Παλαιότερες

Κάποια πράγματα που ξέρω γι' αυτούς

SportDay

Σας είχα υποσχεθεί χθες να σας γράψω κάποια πράγματα που έμαθα για τους ξένους –κυρίως– παίκτες των μεγάλων ομάδων που ήρθαν στον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟ και την ΑΕΚ φέτος το καλοκαίρι. Το ξέρω ότι αυτή την εποχή, διαβάζοντας στις παραλίες εφημερίδες, προτιμάτε να σας χαϊδεύουν τα αυτιά και να σας μιλάνε για σούπερ παίκτες που βγάζουν μάτια και τρώνε παιδιά, αλλά επιτρέψτε μου να εκφράσω και μερικές ενστάσεις. Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι πληροφορίες μου αποδεικνύονται συνήθως σωστές.

Η εντύπωση που έχω είναι ότι φέτος το καλοκαίρι ήρθαν αρκετοί καλοί παίκτες, αλλά τον χειμώνα θα γίνει κατανοητό ότι οι καλύτεροι είναι αυτοί για τους οποίους έγινε μικρότερος θόρυβος! Βάζω από τώρα το χέρι μου στη φωτιά για τους Λατίνους του Αστέρα Τρίπολης π.χ.: κάποιοι θα βγάλουν μάτια. Ομως το θέμα μου δεν είναι οι καλοί παίκτες: είναι το κατά πόσο δικαιολογείται ο θόρυβος που έγινε για μερικούς από τους νεοφερμένους.

Οσκαρ

Ο Οσκαρ είναι πολύ χρήσιμος για ομάδες που έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο επιθετικού παιχνιδιού. Μια ομάδα που θέλει να κάνει κατοχή μπάλας, να παίξει με πολλές μικρές πάσες (όπως η εθνική Ισπανίας στο Euro π.χ.), να βγάζει στην επίθεση χαφ από τις δεύτερες γραμμές, είναι απαραίτητο να έχει έναν καλό πασαδόρο, ικανό να γίνεται στήριγμα του (συμ)παίκτη που κουβαλά μπάλα. Τέτοιος παίκτης είναι ο Οσκαρ και γι' αυτό τον πήρε ο Βαλβέρδε: η ερώτηση είναι τι θα τον κάνει αν οι μέσοι της ομάδας του εξακολουθούν να παίζουν αλλιώς! Στα φιλικά που είδα ο «Τζόλε» και ο Γκαλέτι (αλλά και ο Σίσιτς, ο Τοροσίδης, ακόμα κι ο Μενδρινός) τρέχουν με την μπάλα στα πόδια αλλάζοντας ελάχιστες πάσες: αυτός ο τρόπος παιχνιδιού ακυρώνει εντελώς τον Ισπανό, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημά του. Σε έναν Ολυμπιακό που εξακολουθεί να βασίζεται στις ατομικές προσπάθειες των ακραίων χαφ του θα είχαν πρόβλημα να παίξουν και ο Ινιέστα και ο Τσάβι και ο Νταβίδ Σίλβα!

Ντούντου

Αν τον είχε πάρει πέρυσι ο Ολυμπιακός τον Ντούντου, θα 'λεγα ότι είναι η μεγαλύτερη μεταγραφή που έχει γίνει στην Ελλάδα. Ομως τον χρόνο που πέρασε ο καλός αυτός Βραζιλιάνος διέλυσε ό,τι καλό είχε φτιάξει. Στην ΤΣΣΚΑ τελείωσε ελάχιστα ματς μέσα στη σεζόν και η αλλαγή θέσης δεν του έκανε καλό, μια και ο Ντούντου (που έπαιζε κάτι σαν «οργανωτής από τα μετόπισθεν» όταν ήρθε στην Ευρώπη) δεν έδειξε τον δυναμισμό που απαιτεί η θέση του αμυντικού χαφ. Η γνώμη μου είναι ότι μπορεί να διεκδικήσει τη θέση του Στολτίδη –για «κόφτη» μόνο του μπροστά από την άμυνα τον φοβάμαι. Πάντως, λογικά θα ξεκινήσει καλά, διότι έρχεται από τη Μόσχα με ματς στα πόδια του.

