Η προσπάθεια του Μισέλ Πλατινί να περάσει τους Κυπελλούχους των πρώτων 12 χωρών στην βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ μέσα στο καινούργιο Τσάμπιονς Λιγκ οριστικά ναυαγεί, μετά την άρνηση και των έξι μεγάλων ομοσπονδιών (Αγγλίας, Ισπανίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Γαλλίας) να αποδεχτούν αυτή την πρόταση.
Αυτή έρχεται αμέσως μετά την αντίθεση των λιγκών των ίδιων χωρών στο σχέδιο οπότε αναγκάζει τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ στην επιτροπή στρατηγικής και σχεδιασμού που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα στη Νιόν να αποσύρει την πρόταση του με …μαλακό τρόπο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα ζητήσει να είναι στη διακριτική ευχέρεια των ομοσπονδιών να επιλέγουν αν θέλουν την τελευταία θέση από αυτές που θα δικαιούνται πέραν του πρωταθλητή για το Τσάμπιονς Λιγκ, να την παίρνει ο Κυπελλούχος και όχι κάποια ομάδα από την βαθμολογία του πρωταθλήματος. Φυσικά πρόκειται για αναδίπλωση που ουσιαστικά σημαίνει και την ληξιαρχική πράξη θανάτου για την ιδέα του νέου προέδρου, που προσπαθεί μέσω αυτής της κίνησης να περιορίσει τις συνέπειες στη εικόνα του. Όποια επόμενη διαπραγμάτευση για το θέμα θα παραπεμφθεί για το 2010 όταν και θα συζητηθούν ξανά περιπτώσεις αλλαγών για την τριετία 2012-2015, αλλά πια θεωρείται βέβαιο πως παρόμοια συζήτηση δεν θα επαναληφθεί. Άλλωστε αυτό το πλάνο με τους κυπελλούχους δημιούργησε γκρίνια και στα ψηλά αλλά και στα χαμηλά αφού οι χώρες από την 16η θέση και κάτω έκαναν γνωστή σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τη δυσφορία τους. Τα βασικό επιχείρημα τους ήταν, το πώς γίνεται να αναβαθμίζεται ο θεσμός του Κυπέλλου με αυτό τον τρόπο όταν αφορά πάλι τους πρώτους της βαθμολογίας και όχι το σύνολο.
Μία άλλη πληροφορία αναφέρει πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αλλαγές στο προτεινόμενο πλάνο για αναβάθμιση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ που οριστικά θα γίνει με κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων με 48 ομάδες να μπαίνουν τον Σεπτέμβριο στη φάση των ομίλων. Το τηλεοπτικό πακέτο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ αναμένεται να έχει εντελώς διαφορετική προσέγγιση, με τους αγώνες της διοργάνωσης επειδή θα διεξάγονται την ίδια ημέρα (Πέμπτη) και όχι σε διαφορετικές όπως στο Τσάμπιονς Λιγκ (Τρίτη και Τετάρτη) να μοιράζονται σε δύο "ζώνες": τα παιχνίδια των 20:00 και τα παιχνίδια των 22:00. Έτσι το τηλεοπτικό προϊόν θα είναι πολύ πιο ελκυστικό. Την σκέψη για επέκταση της κεντρικής διαχείρισης δικαιωμάτων και στο τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ που έβαλαν κάποιοι στο τραπέζι φαίνεται να ενστερνίζονται στη Νιόν θεωρώντας πως έτσι βελτιώνεται το προιόν.
Να θυμίσουμε πως οι αλλαγές που επίκεινται στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και που θα αλλάξουν κατά πολύ τη εικόνα του αναβαθμίζοντας το, φέρνοντας 48 ομάδες στη φάση των ομίλων οι οποίες θα χωριστούν σε 12 γκρούπ των τεσσάρων και οι αγώνες θα γίνονται πια από τον Σεπτέμβριο. Πλέον θα είναι πιο ορθολογικό το σύστημα με όλους να παίζουν μέσα και έξω μεταξύ τους και όχι αυτό το περίεργο τωρινό σύστημα.. Οι δυο πρώτοι του κάθε ομίλου θα προκριθούν στο νοκ-αουτ γύρο των 32, συνολικά δηλαδή 24 συν τους οκτώ που θα κατεβαίνουν από το Τσάμπιονς Λιγκ, όπως συνέβαινε ως τώρα.
