Δεν είναι καθόλου κακό να «δανείζεσαι» καλά χαρακτηριστικά και ωραίες ιδέες, ακόμη κι αν είναι από τον μεγάλο σου αντίπαλο. Και τουλάχιστον στο προηγούμενο διήμερο της Ευρωλίγκας ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός πήραν πολύτιμες νίκες με τρόπο που είχαν συνηθίσει να πετυχαίνουν οι… απέναντι.

Ο… παρεξηγημένος Αταμάν


Βλέποντας να χτίζεται το ρόστερ του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι και με βάση τα χαρακτηριστικά των παικτών που αποκτήθηκαν, όλοι περίμεναν μια ομάδα που θα κερδίζει μέσω του ταλέντου της και μόνο σε υψηλά σκορ. Κι όμως, ο Εργκίν Αταμάν έχει κατορθώσει να μετατρέψει ένα σύνολο επιθετικογενών παικτών, από τους οποίους πραγματικά κανένας δεν είχε την ετικέτα του εξολοθρευτή, σε μια αμυντική μηχανή. Αν αυτή η... μετενσάρκωση είχε πρόσωπο, θα ήταν ο Τζέριαν Γκραντ που στα 31 του εξελίσσεται σε κορυφαίο defensive stopper που επιδρά καθοριστικά στο παιχνίδι ακόμη και σε βραδιές που μένει στους 4 πόντους, ενώ ακόμη και παίκτες που θεωρούνταν αδύναμοι κρίκοι στα μετόπισθεν δεν «κλέβουν» και κάνουν κατάθεση ψυχής με… όσα μέσα διαθέτουν.

Άρθρο Ρομπόλη: Όταν ο Αταμάν αντιγράφει τον Μπαρτζώκα και ο Γιώργος τον Εργκίν

Κι όμως, αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τον Αταμάν. Ο Τούρκος προπονητής είναι κακώς παρεξηγημένος ως προπονητής που ποντάρει μόνο στο ταλέντο των παικτών του και που αγνοεί την άμυνα. Ακόμη και η καταπληκτική δική του Εφές που κυριάρχησε στην Ευρώπη για μια τριετία, πέρα από άφθονο επιθετικό ταλέντο είχε και εξαιρετική αμυντική ισορροπία. Για κάθε Λάρκιν, Μίσιτς και Πλάις, υπήρχε ένας Μπράιαντ, ένας Ντάνστον και ένας Σίνγκλετον για να κρατάνε το ανάχωμα. Άλλωστε, στο σύγχρονο μπάσκετ, από το ΝΒΑ μέχρι την Ευρωλίγκα, ουδείς κερδίζει πλέον παίζοντας μόνο επίθεση και όντας ανεπαρκής στην άμυνα.

Η νίκη επί της Παρτιζάν ήρθε περισσότερο από κάθε άλλη φέτος ως αποτέλεσμα της άμυνας του Παναθηναϊκού. Σε μια βραδιά που οι «πράσινοι» έκαναν 18 λάθη και σούταραν με 29% στα τρίποντα, κράτησαν μια από τις καλύτερες επιθέσεις της Ευρωλίγκας πολύ κάτω από τα φετινά της στάνταρ. Θύμισαν, δηλαδή, αρετές του Ολυμπιακού, ο οποίος φέτος έχοντας στα περισσότερα παιχνίδια επιθετική δυσλειτουργία, έχει πάρει σημαντικές νίκες χάρη στην αμυντική του σκληράδα.

Άρθρο Ρομπόλη: Όταν ο Αταμάν αντιγράφει τον Μπαρτζώκα και ο Γιώργος τον Εργκίν

Το εντυπωσιακό για τον Παναθηναϊκό είναι, πάντως, πως ακόμη και σε μια βραδιά με αστοχία και περισσότερα λάθη από ασίστ πέτυχε 84 πόντους. Γιατί μπορεί να συγκεράσει αυτή τη σκληράδα με τόσο ατομικό ταλέντο, που μπορεί να προσφέρει προσωπικό σκορ ακόμη κι όταν οι περισσότερες συνεργασίες δεν λειτουργούν.

