοντας ότι ο αντίπαλος έχει την τράπουλα σημαδεμένη και θα κερδίζει συνέχεια, αλλά εμείς εξακολουθούμε να ποντάρουμε λεφτά και φυσικά να τα χάνουμε.
Προσωπικά δεν βρίσκω κάποια λογική απάντηση και δεν έχω και απαίτηση να έχεις εσύ (…). Κάποτε έγραψες ότι η "Παράγκα" το 2004 έδινε τα κλειδιά στον Τζίγκερ, αλλά αυτός, προς τιμήν του (συμφωνώ), δεν τα δέχτηκε. Δεν θα ήταν όμως πιο λογικό αντί να τους διώξει απλώς να πάρει τα κλειδιά και να αποτρέψει τη λειτουργία της; Τι κέρδος είχε να τους αφήσει να κάνουν τις ομορφιές τους; Θα δεχόμουνα την απάντηση ότι δεν θέλει ούτε να τους βλέπει, πλην όμως έγινε πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, γνωρίζει κι αυτός όσα γράφεις για τις χορηγίες και συνέχισε να κάθεται και στο ίδιο τραπέζι μαζί τους!
Δεν έχω φυσικά απαίτηση σε κάθε τι που γράφεις να μας δίνεις και εξήγηση, απλώς μου φαίνεται ότι μεγάλο μέρος του κόσμου την έχει αυτή την απορία...».
Χάρη στο «Active»!
Μεγάλη έκπληξη η απόκτηση του Ρεκόμπα από τον Πανιώνιο. Για την ιστορία, η μεταγραφή του Ουρουγουανού ξεκίνησε από μια συνέντευξη που ο παίκτης έδωσε στο «Αctive» μαζί με τον Λάμπρο Χούτο και στην οποία δήλωνε ότι πολύ θα ήθελε να αγωνιστεί με τον Ελληνα επιθετικό: αν ο Λάμπρος έδινε την ίδια συνέντευξη μαζί με τον Τότι, με τον οποίο επίσης είναι φίλος, μπορεί στην πλατεία να βλέπαμε και τον αρχηγό της Ρόμα!
(Πάντως, ο Χούτος αγαπάει τον Πανιώνιο και εκτός από το να πείσει τον Ρεκόμπα να 'ρθει στην Αθήνα, έπεισε και τον δάσκαλο Αλντο Μαλντέρα να αναλάβει τις ακαδημίες της ομάδας. Είναι ακόμα μικρός και παίζει και μια χαρά μπάλα, αλλιώς τον είχαμε έτοιμο τον νέο τεχνικό μας διευθυντή στη Νέα Σμύρνη).
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.