Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

Ο Πατρίκ Μπουσερόν απαντά για την τελετή έναρξης: Τη φανταστήκαμε ως μανιφέστο κατά του φόβου

Ο ιστορικός πίσω από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Πατρίκ Μπουσερόν, δήλωσε ότι είναι στοχοποιημένος από την Ακροδεξιά, καθώς και ότι επιδιώκει να αποφύγει την παγίδα του διχασμού.

Οιστορικός Πατρίκ Μπουσερόν, μαζί με τον σκηνοθέτη Τομά Ζολί, συνέβαλε στη δημιουργία της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

«Για εμένα, ήταν μία στιγμή βαθιάς πολιτικής χαράς. Αναλάβαμε τεράστια ευθύνη. Μπορούμε να το πούμε: είναι επιτυχία. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, δεν γνωρίζαμε τι αντίκτυπο θα είχε», τονίζει ο ίδιος.

«Αλλά μόλις έπεσε η αυλαία – ή μάλλον μόλις το μπαλόνι που μετέφερε τη φλόγα ανέβηκε ψηλά στον αέρα – άρχισε η διαμάχη. Οχι, όπως συνηθίζεται στα φουαγιέ των θεάτρων, για την υποκριτική ή τους χορηγούς, αλλά για το πολιτικό μήνυμα», όπως σχολιάζει η Monde προσθέτοντας: «Σε αυτή τη διαμάχη, το όνομα Πατρίκ Μπουσερόν, ξεχώρισε».

Ακαδημαϊκός και συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του έργου Histoire mondiale de la France (Seuil, 2017) που πούλησε περισσότερα από 200.000 αντίτυπα και είχε προκαλέσει την οργή της Ακροδεξιάς, διακεκριμένος καθηγητής στο College de France, ο Μπουσερόν έχει πλέον αναχθεί σε πολιτικό.

«Θέλαμε να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά»


Ο ίδιος αρνείται, όπως λέει, να εμπλακεί σε πολεμική που θεωρεί ότι «δεν είναι ανάλογη της συλλογικής συγκίνησης που προκάλεσε η τελετή» και θα ήθελε να αποφύγει να εντείνει τις διχαστικές τάσεις, υποστηρίζοντας πως «το νόημα της δουλειάς που έγινε για την τελετή ήταν να φέρει τους ανθρώπους κοντά».

«Φανταστήκαμε αυτή την τελετή ως ένα μανιφέστο κατά του φόβου. Γιατί θα πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να εκφοβιστεί από δεξιοτέχνες στην τέχνη του μίσους; Θέλουν να μας χωρίσουν απλώς και μόνο επειδή είμαστε διαφορετικοί, όταν τόσοι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να ζουν μαζί», κατέληξε ο Μπουσερόν.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x