Οι δύσκολες αλλά αναγκαίες και λογικές αποφάσεις του Μπαρτζώκα


Ο Ολυμπιακός έκανε την Πέμπτη απέναντι στη Μακάμπι μια από τις πιο ολοκληρωμένες φετινές εμφανίσεις του, υπό την έννοια ότι ήταν από τις λίγες-είναι η αλήθεια-φετινές αναμετρήσεις που συνδύασε την αμυντική αποτελεσματικότητα με καλό ρυθμό στην επίθεση. Πέρα από τις σταθερές που προσφέρουν παίκτες όπως ο Γουόκαπ στην αντιμετώπιση των κινητήριων μοχλών των αντιπάλων, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν καλή κυκλοφορία, ροή και αποστάσεις στην επίθεση κερδίζοντας εύκολα σε μια εμφάνιση-οδηγό για τη συνέχεια.

Άρθρο Ρομπόλη: Όταν ο Αταμάν αντιγράφει τον Μπαρτζώκα και ο Γιώργος τον Εργκίν

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας φαίνεται πως… δανείστηκε τη φιλοσοφία του Εργκίν Αταμάν και ήρθε η ώρα να πάρει σκληρές αποφάσεις. Η ατάκα περί επανεκκίνησης που έκανε μετά την ήττα από την Μπασκόνια βρήκε την ερμηνεία της, αφού σε ένα παιχνίδι που εξελίχθηκε σε εύκολο, ο προπονητής του Ολυμπιακού αποφάσισε να πάει σε πολύ κλειστό ροτέισον, όπως κάνει εδώ και καιρό ο Τούρκος προπονητής. Πρακτικά έβγαλε το παιχνίδι με οκτώ παίκτες, αφού Σίκμα, ΜακΚίσικ και Μήτρου-Λονγκ χρησιμοποιήθηκαν ελάχιστα και ο Μπραζντέικις καθόλου. Ο χρόνος θα δείξει, αλλά σε πρώτη φάση φαίνεται πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας κλίνει προς την απόφαση να περιορίσει τα πειράματα και να πορευτεί με τους παίκτες που ανταποκρίνονται άμεσα σε αυτά που θέλει σε κάθε παιχνίδι.

Σκληρή για κάθε δίκαιο προπονητή, αλλά απόλυτη λογική η επιλογή του κόουτς του Ολυμπιακού, αφού έχοντας περάσει τα μισά της σεζόν είναι πολύ αργά για προσπάθειες ένταξης παικτών και... ευκαιρίες, όταν το διακύβευμα σε κάθε ματς είναι τόσο μεγάλο και η πρόκριση στα playoffs από τον αποκλεισμό και από τα play in μπορεί να απέχουν μία νίκη. Οι «ερυθρόλευκοι» μόνο ζημιωμένοι ήταν αποτελώντας ως τα τέλη Δεκέμβρη ένα ατέλειωτο εργοτάξιο, με τραυματίες, ντεφορμέ, κουρασμένους και νεοφερμένους παίκτες που δεν επέτρεπαν στην ομάδα να αποκτήσει ένα αποκρυσταλλωμένο σχήμα και να επενδύσει στη βελτίωση της χημείας της.

Άρθρο Ρομπόλη: Όταν ο Αταμάν αντιγράφει τον Μπαρτζώκα και ο Γιώργος τον Εργκίν

ΥΓ: Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποδεικνύει γιατί παραμένει ο κορυφαίος προπονητής στην Ευρώπη. Ο άνθρωπος που παλαιότερα είχε «αλλεργία» στους πολλούς Αμερικανούς, έχει προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής. Όχι όμως αποδεχόμενος την… «alegria» όσων έρχονται από το ΝΒΑ, αλλά μετεξελίσσοντάς τους σε παίκτες που συνδυάζουν αθλητικότητα και σκέψη. Μετά τον Μπατίστ πολλά χρόνια πριν και τον Έξουμ πέρσι (με τον Αυστραλό φέτος να έχει επιστρέψει άλλος παίκτης στο ΝΒΑ), φέτος λανσάρει το πρότζεκτ Ντόζιερ, ο οποίος με την βελτίωση που παρουσιάζει μπορεί να μετεξελιχθεί από κάτι σαν φόργουορντ σε top level δημιουργό στην Ευρωλίγκα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x