Oταν πριν από τρεις μήνες συζητούσαν για τη ρύθμιση Ορφανού με τη μείωση του 80% των προσαυξήσεων, στον ΠΑΟΚ ανυπομονούσαν πότε θα ψηφιστεί για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα με τα χρέη προς το Δημόσιο. Σχεδόν πανηγύρισαν όταν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και η ρύθμιση βγήκε στην αγορά προς χρήση από τους ενδιαφερόμενους.
Γνώριζαν πολύ καλά ότι θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν 120 χιλιάδες μηνιαίως και για δέκα χρόνια μέχρι να μηδενίσουν το κοντέρ των χρεών. Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγες μέρες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και άρχισαν να γίνονται ευδιάκριτα τα σημάδια δυσφορίας μιας διοίκησης που διαπίστωσε ότι τα 120 είναι πολλά. Ζήτησαν τη συνδρομή της πολιτείας (και, αν μη τι άλλο, φάνηκε προκλητικό) μέσω χορηγιών και προβάλλουν μονίμως το ίδιο επιχείρημα: «Γιατί δεν δίνετε σε μας και δίνετε μόνο στους… άλλους;». Δεν παραλείπουν, βέβαια, να προσθέτουν ότι ορισμένες ομάδες με πολύ μεγαλύτερα χρέη από τα 30 εκατομμύρια του ΠΑΟΚ ξεκίνησαν από μηδενική βάση και απέκτησαν ή θα αποκτήσουν γήπεδα. Και βέβαια, δημιούργησαν αξιόλογες ομάδες, διαθέτοντας τα χρήματα του ταμείου τους σε μεταγραφές και όχι σε δόσεις για να καλύψουν παλιές αμαρτίες.
Το σημαντικότερό τους επιχείρημα έχει να κάνει με τη συμμετοχή των πολιτικών στη δημιουργία των χρεών. Δεν έχουν καμία διάθεση να πληρώσουν για τον Γούμενο ή όποιον άλλον προηγούμενο στα διοικητικά της ομάδας τους, που όταν έφυγε άφησε πίσω του συντρίμμια. Και οι αρμόδιοι πολιτικοί φορείς δεν έδειξαν, ως όφειλαν, καμία διάθεση να σταματήσουν την κατηφόρα των προηγούμενων διοικήσεων, επειδή το πολιτικό κόστος ήταν μεγάλο.
Η παρελθοντολογία, σε κάθε επίπεδο, είναι πολύ χρήσιμη στην επιχειρηματολογία του ΠΑΟΚ. Δεν συμβαίνει το ίδιο για τους πολιτικούς, που δεν φείδονται συμπαράστασης, η οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται να μετουσιώνεται σε πράξεις.
Ο Ορφανός, μάλιστα, φάνηκε να τους κόβει τα φτερά, λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο από τη ρύθμιση που φέρει την υπογραφή του. Επομένως, οδηγεί τη διοίκηση του ΠΑΟΚ στο να απαιτήσει τις ισχυρές χορηγίες που θα στηρίξουν την υπαγωγή στο ρύθμιση και κατά συνέπεια την καταβολή μηνιαίας δόσης 120 χιλιάδων ευρώ. Για πόσο, όμως, μπορεί να στηριχθεί σε κρατικό χορηγικό πρόγραμμα, ώστε να καταβάλλονται με συνέπεια οι δόσεις; Για πόσο χρονικό διάστημα;
Σε αυτό φαίνεται να υπάρχει ένα κενό, εκτός κι αν ο ΠΑΟΚ αναζητεί μέσω των χορηγιών μια πρόσκαιρη λύση και στη συνέχεια πρόκειται να στηριχθεί στο δικό του πενταετές πρόγραμμα οικονομικής αναδόμησης για να αποπληρώνει χωρίς βοήθεια το χρέος του.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.