Ώρα για αθηναϊκό ντέρμπι! Οι Παναθηναϊκός και ΑΕΚ ετοιμάζονται να τεθούν αντιμέτωποι στη Λεωφόρο, το βράδυ της Κυριακής (11/9, 21:30) για την 4η αγωνιστική της Super League 1, σ' ένα… συναπάντημα που -θεωρητικά- δύναται να κριθεί σε αρκετούς τομείς.
Έχουν κοινές συνισταμένες οι δύο ομάδες. Αμφότερες, για παράδειγμα, βάζουν πολλή ένταση στο παιχνίδι τους. Ξεκινούν βέβαια και από διαφορετική βάση. Οι μεν «πράσινοι» έχουν ένα στρωμένο σύνολο από την περασμένη σεζόν (με σημαντικές προσθήκες, οι οποίες πρέπει να αφομοιωθούν), οι δε «κιτρινόμαυροι» χτίζονται εκ νέου από την αρχή.
Εν προκειμένω, όμως, το sport-fm.gr θα σταθεί στα στοιχεία των δύο ομάδων που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι αντίπαλοί τους στο ντέρμπι. Όχι απαραίτητα αδυναμίες, αλλά εν δυνάμει αξιοποιήσιμα σημεία βάσει των όσων έχουν δείξει κατά τη διάρκεια των πρώτων αγωνιστικών αλλά και εκείνων που πηγάζουν από το ρεπορτάζ τους.
Παναθηναϊκός
*Πτώση στην απόδοσή του στο τελευταίο κομμάτι των παιχνιδιών:
Αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη αγωνιστική «ανορθογραφία» του Παναθηναϊκού στο ξεκίνημα της σεζόν. Η πτώση, δηλαδή, που δείχνουν στην απόδοσή τους οι «πράσινοι» στο τελευταίο κομμάτι των περισσότερων αναμετρήσεών τους. Προφανώς, δεν αφορά κάποια… καθίζηση. Ωστόσο, είναι εμφανές ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη φρεσκάδα. Κάτι που έχει να κάνει περισσότερο με την έλλειψη έξτρα λύσεων από τον πάγκο για τον νευραλγικό χώρο του κέντρου.
Όπως και να έχει, είναι ένα σημείο που μπορεί να αξιοποιήσει η ΑΕΚ, εάν και εφόσον ο αντίπαλός της το εμφανίσει και πάλι. Βέβαια, θα χρειαστεί και η σωστή αξιοποίησή του από τον Ματίας Αλμέδια. Πάντως, στο πρόσφατο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα, οι αλλαγές του τεχνικού της «Ένωσης» ήταν στοχευμένες και βοήθησαν πολύ το σύνολό του.
*Μεγάλο ερωτηματικό σχετικά με το σύστημα της ΑΕΚ:
Εκ των στοιχείων που δεν αφορά κάποια αδυναμία του Παναθηναϊκού, αλλά το οποίο -εκ των πραγμάτων- του βάζει δύσκολα. Σε σχέση τουλάχιστον με άλλες περιπτώσεις, όπου γνωρίζεις ότι το πιο πιθανό για τον αντίπαλό σου είναι να κατέβει με το τάδε σύστημα. Την περασμένη Κυριακή (4/9) κόντρα στον ΠΑΣ, ο Αλμέιδα ξάφνιασε τους πάντες παρατάσσοντας τους «κιτρινόμαυρους» με 4-2-3-1. Τον ίδιο αιφνιδιασμό ίσως να μπορέσει να αξιοποιήσει και απέναντι στο «τριφύλλι».
Η αλήθεια είναι ότι, όπως επιβεβαιώνεται κι από το ρεπορτάζ, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει προετοιμάσει τους παίκτες του τόσο για το ενδεχόμενο να αγωνιστεί η ΑΕΚ με τριάδα στην άμυνα (3-5-2, 3-6-1), όσο και για εκείνο της τετράδας. Εξάλλου, ανεξαρτήτως σχηματισμού, οι «κιτρινόμαυροι» παρουσίασαν συγκεκριμένες αγωνιστικές αρχές, όπως φυσικά και μειονεκτήματα.
