Ελλάδα

Δημάτος στον bwinΣΠΟΡ FM: «Η ευκαιρία και τα δεδομένα για τις ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη»

Τα δεδομένα για τις τέσσερις ομάδες της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά Κύπελλα της επόμενης σεζόν ανέλυσε ο Ανδρέας Δημάτος μέσω του bwinΣΠΟΡ FM 94,6.

Ως ευκαιρία για να βελτιώσουν κι άλλο το ευρωπαϊκό τους προφίλ και μαζί τον συντελεστή τους αλλά και αυτόν της Ελλάδας αντιμετωπίζει ο Ανδρέας Δημάτος την ερχόμενη σεζόν στις διοργανώσεις της UEFA. Μιλώντας στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, ανέλυσε τα δεδομένα για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ αναφερόμενος τόσο στα καλοκαιρινά προκριματικά, όσο και στη συνέχεια της σεζόν με την καθιέρωση της φάσης του πρωταθλήματος.

Αναλυτικά, το στέλεχος της UEFA μίλησε στον Μιχάλη Τσόχο για:

-τα δεδομένα για τον Ολυμπιακό στο Europa League: «Ο Ολυμπιακός μετά από 11 χρόνια δεν έχει καλοκαιρινά προκριματικά, κάτι που είναι αβαντάζ σε πολλά άλλα μέτωπα. Αν δεν κατακτούσε το Conference, θα είχε πολύ βατό δρόμο έχοντας αν δεν κάνω το λάθος τον τρίτο καλύτερο συντελεστή, αλλά θα είχε τρεις προκριματικούς γύρους μπροστά του. Θα μάθει τις οκτώ αντιπάλους του στα τέλη Αυγούστου στο Μονακό. Το League Phase φτάνει ως τα τέλη Ιανουαρίου. Ο Ολυμπιακός έχει πολύ καλό συντελεστή και με τα τωρινά δεδομένα θα είναι στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας και έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τη φετινή του πορεία και να χτίσει πάνω σε αυτό. Το Champions League έχει και οικονομικά την πρωτοκαθεδρία, αλλά η UEFA έχει προσπαθήσει να φέρει το Europa ακριβώς στη μέση, ανάμεσα στο Champions και το Conference League. Με το νέο φορμάτ, είτε όσον αφορά στα χρήματα είτε όσον αφορά στον συντελεστή, μετρά η κάθε θέση που θα πάρεις στο νέο πρωτάθλημα από το 1 ως το 36. Δεν παίρνεις χρήματα μόνο με βάση τα αποτελέσματα, αλλά και με την κατάταξη. Ο Ολυμπιακός επειδή είναι ψηλά ως συντελεστή, θα έχει αρκετά παραπάνω εγγυημένα χρήματα από το πριμ της συμμετοχής. Με το αβαντάζ της κατάκτησης ενός ευρωπαϊκού τροπαίου βλέπει τα πράγματα διαφορετικά και θα αγωνιστεί σε μια διοργάνωση στην οποία έχει αρκετές δυνατότητες να προχωρήσει και πάλι σημαντικά.

-την ευκαιρία του ΠΑΟΚ να μπει στο Champions League: «Ο ΠΑΟΚ είναι η μόνη ομάδα που έχει ένα σχετικό ενδιαφέρον για τον τελικό του Champions League. Αν το κατακτήσει η Ρεάλ, ισχύει ο κανονισμός του rebalancing, οπότε η Σαχτάρ θα φύγει και θα πάει απευθείας στους 36, πράγμα που θα οδηγήσει μια ομάδα με καλό συντελεστή να μην είναι στις υποψήφιες αντιπάλους. Ξεκινά από τον δεύτερο προκριματικό, τα πράγματα θα είναι βατά εκεί και μια πρόκριση του εξασφαλίζει τη συμμετοχή μίνιμουμ στο League Stage του Conference League. Με τα τωρινά δεδομένα, ο ΠΑΟΚ αν φτάσει στα playoffs δεν θα βρει τη Σαχτάρ, τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, τον Ερυθρό Αστέρα και τη Μακάμπι. Αν πάρει η Ρεάλ το Champions League, τότε θα αποφύγει και τη Φερεντσβάρος που θα ανέβει στους ισχυρούς. Πιθανοί αντίπαλοι είναι Γιουνγκ Μπόις, Καραμπάγκ, Γαλατάσαραϊ, Σλόβαν Μπρατισλάβας και κάποιες άλλες».

