Γενικά

2000-2009: Τέσσερις ομάδες, ένας τίτλος!

Το Φάιναλ Φορ είναι το μεγάλο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ που όλες οι ομάδες θέλουν να δώσουν το «παρών». Στη δεκαετία που τελειώνει τέσσερις ομάδες έχουν καταφέρει να φτάσουν στην κατάκτηση του τροπαίου. Ο Παναθηναϊκός έχει τέσσερις κατακτήσεις, η Μακάμπι Τελ Αβίβ τρεις, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας δύο και μια η Μπαρτσελόνα. Το www.sport-fm.gr σας θυμίζει τι συνέβη στα δέκα τελευταία Φάιναλ Φορ.

Το Φάιναλ Φορ είναι το μεγάλο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ που όλες οι ομάδες θέλουν να δώσουν το «παρών». Στη δεκαετία που τελειώνει τέσσερις ομάδες έχουν καταφέρει να φτάσουν στην κατάκτηση του τροπαίου. Ο Παναθηναϊκός έχει τέσσερις κατακτήσεις, η Μακάμπι Τελ Αβίβ τρεις, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας δύο και μια η Μπαρτσελόνα. Το www.sport-fm.gr σας θυμίζει τι συνέβη στα δέκα τελευταία Φάιναλ Φορ.

Γράφει ο Αντώνης Κατσίκης

1999/2000 Ο μάγκας του Θερμαϊκού



Στο Φάιναλ Φορ που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, ο Παναθηναϊκός ήταν το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Το μεγαλύτερο μέρος των εξεδρών του νεόδμητου κλειστού της Πυλαίας είχε κατακλυστεί από οπαδούς του «τριφυλλιού», οι οποίοι έκαναν τους παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς να αισθανθούν πως παίζουν στο ΟΑΚΑ. Οι «πράσινοι» επικράτησαν στον ημιτελικό της Εφές Πίλσεν με 81-71 με τον Ντέγιαν Μποντίρογκα να τελειώνει το ματς με 22 πόντους. Στον άλλο ημιτελικό, η Μακάμπι Τελ Αβίβ του Πίνι Γκέρσον δεν δυσκολεύτηκε απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Ο Παναθηναϊκός βρήκε απέναντι του στον τελικό την «ομάδα του λαού» της οποία την αντίσταση έκαμψε με 73-67 με τον Όντεν Κάτας να κάνει σπουδαίο παιχνίδι απέναντι στην παλιά του ομάδα. Αυτό ήταν το δεύτερο ευρωπαϊκό στην ιστορία των «πρασίνων».

2000/2001 Η Ευρώπη στα δύο

Η χρονιά του σχίσματος για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Η διοργάνωση χωρίζεται στα δύο. Ο Παναθηναϊκός παραμένει στην Ευρωλίγκα και φτάνει και πάλι μέχρι το Φάιναλ Φορ που διεξήχθη στο Παρίσι. Μοναδική διαφορά με το Φάιναλ Φορ της Θεσσαλονίκης είναι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας που παίρνει τη θέση της Μπαρτσελόνα. Οι «πράσινοι» αντιμετωπίζουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την Εφές Πίλσεν σε ημιτελικό με το αποτέλεσμα να είναι και πάλι το ίδιο. Νίκη της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και πρόκριση στον τελικό. Ο Παναθηναϊκός βρήκε και πάλι απέναντι του την Μακάμπι αλλά δεν κατάφερε να κάνει το repeat. Η ομάδα του Πίνι Γκέρσον πήρε τη ρεβάνς επικρατώντας 81-67.

2001/2002 Το έπος της Μπολόνια



Ο Παναθηναϊκός φτάνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε Φάιναλ Φορ. Αυτή τη φορά, όμως, οι «πράσινοι» δεν είναι το φαβορί. Τον τίτλο αυτό τον έχει η οικοδέσποινα Κίντερ Μπολόνια. Οι Ιταλοί με τους Τζινόμπιλι, Σμόντις, Μπετσίροβιτς και Ριγκοντό στο ρόστερ τους και τον Ετόρε Μεσίνα στον πάγκο τους, είναι το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Στον ιταλικό εμφύλιο η Κίντερ κερδίζει με 90-82 τη Μπενετόν ενώ ο Παναθηναϊκός δεν δυσκολεύεται απέναντι στη Μακάμπι (83-75). Ο Παναθηναϊκός κάνει στον τελικό ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της ιστορίας του και καταφέρνει να ανατρέψει όλα τα προγνωστικά και να φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου. Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος είναι συγκινητικός στο δεύτερο ημίχρονο, οι Κουτλουάι, Μποντίρογκα και Αλβέρτης αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και έτσι οι «πράσινοι» φτάνουν στο τελικό 89-83 ρίχνοντας στο καναβάτσο το απόλυτο φαβορί.

