Τίποτα δεν μπορεί να αποσπάσει τους παγκόσμιους υπεραθλητές από τον στόχο της διάκρισης, των ρεκόρ και των επιδόσεων. Τίποτα, εκτός από κάποιον άλλο αθλητή ή αθλήτρια με θανατηφόρες σωματικές αναλογίες που θα τους κάνει «κλικ» στον πραγματικό ή έστω στον ψηφιακό κόσμο.
Μπορεί το Ρίο να υποδέχτηκε τους Ολυμπιακούς Αγώνες με χίλια δυο οργανωτικά προβλήματα -από τις εξέδρες που κατέρρεαν λίγες ημέρες πριν από την έναρξη μέχρι τις πισίνες των καταδύσεων που αλλάζουν χρώμα σαν χαμαιλέοντες-, όμως υπάρχει ένας τομέας στον οποίο οι Βραζιλιάνοι οικοδεσπότες αποδεικνύονται υποδειγματικοί: το σεξ. Εκτός από αβλεψίες στο πρόγραμμα και κακοτεχνίες στις εγκαταστάσεις, τους 11.000 αθλητές που ταξίδεψαν στο Ρίο για τη μητέρα των μαχών περίμεναν 450.000 προφυλακτικά, 175.000 συσκευασίες λιπαντικών ειδών και ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην αιχμή της τεχνολογίας, ικανό να σηκώσει το βαρύ φορτίο της online αναζήτησης σεξουαλικού συντρόφου μέσω σχετικών εφαρμογών. Κι ενώ ο Ιάπωνας σούπερ σταρ της ενόργανης γυμναστικής Κοχέι Ουτσιμούρα αξιοποίησε το 4G δίκτυο για να ακονίσει την εμπειρία του στο Pokemon Go -και να πληρώσει για την έξη του περίπου 5.000 ευρώ σε χρεώσεις περιαγωγής-, οι περισσότεροι συναθλητές του φαίνεται ότι προτίμησαν και σε αυτούς τους Αγώνες να επιδοθούν με ζέση σε ανηλεές tindering. Η χρήση της online εφαρμογής εύρεσης συντρόφου για μία ή περισσότερες βραδιές Tinder σημείωσε αύξηση κατά 129% στο Ρίο από τα τέλη Ιουλίου, όταν δηλαδή οι 207 αποστολές άρχισαν να καταλύουν στο Ολυμπιακό Χωριό.
Σαρκικά πάθη ξυπνούν κάθε 4 χρόνια στο Ολυμπιακό Χωριό
Τι δηλαδή; Οι σούπερ σταρ των 28 αγωνισμάτων που περιλαμβάνονται στο επίσημο πρόγραμμα των Αγώνων ενδίδουν σε ενεργοβόρες για το σώμα τους σεξουαλικές απολαύσεις; Οχι απλώς ενδίδουν, του δίνουν και καταλαβαίνει. Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός των προφυλακτικών με τα οποία εφοδιάστηκαν τα αυτόματα μηχανήματα πέριξ των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Ρίο είναι τριπλάσιος από εκείνον του Λονδίνου πριν από 4 χρόνια. Φταίει άραγε η αλλαγή ημισφαιρίου; Ο φόβος για τον ιό Ζίκα που μεταδίδεται και μέσω της σεξουαλικής επαφής; Η λαγνεία που ούτως ή άλλως αποτελεί σήμα κατατεθέν της Βραζιλίας; Ή απλώς η απενοχοποίηση αθλητών και παραγόντων, που πλέον όχι μόνο αφήνουν κατά μέρος τις απαιτητικές αθλοπαιδιές σε στάδια, στίβο και πισίνες για να φλερτάρουν, αλλά το διατρανώνουν και δημοσίως; Ο παλιός άρρητος νόμος πως ό,τι συμβαίνει στο Ολυμπιακό Χωριό μένει στο Ολυμπιακό Χωριό μοιάζει πλέον αφόρητα κλισέ και ξεπερασμένος, αφού ακόμη και η επιγραφή «Celebrate with a condom» («Γλεντήστε το με ένα προφυλακτικό») στους αυτόματους πωλητές προφυλακτικών μάλλον παροτρύνει παρά αποθαρρύνει τους αθλητές από την εκπλήρωση της γενετήσιας ορμής τους.
