Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

Αυστηρά μέτρα για το ντόπινγκ

Το σκάνδαλο με τα κρούσματα ντόπινγκ στην ελληνική αποστολή, με τελευταίο αυτό στο οποίο εμπλέκεται η Φανή Χαλκιά, έχει πάρει πλέον μεγάλες διαστάσεις και για πρώτη φορά η πολιτεία δραστηριοποιείται ψάχνοντας πρώτα απ’ όλα μεθόδους ριζικής αντιμετώπισης και όχι περιστασιακούς τρόπους καταστολής. «Υπάρχει οργανωμένο έγκλημα, διότι αυτή είναι η ονομασία του. Φαίνεται πως υπάρχει πολύ χρήμα κρυμμένο εδώ, πολύ μεγάλο κέρδος…», το σχόλιο του κ. Μίνωα Κυριακού. Όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, με το άνοιγμα της Βουλής θα εξαγγελθούν μέτρα για αυστηρότερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου

Το σκάνδαλο με τα κρούσματα ντόπινγκ στην ελληνική αποστολή, με τελευταίο αυτό στο οποίο εμπλέκεται η Φανή Χαλκιά, έχει πάρει πλέον μεγάλες διαστάσεις και για πρώτη φορά η πολιτεία δραστηριοποιείται ψάχνοντας πρώτα απ’ όλα μεθόδους ριζικής αντιμετώπισης και όχι περιστασιακούς τρόπους καταστολής. «Υπάρχει οργανωμένο έγκλημα, διότι αυτή είναι η ονομασία του. Φαίνεται πως υπάρχει πολύ χρήμα κρυμμένο εδώ, πολύ μεγάλο κέρδος…», το σχόλιο του κ. Μίνωα Κυριακού.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, με το άνοιγμα της Βουλής θα εξαγγελθούν μέτρα για αυστηρότερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου. «Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε σε ορισμένους να σπιλώνουν την προσπάθεια του συνόλου του ελληνικού αθλητισμού. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε ένα τέλος. Όσοι δεν είναι καθαροί δεν έχουν καμία θέση στις ελληνικές ομάδες». Ωστόσο η ΔΟΕ πιέζει για να εξαρθρωθεί το κύκλωμα χορήγησης και να καταδικαστεί. «Η ελληνική πολιτεία πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα του ντόπινγκ στη χώρα σας, ώστε να μην γίνει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αστυνόμος και δικαστής. Οι Έλληνες αθλητές, που βρέθηκαν ντοπαρισμένοι, χρησιμοποιούσαν την ίδια ουσία, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει συγκεκριμένο κύκλωμα, το οποίο η ελληνική πολιτεία πρέπει να εντοπίσει και να καταδικάσει», ήταν τα λόγια του προέδρου της ΔΟΕ, Ζαγκ Ρογκ, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Μίνωα Κυριακού.

Από την μεριά του ο κ. Κυριακού έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι τα τελευταία κρούσματα ντόπινγκ δεν αποτελούν κανόνα. «Δεν είναι όλος ο αθλητισμός βρώμικος, υπάρχει η κατηγορία αυτών που τον διαβρώνουν και αυτούς κυνηγάμε μέχρι τέλους. Από το 2004 έως σήμερα έχουμε δαπανήσει, από ίδιους πόρους, πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ για ελέγχους», πρόσθεσε ο κ. Κυριακού και υπογράμμισε ότι θα ζητήσει από την Πολιτεία να γίνει ακόμη πιο αυστηρός ο νόμος περί ντόπινγκ. «Θέλουμε καθαρό αθλητισμό», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και ο ίδιος θα συνεχίσουν τη μάχη κατά των ουσιών.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Γιάννης Ιωαννίδης. «Εγώ την αγαπώ την Φανή, αλλά κακώς η ίδια έδωσε δικαίωμα. Δώσαμε δικαίωμα στο παρελθόν, δώσαμε και τώρα. Δουλειά της ΔΟΕ είναι να κυνηγάει. Το θέμα είναι να είμαστε εμείς σωστοί και να μην μας κυνηγούν. Έχουμε τη διάθεση να κάνουμε τη δουλειά που πρέπει και πάνω στο συγκεκριμένο σχέδιο υπάρχει νομοθεσία που βοηθάει. Τα κίνητρα πρέπει να υπάρχουν στους αθλητές και στον αθλητισμό γενικότερα, αλλά στον καθαρό αθλητισμό. Έχουμε σταματήσει κάποιους αθλητές, που αν και θα μπορούσαν να πάρουν μετάλλιο, προτιμήσαμε να μην έρθουν μαζί μας», δήλωσε κατηγορηματικά.

Τέλος, την απολογία της Φανής Χαλκιά, παρέδωσαν στην πειθαρχική επιτροπή της ΔΟΕ, ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Πεκίνο, Ισίδωρος Κούβελος, και ο αναπληρωτής αρχηγός, Γιάννης Βασιλειάδης. Η Ελληνίδα αθλήτρια από την μεριά της έκανε και πάλι λόγο για δολιοφθορά ενώ επισήμανε ότι θα θέσει στη διάθεση της ΔΟΕ τα φάρμακα που χρησιμοποιούσε…

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βανός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x