Παλαιότερες

Με το φτωχό μου το μυαλό…

SportDay

Πάρτε τα μαύρα σπρέι και γράψτε στους τοίχους «Το 2004 ζει». Τα παιδιά που θυσίασαν τα πάντα για τη δόξα της Ελλάδας και της Madame επιστρέφουν για να δοξάσουν αυτή τη φορά την Ελλάδα -πάντα αυτήν- και τον Ισίδωρο Κούβελο. Η Ελλάδα διοργανώνει τη δεύτερη μεγαλύτερη παγκόσμια διοργάνωση, που κάνει το Μουντιάλ και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου να μοιάζουν ημερίδες του μπάντμιντον.

Πάντως, το 2004 ατσάλωσε την πιάτσα. Το 1997, όταν είχαμε πάρει τους Ολυμπιακούς στη Λωζάννη, όταν στο κλειστό κύκλωμα του Παλέ είχε ανακοινωθεί η Αθήνα, ο Παύλος Γερακάρης είχε λιποθυμήσει σε στυλ Πιετά στην αγκαλιά κάποιου συναδέλφου, τη στιγμή που ο Ανδρέας Μαζαράκης είχε κάνει power slide, σηκώνοντας τα χέρια και ευχαριστώντας τους θεούς του Ολύμπου, που είναι οι 12 και ο Μαμωνάς. Αυτή τη φορά στην Πεσκάρα, παρά τα επικείμενα μεροκάματα, ο Παύλος διατήρησε τις αισθήσεις του, ο Μαζαράκης δεν είχε Φούρα να του ξηγηθεί free travel και η Φάνη Πάλλη Πετραλιά, που βρισκόταν και στη Λωζάννη, όταν μετά τον θρίαμβο επί της Ριέκα γύρισε να αγκαλιάσει την Ντόρα Μπακογιάννη, βρέθηκε να θαυμάζει τα όχι ευκαταφρόνητα οπίσθια της υπουργού Εξωτερικών.

Το μπάτζετ, πάντως, των Μεσογειακών είναι 70 εκατ., το οποίο, σύμφωνα με την επιτροπή, θα καλυφθεί από τις χορηγίες. Οταν γίνεται η ερώτηση αν οι χορηγοί θα είναι οι συνηθισμένοι κρατικοί, δηλαδή ΟΠΑΠ, Cosmote, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα σχετικά, οι γνωρίζοντες δεν το αρνούνται, αλλά προσθέτουν: «Αν δεν έκαναν τη χορηγία στους Μεσογειακούς, κάπου αλλού θα έδιναν τα χρήματα». Το οποίο έχει ελάχιστη λογική, εκτός αν κάποια από τις συγκεκριμένες εταιρείες έχει βγάλει το διαφημιστικό μπάτζετ του 2013 και έχει αδιάθετο υπόλοιπο. Εκτός του ότι μπορεί να υπάρξει και το αντεπιχείρημα: «Ωραία. Τότε γιατί και ο ιδιωτικός τομέας δεν δείχνει την ίδια πρεμούρα να χρησιμοποιήσει το μπάτζετ που θα έβαζε σε άλλη χορηγία στους Μεσογειακούς;». Και για να γίνω ακόμα πιο σκληρός: «Υπάρχει μια εταιρεία που θα προτιμούσε αντί να διαφημιστεί στη "Ζώνη ασφαλείας" να διαφημιστεί στους Μεσογειακούς;». Μία ρε, μία...

