Τρία πλήρη χρόνια δραστηριότητας συμπλήρωσε η μεθοδική ανακύκλωση των αυτοκινήτων στη χώρα μας. Βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας έπρεπε να συσταθούν εταιρείες ανακύκλωσης αυτοκινήτων, ηλεκτρικών συσκευών, μπαταριών, ελαστικών και πράγματι αυτές πήραν υπόσταση τον Ιανουάριο του 2004. Στον χώρο του αυτοκινήτου 33 επίσημοι εισαγωγείς–αντιπρόσωποι δημιούργησαν την ΕΔΟΕ (Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος), το «συλλογικό σύστημα ανακύκλωσης παλαιών αυτοκινήτων», που με τη σειρά του πιστοποίησε διάφορες εταιρείες σε όλη σχεδόν τη χώρα για να ασχοληθούν με τη συλλογή και ανακύκλωση των οχημάτων που έχει παρέλθει το «όριο ζωής» τους. Ετσι από τον Δεκέμβριο του 2004, δειλά δειλά άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτες εταιρείες και μόνο εκείνο τον μήνα ανακυκλώθηκαν, καταστράφηκαν και κατατέθηκαν οι πινακίδες 1.077 οχημάτων, τα οποία παρέδωσαν ιδιώτες.
Το 2005 μπήκαν στο «παιχνίδι» ως όφειλαν και οι δήμοι, που συγκέντρωσαν συνολικά 560 εγκαταλειμμένα οχήματα. Από ιδιώτες παραδόθηκαν ακόμα 5.991. Την επόμενη χρονιά, το 2006, με ακόμα περισσότερα σημεία περισυλλογής σε αρκετούς νομούς της χώρας, ανακυκλώθηκαν συνολικά 30.570 οχήματα, από τα οποία τα 26.190 παρέδωσαν ιδιώτες και τα υπόλοιπα 4.380 συγκέντρωσαν οι δήμοι. Πέρυσι, το 2007, με 51 σημεία συλλογής οχημάτων (39 εγκαταστάσεις συλλογής-ανακύκλωσης και 12 σημεία μόνο για συλλογή) στην ηπειρωτική και νησιωτική (Κρήτη, Μυτιλήνη, Λευκάδα) Ελλάδα, καταστράφηκαν 50.534 οχήματα, μια αύξηση της τάξης του 65%, έναντι του 2006. Οι δήμοι συνέβαλαν σημαντικά στην προσπάθεια αυτή, συγκεντρώνοντας περίπου 6.500 οχήματα. Η ΕΔΟΕ σήμερα με το δίκτυό της καλύπτει τις περιοχές: Αιτωλοακαρνανία, Αττική, Αρτα, Αχαΐα, Βοιωτία, Γρεβενά, Ιωάννινα, Δράμα, Εύβοια, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κρήτη, Λάρισα, Λευκάδα, Μαγνησία, Ξάνθη, Πιερία, Πρέβεζα, Τρίκαλα, Πέλλα, Φλώρινα, Χαλκιδική.
Σύντομα τα κέντρα ανακύκλωσης θα αυξηθούν, με σημεία στους Νομούς Ροδόπης, Καβάλας και Θεσπρωτίας. Εντός της χρονιάς του 2008 θα λειτουργήσουν κέντρα ανακύκλωσης στη Χίο, τα Ιόνια νησιά και πιθανότατα στα Δωδεκάνησα. Πληροφορίες για το δίκτυο της ΕΔΟΕ στα κατά τόπους κέντρα πολιτών και στον διαδικτυακό χώρο www.edoe.gr. Καταλήγοντας, επισημαίνω ότι με τον ανταγωνισμό που υπάρχει ανάμεσα στις εταιρείες, πλέον ο κάθε ιδιώτης που θέλει (και οφείλει) να ανακυκλώσει το παλαιό του όχημα και να μην το παρατάει στον δρόμο, κάνει το εξής απλό. Με ένα τηλεφώνημα οι εταιρείες αναλαμβάνουν τη συλλογή του οχήματος και αποδίδουν αμέσως πιστοποιητικό καταστροφής για τη διαγραφή του από τους πίνακες κυκλοφορούντων οχημάτων, ώστε να μην πληρώνονται τέλη.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.