Κώστας Νικολακόπουλος

Ολυμπιακός: Δέκα κουβέντες για Κάρμο, Ρέτσο, Ορτέγκα και γενικά την άμυνα

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr δέκα πράγματα για το αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού του Ολυμπιακού και για τρεις βασικούς παίκτες του.

• Επιμένει πολύ ο Μεντιλίμπαρ στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού του Ολυμπιακού και καλά κάνει. Πολύ απλά διότι ο Ολυμπιακός από τη φύση του είναι μία ομάδα που με βάση το μηδέν στην άμυνα, θα βρει τον τρόπο, συνήθως τουλάχιστον, να καθαρίσει το τρίποντο με κάποιο η, κάποια γκολ.

• Σίγουρα είναι καλό που η ομάδα έχει κρατήσει την περσινή της αμυντική πεντάδα (Τζολάκης, Ρόντινεϊ, Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα) και δη την έχει ενισχύσει και με δύο καλούς παίκτες, όπως ο Τσικίνιο κι ο Πιρόλα. Διότι, βλέπουμε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο «στρωτά» στη μεσαία γραμμή και στην επίθεση, με την ομάδα να έχει χάσει πέντε παίκτες…

• Το ζητούμενο, όμως, για τον Ολυμπιακό αμυντικά είναι να μην επαναλαμβάνονται λάθη και καταστάσεις που είχε βιώσει η ομάδα και πέρυσι. Να γίνεται η δουλειά πίσω σωστά και έτσι να έχει η ομάδα ένα «πάτημα» για να επιτεθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια.

• Για να είμαι ειλικρινής, θα περίμενα περισσότερα πράγματα από τον Κάρμο-προσέξτε, έχει ανέβει σημαντικά εσχάτως, με την Μπράγκα πήγε πολύ καλά και με τον Παναθηναϊκό ήταν καλός. Εγώ λέω ότι θα περίμενα περισσότερα πράγματα. Τόσο σε επίπεδο αποφυγής λαθών έστω υπό πίεση (ήταν επικό το τσαφ που έκανε στη διπλή επέμβαση του Τζολάκη προ του Σπόραρ στο ντέρμπι), όσο και σε επίπεδο συνεννόησης (που μόνο καλή δεν ήταν σε μια στιγμή του αγώνα με την Μπράγκα στα μισά του α΄ ημιχρόνου), αλλά και σε πιο σύνθετες καταστάσεις.

Ολυμπιακός: Δέκα κουβέντες για Κάρμο, Ρέτσο, Ορτέγκα και γενικά την άμυνα

• Για παράδειγμα, στη φάση που (πάλι) ο Τζολάκης έσωσε με το ένα χέρι την εστία του με την Μπράγκα, σε εκείνη την εξαιρετική ευκαιρία της Μπράγκα με το κοντινό σουτ από τον αδελφό του Όρτα, τόσο ο Κάρμο, όσο κι ο Τζολάκης δεν είχαν καλή θέση και έκαναν μία πολύ παθητική άμυνα. Στην πραγματικότητα παρακολουθούσαν και ποτέ δεν έκαναν κίνηση για να κόψουν.



• Όπως είναι μεγάλη ιστορία το θέμα του οφσάϊντ. Με μία άμυνα που παίζει δεύτερη στη σειρά σεζόν μαζί, οι απαιτήσεις πρέπει να είναι μεγαλύτερες. Στην πρώτη, όμως, σημαντική ευκαιρία της Μπράγκα στο Καραϊσκάκη, με τον Τζολάκη ξανά να επεμβαίνει θετικά προ του Γκνάμπρι, ενώ οι στόπερ (Ρέτσος, Κάρμο) είχαν κάνει τη σωστή κίνηση και είχαν τραβηχτεί για το οφσάϊντ, ο αριστερός μπακ Ορτέγκα είχε μείνει κολλημένος πίσω και κάλυπτε πλήρως τον παίκτη των Πορτογάλων.



• Παρεμπιπτόντως, ένας από τους λόγους που ο Ορτέγκα είχε πραγματικά καλή παρουσία στο τελευταίο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Ολυμπιακού, ήταν ότι τον είδαμε πολύ συχνά να βγαίνει πρώτος στην μπάλα και έτσι να την κερδίζει η, έστω να κόβει, κάτι που δεν το κάνει γενικά όσο πρέπει. Θυμάμαι ενδεικτικά μια στιγμή στο β΄ ημίχρονο του ντέρμπι που ο Τετέ πήγε πρώτος στη φάση κι άνοιξε μία ωραία πάσα για επίθεση του Παναθηναϊκού. Εάν ο Αργεντίνος επιμείνει σε αυτό το κομμάτι, να πηγαίνει πρώτος στη φάση, θα έχει γλιτώσει πολλές σκοτούρες-κι όλη η ομάδα μαζί!

Ολυμπιακός: Δέκα κουβέντες για Κάρμο, Ρέτσο, Ορτέγκα και γενικά την άμυνα

• Στο κρίσιμο παιχνίδι με την Μπράγκα, παρά το μηδέν πίσω του Ολυμπιακού, είχε ψεγάδια στο παιχνίδι του, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν είχε και πολλά καλά σημεία, για να είμαστε δίκαιοι. Και μπορεί να μην είμαι σίγουρος αν προλάβαινε να τραβηχτεί για να βγάλει τον κυνηγό της Μπράγκα σε θέση οφσάιντ σε μία λάθος πάσα του Τζολάκη στην αρχή του ματς. Ούτε αν ήταν τόσο εύκολο να μην χάσει μία κεφαλιά, που πήγε να προκαλέσει φάση για τους Πορτογάλους.

• Αλλά είμαι βέβαιος ότι ήταν ξεκάθαρο λάθος του Ρέτσου να πασάρει πάνω σε αντίπαλο (!) στο α΄ ημίχρονο και μετά να τρέχει και να μην φτάνει και να κάνει την δική του καλύτερη επέμβαση στο παιχνίδι για να σταματήσει την αντεπίθεση της Μπράγκα με ένα φοβερό τάκλιν. Χρειάζεται απλά λίγο νορμάλ συγκέντρωση, ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη να κάνει κάτι σούπερ, απλά για να διορθώσει μία γκέλα…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x