ΠΑΟ

Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα έχασε τη θέση του στην ενδεκάδα της Αρσεναλ διότι δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό των άλλων χαφ της ομάδας του Βενγκέρ. Ο Σίλβα στα καλά του χρόνια ήταν ένας καταπληκτικός «σύρτης», που κάλυπτε τον χώρο πίσω από το πλάγιο μπακ που έπαιρνε επιθετικές πρωτοβουλίες: στη «σελεσάο» ήταν ο παίκτης που επέτρεπε στον Ρομπέρτο Κάρλος και τον Καφού να παίρνουν τις αγαπημένες τους επιθετικές πρωτοβουλίες. Οταν έχασε την εκρηκτικότητά του, έχασε και τη θέση του. Εχω την υποψία ότι ο Τεν Κάτε θα του δώσει στον ΠΑΟ πιο δημιουργικό ρόλο για να εκμεταλλευτεί την εμπειρία του. Είμαι περίεργος να δω τη συνύπαρξή του με τον Μάτος: αν μοιραστούν σωστά οι ρόλοι, δεν αποκλείεται να προκύψει κάτι σπουδαίο, αν όχι, μπορεί οι δυο τους να έχουν δυσκολίες, μια και δεν βλέπω τον Σίλβα διατεθειμένο να τρέχει για τον μικρό.

Βραζιλιάνοι

Ο Γκάμπριελ δεν έχει αμυντικά προβλήματα –απλώς ξεχνιέται στην επίθεση: είναι διαφορετικό. Αν ήταν πιο πολύ συγκεντρωμένος στο παιχνίδι του, θα έπαιζε στην εθνική Βραζιλίας –αυτές οι επιπολαιότητές του έχουν σταθεί η αιτία που δεν έκανε μεταγραφή σε μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα. Ολοι ορκίζονται στα προσόντα του, αλλά πολύς κόσμος που παρακολουθεί το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο αναρωτιέται για το αρμονικό της συνεργασίας του με τον Τεν Κάτε. Ιδιες απορίες συνοδεύουν και τον Ρικάρντο Σόουζα. Ενας φίλος μάνατζερ μου έλεγε ότι ή θα τον πουλήσει ο ΠΑΟ του χρόνου 20 εκατ. ευρώ ή θα κλαίνε τα λεφτά που ξόδεψαν: δυστυχώς οι πιθανότητες δεν είναι 50-50. Ο Σόουζα έχει καλή τεχνική, είναι δυνατός και ξέρει τη θέση του φορ, αλλά έχει το κακό συνήθειο να χάνεται και να κρύβεται από την ευθύνη. Ελπίζω να έχει καταλάβει ότι ο ΠΑΟ του δίνει την τελευταία ευκαιρία να πετύχει στην Ευρώπη, πράγμα που τον ενδιαφέρει. Στα δύο προηγούμενα περάσματά του απέτυχε παταγωδώς.

Ρουκάβινα

Είναι καλός τεχνίτης, πολύ γρήγορος, αλλά δεν είναι κατανοητό σε ποια θέση παίζει. Οι συστάσεις λένε δεύτερος επιθετικός, αλλά ο Τεν Κάτε παίζει με έναν κυνηγό και ο Κροάτης φορ δεν είναι. Δεν είναι επίσης πλάγιος χαφ, ούτε φυσικά «δεκάρι». Ξέρει μπάλα, πρέπει να μάθει ποδόσφαιρο. Καλά ξεμπερδέματα.

ΑΕΚ

Ο Χουανφράν είναι σίγουρα πιο επιθετικός μπακ από τον Αρουαμπαρένα, αλλά έρχεται από μέτρια σεζόν. Ο Μαϊστόροβιτς θα πρέπει να μάθει το παιχνίδι του Κυργιάκου: δεν θα 'ναι τόσο εύκολη η μεταξύ τους συνεργασία, ειδικά στην αρχή, μια και είναι βαριά κορμιά και οι δύο. Ο Σκόκο είναι γρήγορος, καλός τεχνίτης, παίζει καλά και στις δύο πλευρές, αλλά δύσκολα θα βάλει τα γκολ που έβαλε ο Λυμπερόπουλος. Μου λένε ότι είναι και συνηθισμένος να παίζει πολύ με την μπάλα: οι επιθετικοί που πρόκοψαν έχοντας πίσω τους τον Ριβάλντο ήταν αυτοί που την μπάλα την άφηναν στον Βραζιλιάνο –κάποια στιγμή θα το καταλάβει. Ποιος με έχει εντυπωσιάσει στην ΑΕΚ; Ο Ζορμπάς. Εξαρτάται από το μυαλό που έχει στο κεφάλι του αν σε δύο χρόνια θα είναι αστέρι.

Θα γίνει...

Θα πάει ο Κριστιάνο Ρονάλντο στη Ρεάλ Μαδρίτης; Πιστεύω πως ναι, όχι τόσο διότι τα χρήματα που δίνει η «Βασίλισσα» είναι τόσα πολλά που καμία ομάδα δεν μπορεί να αρνηθεί, όσο διότι ο Πορτογάλος βρήκε ένα εξαιρετικό βοηθό στην προσπάθειά του να μετακομίσει στη Μαδρίτη: τον κύριο πρόεδρο της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ.

