Διαβάζοντας όσα δήλωσαν χθες ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, Γιάννης Βαρδινογιάννης, και ο αντιπρόεδρος Κώστας Πηλαδάκης, θυμήθηκα μια παλιά ιστορία που είχε εικονογραφήσει ο μεγάλος σκιτσογράφος Γιάννης Ιωάννου και συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ του ο «Τρίτος Δρόμος».
H ιστορία που έχει σκιτσάρει ο Ιωάννου είναι η εξής: Ετρεχε το μακρινό 1983 και η Ελλάδα είχε γίνει όλη ΠΑΣΟΚ. Ξαφνικά στην Αθήνα άρχισε να εκπέμπει παράνομα ένας ραδιοφωνικός σταθμός που έκανε σκληρή αντιπολίτευση. Ο Λαλιώτης, ο μακαρίτης ο Κουτσόγιωργας και ο Πάγκαλος προβληματίστηκαν και με τη βοήθεια της Αστυνομίας άρχισαν να ψάχνουν τον «πειρατή». Κάποια στιγμή ανακάλυψαν από πού εκπέμπει, μπούκαραν σπάζοντας τις πόρτες και βρήκαν με το μικρόφωνο στο χέρι τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου! Τον ρώτησαν τι κάνει και αυτός απάντησε «αντιπολίτευση». «Είναι αυτό που ξέρω να κάνω καλύτερα», είπε και πρόσθεσε ότι κυρίως τον βοηθά να ξεχνάει ότι έχει γίνει πρωθυπουργός. Αυτή την εντύπωση έχω και εγώ κάθε φορά που τα δύο τελευταία χρόνια διαβάζω συνεντεύξεις των ανθρώπων της Σούπερ Λίγκας: ολοένα και περισσότερο μου δημιουργούν την εντύπωση ότι ξεχνούν πως την ευθύνη για όσα γίνονται ή δεν γίνονται την έχουν κυρίως αυτοί.
Πράξη
Δυο-τρεις ατάκες των δύο παραγόντων είναι ενδεικτικές. «Για μένα το "Α" και το "Ω" είναι η βελτίωση των αγωνιστικών χώρων. Να γίνουν νέα γήπεδα έτσι ώστε να δημιουργηθεί νέα "πίτα" αγοράς. Πρέπει η πολιτεία να κάνει πράξη τις εξαγγελίες της», είπε ο Κώστας Πηλαδάκης, εξηγώντας ότι θα είναι δύσκολο για τις ομάδες να κρατήσουν τον κόσμο στο γήπεδο όταν οι αγωνιστικοί χώροι είναι σε κακή κατάσταση. Δεν έχω την παραμικρή αντίρρηση, αναρωτιέμαι όμως ποιος φταίει γι' αυτό.
Διαδικασίες
Το ότι οι διαδικασίες για να γίνουν νέα γήπεδα είναι χρονοβόρες νομίζω ότι το ήξεραν όλοι: επιχειρηματίες είναι και κάποιες σχέσεις με τη γραφειοκρατία τις έχουν. Τι θα γίνει όμως μέχρι να γίνουν (αν γίνουν) τα νέα γήπεδα; Θα συνεχίσουν οι ομάδες να παίζουν σε αχούρια; Και αν το κάνουν, ποιος έχει την ευθύνη; Εντάξει, το κράτος είναι βολικό και φταίει για όλα, αλλά κάτι δεν θα πρέπει να κάνει και η Σούπερ Λίγκα; Πριν από τα «ανάθεμα», γιατί δεν μας λένε αν ποτέ το νεοσύστατο όργανο ενδιαφέρθηκε για τη βελτίωση των αγωνιστικών χώρων; Θα είχε ενδιαφέρον όχι μόνο να μάθουμε αν έχουν καταγραφεί οι αδυναμίες που υπάρχουν στα γήπεδα, αλλά και το πώς θα πιέσει το όργανο για τις όποιες βελτιώσεις.
