Το ότι η G14 διανύει τις τελευταίες μέρες της παρουσίας της στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι δεδομένο, αυτό που απομένει να διευκρινιστεί είναι τι θα αναγραφεί στη… ληξιαρχική πράξη θανάτου της. Οι υπεύθυνοι του γκρουπ των 18 ισχυρότερων συλλόγων της ηπείρου μας σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να συνδυάσουν τη διάλυση της φιλόδοξης προσπάθειάς τους με τη λέξη «αποτυχία».
Ισως, λοιπόν, για τον λόγο αυτόν ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που στο παρελθόν αποτέλεσαν το βήμα για να δημοσιοποιεί η G14 τις θέσεις της τις τελευταίες μέρες ολοένα και χαρακτηρίζουν την όλη διαδικασία ως συμβιβασμό και όχι ως διάλυση που προκλήθηκε από τις διπλωματικές κινήσεις του προέδρου της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί. Στην ΟΥΕΦΑ πιστεύουν πως η προσπάθεια για δημοσιοποίηση από πλευράς G14 των σχεδίων απλώς προδίδει την ανασφάλεια που υπάρχει στο λόμπι των ισχυρών ομάδων.
- Ηδη από τον περασμένο Μάιο ο Γάλλος είχε ζητήσει από τους συλλόγους να προχωρήσουν στη διάλυση του γκρουπ, τονίζοντας πως οι απόψεις των μελών του πλέον θα μπορούσαν να εκφράζονται μέσω της Επιτροπής Στρατηγικής του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. «Μπορούμε να σταματήσουμε να βλεπόμαστε μόνο πριν από δίκες και να γινόμαστε θέαμα σε όλη την Ευρώπη. Η πόρτα της ΟΥΕΦΑ είναι ορθάνοιχτη, συνεργαστείτε μαζί μας και δεν θα απογοητευτείτε», ήταν το κάλεσμά του.
- Σύμφωνα, πάντως, με το χθεσινό δημοσίευμα του BBC, ο Μισέλ Πλατινί θα έχει συνάντηση με τον γενικό διευθυντή της G14, Τόμας Κουρτ, στις 21 Δεκεμβρίου, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες του συμβιβασμού. Ο Κουρτ, που στο παρελθόν είχε διατελέσει επικεφαλής των διασυλλογικών διοργανώσεων της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και είχε συνδυάσει το όνομά του με τη γέννηση του Τσάμπιονς Λιγκ, εξέφρασε την αισιοδοξία πως οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία.
- Ενα από τα νέα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η αποζημίωση των συλλόγων για τη συμμετοχή παικτών στο Euro 2008. «Πιστεύουμε πως η καταβολή μέρους των εσόδων από τη διοργάνωση στους συλλόγους θα αναγνωρίσει τη συνεισφορά που έχουμε στο διεθνές ποδόσφαιρο», τόνισε ο Κουρτ, σπεύδοντας να επισημάνει: «Δεν θα είναι μόνο οι ομάδες της G14 που θα ωφεληθούν, αλλά όλοι οι σύλλογοι που οι παίκτες τους θα αγωνιστούν στη διοργάνωση».
- Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόθεση των δύο πλευρών είναι η αντικατάσταση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ των συλλόγων με ένα νέο γκρουπ που θα αποτελείται από 77 συλλόγους (αντί των 18 που απαρτίζουν την G14 και των 102 που αποτελούν το Φόρουμ). Σε αυτό το νέο όργανο φαίνεται πως θα ενταχθούν και ελληνικοί σύλλογοι. Αλλωστε, η G14 πρόσφατα είχε αποστείλει πρόσκληση για συζήτηση στον Ολυμπιακό και θεωρείται βέβαιο πως και ο Παναθηναϊκός θα ήταν υποψήφιος για τη σχεδιαζόμενη διεύρυνση. Τώρα αλλάζουν τα δεδομένα και από πλευράς ΟΥΕΦΑ εκφράζουν τη βεβαιότητα πως η G14 θα αποδεχτεί τον νέο ρόλο της, που σαφώς θα είναι πιο υποβαθμισμένος.
- Η εξέλιξη αυτή είχε ουσιαστικά αποκαλυφθεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τσέλσι, Πίτερ Κένιον, τον περασμένο μήνα. Ο Κένιον είχε ξεκαθαρίσει πως ο λονδρέζικος σύλλογος δεν θα αποδεχόταν οποιαδήποτε πρόσκληση της G14 για ένταξη στο γκρουπ, τονίζοντας πως με τις νέες αλλαγές που προώθησε ο Μισέλ Πλατινί δεν έχει λόγο ύπαρξης... Μάλιστα, είχε φροντίσει να προτείνει τη σύσταση ενός νέου οργάνου, που θα λειτουργούσε εντός του πλαισίου της ΟΥΕΦΑ.
- Η νέα επιτροπή, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC, θα είναι εντελώς ανεξάρτητη από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία και θα έχει ενεργή συμμετοχή στις αποφάσεις των επίμαχων θεμάτων, όπως είναι η αποζημίωση των συλλόγων για τη συμμετοχή των παικτών στους αγώνες των εθνικών ομάδων αλλά και η καθιέρωση ενός διεθνούς προγράμματος για τις αναμετρήσεις των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων, που δεν θα εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία των εθνικών πρωταθλημάτων.
- Ωστόσο, η G14 φαίνεται πως κρατά ανοιχτό ακόμα το μέτωπο με τη ΦΙΦΑ. Οι δύο πλευρές βρίσκονται ακόμα σε αντιδικία για την υπόθεση του Μαροκινού Αμπντελμαχίντ Ούλμερς της Σαρλερουά, που έμεινε εκτός δράσης οκτώ μήνες λόγω τραυματισμού σε αγώνα της εθνικής ομάδας του πριν από τρία χρόνια. H δικαστική απόφαση γι' αυτή την κόντρα, την οποία κάποιοι χαρακτήρισαν «νέα υπόθεση Μποσμάν», δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί και ίσως αυτό αποτελέσει κάποιο εμπόδιο για τον επικείμενο συμβιβασμό. Η θέση της παγκόσμιας ομοσπονδίας για το θέμα είναι ότι εφόσον το 75% των χρημάτων από τις διεθνείς διοργανώσεις πηγαίνει στα ταμεία των εθνικών ομοσπονδιών, δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω ενίσχυση. Ωστόσο, αν ο Πλατινί ενδώσει στις πιέσεις του Κουρτ και της G14 για αποζημίωση των συλλόγων απλά και μόνο για τη συμμετοχή των παικτών στις διοργανώσεις, τότε δεν αποκλείεται να κλείσει και αυτό το μέτωπο, γλιτώνοντας έτσι τον Μπλάτερ και τη ΦΙΦΑ. Πάντως, ήδη κάποιες ομοσπονδίες, όπως η ολλανδική, έχουν πάρει απόφαση, που ίσχυσε από το Μουντιάλ του 2006, να καλύπτουν μέρος των μισθών των διεθνών στη διάρκεια κάθε μεγάλου τουρνουά. Κάτι που θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα εάν καθιερωθεί για τις μικρότερες ομοσπονδίες, που δεν έχουν την ίδια οικονομική ευχέρεια...
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.