Η μετακίνησή του από τον πάγκο της Λάτσιο σε αυτόν της εθνικής Αγγλίας ήταν μια κίνηση που έγραψε ιστορία. Ο Σουηδός Σβεν Γκόραν Ερικσον έγινε ο πρώτος ξένος προπονητής του αγγλικού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και, παρά τις έντονες αντιδράσεις της ποδοσφαιρικής Αγγλίας, δεν τα πήγε και τόσο άσχημα, αν κρίνει κανείς από την πορεία της εθνικής πριν την αναλάβει ή και από τον καιρό που την άφησε και έπειτα. Οδήγησε την Αγγλία σε δύο Μουντιάλ, πήρε ρεβάνς από την Αργεντινή για την ήττα στο Μουντιάλ του '98 και κατάφερε να πετύχει μια μεγάλη και ιστορική νίκη εις βάρος των Γερμανών με 5-1 και μάλιστα μέσα στο Μόναχο.
Ηταν η μεγαλύτερη νίκη των Εγγλέζων εις βάρος των «ιστορικών» αντιπάλων τους. Παράλληλα, οι ερωτικές σχέσεις του, με κυριότερη αυτή με την τηλεπαρουσιάστρια Ούλρικα, έδωσαν άφθονη τροφή στα σκανδαλοθηρικά βρετανικά ταμπλόιντ και τον κρατούσαν στην επικαιρότητα για πάρα πολύ καιρό. Στις επιλογές του μέσα στο γήπεδο χαρακτηρίστηκε συντηρητικός, μια και ουδέποτε τόλμησε να ρισκάρει μια ενδεχόμενη αποτυχία. Αυτός ο συντηρητικός προπονητής στον πάγκο της Μάντσεστερ Σίτι φέτος κάνει την έκπληξη της χρονιάς στο αγγλικό πρωτάθλημα και η εξήγηση για την επιτυχία του ίσως να βρίσκεται στο γεγονός ότι προπονεί μια ομάδα που δεν αποτελείται μόνο από Αγγλους. Ο Ερικσον με την παρουσία του στον πάγκο των «λιονταριών» επέτρεψε στους κατ' εξοχήν δέσμιους της ποδοσφαιρικής παράδοσης Εγγλέζους να τον χαρακτηρίσουν συντηρητικό, ενώ οι απόψεις του για το παιχνίδι είναι πολύ προωθημένες.
Ο Ερικσον πιστεύει ότι το δημοφιλέστερο παιχνίδι στον κόσμο πρέπει να υιοθετήσει ριζοσπαστικές αλλαγές για να βρεθεί σε συμφωνία με το πνεύμα της εποχής. Αυτές οι αλλαγές που θα ήθελε ο Ερικσον να υιοθετηθούν είναι πολύ «αμερικάνικες», πολύ εμπορικές. Μπορεί να τις χαρακτηρίσετε και ουτοπικές, αν θέλετε. Ο Ερικσον θεωρεί ότι η ΦΙΦΑ πρέπει να υιοθετήσει την πρόταση των τάιμ άουτ κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Ο Σουηδός προπονητής προτείνει ένα τάιμ άουτ στα μισά κάθε ημιχρόνου, ώστε ο προπονητής να μπορεί να δίνει οδηγίες στους ποδοσφαιριστές του, οι οποίοι παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να δροσίζονται ή να δέχονται τη βοήθεια των φυσιοθεραπευτών. Εκτός από την ιδέα των δύο τάιμ άουτ, o Σουηδός προτείνει και τη χρήση τεχνολογικών μέσων από τους διαιτητές, ώστε να έχουν τη δυνατότητα –εφόσον το θελήσουν– να κρίνουν με ακρίβεια μια αμφισβητούμενη φάση.
Ωστόσο, o Ερικσον θεωρεί ότι το βίντεο θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τους διαιτητές μόνο για φάσεις που διαδραματίζονται μέσα στη μεγάλη περιοχή. «Είναι καιρός να βάλουμε την τεχνολογία στο ποδόσφαιρο και να δώσουμε την ευκαιρία στον διαιτητή να βλέπει ό,τι βλέπουμε κι εμείς το βράδυ στο σαλόνι μας. Είναι τρελό να έχουμε φτάσει στο 2007 και να μην μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή ή όχι», πιστεύει ο Ερικσον. Και συμπληρώνει: «Οι τηλεοράσεις θα μπορούν να δείχνουν διαφημιστικά μηνύματα τόσο κατά τη διάρκεια του τάιμ άουτ όσο και κατά τη στιγμή που ο διαιτητής θα συμβουλεύεται το βίντεο. Οι αλλαγές αυτές θα κάνουν καλό σε όλους. Γιατί, λοιπόν, να μην υιοθετηθούν;», αναρωτιέται. Οι προτάσεις του Ερικσον δεν ακούγονται για πρώτη φορά. Και τις δύο τις διατύπωσε πριν από περίπου μια δεκαετία ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Ζεπ Μπλάτερ. Ο Ερικσον, πάντως, σκεπτόμενος και την κούραση των ποδοσφαιριστών, πρότεινε κάτι ακόμα που έχει ενδιαφέρον. Πιστεύει ότι όλες οι συναντήσεις μεταξύ εθνικών ομάδων πρέπει να διεξάγονται μέσα σε μια περίοδο πέντε εβδομάδων, αμέσως μετά τη συμπλήρωση της αγωνιστικής περιόδου.
Μια τέτοια πρόταση, αν υιοθετηθεί από τη ΦΙΦΑ, ο Ερικσον εκτιμά ότι αφενός μεν θα απομακρύνει τον κίνδυνο σύγκρουσης μεταξύ συλλόγων και εθνικών ομάδων, αφετέρου δε θα οδηγήσει στη χρονική σμίκρυνση των αγωνιστικών περιόδων. Τις δύο πρώτες προτάσεις για το τάιμ άουτ και τη χρήση του βίντεο η ΦΙΦΑ μπορεί να τις εξετάζει, κυρίως διότι βλέπει ότι μπορεί να αποδειχθούν χρυσοφόρες, ασχέτως αν οδηγήσουν στην αλλαγή της φυσιογνωμίας του αθλήματος. Την τρίτη πρόταση, που μπορεί να προφυλάσσει τους ποδοσφαιριστές και το ίδιο το άθλημα, αλλά σημαίνει λιγότερα παιχνίδια, άρα λιγότερα έσοδα και για την ίδια τη ΦΙΦΑ, ούτε καν τη συζητεί.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.