Το σκηνικό στην κορυφή της Premier League δεν άλλαξε και η Μάντσεστερ Σίτι παρέμεινε στο θρόνο. Ήταν ωστόσο μία σεζόν με σασπένς και ποδοσφαιριστές που μας χάρισαν μοναδικές στιγμές, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο.
Με την κατάταξη διαμορφωμένη πια οι ομάδες μπορούν κάνουν το ταμείο τους και εμείς στο sport-fm.gr καταγράφουμε τις φετινές μεταγραφές που ξεχώρισαν για τους σωστούς ή τους λάθος λόγους.
Η μεταγραφή της χρονιάς
Μεγάλο το δίλημμα με δύο ισχυρούς υποψήφιους. Ντέκλαν Ράις και Κόουλ Πάλμερ διεκδικούν τον τίτλο της καλύτερης μεταγραφής της χρονιάς, όμως αυτός πρέπει να πάει σε έναν. Ο αμυντικός χαφ της Άρσεναλ βγαίνει νικητής σε αυτή τη βρετανική «μάχη», γιατί είναι αυτός που ανέβασε επίπεδο τους «κανονιέρηδες». Δίχως τον Ράις δεν είναι σίγουρο ότι ο Αρτέτα θα παρουσίαζε μία τόσο ανταγωνιστική ομάδα.
Τα 117 εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για την απόκτησή του από τη Γουέστ Χαμ φάνηκαν υπερβολικά στην αρχή, αφού πολλοί εκφράζουν την άποψη ότι οι Άγγλοι παίκτες είναι υπερεκτιμημένοι και πωλούνται σε υπεραξία εντός Premier League. Στην περίπτωση του 25χρονου αμυντικού χαφ η θεωρία αυτή «κατέπεσε» μέσα από την παρουσία του σε αγγλικό πρωτάθλημα και Champions League. Επιβλητικός και κυριαρχικός καλύπτει κάθε πιθαμή του γηπέδου μην επιτρέποντας στους αντιπάλους να κάνουν το παιχνίδι τους. Εξαιρετικός σε επιθετικά και αμυντικά καθήκοντα, δημιούργησε γκολ για τους συμπαίκτες του με εκτελέσεις στημένων φάσεων, ενώ ήταν κομβικός στις αντεπιθέσεις.
Στο νήμα παίρνει την πρωτιά από τον «εξωγήινο» Πάλμερ που αναδείχθηκε καλύτερος νέος της σεζόν. Με 22 γκολ και 11 ασίστ είχε σαφώς καλύτερα νούμερα από τον συμπατριώτη του, θύμισε «Αζάρ» και είναι ο παίκτης στον οποίο θα στηριχθεί η Τσέλσι για τις μελλοντικές επιτυχίες. Την πρώτη πεντάδα καλύτερων μεταγραφών συμπληρώνουν οι Κάι Χάβερτς, Μοχάμεντ Κούντους και Αλέξις Μακάλιστερ.
Η «απογοήτευση»
Δίπλα στη λέξη απογοήτευση μπορεί να μπει ολόκληρη ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μαζί με τον Έρικ Τεν Χαγκ. Παρότι τερμάτισε στην όγδοη θέση και πίστεψε στο θαύμα της Ευρώπης τις τελευταίες αγωνιστικές, η αλήθεια είναι ότι δεν άξιζε κάτι παραπάνω. Αντιθέτως στάθηκε τυχερή που Γουέστ Χαμ και Μπράιτον είχαν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.
Ένας μόνο ποδοσφαιριστής μπορεί να πάρει το «βραβείο» του χειρότερου και Μέισον Μάουντ. Μεταξύ εκείνου και των Άμραμπατ – Ονάνα, ο Άγγλος μέσος δεν δικαιολόγησε τα σχεδόν 65 εκατομμύρια που δόθηκαν για την αγορά του από την Τσέλσι. «Χτυπημένος» από τραυματισμούς αγωνίστηκε σε μόλις 14 παιχνίδια, στα πέντε από αυτά ως βασικός, καταγράφοντας ένα γκολ. Όχι τα στατιστικά που θα περίμεναν οι φίλοι και οι διοικούντες της ομάδας.
