Η Τσέλσι κατάφερε να κάνει δικό της έναν από τους πιο «καυτούς» επιθετικούς στην Ευρώπη. Ο λόγος για τον Τίμο Βέρνερ, ο οποίος αποκτήθηκε από την Λειψία με ένα ποσό άνω των 50 εκατ. ευρώ και θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ομάδα του Φρανκ Λάμπαρντ στη νέα σεζόν.
Ένα επιθετικός που χαρακτηρίζεται ως «prolific», δηλαδή... καρπερός! Φυσικά, εννοούν ότι σκοράρει διαρκώς, αλλά η αλήθεια είναι πως ο 24χρονος Γερμανός στράικερ μπορεί με χαρακτηριστική ευκολία να κάνει πολλές δουλειές στον αγωνιστικό χώρο και να δημιουργήσει. Τι μπορεί, όμως, να προσφέρει στην Τσέλσι ο Τίμο Βέρνερ; Πάμε να δούμε παρακάτω μέσω αναλυτικών στοιχείων τα πολλά θετικά και λίγα αρνητικά στον τρόπο παιχνιδιού του, συγκρίνοντάς τα με τον μελλοντικών του συμπαικτών.
Ο Βέρνερ αποτελεί έναν ποδοσφαιριστή που... πατάει σε πολύ μεγάλο μέρος του γηπέδου, κάτι που φαίνεται από το παρακάτω γράφημα του «sofascore». Στο πρώτο γράφημα φαίνεται ο χώρος δράσης του Γερμανού στράικερ και στο δεύτερο αυτό του Τάμι Έιμπραχαμ, ο οποίος αποτελεί τον «target man» αυτή τη στιγμή στην Τσέλσι.
Την ίδια ώρα, ο Βέρνερ έχει φέτος ανάμειξη σε 34 γκολ της Λειψίας ή αλλιώς στο 28%. Συνολικά, έχει συμμετοχή σε γκολ είτε σκοράροντας είτε με ασίστ ανά 78 λεπτά αγώνα, με τον Έιμπραχαμ να έχει κάθε 114 λεπτά! Για να το πάμε και λίγο παρακάτω, ο Ομπαμεγιάνγκ έχει ανά 133 λεπτά, με τον Αγουέρο να είναι ο μόνος με ελάχιστα λιγότερα λεπτά.
Κάνει σχεδόν τέσσερις τελικές ανά αγώνα, δύο επιτυχημένες ντρίμπλες (σε τρεις συνολικά) και κοντά στο ένα τάκλιν! Αγγίζει την μπάλα είτε για τελική είτε για πάσα είτε για ντρίμπλα 8-9 φορές ανά ματς στην αντίπαλη περιοχή, δείγμα του πόσο περνάει η μπάλα από τα πόδια του και πόσο τον εμπιστεύονται. Είναι χαρακτηριστικό του παιχνιδιού του πως κάνει πολλές κούρσες με την μπάλας στα πόδια φτιάχνοτας 15 από τα 34 γκολ με τέτοιο τρόπο συνολικά.
15 - 15 of Timo Werner's 34 goal involvements have come following a ball carry (8 goals and 7 assists), three more than any other player from Europe's top five divisions this season. Dynamic. pic.twitter.com/4TVRQDNG2Y
— OptaJoe (@OptaJoe) June 18, 2020
Τα γκολ του σημαίνουν... βαθμοί! Ο Γερμανός «killer» έχει σκοράρει όπως προείπαμε 26 γκολ και έχει δώσει 16 βαθμούς στην ομάδα του, δύο παραπάνω από τον Λεβαντόφσκι στην Μπάγερν Μονάχου. Είναι, επίσης, ο μόνος ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη που έχει πετύχει 15 τέρματα εκτός έδρας. Ούτε ο Λεβατνόφσκι, ούτε ο Μέσι, ούτε ο Κριστιάνο, ούτε κανείς άλλος! Ο Βέρνερ και μόνο αυτός!
