Γενικά

Κόντρα FIBA-αγγλικής ομοσπονδίας

Ισως δε δούμε την εθνική Βρετανίας το μπασκετικό τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο, αφού έχει ξεσπάσει εδώ και μερικές μέρες κόντρα ανάμεσα στη FIBA και τη βρετανική ομοσπονδία μπάσκετ, αφού η αγγλική κυβέρνηση παρεμβάλλεται αυτεπάγγελτα στα του βρετανικού μπάσκετ.

Ισως δε δούμε την εθνική Βρετανίας το μπασκετικό τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο, αφού έχει ξεσπάσει εδώ και μερικές μέρες κόντρα ανάμεσα στη FIBA και τη βρετανική ομοσπονδία μπάσκετ, αφού η αγγλική κυβέρνηση παρεμβάλλεται αυτεπάγγελτα στα του βρετανικού μπάσκετ.

Το όλο πρόβλημα ξεκίνησε όταν η αγγλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να καταργήσει την αγγλική ομοσπονδία μπάσκετ και να την αντικαταστήσει με μία σχετική ομοσπονδία Μεγάλης Βρετανίας, από τη στιγμή που στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 θα συμμετάσχει η Εθνική Βρετανίας ενωμένη ως Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία και όχι η Εθνική Αγγλίας. Όλα αυτά δε βρισκουν, όπως είναι λογικό, σύμφωνη την παγκόσμια ομοσπονδία μπάσκετ, που αναφέρθηκε σε «απαράδεκτη επέμβαση» της αγγλικής κυβέρνησης. Με επιστολή της προς τον υπουργό Αθλητισμού της Αγγλίας, Ρίτσαρντ Κάμπορν, η FIBA προειδοποίησε πως θα αναγκαστεί να αποκλείσει όλες τις αγγλικές ομάδες και τους Αγγλους παίκτες από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις, αν μέχρι τις 15 του επόμενου μήνα η αγγλική κυβέρνηση δεν άλλαξει τη στάση της και δε συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Η αγγλική κυβέρνηση πιστεύει πως η αγγλική ομοσπονδία μπάσκετ δεν έχει παρουσιάσει ουσιαστικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής και επίσης εισπράττει ένα μεγάλο ποσό χρημάτων από τις επιχορηγήσεις που δίνει στις αθλητικες ομοσπονδίες της χώρας η κυβένηση. Πιο συγκεκριμένα, από τον περασμένο Σεπτέμβριο η αγγλική κυβέρνηση δεν ξανάστειλε τις 325 χιλιάδες στερλίνες στην αγγλική ομοσπονδία μπάσκετ, χαρακτηρίζοντάς τη «μη παραγωγικό οργανισμό».

Ο εκτελεστικός διευθυντής της αγγλικής ομοσπονδίας, Κιθ Μάιρ, δήλωσε την Τετάρτη στο «Reuter» πως «οι Άγγλοι παίκτες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των Εθνικών ομάδων Βρετανίας και αν αποκλειστούν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η Εθνική μπάσκετ Βρετανίας δε θα είναι σε θέση να αγωνιστεί. Αυτό θα δημιουργούσε σοβαρές επιπλοκές, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, αφού για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της Εθνικής Βρετανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει μέσω αγώνων την παρουσία της στην πρώτη κατηγορία, αντί της δεύτερης κατηγορίας που αγωνίζεται τώρα. Αν δεν υπάρξει λύση, τότε θα μείνουμε πίσω για δύο χρόνια στο αναπτυξιακό μας πρόγραμμα. Θα ήταν τραγικό για τους παίκτες και τους προπονητές μας».

Το επόμενο καλοκαίρι η εθνική Βρετανίας σε άνδρες και γυναίκες θα διεκδικήσει την πρόκρισή της στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ 2009, από την οποία πρόκριση θα κριθεί σε μεγάλο ποσοστό η συμμετοχή του αντκπροσωπευτικού συγκροτήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, ως διοργανώτρια χώρα.

Στην εθνική μπάσκετ των ανδρών της Βρετανίας από τους 24 παίκτες οι 21 είναι Άγγλοι.

Σε περίπτωση που η FIBA αποφασίσει να αποκλείσει τους Άγγλους μπασκετμπολίστες από τις διεθνείς διοργανώσεις αυτό θα είχε άμεσες συνέπειες για τον Άγγλο ΝΒΑερ Λουόλ Ντενγκ των Σικάγο Μπουλς. Ήδη, κλήσεις στην εθνική ομάδα αναμένονται για τους Ποπς Μενσά-Μπονσού των Ντάλας Μάβερικς και Κελένα Αζουμπουίκε των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x