Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

Ισπανία: Μετά από κάθε άσχημο ξεκίνημα «ξυπνά» και σαρώνει

Η πορεία της Ισπανίας τα τελευταία χρόνια είναι μονίμως ανοδική, ωστόσο ορισμένες φορές, δεν ήταν πάντα στρωμένη με ροδοπέταλα. Αρκετές φορές κινδύνεψε να την «πατήσει» από την φάση των ομίλων.

Όταν βρίσκεσαι επί μονίμου βάσεως στην κορυφή σημαίνει πως έχεις σταθερότητα και ικανότητες μεταξύ άλλων. Αυτές οι δύο λέξεις χαρακτηρίζουν την Ισπανία των τελευταίων ετών , η οποία έχει γίνει συνώνυμο των επιτυχιών. Αυτή η πορεία προς την κορυφή δεν είναι πάντα εύκολη, καθώς αρκετές φορές έχει κινδυνέψει να βρεθεί ακόμα και εκτός ομίλων. Η συνέχεια όμως μετά το δύσκολο ξεκίνημα και την ορατή αποτυχία, είναι ακόμα μία διάκριση για τους «φούριας ρόχας»…

Στο Ευρωμπάσκετ του 2009 στην Πολωνία, στην φάση των ομίλων η Ισπανία «αγκομάχησε» για να περάσει από τον όμιλο, καθώς τερμάτισε στην 3η θέση και προκρίθηκε στο «παρά 5» πίσω από την Σερβία που ηττήθηκε με 66-57. Σε τριπλή ισοβαθμία με τους Σέρβους και τους Σλοβένους πέρασε οριακά στην επόμενη φάση του τουρνουά όπου κατέκτησε την 4η θέση ανάμεσα σε έξι ομάδες και πάλι ήταν η τελευταία ομάδα που πήρε την πρόκριση. Στα προημιτελικά αντιμετώπισε την Γαλλία, στα ημιτελικά την Ελλάδα και στον τελικό την Σερβία, φτάνοντας εύκολα στην κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ. Μετέτρεψε το κακό της ξεκίνημα σε ένα τεράστιο κίνητρο για διάκριση και τα κατάφερε.

Στο Μουντομπάσκετ του 2010 στην Τουρκία η Ισπανία από την αρχή του τουρνουά έδειχνε πως δεν πατούσε καλά, παρότι είχε σχεδόν όλα της όπλα (πλην του Πάου Γκασόλ). Τερμάτισε 2η στον όμιλο καθώς ηττήθηκε από Γαλλία και Λιθουανία. Στην φάση των 16 απέκλεισε την Εθνική μας ομάδα, ενώ στα προημιτελικά αποκλείστηκε από την Σερβία και το μυθικό τρίποντο του Μίλος Τεόντοσιτς από τα 9 μέτρα. Σε μια διοργάνωση που φαινόταν ότι δεν στέκεται καλά στα πόδια, έφτασε ένα σουτ μακριά από τα ημιτελικά.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο η Ισπανία είχε ρόστερ που τρόμαζε ωστόσο το ξεκίνημα της στους ομίλους προβλημάτισε έντονα και ηττήθηκε από Ρωσία και Βραζιλία. Σίγουρα δεν έπειθε ότι μπορεί να φτάσει εύκολα σε ένα μετάλλιο. Τερμάτισε στην 3η θέση και κάπου εκεί ξεκίνησε η αντεπίθεση. Στα προημιτελικά νίκησε την Γαλλία με 66-59, στα ημιτελικά την Ρωσία με 67-59. Αργά αλλά σταθερά προχωρούσε, χωρίς να εντυπωσιάζει. Έκανε την δουλειά της. Κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, αφού στον τελικό ηττήθηκε από τις ΗΠΑ με 107-100.

Το Ευρωμπάσκετ του 2015 στην Γαλλία αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα που αποδεικνύει πως η Ισπανία όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, όταν «τολμούν» να μην την υπολογίζουν, εκείνη γιγαντώνεται… Στην πρώτη φάση των ομίλων τερμάτισε στην 2η θέση, ύστερα από τριπλή ισοβαθμία με Ιταλία και Τουρκία. Οι «φούριας ρόχας» φαίνονταν κουρασμένοι, χωρίς ενέργεια, φαντασία, περιμένοντας τα πάντα από τον Πάου Γκασόλ. Προσθέστε και τις σοβαρές απουσίες των Ναβάρο, Καλντερόν, Ρούμπιο και Μαρκ Γκασόλ. Στην φάση των 16 πέρασε σχετικά εύκολα την Πολωνία και την παρέα του Γκορτάτ ενώ στα προημιτελικά βρέθηκε αντιμέτωπη με την Εθνική μας Ομάδα. Αυτό το παιχνίδι ήταν που άλλαξε το τσιπ στους Ισπανούς. Νίκη στις λεπτομέρειες με 73-71 και πλέον είχαν μπει στη ζώνη των μεταλλίων. Στα ημιτελικά απέναντι στους Γάλλους. Κάτι τους χρωστούσαν από τον αποκλεισμό σοκ του Μουντομπάσκετ 2014 μέσα στο σπίτι τους. Είχε έρθει η ώρα για εκδίκηση και τα κατάφεραν, με τον Γκασόλ να πραγματοποιηθεί μια από τις καλύτερες εμφανίσεις στην ιστορία του θεσμού. Η ψυχολογία είχε αλλάξει. Από εκεί που πάλευαν για την πρόκριση τους, στο τελευταίο ματς του ομίλου με τη Γερμανία, ένα βήμα πριν την κατάκτηση του κυπέλλου. Απέναντι στην Λιθουανία, ο τελικός ήταν τυπική διαδικασία, καθώς επικράτησαν εύκολα με 80-63.

Πλέον στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο η Ισπανία σε πέντε αγώνες είχε δύο ήττες και τερμάτισε στην 2η θέση σε τετραπλή ισοβαθμία. Μετά τις δύο συνεχόμενες ήττες στα πρώτα παιχνίδια , φαίνεται πως η «φούριας ρόχας» αρχίζει και «παίρνει μπρος» καθώς έχει κάνει πειστικές νίκες, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά, ότι το κακό ξεκίνημα ίσως αποδειχθεί ευεργετικό….

Επιμέλεια: Δημήτρης Μαχαίρας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x