Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

Ο νόμος του ισχυρού

Ο Δαυίδ δεν μπορεί να νικά πάντα τον Γολιάθ. Η Ελλάδα γνώρισε την ήττα από τις ΗΠΑ με 92-69 για την τρίτη αγωνιστική του δευτέρου ομίλου του ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ. Η Εθνική ήταν μέσα στο παιχνίδι στα πρώτα 12 λεπτά, αλλά στη συνέχεια χάθηκε ο έλεγχος του ρυθμού και οι Αμερικανοί έφεραν το παιχνίδι στα μέτρα τους αποδεικνύοντας την ανωτερότητά τους. Μπορεί πάντως οι ΗΠΑ να πήραν την πολυπόθητη εκδίκηση, αλλά οι μνήμες από τον ελληνικό άθλο του 2006 δεν σβήνουν έτσι εύκολα. Κορυφαίοι οι Παπαλουκάς και Σπανούλης με 15 και 14 πόντους αντίστοιχα. Επόμενος αντίπαλος της Ελλάδας είναι τα ξημερώματα του Σαββάτου (4:00) η Ανγκόλα. «Τους σεβαστήκαμε…υπερβολικά» , του Παναγιώτη Γιαννάκη.

Ο Δαυίδ δεν μπορεί να νικά πάντα τον Γολιάθ. Η Ελλάδα γνώρισε την ήττα από τις ΗΠΑ με 92-69 για την τρίτη αγωνιστική του δευτέρου ομίλου του ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ. Η Εθνική ήταν μέσα στο παιχνίδι στα πρώτα 12 λεπτά, αλλά στη συνέχεια χάθηκε ο έλεγχος του ρυθμού και οι Αμερικανοί έφεραν το παιχνίδι στα μέτρα τους αποδεικνύοντας την ανωτερότητά τους. Μπορεί πάντως οι ΗΠΑ να πήραν την πολυπόθητη εκδίκηση, αλλά οι μνήμες από τον ελληνικό άθλο του 2006 δεν σβήνουν έτσι εύκολα. Κορυφαίοι οι Παπαλουκάς και Σπανούλης με 15 και 14 πόντους αντίστοιχα. Επόμενος αντίπαλος της Ελλάδας είναι τα ξημερώματα του Σαββάτου (4:00) η Ανγκόλα. «Τους σεβαστήκαμε…υπερβολικά» , τόνισε μετά την αναμέτρηση ο Λευτέρης Κακιούσης. «Ήθελαν να μας συντρίψουν…», τα λόγια του Παναγιώτη Γιαννάκη.

Ο αγώνας:

Η εθνική ομάδα μπήκε στο παρκέ χωρίς κανένα άγχος. Με πολλή ηρεμία στην οργάνωση του παιχνιδιού της, σωστές επιλογές στην επίθεση και καλή άμυνα κατάφερε να επιβάλει το ρυθμό της και να μην επιτρέψει στους Αμερικανούς να κάνουν το παιχνίδι τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα με ένα καλάθι του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη να προηγηθεί με 13-9. Στη συνέχεια όμως οι παίκτες του Μάικ Σιζέφσκι κατάφεραν να ανοίξουν το ρυθμό, να κλέψουν μπάλες, να τρέξουν και να καρφώσουν. Αποτέλεσμα; Ένα σερί 9-1 με το οποίο οι ΗΠΑ προηγήθηκαν με 20-14, για να κλείσει η πρώτη περίοδος με ένα καλάθι του Παπαλουκά (20-16).

Με την πάροδο του χρόνου το παιχνίδι έγινε πιο γρήγορο, κάτι που ασφαλώς εξυπηρετούσε τους πιο αθλητικούς παίκτες των ΗΠΑ. Οι Έλληνες διεθνείς έχασαν τα ηνία, υπέπεσαν σε πολλά λάθη, ήταν άστοχοι και κάπως έτσι η ψαλίδα της διαφοράς άρχισε σιγά-σιγά να ανοίγει με τους ΝΒΑερς να ξεδιπλώσουν στο παρκέ τις αρετές τους και όλο το ρεπερτόριο καρφωμάτων τους. Οι Κόμπι Μπράιαντ, Ντουέιν Ουέιντ, Λεμπρόν Τζέιμς και Κρις Μπος οδηγούσαν στο σκοράρισμα την ομάδα τους, που έκλεισε το πρώτο ημίχρονο με τη μέγιστη ως εκείνο το σημείο διαφορά, το +19, 51-32. Αυτό που πλήγωσε την Εθνική πέρα από την απώλεια ελέγχου του ρυθμού ήταν τα πολλά λάθη, 13 τον αριθμό στο πρώτο μέρος, που οδήγησαν σε πολλά εύκολα καλάθια τους αντιπάλους, καθώς επίσης και τα 8 χαμένα αμυντικά ριμπάουντ.