Όλο αυτό ίσως να προσφέρει στην Τσέλσι. Μαζί με τον Ζίγιεκ που αποκτήθηκε επίσης, η Τσέλσι αποκτά μία ταχύτατη επιθετική γραμμή. Ας υπολογίσουμε και τον Πούλισιτς, Μάουντ που διαθέτουν τεράστια ταχύτητα και ποιότητα, ενώ αν αποκτηθεί και ο Κάι Χάβερτς της Λεβερκούζεν, όλοι αυτοί δεν θα... χωράνε και ο Φρανκ Λάμπαρντ θα αντιμετωπίζει συχνούς πονοκεφάλους. Βέβαια, ο Βέρνερ βασιζόμενος στην ταχύτητα και στην ποιότητά του μπορεί να αγωνιστεί και ως εξτρέμ, αλλά είναι ένας παίκτης που δεν μαρκάρει και γενικότερα χάνει αρκετές μονομαχίες.
Ο 24χρονος υστερεί στις εναέριες μονομαχίες, αφού επιχειρεί 1.1 ανά παιχνίδι και χάνει το 0.9. Σαν να λέμε χάνει σχεδόν κάθε μονομαχία στον αέρα με τους αντιπάλους του. Είναι θέμα τάιμινγκ και δουλειάς, κάτι που μπορεί να... φτιαχτεί! Και δεν είναι κοντός, αφού βλέπει το χορτάρι από τα 181 εκατοστά! Όσον αφορά την συμμετοχή του στην αμυντική τακτική της Λειψίας είναι φτωχή. Έχει μέσο όρο 0.5 συμμετοχές σε μαρκαρίσματα (δηλαδή μαρκάρει έναν αντίπαλο ώστε να του πάρει την μπάλα ελάχιστα). Και για να φέρουμε ξανά το παράδειγμα του Ομπαμεγιάνγκ, έχει συμμετοχή σε 1.68 αμυντικές ενέργειες! Αυτό πρέπει επίσης να το αλλάξει αφού η Τσέλσι είναι μια ομάδα, η οποία κυρίως στην έδρα της πιέζει ψηλά στους αντιπάλους της και αυτό το πρέσινγκ ξεκινάει από τον σέντερ φορ και θέλει συμμετοχή από κάθε ποδοσφαιριστή της.
Πάμε να αφιερώσουμε μία τελευταία παράγραφο ακόμη στα στατιστικά του Τίμο Βέρνερ, αλλά να τα συγκρίνουμε με των παικτών της Τσέλσι τη φετινή σεζόν. Ο Βέρνερ έχει 8.65 επαφές μέσο όρο στην αντίπαλη περιοχή, κάτι που κανείς ποδοσφαιριστής της Τσέλσι δεν έχει σε τόσο μεγάλο επίπεδο. Ούτε ο Έιμπραχαμ που έπαιζε κυρίως, ούτε φυσικά ο Ζιρού που αγωνιζόταν λιγότερο! Πάνω από κάθε παίκτη των Λονδρέζων είναι και στις τελικές που επιχειρεί ανά ματς (3.87), το γκολ ή ασίστ ανά ματς είναι σε ποσοστό 1.21. Κάθε ματς και ουσιαστικά συμμετοχή σε κάποιο τέρμα. Πράγμα σπάνιο να το συναντάς σε παίκτη. Μονο στις ασίστ είναι τρίτος σε μέσο όρο (0.26), αφού φτιάχνει μία ανά τέσσερα παιχνίδια.
Όλα αυτά δείχνουν πως ο Βέρνερ παρότι είναι ακόμη σχετικά νεαρός, είναι top class στράικερ. Διαθέτει όλα τα φόντα και τα προσόντα να αφήσει εποχή. Άλλο, όμως, η Bundesliga και άλλο η Premier League. Στην Γερμανία έχουν κάνει και αρκετοί μέτριοι φορ καριέρα, απλά επειδή βρίσκουν περισσότερους χώρους και η τακτική ορισμένες φορές πάει... στράφι! Στην Αγγλία, όμως, του ακόμη πιο δύσκολου ρυθμού, των σκληρών και συχνών μονομαχιών και των λιγότερων χώρων που θα βρίσκει, θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Αν θα καταφέρει να τα λύσει; Πιθανό, αφού διαθέτει την ποιότητα για να το κάνει! Ίσως, όμως, του πάρει λίγο παραπάνω χρόνο... Αυτόν της προσαρμογής που λέμε μερικές φορές!
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.