Πορτογαλία
«Παράδειγμα προς μίμηση είναι η Πορτογαλία», είπε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης. «Μία χώρα που πήγε πολύ μπροστά ποδοσφαιρικά μετά το Euro 2004 και τα νέα γήπεδα που έγιναν. Δεν μπορούμε σαν Παναθηναϊκός να ζητάμε να έρθουν καταπληκτικοί παίκτες χωρίς να έχουμε ένα καλό γήπεδο». Σόρι, αλλά ο ΠΑΟ αγωνιζόταν πέρυσι στο υπερσύγχρονο ΟΑΚΑ, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην ΑΕΚ να πουλάει 25.000 διαρκείας. Ο ΠΑΟ έφυγε από εκεί και γύρισε στην ετοιμόρροπη Λεωφόρο για να ελέγξει καλύτερα τους οργανωμένους του και να αποκτήσει σκληρή έδρα: δικαίωμά του. Μόνο που άφησε ένα καλό γήπεδο, στο οποίο εύκολα παίζουν μεγάλοι παίκτες, χωρίς να του το ζητήσει κανένας.
Ολυμπιακοί
Είπαν επίσης οι δύο παράγοντες ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν άφησαν πίσω τίποτα και ότι γήπεδα, όπως το Πανθεσσαλικό και το Παμπελοποννησιακό, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από ποδοσφαιρικές εταιρείες. Πολύ σωστά. Μόνο που αυτά τα γήπεδα η πολιτεία δεν τα έφτιαξε χωρίς να ζητήσει τη γνώμη των ανθρώπων του ποδοσφαίρου. Το ποδόσφαιρο είχε ως εκπρόσωπο στο project των Ολυμπιακών Αγώνων τον Πατρίκ Κομνηνό, ο οποίος σήμερα είναι διευθυντής της Σούπερ Λίγκας! Επίσης, για τα γήπεδα αυτά γνώμη είχε και η ΕΠΟ, που τότε είχε άριστες σχέσης με την ΠΑΣΟΚική πολιτεία. Γιατί άραγε το προεδρείο δεν ζητάει εξηγήσεις από όλους αυτούς πριν αφορίσει την κακή πολιτεία δημοσίως;
Ελάχιστα
Το ξαναλέω: οι παράγοντες της Σούπερ Λίγκας τα δύο τελευταία χρόνια μιλούν σαν να ήρθαν από τον πλανήτη Αρη, προβάλλοντας απαιτήσεις, μολονότι έχουν κάνει για την ώρα ελάχιστα. Η κατασκευή νέων γηπέδων ήταν στην ιδρυτική πράξη της Πρέμιερ Λιγκ το 1992. Στην Αγγλία όποιος δεν βελτίωνε το γήπεδό του (και μάλιστα χωρίς βοήθειες από το κράτος) δεν (θα) έπαιζε στο πρωτάθλημα. Για τη Σούπερ Λίγκα ζητήματα τέτοια δεν υπήρξαν ποτέ.
Τούμπα
Πριν από ένα μήνα είχε γίνει εκείνος ο αγώνας-κωμωδία ανάμεσα στην Εθνική Ελλάδας και την εθνική Ισπανίας στο επικίνδυνο τερέν της Τούμπας. Οι Ισπανοί, αντικρίζοντας το θέαμα, απείλησαν ότι θα φύγουν -οι δικοί μας παράγοντες δεν είπαν τίποτα: δεν τόλμησαν να απαιτήσουν από τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να είναι πιο προσεκτικοί, ούτε από τον Γκαγκάτση να σοβαρευτεί, γιατί πέρα από το εξασφαλισμένο διεθνές ρεζιλίκι κινδυνεύουν και παίκτες των ομάδων τους! Τώρα έρχονται και μιλούν για την ανάγκη να υπάρξουν γήπεδα-παλάτια: ουδείς διαφωνεί, αλλά πάρτε μια απόφαση, ρε παιδιά, για το τι θέλετε. Γιατί δεν μπορεί να κάνεις το κορόιδο για το χάλι της Τούμπας και να θες να σε λυπηθούμε γιατί δεν σε βοηθά η πολιτεία. Και τα δύο δεν γίνονται.
