Παλαιότερες

Η ΔΟΕ... διαβάζει πριν αποφασίσει (SportDay / Μαρία Λιάσκα)

Μια εβδομάδα πέρασε από την ομολογία της Μάριον Τζόουνς. Οι αντιδράσεις, όχι μόνο προς το πρόσωπο της Αμερικανίδας σπρίντερ, αλλά και σε αυτό της Κατερίνας Θάνου, δεν έχουν σταματήσει ακόμα. Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όλες αυτές τις ημέρες, έχουν δώσει βήμα σε διάφορα πρόσωπα του παγκόσμιου αθλητισμού, τα οποία κατά πλειοψηφία δηλώνουν αντίθετα με το να πάρει η Θάνου το χρυσό μετάλλιο των 100 μ. των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ.

Κι αυτό έρχεται σε συνέχεια των όσων έγιναν τη 12η Αυγούστου 2004. Τα συμβάντα πριν από την έναρξη των Αγώνων της Αθήνας δεν έχουν ξεχαστεί. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να συνδυαστούν με ένα μετάλλιο που είχε κατακτήσει τέσσερα χρόνια πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Είναι φανερό ότι τόσο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) όσο και η διεθνής ομοσπονδία στίβου (IAAF) έχουν επηρεαστεί από τον αντίκτυπο που είχε στα κορυφαία Μέσα Ενημέρωσης του εξωτερικού το ενδεχόμενο να επιστραφεί στη Θάνου το χρυσό μετάλλιο του Σίδνεϊ. Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμα δεν έχει πάρει απόφαση για το θέμα. Γιατί οι κανονισμοί σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σαφείς και κατά το παρελθόν εφαρμόζονταν... αυτόματα. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι δεν έχει βγει κανείς από τους προέδρους να πάρει επίσημα θέση. Ούτε ο Ζακ Ρογκ (ΔΟΕ), ούτε ο Λαμίν Ντιάκ (IAAF) έχουν μιλήσει για την περίπτωση της Θάνου.

Η διάθεση της ΙΑΑF είναι δίπλα στο αποτέλεσμα των 100 μ. να υπάρχει το όνομα της Κατερίνας Θάνου. Η απόφαση όμως για το αν η Ελληνίδα σπρίντερ θα πάρει τελικά το μετάλλιο εναπόκειται στη ΔΟΕ. Πρόκειται για ένα Ολυμπιακό μετάλλιο και την «αποκλειστική» ευθύνη έχουν οι «αθάνατοι» στη Λωζάννη. Επιπλέον, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι η IAAF δεν θέλει και δεν πρόκειται να έρθει σε κόντρα με τη ΔΟΕ. Πόσω μάλλον για την περίπτωση της Θάνου. Αλλά θα είναι οξύμωρο εάν τελικά στο αποτέλεσμα η Θάνου βρίσκεται στην πρώτη θέση και στο σπίτι της συνεχίσει να κρατά το αργυρό μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ.

Οι «αγνές» προθέσεις της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου θα φανούν από την αντιμετώπιση που θα έχει η Ελληνίδα πρωταθλήτρια των 100 μ. στην περίπτωση που η Μάριον Τζόουνς επιστρέψει και τα μετάλλια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2001. Γιατί τότε η IAAF θα είναι αυτή που θα πρέπει να πάρει την απόφαση να δώσει το αργυρό μετάλλιο στη Θάνου. Προς το παρόν όμως στο Μονακό δεν προβληματίζονται για τα μετάλλια του Εντμοντον, διότι η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια δεν τα έχει επιστρέψει ακόμα στην ομοσπονδία της χώρας της.

Αυτό όμως που δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς είναι ότι η «γραμμή» που έχουν τα μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα του εξωτερικού... κρίνει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη των πραγμάτων. Εάν η ΔΟΕ είχε την επιλογή να περάσει στα «ψιλά» την αποστολή του χρυσού μεταλλίου του Σίδνεϊ στην Κατερίνα Θάνου, θα το είχε ήδη κάνει. Από τη στιγμή όμως που εφημερίδες όπως οι «New York Times», «Guardian», «London Times» αντιδρούν στο να δουν τη Θάνου «χρυσή» Ολυμπιονίκη του Σίδνεϊ μετά τα όσα έγιναν τον Αύγουστο του 2004, οι «αθάνατοι» εκτιμούν ότι πρέπει να τρενάρουν την απόφασή τους. Για την άβολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΔΟΕ μίλησε και ο πρόεδρος του παγκόσμιου οργανισμού καταπολέμησης ντόπινγκ (WADA), Ντικ Πάουντ, δείχνοντας βέβαια και πάλι τα συναισθήματά του για την Κατερίνα Θάνου. «Η κατάσταση είναι άβολη για τη ΔΟΕ και ίσως θα πρέπει να αποφασίσει να κρατήσει το μετάλλιο», είπε ο Καναδός παράγοντας.

Χθες τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία συνέχισαν να φιλοξενούν δηλώσεις ανθρώπων που είναι αντίθετοι με την επιστροφή του χρυσού μεταλλίου της Τζόουνς στην Κατερίνα Θάνου. Πιο χαρακτηριστική, αυτή της παλαιάς Αυστραλής σπρίντερ, Ραϊλένε Μπόιλ. Η «αργυρή» Ολυμπιονίκης των Αγώνων του Μεξικού και του Μονάχου σε 100 μ. και 200 μ. επισήμανε ότι τα μετάλλια της Τζόουνς θα έπρεπε να μπουν στο «Μουσείο της ντροπής» («Hall of Shame»!).

«Εγώ εάν ήμουν σε κάποια θέση στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) θα πρότεινα όλα τα μετάλλια της Τζόουνς να μπουν στο μουσείο ως αυτά της αθλήτριας που εξαπάτησε τον ίδιο της τον εαυτό. Με λίγα λόγια, στο μουσείο της ντροπής», είπε η 56χρονη πλέον Μπόιλ. Ολα όμως έχουν την εξήγησή τους. Η Μπόιλ στους Αγώνες του 1972 ήταν δεύτερη στα 100 μ. και 200 μ. πίσω από την Ανατολικογερμανίδα Ρενάτε Στέσερ. Επειτα από χρόνια διαπιστώθηκε ότι η Στέσερ είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο της Ανατολικής Γερμανίας... Οταν ζητήθηκε η άποψη της Μπόιλ για το ενδεχόμενο η Κατερίνα Θάνου να πάρει το χρυσό μετάλλιο των 100 μ. από τους Αγώνες του Σίδνεϊ, είπε: «Αυτό θα ήταν το μεγαλύτερο έγκλημα. Γιατί είναι γνωστό ότι έχει "κλέψει"».

Θέση στο ζήτημα πήρε και η Ιρίνα Πριβάλοβα. Η Ρωσίδα πρωταθλήτρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο με την ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ400 της χώρας της. Σε περίπτωση που ακυρωθεί η ομάδα των ΗΠΑ (μέλος της οποίας ήταν η Τζόουνς), οι Ρωσίδες αθλήτριες θα πάρουν το αργυρό μετάλλιο. Αυτό όμως δεν κάνει χαρούμενη την Πριβάλοβα. Κι αυτό γιατί, όπως επισήμανε, όλη αυτή η ιστορία με την Τζόουνς έχει κάνει ζημιά στον παγκόσμιο στίβο. «Δεν είμαι χαρούμενη που θα πάρω το αργυρό αντί του χάλκινου, διότι η ομολογία της Τζόουνς είναι μια τραγωδία για τον παγκόσμιο στίβο», είπε η Ρωσίδα πρωταθλήτρια των 400 μ. με εμπόδια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x