«Μερικές φορές πρέπει απλώς να κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις». Τάδε έφη ο Αμερικανός Ολυμπιονίκης της κολύμβησης Ράιν Λόχτε, ερωτώμενος σχετικά με τις ιστορίες πάθους, σεξ, ακόμη και ομαδικών οργίων που είθισται να εμπλουτίζουν τη μυθολογία των Αγώνων. Ο Λόχτε είχε παραδεχτεί στο Λονδίνο ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της ζωής του ήταν πως στους προηγούμενους Αγώνες, εκείνους του Πεκίνου, διατηρούσε μόνιμη σχέση. Προφανώς και το 2012 ως εργένης κατέβαλε φιλότιμη προσπάθεια για την απόσβεση του χαμένου χρόνου. Στο Ρίο τα πράγματα ίσως είναι λίγο δυσκολότερα για τον φωτογενή -και πλέον εκτυφλωτικά κατάξανθο- υπεραθλητή. Κι αυτό λόγω του ντεκαπάζ που έκανε στα μαλλιά του λίγο πριν την έναρξη των Αγώνων. Πάντως, η αμερικανική ομάδα κολύμβησης έχει παράδοση στο φλερτ, αφού και ο Μάικλ Φελπς στο Πεκίνο είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια για τις ασωτίες σε δημόσια θέα με την τότε σύντροφό του, την Αυστραλή Χρυσή Ολυμπιονίκη της κολύμβησης Στέφανι Ράις.
Η ιστορία των εφήμερων γνωριμιών, των παθιασμένων συνευρέσεων και των μοιραίων ερώτων που κρατούν ένα δεκαπενθήμερο, όσο δηλαδή και οι Αγώνες, δεν είναι ούτε καινούρια, ούτε τόσο σκανδαλιστική όσο πριν από μια εικοσαετία. Φανταστείτε ένα περιβάλλον γεμάτο από χιλιάδες γυναίκες και άνδρες στην καλύτερη φυσική κατάσταση και στην ιδανική ηλικία για αναπαραγωγή, με αλαβάστρινα κορμιά και ιδανικές αναλογίες, αλλά και ψυχολογική πίεση που αναζητά μια κάποια βαλβίwδα αποσυμπίεσης. Επιπλέον, οι αθλητές ακολουθούν ένα αυστηρό διατροφικό σχήμα που πολλές φορές φτάνει την πρόσληψη 9.000 θερμίδων ημερησίως, χωρίς όμως την αντίστοιχη κατανάλωσή τους, αφού την περίοδο των Αγώνων (και τις εβδομάδες πριν από αυτούς) οι προπονήσεις τους γίνονται πιο ήπιες και χαλαρές.
Από τα όργια της Σεούλ στα online date της Βαρκελώνης
Το σεξ απασχολούσε τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων ήδη από την αρχαιότητα. Τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή άρχισε να την κλονίζει μετά τους Αγώνες της Σεούλ, το 1988. Εκτός από ρεκόρ και επιδόσεις που έμειναν στην Ιστορία, οι αθλητές άφησαν πίσω τους χιλιάδες προφυλακτικά, τα οποία οι διοργανωτές κλήθηκαν να μαζέψουν από κάθε πιθανό κι απίθανο μέρος, κυρίως από τις στέγες των κτιρίων του Ολυμπιακού Χωριού. Εκτοτε τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός της απαγόρευσης του σεξ σε ανοιχτούς χώρους, ενώ από την επόμενη διοργάνωση, στη Βαρκελώνη το 1992, ξεκίνησε η παράδοση της διανομής προφυλακτικών, η οποία φαίνεται ότι βρήκε θερμή ανταπόκριση στους αθλητές.