Καμία ομάδα δεν μετέχει αυτόματα στους ομίλους, παρά μόνο η κάτοχος του τροπαίου (αν παίρνει μέρος). Οι δέκα ομάδες (από τις 48) θα προέρχονται από την προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ και οι υπόλοιπες 37 από το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στην περίπτωση που η κάτοχος του ΟΥΕΦΑ αγωνίζεται στο Τσάμπιονς Λιγκ, τότε μια ακόμα από τα προκριματικά θα παίρνει το εισιτήριο για τους ομίλους. Στον πρώτο προκριματικό γύρο θα μετέχουν 88 σύλλογοι από τις χώρες που βρίσκονται στις θέσεις 7 έως και 53 της βαθμολογίας και τρεις ομάδες από τη κατάταξη του fair play. Εκεί σίγουρα θα μετέχει και μία ελληνική ομάδα, η τελευταία σε σειρά βαθμολογική από αυτές που θα κερδίζουν την έξοδό τους στο Κύπελλο UEFA.
Στο δεύτερο γύρο θα βρίσκονται 72 ομάδες, μεταξύ των οποίων 28 από τις χώρες που βρίσκονται από την πρώτη έως την 26η θέση και 44 που θα προκριθούν από τον πρώτο προκριματικό. Σε αυτό το σημείο είναι και το πιθανότερο να εμπλέκονται οι υπόλοιπες ελληνικές ομάδες, αφού από την θέση που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή (17η), ακόμη και αν κάνουμε μία εξαιρετική συνέχεια, το μάξιμουμ που μπορούμε να ανέβουμε στην τρέχουσα περίοδο είναι η 13η θέση.
Στον πρώτο κυρίως προκριματικό γύρο που θα διεξάγεται Αύγουστο (αντί για Σεπτέμβριο), θα βρεθούν 74 σύλλογοι (έξι λιγότεροι από σήμερα). Οι 18 ομάδες θα προέρχονται από τις δώδεκα πρώτες χώρες της βαθμολογίας, άλλες 20 από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και άλλες 36 από τον δεύτερο προκριματικό του ΟΥΕΦΑ. Όσον αφορά στις ελληνικές ομάδες, θα έχει μεγάλη σημασία αν μπορέσουμε να ανέβουμε (κάτι πάρα πολύ δύσκολο) στη δωδέκατη θέση, για να μπορεί η πρώτη από τις ομάδες μας που θα μετέχει στο νέο Κύπελλο UEFA να μετέχει στον προκριματικό γύρο του Αυγούστου, κάτι που φυσικά θα την φέρνει και πολύ κοντά στους ομίλους.
Έτσι κι αλλιώς, με τη νέα τάξη πραγμάτων, η συμμετοχή μας θα μοιράζεται αναγκαστικά και στους τρεις προκριματικούς γύρους, γεγονός που από μόνο του καταδεικνύει πόσο σημαντικό είναι πλέον να φτάσει μία ομάδα μέχρι τη φάση των ομίλων.
Εν τω μεταξύ η Τσέλσι απάντησε με καυστικό τρόπο στο εκ νέου σνομπάρισμα που της έγινε από την G14 αφού δεν είναι ανάμεσα στις ομάδες (στις οποίες βρίσκεται ο Ολυμπιακός ) που έχουν κληθεί για να αποτελέσουν τα νέα μέλη ανεβάζοντας σε 40 από 18 τους συμμετέχοντες. Σε δηλώσεις του στην Ζυρίχη, ο εκτελεστικός διευθυντής της Τσέλσι Πίτερ Κένιον αποκάλεσε παρωχημένο το μοντέλο της G14 και υποστήριξε πως το 2000 όταν δημιουργήθηκε υπήρχε ανάγκη να πιεστεί η ΟΥΕΦΑ για να συζητήσει σοβαρά με τις ομάδες. «Σήμερα το ευρωπαικό ποδόσφαιρο έχει αλλάξει και ο αληθινός διάλογος που επιδιώκει η ΟΥΕΦΑ δεν αφήνει κανένα κλαμπ παραπονεμένο». Η λύση που προτείνει είναι η δημιουργία ενός άλλου ανεξάρτητου οργάνου το οποίο θα συνεργάζεται στενά με την ΟΕΦΑ και θα λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο που ορίζει η ευρωπαική ομοσπονδία.
Αξίζει να σημειωθεί πως τρεις φορές στο παρελθόν η Τσέλσι επιχείρησε να ενταχθεί στην G14, αλλά η άρνηση των άλλων αγγλικών συλλόγων ήταν ο λόγος που τελικά δεν το κατάφερε. Ο Κένιον από τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ιδέας της δημιουργίας του κλειστού αυτού κλαμπ και ο διευθύνων σύμβουλος Τόμας Κουρτ που επιλέχτηκε μέσα από την ΟΥΕΦΑ, είχε εξαιρετικές σχέσεις μαζί του. Οι καιροί όμως αλλάζουν και σε αυτές τις περιπτώσεις οι προσωπικές σχέσεις παίζουν ελάχιστο ρόλο.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.