Το τέλος ενός εξαιρετικού κύκλου μοιάζει να κλείνει για τον ΠΑΟΚ από την περασμένη Κυριακή οριστικά. Σε ένα ματς το οποίο πάει εντελώς στραβά, ύστερα από τέτοια διακοπή, μπορεί να βρεις άπειρες δικαιολογίες, ωστόσο να μη γελιομαστε. Η κατρακύλα του ΠΑΟΚ είναι μακράς διάρκειας και έχει ξεκινήσει από τον αγώνα με τον Άρη, στο πρώτο ματς που έδωσε αυτό το δισεκτο, κυριολεκτικά και μεταφορικά έτος για τον Δικέφαλο του Βορρά.
Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους έρχεται αυτή η καθίζηση έχουν να κάνουν με τον προπονητή και την τακτική του σε συνάρτηση με το ξεζουμισμα των παικτών με ο,τι αυτό έχει σαν επακόλουθο. Δηλαδή πολλούς τραυματισμούς, αλλά και δυσκολία στην επάνοδο και επανένταξη τους. Κάπου εδώ ξεκινάει η όλη ιστορία παρά το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ φέτος έβγαλε και είχε σε μεγάλη διάρκεια της σεζόν σε εξαιρετική κατάσταση τον Λημνιό και τον Γιαννούλη και σε αρκετά καλή τον Πέλκα.
Το πρόβλημα φαινόταν από την αρχή, ο ΠΑΟΚ εξαιτίας της αδυναμίας του να παράξει παιχνίδι όπως το έπραττε τις δύο προηγούμενες σεζον, αγκωμαχουσε εξαιτίας της περιορισμένης δυνατότητας να πιέσει στο κέντρο και να κλέψει μπαλες, εκεί που τα προηγούμενα χρόνια το κατάφερνε για να βγει σε γρήγορο τρανζισιον. Ο ΠΑΟΚ έγινε πολύ μαλθακός στην μεσαία γραμμή κι αυτό αυτόματα άρχισε να του προξενεί σοβαρά θέματα. Θέματα που προέκυψαν από τη στιγμή που αποχώρησαν Σακχοφ και Κανιας το περασμένο καλοκαίρι και την πολύτιμη δουλειά ειδικά του Ουκρανού, ουδείς μπόρεσε να επωμιστεί.
Την περιορισμένη δυναμική στην μεσαία γραμμή, κάλυπτε στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν η δημιουργικότητα του Μισιτς, παίζοντας σαν οκτώ. Εκεί ακόμα ο ΠΑΟΚ μπορούσε να ανταπεξελθει, χάρη στην εξαιρετική κατάσταση του Κροάτη. Το σημείο κλειδί ώστε να αρχίσει ο Φερέιρα να λαμβάνει όλο και πιο λάθος αποφάσεις για το ρόστερ και τις επιλογές του, αποτέλεσε βαριά ήττα από τον Άρη στο Κλεανθης Βικελίδης.
Από αυτό το χρονικό σημείο και μετά ο Φερέιρα παίρνει σχεδόν μόνιμα τις λάθος αποφάσεις. Μεσα στην προσπάθεια του να λύσει το πρόβλημα από τη μέση και μπροστα, αδυνατεί να κατανοήσει πως το ζήτημα της ομάδας του δεν ξεκινούσε από εκεί, αλλά από λίγο πιο πίσω. Η μετακίνηση του Μισιτς πιο μπροστά φέρνει ολέθρια αποτελέσματα. Ο ΠΑΟΚ ουσιαστικά δεν μπορεί να κατεβάσει την μπάλα από την πίσω γραμμή και μπρος με αποτέλεσμα η μετακίνηση του Μισιτς να αποτελεί ουσιαστικά την αρχή του τέλους.
Φυσικά πολλά πήγαν στραβά για τον ΠΑΟΚ όλη τη χρονιά. Έλλειψη σταθερότητας στον άσο γεγονός που γινόταν πιο έντονο όλη τη χρονιά. Οι παίκτες του κορμού, επιβαρυμένοι από τις δύο προηγούμενες εξαιρετικές σεζόν,άρχισαν να εμφανίζουν συχνούς τραυματισμούς. Όμως κακά τα ψέματα αυτό που ήταν το επικό fail της σεζόν: Οι προσθήκες στο κέντρο. Ο Εσιτι δεν μπόρεσε ποτέ να αναλάβει πραγματικά το ρόλο του κυματοθραύστη, ενώ ο Αουγκούστο παρά τις όποιες αναλαμπές στην απόδοση του, δεν απέφυγε τα προβλήματα.