Η Βαρκελώνη υπήρξε ορόσημο για τη σεξουαλική απελευθέρωση των Αγώνων. Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για το κλείσιμο ραντεβού και one night stands. Ο Μάθιου Σάιντ, τότε πρωταθλητής του πινγκ πονγκ, μοιράστηκε σε επιστολή του στους «Times» του Λονδίνου ότι στους Ολυμπιακούς του 1992 έκανε τόσο σεξ όσο δεν είχε κάνει ποτέ στη ζωή του μέχρι τότε. Το παράδειγμά του ακολούθησαν πολλοί, πάρα πολλοί συναθλητές του, όπως τουλάχιστον μαρτυρούν τα 70.000 προφυλακτικά που μοιράστηκαν στο Σίδνεϊ και τα 130.000 στην Αθήνα το 2004.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπήκαν για πρώτη φορά δυναμικά στην υπηρεσία του ολυμπιακού φλερτ στο Λονδίνο, το 2012. Η είδηση ότι το Grindr, μια εφαρμογή online dating για ομοφυλόφιλους άνδρες, έφτασε στα όρια της χωρητικότητάς του και κατέρρευσε για μερικές ώρες προκάλεσε από τη μια θυμηδία, από την άλλη όμως κατέδειξε ότι αθλητικές επιδόσεις και ηδονές μπορούν -αν όχι επιβάλλεται- να συμπορεύονται.
Κορωνίδα του ευκαιριακού ολυμπιακού σεξ ήταν σίγουρα η φήμη ότι έξι αθλητές πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω να μοιράζονται το ίδιο τζακούζι στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Βανκούβερ. Ο φθηνός νεολογισμός «κρύο καιρός για τρίο» δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη ευόδωση - και μάλιστα εις διπλούν. Το κρύο μάλλον ανάβει τα πνεύματα. Η Τζέιμι Αντερσον, Χρυσή Ολυμπιονίκης των ΗΠΑ στο σνόουμπορντ, παραλλήλισε τους Αγώνες του Σότσι -το 2014- με «χύτρα ταχύτητος» μέσα στην οποία αναμειγνύονταν οι καλύτερες σεξουαλικές πρώτες ύλες. Χρήστρια του Tinder και η ίδια, αναγνώρισε στις δηλώσεις της ότι το Tinder είναι ο χειρότερος εχθρός της συγκέντρωσης και της πειθαρχίας. Σε κάθε περίπτωση, την καθοριστική επίδραση που έχουν οι Ολυμπιακοί στη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων -αθλητών ή μη- προσυπογράφει η πρόσφατη «ολυμπιακή καμπάνια» του Pornhub.com με τίτλο «OOOHLYMPICS», που ενθαρρύνει τους χρήστες του κολοφώνα των πορνογραφικών sites για ολυμπιακές επιδόσεις στην αυτοϊκανοποίηση.
Μπορεί μετά τις 22 Αυγούστου, οπότε και ρίχνουν αυλαία οι Ολυμπιακοί, το Ρίο να μη μείνει στην Ιστορία ως η καλύτερη ή η πιο φιλόξενη διοργανώτρια πόλη, ωστόσο θα κατέχει –τουλάχιστον μέχρι τους επόμενους Αγώνες του Τόκιο- το ολυμπιακό ρεκόρ της σεξουαλικής προστασίας, αφού τα 450.000 προφυλακτικά που μοιράστηκαν αρκούν κατ’ αναλογία για να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες όλων των κατοίκων του Βερολίνου ή του Σίδνεϊ. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, πάντως, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το σεξ έχουν με έναν μεταφυσικό σχεδόν τρόπο ένα βασικό κοινό στοιχείο: πάντα κάποιος «φτάνει» πρώτος. Νομοτέλεια.
Πηγή: Protothema.gr
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.