Ίσως η σημαντικότερη «βοήθεια» που μπορεί να αντλήσουν οι «πράσινοι» -πέρα από την ικανότητα του επιτελείου τους να «διαβάσει» ενδεχομένως το τι σκέπτεται ο Αλμέιδα- συνιστά η δήλωση του τελευταίου στη συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι με την ομάδα των Ιωαννίνων, βάσει της οποίας δείχνει να προσαρμόζει ενίοτε το σύστημα του συνόλου του σ' εκείνο του αντιπάλου. Κόντρα σε ενισχυμένο κέντρο (4-1-4-1) επέλεξε 4-2-3-1. Μένει να φανεί τι θα πράξει με το 4-3-3 του «τριφυλλιού», το οποίο βέβαια έχει τις διαφοροποιήσεις του…
*Τα πρόσωπα:
Πέρα από το συνολικό, σ' ένα ντέρμπι υπάρχουν και οι… ατομικές λεπτομέρειες. Συγκεκριμένα οι ποδοσφαιριστές, με την απουσία ορισμένων να κρίνει πράγματα στην εξίσωση. Σ' ό, τι αφορά τους γηπεδούχους, όπως φαίνεται ο Χουάνκαρ το πολύ-πολύ να αρχίσει από τον πάγκο, ενώ ούτε η συμμετοχή του Σένκεφελντ συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες.
Έτσι, από τη μία, ο Παναθηναϊκός χάνει για το αριστερό άκρο της άμυνάς του έναν παίκτη (Χουάνκαρ) από τον οποίο παίρνει πολλά στο επιθετικό κομμάτι (που θα μπορούσε άρα να εκμεταλλευτεί και αμυντικές αδυναμίες της ΑΕΚ), που συνεργάζεται εξαιρετικά με τον Αϊτόρ στην πλευρά και ο οποίος ξέρει από ντέρμπι με το «τριφύλλι».
Από την άλλη, είναι διαφορετικό να παρατάσσεις ως δίδυμο στο κέντρο της άμυνας το Μάγκνουσον-Σένκεφελντ από το να μην έχεις ως βασικό κάποιον εκ των δύο ή τουλάχιστον όχι στο 100% του σε επίπεδο ετοιμότητας. Αμφότεροι -προερχόμενοι από τραυματισμό- δεν έχουν αρκετές προπονήσεις στα πόδια τους. Οπότε, το πιθανότερο (λόγω του παραπάνω) είναι να μην τους δούμε μαζί στην αρχική ενδεκάδα. Λογικά θα ξεκινήσει ο πρώτος και -δεδομένου ότι ο Πούγγουρας παίζει κυρίως ως αριστερό στόπερ- στο πλάι του ίσως να βρεθεί ο Σάρλια. Η αλήθεια είναι ότι ο τελευταίος είναι ο στόπερ που παρέχει τη λιγότερη ασφάλεια σε σχέση με τους προαναφερθέντες. Συνθήκες που, επίσης, μπορεί να αξιοποιήσει η ΑΕΚ…
*Οι περισσότερες ευκαιρίες που δύναται να δώσει στην ΑΕΚ σε σχέση με τους προηγούμενους αντιπάλους της:
Σίγουρα, ο Παναθηναϊκός δεν αποτελεί ένα σύνολο που «πονά» αμυντικά. Δεν είναι μόνο το ότι είναι η μοναδική ομάδα που έχει διατηρήσει το μηδέν παθητικό στη φετινή Super League 1, αλλά κυρίως το ότι στα προηγούμενα παιχνίδια απειλήθηκε ελάχιστα από τους αντιπάλους του. Μάλιστα, οι περισσότεροι εξ αυτών των κινδύνων σημειώθηκαν κατά βάση από τον άξονα. Βέβαια, η ΑΕΚ συνιστά την πιο επικίνδυνη ομάδα από όσες έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής εντός συνόρων.