Στην τρίτη περίοδο η ελληνική ομάδα κατάφερε να ισορροπήσει, χωρίς όμως να μπει ποτέ ξανά μέσα στο παιχνίδι. Η διαφορά έφτασε στο +23, 65-42, ωστόσο ένα 7-0 έφερε την Εθνική σε απόσταση 16 πόντων, με τον Νίκο Ζήση να χάνει την ευκαιρία να μειώσει ακόμη περισσότερο τη διαφορά αστοχώντας σε ελεύθερο σουτ τριών πόντων. Οι Αμερικανοί γρήγορα σοβαρεύτηκαν και με μπροστάρη τον Ντουέιν Ουέιντ κατάφεραν να φτάσουν και πάλι τη διαφορά στους 20, 74-54 με τη λήξη του δεκαλέπτου.

Και οι τελευταίες ελπίδες για come-back από την Εθνική είχαν πλέον χαθεί και η τελευταία περίοδος ήταν απλώς διαδικαστικού χαρακτήρα με τη διαφορά να φτάνει ως το +25. Το τελικό 92-69 απλώς επισφράγισε την ανωτερότητα των ΗΠΑ, η οποία αποτυπώθηκε απόλυτα στους αριθμούς. Η Ελλάδα υπέπεσε σε 25 λάθη, έχασε 11 αμυντικά ριμπάουντ, ενώ οι αντίπαλοί της σούταραν με 62% στα δίποντα.

Η ήττα από τις ΗΠΑ δεν πρέπει να απογοητεύει κανέναν. Άλλωστε πρόκειται για ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα. Ό,τι συνέβη το 2006 ήταν αποτέλεσμα μίας τέλειας απόδοσης από την ελληνική ομάδα και της αλαζονείας των απροετοίμαστων Αμερικανών. Αυτή τη φορά ούτε η Εθνική έφτασε σε αντίστοιχα επίπεδα απόδοσης, ούτε οι αντίπαλοι ήταν αδιάφοροι ή αδιάβαστοι. Απεναντίας ήταν αποφασισμένοι και καλά διαβασμένοι… Η ουσία είναι πως το αποτέλεσμα αυτό ουδόλως αλλάζει τη μοίρα της Εθνικής, αφού αν νικήσει την Ανγκόλα (Σάββατο, 4 πμ.) και την Κίνα στα δύο τελευταία της παιχνίδια θα τερματίσει στην τρίτη θέση. Αυτό θα συνέβαινε κατά πάσα πιθανότητα ακόμη και σε περίπτωση νίκης επί των Αμερικανών. Ένα δεύτερο ραντεβού με τους Αμερικανούς στη συνέχεια της διοργάνωσης είναι εξαιρετικά πιθανό…

Τα δεκάλεπτα: 20-16, 51-32, 74-54, 92-69

Διαιτητές: Μπραζάουσκας, Άιλεν, Σούντεκ.

ΗΠΑ (Σιζέφσκι): Ουέιντ 17, Χάουαρντ 2, Τζέιμς 13, Μπος 18, Πρινς, Ουίλιαμς 5, Πολ 4, Μπράιαντ 18, Άντονι 8, Ρεντ 3, Μπούζερ 4, Κιντ.

Ελλάδα (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 15, Μπουρούσης 9, Ζήσης 3, Σπανούλης 14, Βασιλόπουλος 3, Φώτσης 9, Πρίντεζης, Γλυνιαδάκης 2, Τσαρτσαρής 6, Διαμαντίδης, Σχορτσιανίτης 3, Πελεκάνος 5.

Eπιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x