Φυσικά, δεν υπάρχει. Γιατί κάθε διαφημιστική εταιρεία που σέβεται τον εαυτό της ακυρώνει προγράμματα που θα δίνονταν σε άλλες εκπομπές για να διαθέσει τα χρήματα στο talk of the trade πρόγραμμα της ελληνικής TV, τη «Ζώνη ασφαλείας» που κάθε Σάββατο από τις 13:00 έως τις 13:30 (σ.σ.: Δεν έχει διευκρινιστεί αν το 13:30 της λήξης θα είναι το ίδιο Σάββατο ή της επόμενης εβδομάδας) θα παρουσιάζει ο Δημήτρης Μπαλής και ο Πέτρος Πιτσίνης στην ΕΤ1.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εκπομπής, η θεματολογία θα επικεντρώνεται στην οικολογία και την οδική ασφάλεια. Παραδείγματα. Παράδειγμα πρώτον: «Οδηγείς από τη δουλειά στο σπίτι και φτάνεις σώος και αβλαβής. Μπράβο!». Παράδειγμα δεύτερον: «Οδηγείς από τη δουλειά στο σπίτι και τρακάρεις με ένα μηχανάκι. Μπράβο που δεν έκανες ζημιά στη φύση. Μπράβο που πιθανόν έκανες τον μηχανόβιο φυτό, στέλνοντας οικολογικά μηνύματα. Αλλά φτου σου που τράκαρες το αμάξι». Παράδειγμα τρίτον: «Πας με τα πόδια από τη δουλειά στο σπίτι, αλλά σταματάς για να κάνεις τσίσα σε ένα δέντρο. Δεν χάνεις πόντους, μια και το αμάξι είναι εντάξει, αλλά χάνεις διότι κατούρησες το δέντρο». Παράδειγμα τέταρτον: «Γυρνάς από τη δουλειά και τρακάρεις επάνω σε ένα δέντρο που κατοικεί μια χαριτωμένη οικογένεια σκίουρων που τους κάνεις λιώμα». Αντε να χαθείς, ρε κουράδα. Δες την εκπομπή να ξεστραβωθείς.

Η εκπομπή «Ζώνη ασφαλείας» θα δίνει συμβουλές για τα καθημερινά προβλήματα οδήγησης. Στην πρώτη εκπομπή υπάρχει θέμα για την οδήγηση αυτοκινήτων με τετρακίνηση στο χώμα, ένα πρόβλημα που όλους μας, άλλωστε, έχει απασχολήσει. Επίσης θα δίνει συμβουλές για το πώς μπορείς να ανακυκλώσεις το αυτοκίνητό σου (υποθέτω αν είναι τετρακίνητο και ακολούθησες τις συμβουλές για το πώς να οδηγείς στο χώμα). Η πραγματική, όμως, καινοτομία στις οδηγίες είναι το ρεπορτάζ για τα πιο συνηθισμένα λάθη των πεζών.

Πόσοι από εμάς που οδηγούμε αυτοκίνητο δεν έχουμε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να έχουμε πατήσει έναν πεζό και να χρειάζεται να καθαρίσουμε τις γρίλιες κάτω από το καπό από το αίμα; Πόσοι από εμάς δεν χρειάστηκε μετά τη σύγκρουση να ξεκολλήσουμε τη γριά από το παρμπρίζ; Η εκπομπή «Ζώνη ασφαλείας» με τις συμβουλές της θα προσπαθήσει να δώσει ευρωπαϊκή αγωγή στους Ελληνες πεζούς. Με πρώτη συμβουλή να προσπαθούν να πεθαίνουν ήσυχα, να φοράνε καθαρά εσώρουχα και στα πλαίσια της αισθητικής να προσπαθούν να πεθαίνουν από εσωτερική αιμορραγία.

Την τελευταία στιγμή πριν από τη λήξη των αιτήσεων υπαγωγής των χρεών στον νόμο Ορφανού, ο Αρης ακολούθησε τον ΠΑΟΚ, ζητώντας να περιληφθούν και τα δικά του χρέη στη ρύθμιση. Το χρέος του Αρη ήταν μόλις 300.000 ευρώ, αλλά όπως είπε και ο Λάμπρος Σκόρδας θα ήταν κουτό να πληρώσει άμεσα τα χρέη στο Δημόσιο, όταν ο νόμος τού δίνει τη δυνατότητα να τα πληρώσει σε δόσεις 20ετίας. Μια απόλυτα ρεαλιστική προσέγγιση με κάποιες μελλοντικές, όμως, προεκτάσεις.