Σίγουρα, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν είναι προπονητής που θα παρατάξει μια… αφελή ομάδα στον αγωνιστικό χώρο. Θα είναι προσεκτικός. Ωστόσο, είναι ελάχιστες και οι πιθανότητες να δώσει εντολή για φουλ αμυντικό σχηματισμό, με διπλή ζώνη άμυνας. Τρόπο παιχνιδιού, δηλαδή, που ακολούθησαν οι Βόλος και ΠΑΣ Γιάννινα (σε μικρότερο βαθμό η Λαμία) απέναντι στον «δικέφαλο» και με τον οποίο έβαλαν πολύ δύσκολα στις προσπάθειες του συνόλου του Αλμέιδα στο να βρει διαδρόμους.
Στα χαρτιά τουλάχιστον, οι «κιτρινόμαυροι» στη Λεωφόρο θα βρουν περισσότερες ευκαιρίες αξιοποίησης του δυνατού τους «χαρτιού», του εξαιρετικού τους πρέσινγκ και της ανάκτησης σε καίρια σημεία. Θα τους τις δώσει η δυνατότητα του Παναθηναϊκού για build up από πίσω με χαμηλά την μπάλα, καθώς και το ότι το «τριφύλλι» θέλει να έχει την κατοχή και την κυκλοφορία. Στοιχεία, αξιοποιήσιμα για την ΑΕΚ. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τα επιθετικά «όπλα» των φιλοξενούμενων σε παιχνίδι που τους δίνονται περισσότεροι διάδρομοι…
ΑΕΚ
*Ο ρισκαδόρικος τρόπος παιχνιδιού της «Ένωσης»:
Ειπώθηκε και παραπάνω: Είναι αρκετά ενδιαφέρον αυτό το συναπάντημα. Ιδίως σε ό, τι αφορά το νέο σύνολο που προσπαθεί να οικοδομήσει ο Ματίας Αλμέιδα. Κάτι που δεν αφορά μόνο τις ευκαιρίες που θα βρει η ΑΕΚ σε σχέση με προηγούμενους αγώνες της, αλλά και το πώς θα διαχειριστεί ορισμένες καταστάσεις.
Ο τρόπος που έχει επιλέξει ο Αργεντινός τεχνικός για να αγωνίζεται η ομάδα του -μ' αυτήν την πίεση ψηλά- εμπεριέχει αρκετό ρίσκο. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει δώσει ιδιαίτερα… δικαιώματα. Οι περισσότερες φάσεις που έχει δεχτεί σ' αυτήν τη σειρά αγώνων είχε να κάνει είτε με κάποιο ατομικό λάθος είτε με κακή αμυντική αντίδραση σε ατομικό επίπεδο.
Παρόλα αυτά, η κατάσταση διαφοροποιείται όταν έχεις απέναντι σου ομάδες με τόσο δυνατά «φτερά», όπως ο Παναθηναϊκός με τους Αϊτόρ και Παλάσιος. Εξάλλου, στον «κιτρινόμαυρο» οργανισμό οι μνήμες από το περυσινό εφιαλτικό 3-0 στο ίδιο γήπεδο είναι ακόμη… νωπές. Ο Αλμέιδα έχει αποδείξει μέχρι στιγμής ότι μπορεί να αλλάζει σύστημα, αλλά όχι και αγωνιστικές αρχές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν δύναται να παρατάξει την ομάδα του λίγο περισσότερο οπισθοχωρημένη σε σχέση με τις πρόσφατες αναμετρήσεις της.
*Δίνουν παραδείγματα τα τρία πρώτα ματς των «κιτρινόμαυρων»:
Συνδέεται άμεσα με τον τέταρτο αστερίσκο στο κομμάτι του Παναθηναϊκού. Η λογική, λοιπόν, λέει ότι η ΑΕΚ θα βρει περισσότερους χώρους (σε σχέση με τις πρώτες αγωνιστικές), ώστε να ξεδιπλώσει τις μεσοεπιθετικές της αρετές. Κάτι που, ωστόσο, δεν αναιρεί το γεγονός ότι το σύνολο του Αλμέιδα -παρά την ποιότητα που διαθέτει- δεν έχει αποδείξει ακόμη σε ικανοποιητικό βαθμό ότι μπορεί να δημιουργήσει διαδρόμους και να βγάλει συνεργασίες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αγωνιστική «ανορθογραφία», έως τώρα, των φιλοξενούμενων (σε σχέση και μ' εκείνη των «πρασίνων» που σημειώθηκε παραπάνω).
