Παρελθόν από τον Παναιτωλικό αποτελεί ο Γκάμπριελ Σούρερ, ο οποίος δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, αφήνοντας τους Αγρινιώτες μόλις στους τρεις βαθμούς και στα χαμηλά στρώματα του βαθμολογικού πίνακα της Stoiximan Super League.
Ο Αργεντινός τεχνικός έκατσε στον πάγκο της ομάδας μόλις για έξι επίσημα παιχνίδια, με το σύνολό του να έχει θέμα τόσο στην ανασταλτική λειτουργία, όσο και στην τελική προσπάθεια. Κάτι που αποτυπώνεται και με αριθμούς, με τον σύλλογο της Αιτωλοακαρνανίας να μετρά δύο γκολ ενεργητικό και έντεκα παθητικό, κρατώντας ανέπαφη την εστία του μόνο στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, στην εντός έδρας ισοπαλία (0-0) με τον ΠΑΣ Γιάννινα.
Και μπορεί στα τελευταία παιχνίδια να υπήρξε μια αγωνιστική πρόοδος, αλλά δεν ήταν αρκετό για να έρθει η πρώτη νίκη. Κάτι που ανάγκασε τους ιθύνοντες του Παναιτωλικού να προβούν σε αλλαγές στον «εγκέφαλο» της ομάδας, αντικαθιστώντας τον Σούρερ με τον Γιάννη Πετράκη. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που προσελήφθη ξένος προπονητής και οι Αγρινιώτες είχαν κακή εκκίνηση, καθώς υπάρχουν άλλες δύο περιπτώσεις.
Οι επιλογές με Πόντες και Κάστρο που δεν λειτούργησαν
Η αρχή έγινε το καλοκαίρι του 2015, με τον Παναιτωλικό να παίρνει στο Αγρίνιο τον Λεονέλ Πόντες, ο οποίος ήταν βοηθός στην εθνική ομάδα της Πορτογαλίας, ενώ ως πρώτος προπονητής ήταν μόνο στην Μαρίτιμο, την προηγούμενη σεζόν.
Ο Πόντες αποχώρησε μετά από πέντε παιχνίδια και επτά βαθμούς, έχοντας μάλιστα και δύο νίκες, αλλά η εικόνα που παρουσίασε, δεν ικανοποίησε κανέναν και αποχώρησε μετά από μια βαριά εντός έδρας ήττα από τον Πανιώνιο.
Έξι ήταν και τα παιχνίδια του Λουίς Κάστρο, όπως και αυτά του Σούρερ, τη σεζόν 2019/20, ο οποίος προερχόταν από τα τμήματα υποδομής της Βιτόρια Γκιμαράες. Οι άνθρωποι των Αγρινιωτών τον πίστεψαν, ενώ εκείνη την περίοδο είχε ανακοινωθεί η έναρξη της συνεργασίας με την Μπενφίκα, από την οποία αποκτήθηκαν και κάποιοι δανεικοί, αλλά και ένα πλάνο τριετίας, κατά το οποίο η ομάδα θα έκανε το βήμα παραπάνω.
Το αποτέλεσμα, όμως, ήταν το ίδιο με αυτό του 2015, με τον Κάστρο να απομακρύνει επίσης αρκετά νωρίς, μην καταφέρνοντας να υποστηρίξει τις προσδοκίες που υπήρχαν στο πρόσωπό του, μετρώντας μόλις μία ισοπαλία (και πέντε ήττες).
Η συζήτηση που δεν υφίσταται και το συμπέρασμα
Τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο «Τίτορμος» πήγε στην επιλογή τριών ξένων προπονητών, με το συγκεκριμένο πλάνο να δείχνει πως δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό, φυσικά, δεν έχει να κάνει με το αν κάποιος είναι Έλληνας ή ξένος, αλλά δύο, τουλάχιστον, παραμέτρους.
Αρχικά, κανένας από αυτούς δεν είχαν να επιδείξουν κάτι σημαντικό στην καριέρα τους, καθώς είτε δεν είχαν εμπειρία σε ομάδες πρώτης κατηγορίας, είτε άλλαζαν συλλόγους πάρα πολύ συχνά, με το τελευταίο, ίσως, να δείχνει και μια αστάθεια.
Πέραν αυτού, δεν ήταν και γνώστες της ελληνικής πραγματικότητας, κάτι πάρα πολύ σημαντικό για κάθε ομάδα. Και αυτό γιατί θα χρειαστεί πολύς περισσότερος χρόνος προσαρμογής, ενώ σε συνδυασμό με ενδεχόμενη απειρία μπορεί να επιφέρει τα ακριβώς αντίστροφα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Και αυτό είναι κάτι που πιθανώς θα έχει ως αντίκτυπο τη μουρμουρά και την απογοήτευση.
Θα μπορούσε να πει κάποιος, όμως, πως και η ΑΕΚ επέλεξε τον Ματίας Αλμέιδα που δεν είχε προπονήσει καν στην Ευρώπη, αλλά στην πρώτη του χρονιά (και έχοντας να δημιουργήσει ένα ολόκληρο σύνολο από την αρχή) κατέκτησε το νταμπλ. Ο Αργεντινός τεχνικός, όμως, υπήρξε αφενός ένας ποδοσφαιριστής υψηλού επιπέδου (με ό,τι αυτό συνεπάγεται), αφετέρου είχε εξαιρετική πορεία σε ένα πολύ αξιόλογο πρωτάθλημα, αυτό του Μεξικού, κατακτώντας τα πάντα με την Τσίβας. Κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τους τρεις προαναφερθέντες.
Ο Πετράκης και η αναγκαία αγωνιστική ανασύνταξη
Με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Γιάννη Πετράκη, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τον Παναιτωλικό. Οι Αγρινιώτες δεν βρίσκονται και στην καλύτερη φάση της ιστορίας τους, μιας και αγνοούν τη νίκη για 16 παιχνίδια, με τελευταία αυτή απέναντι στον Ιωνικό τον περασμένο Φεβρουάριο.
Είναι δεδομένο πως σε αυτό έπαιξε ρόλο και τα όσα συνέβησαν με την οικογένεια Καμίνσκι σε διοικητικό επίπεδο, κάτι που εξελίχθηκε σε... φιάσκο. Παρότι στην αρχή της περσινής σεζόν, ο «Τίτορμος» είχε συνδυάσει καλό ποδόσφαιρο με θετικά αποτέλεσμα με τον Γιάννη Αναστάσιου στον πάγκο, τόσο ο νυν προπονητής της Κηφισιάς, όσο και ο Γκάμπριελ Σούρερ, δεν κατάφεραν να έχουν ανάλογη συνέχεια.
Πλέον, με τον Πετράκη στον πάγκο, ο Παναιτωλικός θα πρέπει να ανασυνταχθεί για να σώσει τη χρονιά. Ο έμπειρος τεχνικός γνωρίζει πολύ καλά το ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ όπως είπε και ο ίδιος στις πρώτες του δηλώσεις, το υλικό που έχει να διαχειριστεί είναι εξαιρετικό, αλλά χρειάζεται δουλειά και όχι μεγάλες και πολλές δηλώσεις. Πέρυσι, ο 64χρονος προπονητής βελτίωσε σε θεαματικό βαθμό την εικόνα του Λεβαδειακού, αλλά εντέλει δεν μπόρεσε να αποφύγει τον υποβιβασμό.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, έχει δείξει πως μπορεί να αναστρέψει το κλίμα σε μια ομάδα και να τη βάλει ξανά στον σωστό δρόμο, κάτι που ευελπιστεί να πράξει και στους Αγρινιώτες.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.