Αν ο ΠΑΟΚ δικαιωθεί στο αίτημά του να υπάγεται στη ρύθμιση κάθε μελλοντικό βεβαιωμένο χρέος, δεν υπάρχει λόγος και ο Αρης να πληρώσει ποτέ χρέος στην ώρα του. Η διοίκηση του Αρη, από εδώ και πέρα, θα πρέπει να αρνείται να πληρώσει κάθε χρέος στο Δημόσιο, να περιμένει να πάει στα πρωτόδικα διοικητικά δικαστήρια και τα εφετεία και όταν εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο, να ζητάει να υπάγεται το χρέος της στη ρύθμιση χωρίς τις προσαυξήσεις. Επίσης, κάθε άλλη ΠΑΕ θα πρέπει να έχει το ίδιο δικαίωμα.

Με τη λογική που προσεγγίζεται σήμερα ο νόμος Ορφανού, αν δεν υπάρχει τελεσίδικη ημερομηνία υπαγωγής χρεών, δεν μπορούν να τιμωρούνται οι ομάδες που ήταν συνεπείς στις πληρωμές τους. Κάθε χρέος ομάδας θα πρέπει πρώτα να τελεσιδικεί και μετά να αποπληρώνεται στα 20 χρόνια. Και μην πει κάποιος ότι με την ερμηνεία του νόμου από τον ΠΑΟΚ κάπου εκεί δεν οδηγούμαστε, γιατί θα είναι υποκρισία.

Ενα άλλο επιχείρημα που τίθεται είναι η απροθυμία του Δημόσιου να κάνει αυστηρό έλεγχο στις ομάδες, όταν οι παράγοντες δημιουργούσαν τα χρέη. Μάλιστα. Αλλά πόσο ειλικρινείς είναι οι οπαδοί όταν το λένε; Ας μου επιτραπεί να αμφιβάλλω...

Δεν ξέρω για παράδειγμα πώς και σε ποιο χρονικό διάστημα δημιουργήθηκε το χρέος των 300.000 ευρώ του Αρη στο Δημόσιο, αλλά ξέρω ότι υπάρχει νομοθεσία και μάλιστα αυστηρή για ανάλογα χρέη. Αν, λοιπόν, ο ΣΔΟΕ στρεφόταν εναντίον του Σκόρδα και των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Αρη, οι οπαδοί θα ήταν ικανοποιημένοι; Αν στον ΠΑΟΚ κάνουν έλεγχο για την περίοδο μετά τη διοίκηση Γούμενου και βρουν παρατυπίες ή παρανομίες, οι ΠΑΟΚτζήδες θα χειροκροτήσουν όταν βλέπουν τον Οικονομίδη ή τον Ζαγοράκη να τραβιούνται; Και τέλος, αν υπάρχουν ατασθαλίες ή υπεξαιρέσεις σε μία ΠΑΕ και έχουν σχηματιστεί χρέη, το Δημόσιο έχει την υποχρέωση να δώσει το ποσό στον νέο μεγαλομέτοχο και να το κάνει ό,τι θέλει; Γιατί και αυτό ακούστηκε στην ιστορία της ένταξης του ΠΑΟΚ στη ρύθμιση. Λέγεται ότι η κυβέρνηση πρότεινε να δίνει το ποσό της ρύθμισης, δικαιολογώντας το με κάποια παρουσία ΔΕΚΟ στη φανέλα. Η διοίκηση, όμως, του ΠΑΟΚ αρνήθηκε να δεχτεί τη χορηγία με την υποχρέωση να δίνεται για το χρέος, απαιτώντας να μπορεί να το διαθέτει όπως θέλει. Κάτι που θα μπορούσε να κάνει αν υπήρχε πρόταση από ιδιωτική εταιρεία, πρόταση φυσικά που στο ποσό που ζητάνε, είναι ανύπαρκτη. Οσο για την απειλή των οργανωμένων προς την κυβέρνηση ότι θα κάνουν συλλαλητήριο, αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της διοίκησης Ζαγοράκη, είναι απόλυτα σωστή. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον νόμο ή να υποκύψει. Μόνο που στη δεύτερη περίπτωση δεν θα ήταν πιο λογικό να πληρώνουμε τους φόρους μας στους οργανωμένους του ΠΑΟΚ;

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x