Ο Παναθηναϊκός δεν αναμένεται να παίξει… ταμπούρι, ακόμα κι αν προηγηθεί. Παρόλα αυτά, μπορεί να παραδειγματιστεί από στοιχεία που έβαλαν δύσκολα στους «κιτρινόμαυρους» στα τρία πρώτα τους παιχνίδια. Οι υπεραριθμίες στον άξονα, το «κλείσιμο» του Πινέδα, τα ντουμπλαρίσματα στα άκρα, μερικά εξ αυτών.
*Τα πρόσωπα:
Έχουν τα θέματά τους και οι φιλοξενούμενοι σ' ό, τι έχει να κάνει με τους εν δυνάμει βασικούς τους παίκτες. Μία και σημαντική απώλεια, εκείνη του Στίβεν Τσούμπερ. Ακόμα κι αν δεν έχει… θαμπώσει στις δύο τελευταίες του εμφανίσεις, πρόκειται για πολύ σημαντική μονάδα για την «Ένωση». Εξάλλου, στην περυσινή νίκη (1-0) της ομάδας του επί των «πρασίνων» στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, ο Ελβετός άσος είχε δείξει... χειροπιαστά το πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει στον ανοικτό χώρο (έστω κι αν του ακυρώθηκαν, σωστά, μέσω VAR τα δύο τέρματα που σημείωσε).
Από εκεί και πέρα, πιθανή αδυναμία για την ΑΕΚ μπορεί να αποτελέσει όχι κάποια απουσία της, αλλά μια… παρουσία της. Για παράδειγμα, ο Άμραμπατ κόντρα στον Βόλο και ο Χατζισαφί απέναντι στον ΠΑΣ, εξελίχθηκαν σε αρνητικοί πρωταγωνιστές για τους «κιτρινόμαυρους». Κυρίως στο αμυντικό κομμάτι. Προφανώς και δεν είναι κακοί παίκτες. Έχουν αγωνιστικά προτερήματα, όπως όμως και συγκεκριμένα μειονεκτήματα, τα οποία -εφόσον ξεκινήσουν στο ντέρμπι- μπορεί να αξιοποιήσει το «τριφύλλι».
*Θα δείξει ψυχραιμία, εφόσον χρειαστεί, η ΑΕΚ;
Από μόνη της η Λεωφόρος αποτελεί ειδική συνθήκη για τον κάθε αντίπαλο σ' ένα ντέρμπι. Παρόλα αυτά, εδώ δεν θα σταθούμε μόνο σ' αυτήν την παράμετρο (που μπορεί να παίξει τον ρόλο της). Ο ψυχολογικός τομέας έχει σημειωθεί και σε προηγούμενες αναμετρήσεις για το σύνολο του Αλμέιδα. Κυρίως κόντρα στον Βόλο, όπου οι «κιτρινόμαυροι» έδειξαν να χάνουν την ψυχραιμία τους όσο κυλούσε ο χρόνος και δεν μπορούσαν να βρουν δίχτυα.
Υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις που ίσως χρειαστεί να επιδείξουν αγωνιστική ηρεμία στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Η προφανής εκείνη του να μείνουν πίσω στο σκορ, ιδίως στο πρώτο κομμάτι του αγώνα (όπως με την ομάδα της Μαγνησίας). Συνθήκη, η οποία εφόσον επιβεβαιωθεί μπορεί να αξιοποιηθεί από τους γηπεδούχους. Βέβαια, να σημειωθεί ότι απέναντι στον ΠΑΣ η «Ένωση» έδειξε να διαχειρίζεται καλύτερα αυτό το κομμάτι...
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.