Μέχρι τώρα ο Πορτογάλος αρνούνταν να τοποθετηθεί δημόσια, χαρίζοντας σε όποιον κατά τη διάρκεια του Euro τον ρωτούσε αν θα πάει στη Ρεάλ μόνο χαμόγελα. Πριν από είκοσι μέρες ξαφνικά ο Ζεπ Μπλάτερ εμφανίστηκε ως αυτόκλητος υπερασπιστής των ονείρων των οπαδών της «Βασίλισσας», παίρνοντας θέση υπέρ της μεταγραφής του ποδοσφαιριστή, χωρίς μάλιστα κανένας να τον ρωτήσει! Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον Ρονάλντο σε μια συνέντευξή του στην ελβετική τηλεόραση, χαρακτήρισε τη στάση των παραγόντων της πρωταθλήτριας Ευρώπης «σύγχρονο δουλεμπόριο»! «Εάν ένας ποδοσφαιριστής θέλει να παίξει κάπου αλλού, πρέπει να βρεθεί μια λύση, διότι αν μείνει σε ένα σύλλογο στον οποίο δεν νιώθει άνετα, δεν είναι καλό ούτε για τον ίδιο ούτε για την ομάδα. Πιστεύω ότι στο ποδόσφαιρο υπάρχει ένα είδος "σκλαβιάς" σε μεγάλο βαθμό στις μεταγραφές ή στις αγορές παικτών. Προσπαθούμε να λάβουμε τα μέτρα μας», δήλωσε. Αυτό ήταν! Από τότε η στάση του παίκτη άλλαξε. Αρχικά άφησε να εννοηθεί ότι θεωρεί τη Ρεάλ ένα βήμα μπροστά στην καριέρα του, μετά δήλωσε ότι κανένας δεν μπορεί να του επιβάλει μια απόφαση που αφορά πρωτίστως τον ίδιο, στη συνέχεια είπε στη μαδριλένικη «As» ότι το μέλλον του είναι στη Μαδρίτη και τέλος απείλησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ότι αν δεν τον αφήσει να φύγει, δεν θα τον ξαναδεί ποτέ, μια και στην Αγγλία δεν ξαναγυρνάει! Ο τύπος έχει ένα κανονικό συμβόλαιο, αλλά πώς γίνεται μια ομάδα να του επιβάλει όρους και να του θυμίσει υποχρεώσεις όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της FIFA δηλώνει δημόσια ότι αυτό που μετρά είναι μόνο η θέληση των ποδοσφαιριστών;

Και οι κανόνες; Η FIFA υπενθυμίζει π.χ. ότι απαγορεύεται ρητά μια ομάδα να πλησιάζει ποδοσφαιριστή που έχει συμβόλαιο με άλλο σύλλογο πριν φτάσουμε στο εξάμηνο πριν από τη λήξη του. Αυτές οι διατάξεις επί της ουσίας καταργούνται όταν αρχίζει το αλισβερίσι να γίνεται από τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων, που μεταφέρουν προτάσεις ομάδων σε παίκτες. Στην Ελλάδα το κόλπο έγινε φέτος, στην Ισπανία το κάνουν χρόνια, στο Μάντστεστερ δεν υπάρχουν καν αθλητικές εφημερίδες...

Ψεκασμένοι

Μετά την ήττα της Λάρισας στο φιλικό με τους Τούρκους μπήκαν μπροστά τα μεγάλα κόλπα. Οταν ο πρόεδρος της ΑΕΛ, Κώστας Πηλαδάκης, διαπίστωσε ότι στην προετοιμασία της ομάδας, που γίνεται δίπλα στη λίμνη του Γκρόιτερ, οι παίκτες υποφέρουν από τα κουνούπια, έδωσε εντολή να προμηθευτούν όλοι ειδικές φανέλες ψεκασμένες με εντομοαπωθητικά, ώστε να μπορέσουν να προπονηθούν απερίσπαστα: οι Τούρκοι της Αγκαραγκουτσού, που ήταν οι επόμενοι αντίπαλοι της ΑΕΛ, το έμαθαν και το 'βαλαν στα πόδια! (Αυτά μου τα είπε ο αντιπρόεδρος της ομάδας, Κώστας Κωστάντος, όταν τον ρώτησα αν όντως τα κουνούπια είναι τόσο τρομακτικά όσο έγραψαν οι ελληνικές εφημερίδες…)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x