O ΠΑΟΚ μετά από μια άκρως επιτυχημένη τριετία, τρία Κύπελλα, ένα πρωτάθλημα και ένα νταμπλ, είναι βέβαιο πως βρίσκεται σε αναζήτηση προπονητή πλέον, ύστερα και από τις αποκαρδιωτικές εμφανίσεις στα πλέι-οφ. Η μεγάλη επιβάρυνση των περσινών ατού, η αποχώρηση κάποιων, αλλά και η περιορισμένη προσφορά των μεταγραφών που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι, όπως και η απαγόρευση των μεταγραφών επιδείνωσαν την κατάσταση και αυτό το επτάμηνο πλέον του 2020, μοιάζει εφιαλτικό πλέον για τον Δικέφαλο του Βορρά.
Οι περσινοί νταμπλούχοι, φάνηκε από την αρχή της χρονιάς πως δεν έχουν την ίδια ευχέρεια στην δημιουργία ευκαιριών, αλλά η έλλειψη φρεσκάδας δεν είναι η μόνη αιτία γι’ αυτό το γεγονός. Αυτό αποτυπώνεται πρώτα απ’ όλα στις επιδόσεις των δύο φορ του ΠΑΟΚ που ο Φερέιρα σπάνια αν όχι ποτέ δεν χρησιμοποιεί μαζί, εκτός ακραίων περιπτώσεων. Ο Κάρολ Σφιντέρσκι, από τις 19 Ιανουαρίου και μετά δεν σκόραρε στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, έβαλε ένα γκολ στο Κύπελλο στον επαναληπτικό με τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο, ενώ βρήκε δίχτυα στα πλέι-οφ μόνον με τον Άρη στο εκτός έδρας 0-2. Για τον Άκπομ τα πράγματα πήγαν λίγο καλύτερα, αφού τουλάχιστον βρήκε δίχτυα τρεις φορές πριν τη διακοπή, αλλά και αυτός στα πλέι-οφ, έχει βρει στόχο μόλις μία φορά.
Αθροιστικά τα δύο σέντερ φορ του ΠΑΟΚ έχουν από ένα γκολ σε αυτή την διαδικασία των πλέι-οφ, ο Δικέφαλος του Βορρά, μόλις επτά σε ισάριθμα παιχνίδια, έναντι την ίδια ώρα των 14 που έχει σημειώσει η ΑΕΚ. Μάλιστα περισσότερα γκολ από τον συμπολίτη του, έχει και ο Άρης και αυτό τον έχει φέρει στην 4η θέση επιθετικά, από τις έξι ομάδες που λαμβάνουν μέρος στα πλέι-οφ. Μπορεί να ευθύνονται μόνον οι επιθετικοί ή υπάρχει μια γενικότερη δυσλειτουργία; Η απάντηση είναι προφανής.
Τακτικά ο ΠΑΟΚ πλέον πάει σε πάρα πολλές λύσεις ανάγκης, αλλάζοντας συνεχώς διάταξη. Το κατέβασμα της μπάλας μοιάζει αδύνατο, ακόμα και σε αναμετρήσεις σαν αυτή με τον Παναθηναϊκό. Το τρικ με τον Γιαννούλη με προωθείται και τον δεξιό μπακ, να μένει πάντα σε μια τέτοια περίπτωση σαν τρίτο στόπερ, δεν φαίνεται να αποδίδει και προφανώς η απώλεια του Μίσιτς, αποτέλεσε κομβικό γεγονός για την κατάρρευση του ΠΑΟΚ. Ακόμα και με τον Κροάτη όμως στην ενδεκάδα του, έμοιαζε εξαιρετικά ευάλωτος και στο να πρεσάρει και κλέψει μπάλες ψηλά, που ήταν το σήμα κατατεθέν του Δικεφάλου του Βορρά, τα προηγούμενα χρόνια. Τα άκρα για να οδηγήσουν στο γρήγορο transition, δεν υπάρχουν πλέον, δεν υπάρχει απόντος και του Μίσιτς, ο συνδετικός κρίκος από την άμυνα στην υπόλοιπη ομάδα.
Το μεγαλύτερο σφάλμα που διέπραξε ο Φερέιρα πέρα από το ότι ποτέ, σε καμία στιγμή της χρονιάς, να εμφυσήσει σιγουριά για αυτό που ήθελε να κάνει, ήταν να προσαρμόζει τον ΠΑΟΚ στις συνθήκες των αγώνων και των αντιπάλων. Αυτά ακόμα και πριν ο Δικέφαλος του Βορρά, φτάσει να αγωνίζεται με σοβαρά προβλήματα. Μια ομάδα που τα τελευταία τρία χρόνια είχε συνηθίσει στο να προσαρμόζονται οι αντίπαλοι πάνω της και όχι να προσαρμόζει εκείνος το παιχνίδι του με βάση τον αντίπαλο, έφερε τους Θεσσαλονικείς σε ακόμα δυσμενέστερη θέση.
Ακριβώς επειδή οι Θεσσαλονικείς στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, κάνοντας το τρικ με τον Γιαννούλη, έπαιζαν στη διάταξη του 3-5-2, για να υπάρχει μια σχετική ασφάλεια στην άμυνα και λιγότερο με το μυαλό στο να επιτεθεί με το 4-4-1-1 να μένει περισσότερο στα χαρτιά ή το 4-3-3 που δοκίμασε εσχάτως να μένει περισσότερο στα χαρτιά, ο ΠΑΟΚ παρέμεινε εγκλωβισμένος στη δημιουργία. Με αποτέλεσμα που τώρα πλέον οι επιλογές έχουν περιοριστεί και τα πόδια έχουν βαρύνει, να παρουσιάζει αυτή την τραγική εικόνα και την κατάρρευση, να έρχεται απόλυτα φυσιολογικά και μοιραία.
Τα γκολ λείπουν για όλους τους παραπάνω λόγους και γιατί κανένα από τα δύο φορ, δεν αποτελούν σημείο αναφοράς στην επίθεση, όπως συνέβαινε με τον Πρίγιοβιτς. Ο Σφιντέρσκι είναι ένας φορ, που κάνει για ομάδα η οποία όμως θα μπορεί να δημιουργήσει και η συχνή χρησιμοποίηση του έναντι του Άκπομ, είναι κάτι που δεν βγήκε καθόλου στον ΠΑΟΚ. Από την άλλη ο Άγγλος είναι περισσότερο περιφερειακός επιθετικός, αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αποτελέσει την κολώνα μιας επίθεσης.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.