Για πολλά πράγματα βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει ο Ισίδωρος Κούβελος στους απεσταλμένους του ελληνικού Τύπου στο Πεκίνο, τη Δευτέρα. Ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής στην κινεζική πρωτεύουσα, αναφέρθηκε στα συγχαρητήρια που δέχτηκε η ελληνική αποστολή για το “where about”, ήτοι ο εντοπισμός των αθλητών ανά πάσα στιγμή και την Κατερίνα Θάνου. Επίσης, τα προβλήματα που δημιούργησε η ΠΓΔΜ στην τελετή έναρξης, όπως και για τον αποκλεισμό του Βλάση Μάρα, τον οποίο χαρακτήρισε άδικο.
«Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε, μέχρι στιγμής, στο Πεκίνο ήταν το «Where About» των αθλητών. Δηλαδή, ο εντοπισμός τους και η ενημέρωση η δική μας, σαν αρχηγείο και σαν Ολυμπιακή Επιτροπή, προς τη ΔΟΕ. Αυτό ήταν το πιο σοβαρό. Αυτό ήταν που μας απασχόλησε πιο πολύ. Μας πήρε πολύ χρόνο, με αποτέλεσμα οι τεχνικοί σύμβουλοι να απασχολούνται κάθε μέρα την πρώτη εβδομάδα, επί πολλές ώρες, μέρα - νύχτα, με το συγκεκριμένο ζήτημα. Κι αυτό γιατί, τη δεύτερη ημέρα που ξεκίνησε η λειτουργία του χωριού, όλες οι εθνικές ομοσπονδίες πήραν γράμμα, ότι τα «Where About» δεν ήταν σωστά και ότι έχουν παραβιάσει τον κώδικα. Ήταν, δηλαδή, μια τυπική επιστολή προς όλους, προκειμένου να διορθωθούν κάποια σημεία. Αμέσως τους απαντήσαμε, ζητώντας τους να μας δώσουν εξηγήσεις για το τι ακριβώς θέλουν. Μας απάντησαν ότι το πρόβλημα δεν ήταν σε όλους, αλλά το πρόβλημα είχε να κάνει με 20-22 αθλητές του στίβου. Όλοι οι υπόλοιποι ήταν εντάξει. Ζητούσαν πλήρη ενημέρωση, μέσα σε διάστημα μιας ώρας. Δεν τους έφτανε να τους πούμε ότι, παραδείγματος χάριν, ένας αθλητής ήταν στη Λάρισα. Ήθελαν ακριβή στοιχεία για τις μετακινήσεις τους και οποιοδήποτε άλλο πιθανό στοιχείο τους ενδιέφερε. Ήταν πρόβλημα. Μιλάμε ότι μας πήρε 3-4 ημέρες, επί 24ώρου βάσεως, να φτιάξουμε το ‘Where About’», ήταν οι αρχικές δηλώσεις του κ. Κούβελου.
Σε αυτό, συμπλήρωσε πως: «Ήμασταν από τις πρώτες Ολυμπιακές επιτροπές που πήραμε συγχαρητήρια, ολοκληρώνοντας, πραγματικά, πολύ σύντομα το συγκεκριμένο εγχείρημα. Την ίδια στιγμή που είχαμε παραδώσει εμείς το «Where About», περίπου 160 Ολυμπιακές Επιτροπές δεν ήταν έτοιμες. Οι περισσότερες Ολυμπιακές Επιτροπές ψαχνόντουσαν. Είχαμε τη βοήθεια των ομοσπονδιών στο συγκεκριμένο θέμα, στο να εντοπίσουμε τους αθλητές, αν και κύριο μέλημά μας ήταν να τους εντοπίσουμε εμείς. Προσωπικά και εγώ, πήρα πάρα πολλούς στο τηλέφωνο, γιατί είναι διαφορετικό να τους καλεί ο αρχηγός της αποστολής. Βέβαια, λάβαμε επιστολές και από αθλητές που έλεγαν ότι το θέμα αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς. Μας έλεγαν ότι, αντί να τους αφήσουμε να ασχοληθούν με την προετοιμασία τους, τους απασχολούσαμε με το «Where About». Έλαβα μια ωραία επιστολή από έναν αθλητή του στίβου, την οποία, μάλιστα, ήθελα να τη διαβάσω στο μίτινγκ των αρχηγών αποστολών που είναι κάθε πρωί, μέσω της οποίας, αναρωτιέται αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι νομική υπόθεση».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη μη συμμετοχή της Κατερίνας Θάνου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Εμείς λειτουργήσαμε, στην περίπτωση της Κατερίνας, ως ενδιάμεσος φορέας. Απλώς, μας κοινοποιήθηκε μία απόφαση. Εμείς, από τη στιγμή που η αθλήτρια είχε όλες τις προϋποθέσεις για να έρθει, τη δηλώσαμε κανονικά. Τώρα τι πρόβλημα είχε με τη ΔΟΕ, θα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους. Δε σχολιάζω την απόφαση της ΔΟΕ. Εμείς δεν είχαμε δικαίωμα να αποκλείσουμε κανέναν αθλητή, από τη στιγμή που είχε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια να λάβει μέρος στη διοργάνωση. Δεν είχαμε δικαίωμα να το κάνουμε. Θα υπήρχε πρόβλημα, αν την αποκλείαμε εμείς».
