Γενικά

Παταβούκας: «Ο Διαμαντίδης έχει χάρισμα»

Το όνομα Κώστας Παταβούκας δεν απαιτεί συστάσεις. Ο βετεράνος πλεϊ-μέικερ έχει κερδίσει τον σεβασμό και τον θαυμασμό όλων μέσα και έξω από τα παρκέ. Ο Κώστας Παταβούκας βρέθηκε στο στούντιο της εκπομπής Jump Shoot του ΤΗΛΕΑΣΤΥ και μίλησε για την τεράστια ευρωπαϊκή επιτυχία του Παναθηναϊκού, τον Νίκο Γκάλη, τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς αλλά τον Δημήτρη Διαμαντίδη.

Το όνομα Κώστας Παταβούκας δεν απαιτεί συστάσεις. Ο βετεράνος πλεϊ-μέικερ έχει κερδίσει τον σεβασμό και τον θαυμασμό όλων μέσα και έξω από τα παρκέ.

Ο Κώστας Παταβούκας βρέθηκε στο στούντιο της εκπομπής Jump Shoot του ΤΗΛΕΑΣΤΥ και μίλησε για την τεράστια ευρωπαϊκή επιτυχία του Παναθηναϊκού, τον Νίκο Γκάλη, τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς αλλά τον Δημήτρη Διαμαντίδη.

«Επειδή έχουν περάσει κάποιες μέρες από την κατάκτηση του τροπαίου και έχουν καταλαγιάσει τα πανηγύρια και η ένταση, νομίζω ότι ήταν προβλέψιμο το αποτέλεσμα. Την μεγαλύτερη δουλειά ο Παναθηναϊκός την έκανε, αποκλείοντας την Μπαρτσελόνα. Στο final-four έπρεπε να αποδείξει την αγωνιστική του υπεροχή και το έκανε. Τακτικά στον τελικό με την Μακάμπι, η απουσία του Πέρκινς ήταν σημαντική, γιατί αν έπαιζε θα απελευθέρωνε και τον Πάργκο. Στο πρώτο ημίχρονο οι πράσινοι εγκλώβισαν τα ατού του αντιπάλου, τον Σοφοκλή και τον Πάργκο. Εκεί που είχε αδυναμίες ο Παναθηναϊκός, χτύπαγε η Μακάμπι, δηλαδή στις θέσεις 2 και 3.

Ο Παναθηναϊκός επιθετικά δεν μπορούσε να λειτουργήσει, το καλό όμως με αυτή την ομάδα είναι ότι δεν πανικοβάλλεται όταν το παιχνίδι δεν είναι με το μέρος της. Αυτό δείχνει εμπιστοσύνη στην προπονητική τακτική που έχει επιλεγεί. Τυχόν απώλειες παικτών ή τραυματισμοί δεν επηρεάζουν την ομάδα, την οποία διέπει πλήρως η φιλοσοφία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που έχει μάθει να ζει με τα προβλήματα της. Έχει μάθει να διαχειρίζεται την κρίση και την αγωνιστική κάμψη που φυσιολογικά έρχεται κατά την διάρκεια της σεζόν. Έχει ένα προπονητικό επιτελείο που ξέρει πώς να χειριστεί τις δυσκολίες και να βρει τις λύσεις. Αυτό κάνουν οι μεγάλες ομάδες, και ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα
».

Ο Κώστας Παταβούκας μίλησε για την σπανιότητα του προπονητή του Παναθηναϊκού και το χάρισμα του Δημήτρη Διαμαντίδη: «Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι ο μεγαλύτερος προπονητής που έχει περάσει από τα ευρωπαϊκά γήπεδα. Γνωρίζει άριστα το άθλημα αλλά και την ομάδα του. Έχει το σπάνιο ταίριασμα να είναι εξαιρετικός προπονητής και κόουτς μαζί. Για παράδειγμα, θα δεις ότι κατά την διάρκεια ενός αγώνα και στο λεπτό που βρίσκεται το ματς , ο Ζοτς έχει στο παρκέ την πιο χρήσιμη πεντάδα για την ομάδα αλλά και για την εξέλιξη του παιχνιδιού. Ο Ομπράντοβιτς είναι ό, τι καλύτερο έχει προπονητικά το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι μια εξαιρετική περίπτωση παίκτη. Θα ανασύρει το εγώ του όταν δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, όταν το παιχνίδι του φωνάζει “πάρτο το πάνω σου”. Λειτουργεί πρώτα για τους άλλους και την ομάδα. Τον εμπιστεύονται όλοι, αλλά η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός κερδίζονται. Είναι σημαντικό ότι ακόμα και ένας “μέτριος” Διαμαντίδης αυτά που δίνει στην ομάδα και εμπνέει στους συμπαίκτες του είναι πολλά. Η ατομική του απόδοση δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, σε σχέση με όσα κερδίζουν οι υπόλοιποι από εκείνον. Ο Διαμαντίδης έχει αυτό το χάρισμα, είναι γεννημένος γι’ αυτό».

Το μπασκετικό ερώτημα των τελευταίων ημερών είναι ένα και μοναδικό : “Γκάλης ή Διαμαντίδης”, ο παλαίμαχος άσος του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ είπε: «Ο Νίκος Γκάλης είναι τεράστιος παίκτης και άνθρωπος. Είναι άκρως επαγγελματίας χωρίς να στερείται το συναίσθημα. Μπορεί να φαινόταν πιο απόμακρος αλλά δεν ισχύει. Ήταν απόλυτα συγκεντρωμένος πάνω σ’ αυτό που έκανε, και αυτό δηλώνει δύο πράγματα. Τον τέλειο επαγγελματισμό του και την αφοσίωση του. Ο Γκάλης ήταν ο πιο προβλέψιμος παίκτης, τον οποίο όμως δεν μπορούσες να τον μαρκάρεις. Ο Νίκος άλλαξε το ρου της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ. Ο Διαμαντίδης είναι διαφορετική ιδιοσυγκρασία παίκτη, είναι πιο εκδηλωτικός, θα κάνει περισσότερη δουλειά μέσα στο γήπεδο, θα καλύψει τα κενά των συμπαικτών του. Είναι αναμφισβήτητα σπουδαίοι παίκτες και οι δύο και δεν πρέπει να μπαίνουμε στην διαδικασία σύγκρισης. Και οι δύο έχουν βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή τους στο ελληνικό μπάσκετ, σε άλλη εποχή ο καθένας».

Ο Κώστας Παταβούκας συνεχίζει να υπηρετεί τα κοινά και τον αθλητισμό από την θέση του ειδικού γραμματέα διατροφής και άθλησης του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αναφερόμενος στη προσπάθειά του αυτή, δήλωσε : «Στο τμήμα αυτό προσεγγίζουμε τον αθλητισμό ως ποιότητα ζωής, ο οποίος μαζί με την διατροφή είναι οι δύο βασικοί πυλώνες για να αλλάξει ο τρόπος που ζούμε. Ως συμβουλές θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρέπει να ασκούμαστε και να τρεφόμαστε σωστά. Αλλά αν αυτό το αναφέρεις γενικά, δεν λέει κάτι. Σε τόσο αστικοποιημένες πόλεις πρέπει να δίνεις και την διέξοδο στους πολίτες. Πρέπει εν δυνάμει αθλητικοί χώροι να θεωρούνται οι πλατείες και τα πάρκα, που αν διαμορφωθούν σωστά μπορούν να προσεγγιστούν από τον πολίτη. Αλλά πρέπει να είσαι και εσύ εκεί ως υπουργείο για να του δείξεις τον σωστό τρόπο για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x