Όλα
Οπως επίσης δεν γίνεται να διοικείς και να εμφανίζεσαι και ως θιγόμενος. Ή έχεις τα κότσια να ζητήσεις την παραίτηση των αθλητικών δικαστών, που εσύ διόρισες, γιατί δεν σου άρεσε η απόφαση για τον Αντζα ή έχεις το κουράγιο να πεις ότι η πολιτεία έχει δίκιο όταν λέει ότι πρέπει να υπάρχουν τακτικοί δικαστές στις επιτροπές ή παραιτείσαι γιατί σε κοροϊδεύουν. Αντιπολίτευση στον εαυτό του έκανε μόνο ο Αντρέας στις βινιέτες του Ιωάννου.
Πολλά λάθη
Eίπα να γράψω χθες την υπεράσπιση του Μάουρερ και βομβάρδισαν με e-mail το ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο (karpetshow@yahoo.gr) οι σύντεκνοι από την Κρήτη. Εντάξει, παιδιά, το κατάλαβα και διορθώνω:
- Πρώτον, ο Γκάντσεφ στον αγώνα με την Καλαμαριά έγινε άνευ λόγου και αιτίας δεξί (και όχι αριστερό, όπως έγραψα) μπακ. Είναι ανεξήγητο το γεγονός ότι ο Γερμανός επέμενε σε μια τέτοιου είδους χρησιμοποίηση του παίκτη και δεν απέκτησε δεξί μπακ το καλοκαίρι, πλην του Στεφανή.
- Δεύτερον, θα φάω το στυλό μου και θα πεθάνω από πνιγμό αν ξαναγράψω ότι καλά έκανε ο Μάουρερ και έβαλε τον Μονιάκη στον Γκαλέτι, όταν η ομάδα έχει δύο αριστερά μπακ χαφ από τα πιο έμπειρα του πρωταθλήματος (Πίτσος, Ρουμπάκης).
- Τρίτον, ομολογώ ότι δεν γνώριζα πως ο Πίτσος στον αγώνα με τον Ολυμπιακό χρησιμοποιήθηκε ως δεξί μπακ για πρώτη φορά στην καριέρα του.
- Τέταρτον, ομολογώ ότι δεν είχα προσέξει ότι ο Ισά δεν χρησιμοποιήθηκε ως σέντερ μπακ, αλλά ως αμυντικό χαφ, όπου εμφανώς λόγω έλλειψης ταχύτητας και τακτικής παιδείας δεν μπορεί να αποδώσει.
- Πέμπτον, ορκίζομαι ότι την επόμενη φορά θα είμαι πιο ακριβής όταν θα αναφερθώ στον Γκέρμπερ και δεν θα παραλείψω να τονίσω ότι χρησιμοποιείται σε ελεύθερη θέση στο κέντρο και στην επίθεση.
Ομολογώ ότι, όπως και ο Μάουρερ, έκανα και εγώ πολλά λάθη. Πρόθεσή μου δεν ήταν να αναλύσω πώς παίζει ο ΟΦΗ, αλλά να εκφράσω τη συμπάθειά μου σε έναν προπονητή που προσπάθησε να κάνει κάτι το διαφορετικό. Οσοι μου στείλατε διορθώσεις δεν μου λύσατε, πάντως, την απορία για το τι ποδόσφαιρο θέλετε να βλέπετε. Αυτό με ενδιέφερε πιο πολύ και από τον Πίτσο, τον Μονιάκη, τον Γκέρμπερ, τον Ταραλίδη και τους υπόλοιπους.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.