Δεν μπορούσε να μη σχολιάσει και την προκλητική στάση της ΠΓΔΜ. «Ζητήσαμε και πήραμε τη σειρά, με την οποία θα βγουν οι χώρες στην τελετή έναρξης. Είδαμε ότι στο ταμπελάκι που θα κρατούσε η κοπέλα που προηγείτο του σημαιοφόρου, κατά την είσοδο των αποστολών στο στάδιο, ενώ στα αγγλικά αναφερόταν η χώρα κανονικά ως ΠΓΔΜ, στα κινέζικα είχε μόνο ένα σύμβολο. Ζήτησα να μου εξηγήσουν τι σήμαινε. Μου είπαν ότι αναφέρει το όνομα `Μακεδονία`. Αμέσως, με επιστολή, τους ζητούσαμε να είναι προσεκτικοί, επισημαίνοντάς τους ότι στα κινέζικα η χώρα αναφερόταν ως `Μακεδονία`. Με τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί τους, μου είπαν ότι δεν υπήρχε πρόβλημα και ότι θα άλλαζαν την ταμπέλα. Εμείς, με το που φτάσαμε στο στάδιο, αμέσως κοιτάξαμε αν, τελικώς, υπήρχε η διόρθωση. Ο άνθρωπος που έστειλα να το ελέγξει, μου ανέφερε ότι το ταμπλό ανέφερε τη χώρα ως ΠΓΔΜ. Εκτός των άλλων, οι διοργανωτές πραγματοποίησαν και σωματικό έλεγχο, αφού εκτός του συγκεκριμένου ζητήματος, οι Κινέζοι ήθελαν να αποτρέψουν και κάποια άλλα θέματα, όπως αυτό του Θιβέτ».
Ολοκληρώνοντας, αναφέρθηκε στον Βλάση Μάρα. «Αν στεναχωρηθήκαμε εμείς, φανταστείτε τη στεναχώρια αυτού του παιδιού. Προετοιμάζεται τέσσερα χρόνια, στερείται τα πάντα στη ζωή του, για να κάνει μία εμφάνιση διάρκειας ενός λεπτού και με μία ατυχία, ένα γλίστρημα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, μένει εκτός αγώνων. Είναι άδικο. Δεν του δίνεται η δυνατότητα για μία δεύτερη ευκαιρία. Να επανορθώσει. Το σύστημα της γυμναστικής χρειάζεται αλλαγές. Δε γίνεται ένας αθλητής μεταλλίου, παγκόσμιας κλάσης, να μην έχει δεύτερη ευκαιρία, επειδή το χέρι του ήταν υγρό και γλίστρησε. Ας έχουν οι αθλητές τρεις δυνατότητες να δείξουν τι πραγματικά αξίζουν και να "κρατάνε" τη μία. Ή έστω τις δύο. Ο Βλάσης, πραγματικά, παιδεύτηκε. Δεν έτρωγε τίποτα, εκτός από το βράδυ, γιατί αν έτρωγε, έστω και ένα μπισκότο, δε θα μπορούσε να ανέβει στο μονόζυγο. Μιλάμε για έναν αθλητή "στρατιώτη", που έχει αφιερώσει όλη του την εφηβεία σε έναν και μοναδικό σκοπό: Τον αθλητισμό. Εγώ του μίλησα του Βλάση, μετά τον αγώνα του. Του είπα να μην το βάζει κάτω, συνέχισε. Δες και άλλους μεγάλους αθλητές τι έχουν πάθει, όπως τον Ελ Γκερούζ, που, μετά από συνεχείς ατυχίες, πήρε δύο χρυσά στην Αθήνα το 2004. Αν απογοητευόταν, θα μπορούσε να τα είχε παρατήσει. Όμως, βρήκε το κουράγιο και συνέχισε. Πιστεύω ότι, αν έχει την ανάλογη υποστήριξη το παιδί, θα συνεχίσει».
Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.