Ο… ελεύθερος
Ελάχιστες ήταν οι μεταγραφές ελεύθερων παικτών το περασμένο καλοκαίρι. Δύο από αυτές ξεχώρισαν. Ο 38χρονος Άσλει Γιάνγκ και ο «τελειωμένος» Ρος Μπάρκλεϊ. Ελάχιστα πιο μπροστά τερματίζει ο βετεράνος μπακ της Έβερτον που είχε καθοριστικό ρόλο στην παραμονή των «ζαχαρωτών». Σε αντίθεση με τον πρώην μέσο της Τσέλσι που επέστρεψε σε υψηλό επίπεδο, δίχως όμως να καταφέρει να γλιτώσει τη Λούτον από τον υποβιβασμό.
Παρά το προχωρημένο της ποδοσφαιρικής του ηλικίας, ο Γιάνγκ κατέγραψε 31 συμμετοχές με την ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ. Άκρως σημαντική η εμπειρία κυρίως όταν επιβλήθηκαν οι δύο ποινές αφαίρεσης βαθμών, που θα μπορούσαν να αποσυντονίσουν το σύνολο. Μαχητικός και σε εξαιρετική φυσική κατάσταση, επικεντρώθηκε περισσότερο στα αμυντικά του καθήκοντα σε σχέση με την παρουσία του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Η value for money μεταγραφή
Η Νότιγχαμ «σώθηκε» στο φινάλε παρότι διέθετε ρόστερ για να το επιτύχει αρκετά νωρίτερα. Όπως το καλοκαίρι της ανόδου, έτσι και το περσινό προχώρησε σε αρκετές και δαπανηρές μεταγραφές. Άλλες έπιασαν, άλλες όχι, όμως οι τρεις που ξεχώρισαν ήταν αυτές των Γουντ, Ελάνγκα και Οντόι. Οι δύο πρώτοι ήταν οι MVP της Φόρεστ με τον Νεοζηλανδό φορ να σκοράρει 14 φορές και τον Σουηδό εξτρέμ να καταγράφει πέντε γκολ και εννέα ασίστ.
Έκαστοι όμως κόστισαν περίπου 17 εκατομμύρια και άρα ο τίτλος της value for money μεταγραφής πάει στον Χάντσον Οντόι. Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα για το οποίο ενδιαφέρθηκε έντονα η Μπάγερν Μονάχου τα τελευταία χρόνια και δεν είχε την ιδανική εξέλιξη στην Τσέλσι αποκτήθηκε για μόλις 3,5 εκατομμύρια! Οκτώ γκολ, εκ των οποίων τα τρία στις τρεις τελευταίες κρίσιμες αγωνιστικές κρίνουν επιτυχημένη τη μετακόμισή του στο «Σίτι Γκράουντ».
Ο δανεικός
Νταβίντ Ραγιά. Ο Ισπανός κίπερ με τα 16 clean sheets ήρθε ως δανεικός στην Άρσεναλ από την Μπρέντφορντ! Προσωπική επιλογή του Μίκελ Αρτέτα λόγω προσόντων και… εθνικότητας εξελίχθηκε σε σήμα κατατεθέν την άμυνας των «κανονιέρηδων», σε συνδυασμό φυσικά με την εντυπωσιακά τριάδα των Γκάμπριελ, Σαλίμπα και Γουάιτ.
Ικανότατος με τα πόδια για το build – up που απαιτεί ο Βάσκος προπονητής και με εξαιρετικά αντανακλαστικά ξεχώρισε κάτω από τα δοκάρια. Θεωρείται δεδομένο ότι θα καταβληθεί το ποσό των 27 εκατομμυρίων για να γίνει μόνιμος κάτοικος «Έμιρεϊτς».
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.