Ο Μάτος για λόγους που προφανώς είχαν να κάνουν και με το συμβόλαιο του, έχασε την θέση του, σε μεγάλο κομμάτι του δεύτερου γύρου. Ο Μπισεσβαρ επίσης δεν ήταν στα επίπεδα των προηγούμενων σεζόν. Ο Μαουρίτσιο πιέστηκε να επανέλθει μετά τον τραυματισμό του εσπευσμενα κι έτσι ποτέ δεν γύρισε ο ίδιος.
Το τρικ του Γιαννούλη που ουσιαστικά μετασχηματιζε τον ΠΑΟΚ στην επίθεση σε 3-5-2, πήγε μέχρι ένα σημείο. Διότι κι αυτό από ένα σημείο και μετά είχε θέματα. Ο Μάτος δεν ανεβαινε για να κάνει το 3ο στοπερ, ο Γιαννούλης άρχισε να γίνεται ευάλωτος αμυντικα. Ο Δικέφαλος του Βορρά από τα μισά της σεζόν και μετά έγινε προβλέψιμος κι αφού δεν πήρε βοήθεια από μεταγραφές φυσιολογικά έφτασε στην φθορά του τελευταίου διαστήματος.Μια ελεύθερη πτώση και τους 2.5 μήνες που έχει παιχτεί μπάλα το 2020.Οι οιωνοί και για την 2η θέση δεν είναι υπέρ του πλεον μετά και την απώλεια του Μισιτς με τραυματισμό.
Η αναμέτρηση με τον ΠΑΟ έφερε στην επιφάνεια πολλά καλά στοιχεία και ο τρόπος που παρέταξε την ενδεκάδα του ο Φερέιρα αποδεικνύει πως ίσως έπρεπε νωρίτερα ο Πορτογάλος να κάνει κάποιες καινοτομίες στην ενδεκάδα, όπως τον Καντουρι στα χαφ. Αλλά και στο ΟΑΚΑ βγήκε το μεγάλο άγχος για τον Δικέφαλο του Βορρά που είναι φέτος τα τελειώματα. Έβλεπαν πολύ μικρή την εστία οι Θεσσαλονικείς με αποτέλεσμα να μην πάρουν τρίποντο σε ένα δικό τους ματς.
Τι κρατάει
Το θετικό για τον ΠΑΟΚ είναι πως για βάθος χρόνου έχει μια μια καλή ελληνική μαγιά πάνω στην οποία μπορεί να επενδύσει, συμπεριλαμβάνω σε αυτή και τον Λάζαρο Λάμπρου πέρα από τους γνωστούς Πελκα, Γιαννούλη και Λημνιό. Ωστόσο θα πρέπει αξιοποιηθεί αφού πρώτα αξιολογηθεί και ένα μεγάλο κομματι των δανεικών.
Τα πλην
Από την άλλη μεριά ο ΠΑΟΚ θέλει σίγουρα νέο στυλοβάτη στην άμυνα, απαραίτητα δύο ποδοσφαιριστές που θα κσλυψουν την δουλειά των Σακχοφ και Κανιας που δοξαστηκαν φετος, ενώ είχαν αποχωρήσει κι εκεί εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.Οπως είναι προφανής η ανάγκη ενός νέου κουμανταδορου στο παιχνίδι του.
Σταυροδρόμι
Ο ΠΑΟΚ που πιθανότατα θα έχει μειωμένο μπάτζετ ως και 30 τοις εκατό, κρατάει τον Φερέιρα δίνοντας του όμως τα εργαλεία για να δουλέψει όπως νομίζει εκείνος ή πάει σε μια πιο συντηρητική συνταγή που θα ταίριαζε περισσότερο με Λουτσεσκου; Αυτή είναι η πιο σημαντική απόφαση που πρέπει να ληφθεί.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.