-το μονοπάτι του Παναθηναϊκού στο Europa League: «Ο Παναθηναϊκός έχει τον πιο δύσκολο δρόμο από όλες τις ελληνικές ομάδες, αλλά έχει ένα κανονάκι ασφαλείας, δηλαδή το περιθώριο ενός αποκλεισμού στα προκριματικά. Συμμετέχει με τον εθνικό συντελεστή και στον δεύτερο προκριματικό του Europa League έχει πιθανούς αντιπάλους όπως ο Άγιαξ και η Μπράγκα, αλλά και η Σερίφ που μοιάζει ιδανικός αντίπαλος. Αν αποκλείσει τη Σερίφ, θα μπει στην κλήρωση του τρίτου προκριματικού ως ισχυρός με πιο βατούς αντιπάλους. Στα playoffs θα προστεθούν καλές ομάδες πρωταθλήτριες από τον τρίτο προκριματικό του Champions League».

-τη χωρίς περιθώριο λάθους προσπάθεια της ΑΕΚ στο Conference League: «Η ΑΕΚ δεν έχει περιθώριο αποκλεισμού στα προκριματικά του Conference League. Ξεκινά με τον 15ο ή 16ο καλύτερο συντελεστή. Πρέπει να κάνει 3/3 προκρίσεις, κάτι που έχει κάνει η Ελλάδα τέσσερις φορές, τις δύο ο ΠΑΟΚ, τη μία ο Ολυμπιακός και τη μία ο Αστέρας. Στον δεύτερο προκριματικό θα δυσκολευτούμε να βρούμε γνωστές ομάδες, αλλά όχι αμελητέες. Θα είναι δεδομένα ισχυρή και στον τρίτο προκριματικό γύρο, όπου θα έρθουν κάποιες ομάδες που μπορεί να την απασχολήσουν, όπως η Βίσλα Κρακοβίας, η Σεντ Γκάλεν, η Μπρόντμπι, η Σεντ Μίρεν, η Κιλμάρνοκ κλπ. Στα playoffs η ΑΕΚ έχει ελπίδες με βάση αποκλεισμούς να ανέβει στους ισχυρούς. Είναι δύσκολο, θα πρέπει να ελπίζει σε 4-5 αποκλεισμούς ισχυρών από τον δεύτερο προκριματικό γύρο για να ανέβει στους ισχυρούς. Στον τρίτο προκριματικό δεν μετρά αν θα αποκλειστεί κάποιος ισχυρός, γιατί η κλήρωση για τα playoffs θα έχει γίνει πριν τελειώσουν τα ματς του τρίτου προκριματικού. Αν δεν τα καταφέρει, υπάρχει και το ενδεχόμενο μιας δύσκολης κλήρωσης, γιατί εκεί δεν υπάρχει απευθείας πρόκριση. Υπάρχουν η Τσέλσι, η Φιορεντίνα, η Μπέτις και η Λανς για παράδειγμα. Η ατυχία της ΑΕΚ είναι πως ενώ είχε καλή παρουσία φέτος στην Ευρώπη, δεν είχε στον όμιλό της μια… Τόπολα, για να μπορέσει να συνεχίσει στο Conference και να ανεβάσει τον συντελεστή της».

-τις προκλήσεις για τις ελληνικές ομάδες: «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι ομάδες συμμετέχουν σε διοργανώσεις που ταιριάζουν στις ανάγκες τους. Ο ΠΑΟΚ έχοντας χτίσει έναν πολύ καλό συντελεστή μπορεί να έχει για πρώτη φορά στην ιστορία του τόσο καλές προϋποθέσεις για να διεκδικήσει την πρόκρισή του στους ομίλους του Champions League. Ο Ολυμπιακός μετά την κατάκτηση του Conference League ανεβαίνει πίστα, πάει στο Europa League όπου η ποιότητα του ανταγωνισμού ανεβαίνει, αλλά μπορεί να κάνει πορεία. ΑΕΚ και Παναθηναϊκός, που λόγω της απουσίας τους έχουν χαμηλότερο συντελεστή μπορούν να βελτιώσουν τον συντελεστή τους και αυτό να τους βοηθήσει στη συνέχεια. Είναι μεγάλο στοίχημα να ανεβάσουν τον συντελεστή τους ΑΕΚ και Παναθηναϊκός, γιατί πάνω από το 75% των βαθμών τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ».


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x