Η χώρα μας είναι δυστυχώς αρκετά πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Ευρώπης σε αρκετούς βασικούς τομείς. Ενας από τους σημαντικότερους αφορά τη συμπεριφορά της πολιτείας και των πολιτών προς τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν κυρίως κινητικά προβλήματα. Δεν θα τους χαρακτήριζα «άτομα με ειδικές ανάγκες», όπως επίσημα αναφέρονται από τα Μέσα Ενημέρωσης κι αυτό γιατί, κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να θεωρούμε ότι έχουν ειδικές ανάγκες, ώστε να δικαιολογούμαστε ότι χρειάζονται και ειδική μεταχείριση. Γιατί όταν κάτι αφορά λίγους, αποτελεί δικαιολογία για κωλυσιεργία, επιτροπές, συζητήσεις και η επίλυση του προβλήματος χρονίζει. Στην Ευρώπη, επειδή ευτυχώς ταξιδεύοντας βλέπω πολλά, όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες στη μετακίνηση. Καθαρά πεζοδρόμια, άνετα σε πλάτος ώστε να χωρά ένα αναπηρικό καροτσάκι, ράμπες στις άκρες, λεωφορεία που διευκολύνουν την είσοδο στα καροτσάκια, ειδικοί χώροι στάθμευσης για αναπηρικά οχήματα. Στην Ελλάδα -η αλήθεια είναι- ότι με το μετρό και τον προαστικό οι συνθήκες μετακίνησης έγιναν άριστες.
Σε αντίθεση με τον ηλεκτρικό που παραμένουν τα σκαλοπάτια και δεν υπάρχουν ράμπες. Οσον αφορά στα λεωφορεία, μπορεί να υπάρχουν ράμπες στις στάσεις, αλλά αυτές τοποθετήθηκαν περισσότερο για να μην παρκάρουν αυτοκίνητα μπροστά και λιγότερο για να μπορούν να εξυπηρετούν τα άτομα εκείνα που δεν μπορούν να ανέβουν εύκολα τα σκαλοπάτια του λεωφορείου. Πρέπει να γίνουν πολλά. Οφείλει το κράτος αλλά και όλοι εμείς να αντιμετωπίσουμε με τη δέουσα σοβαρότητα την κατάσταση. Να μην αφήνουμε συνανθρώπους μας στο περιθώριο. Ελπίζω στο πλαίσιο αυτό να εντάχθηκε η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη με τον πρόεδρο της «Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)», Γ. Βαρδακαστάνη, τον Γενικό Γραμματέα Αρ. Πανανό και την εμπειρογνώμονα σε θέματα προσβασιμότητας Μ. Χριστοφή. «Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Ομως δεν θέλω να κριθούμε ως υπουργείο από το κλίμα, αλλά από το έργο που θα κάνουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Με τα αιτήματα της συνομοσπονδίας, δυστυχώς και για εμάς και για εκείνους, συμφωνούμε σχεδόν σε όλα. Και αυτό σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε πολλή δουλειά. Θα δούμε τα αιτήματα και θα προσπαθήσουμε να βάλουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την ικανοποίησή τους», ανέφερε ο υπουργός, που επισήμανε ότι θα εξετασθεί άμεσα το ζήτημα που αφορά το Κοινοτικό Δίκαιο σχετικά με τα εκτελούμενα έργα που θα πρέπει να είναι προσβάσιμα από τα άτομα με αναπηρίες. Από την πλευρά του ο κύριος Βαρδακαστάνης τόνισε ότι ενδιαφέρεται για όλα τα μείζονα θέματα ευθύνης του ΥΜΕ, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις επικοινωνίες και την κοινωνία της πληροφορίας. Ανέφερε ότι ο υπουργός βρήκε τις προτάσεις για τη θέσπιση εθνικής νομοθεσίας δόκιμη και ώριμη, για να αποκτήσει η χώρα μας σταθερή πορεία στα θέματα προσβασιμότητας.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.