2002/2003 Εύκολα η Μπαρτσελόνα



Αυτό είναι το πρώτο Φάιναλ Φορ μετά από δέκα χρόνια που δεν έχει ελληνική παρουσία. Στο μεγάλο ραντεβού της Βαρκελώνης φτάνουν οι Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπενετόν Τρεβίζο και Σιένα. Στον ιταλικό εμφύλιο επικρατεί η Μπενετόν Τρεβίζο ενώ οι «μπλαουγκράνα» περνούν το εμπόδιο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι Ισπανοί δεν δυσκολεύονται και φτάνουν στον τίτλο νικώντας με 76-65. Κορυφαίοι οι Μποντίρογκα, Φούτσκα και Γιασικεβίτσιους.

2003/2004 Το απόλυτο μπάσκετ



Δεύτερο συνεχόμενο Φάιναλ Φορ χωρίς ελληνική παρουσία. Το μεγάλο ραντεβού δίνεται έπειτα από μια δεκαετία και πάλι στο Τελ Αβίβ, όπως και το 1994, με τη Μακάμπι να είναι το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Η ομάδα του Πίνι Γκέρσον, αν και δυσκολεύτηκε πέρασε από τον ημιτελικό κάμπτοντας την αντίσταση της ΤΣΣΚΑ Μόσχαςμε 93-85 ενώ έπειτα από ένα συγκλονιστικό ματς, η Σκίπερ νικά στην παράταση την Σιένα με 103-102. Ο τελικός, όμως, ήταν παράσταση για έναν ρόλο. Τοτελικό 118-74 εξηγείται μόνο αν δει κανείς το ρόστερ των Ισραηλινών. Μπαστόν, Σαρπ, Βούισιτς, Πάρκερ, Μπούρστεϊν, Χαλπερίν, Γιασικεβίτσιους, Μπλούθενταλ.

2004/2005 Και πάλι Μακάμπι

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έπειτα από τρεις αποτυχημένες απόπειρες θέλει να φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου στο Φάιναλ Φορ που η ίδια φιλοξενεί. Πέφτει, όμως, θύμα μιας μεγάλης έκπληξης καθώς γνωρίζει την ήττα στον ημιτελικό από την Τάου με 85-78. Ήττα και για τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ με 91-82. Στον τελικό, η Μακάμπι επικρατεί με 90-78 και κάνει το repeat. Το «τριφύλλι» τερματίζει τελικά τρίτο καθώς εκμεταλλεύεται την απογοήτευση της «ρωσικής αρκούδας» και νικά με 94-91 έπειτα από δύο παρατάσεις.

2005/2006 Το Φάιναλ Φορ του Παπαλουκά



Το 2006 ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι Ρώσοι, με τον Ετόρε Μεσίνα στον πάγκο τους καταφέρνουν να φτάσουν στην κατάκτηση του τίτλου στο Φάιναλ Φορ της Πράγκας. Η «ομάδα του στρατού» κερδίζει με 84-75 την Μπαρτσελόνα στον πρώτο ημιτελικό ενώ η Μακάμπι κάνει επίδειξη δύναμης απέναντι στην Τάου στον άλλο ημιτελικό. Στον τελικό, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας καθοδηγούμενη από έναν εκπληκτικό Θοδωρή Παπαλουκά, ο οποίος τελειώνει το ματς με 18 πόντους, εφτά ασίστ και δύο κλεψίματα, φτάνει στη νίκη με 73-69 κατακτώντας τον πρώτο τίτλος της στην Ευρωλίγκα.

2006/2007 «Σίσκα» και Τομάσεβιτς κέρδισαν τον «Τεό»



Το 2007 το Φάιναλ Φορ φιλοξενείται μετά από 14 χρόνια και πάλι στην Αθήνα. Αυτή τη φορά δεν είναι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας που φιλοξενεί το ραντεβού των τεσσάρων καλύτερων ομάδων της Ευρώπης, αλλά το ΟΑΚΑ. Οικοδεσπότης και απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, ο Παναθηναϊκός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Οι «πράσινοι» με τους Μπατίστ, Μπετσίροβιτς και Βούγιανιτς καταφέρνουν να προκριθούν στον τελικό νικώντας με 67-53 την Τάου. Εκεί τους περιμένει η ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Θοδωρή Παπαλουκά. Ο Έλληνας πλέι μέικερ κάνει το παιχνίδι της ζωής του (23π, 8ασ), αλλά ο Παναθηναϊκός είναι καλύτερος και φτάνει στον τίτλο επειδή στηριζόταν στο σύνολο και όχι στις μονάδες. Έξι παίκτες του «τριφυλλιού» (Μπατίστ, Σισκάουσκας, Χατζηβρέττας, Τομάσεβιτς, Βούγιανιτς, Διαμαντίδης) έχουν διψήφιο αριθμό πόντων και οδηγούν τον Παναθηναϊκό στο τέταρτο ευρωπαϊκό του με το τελικό 93-91 να βρίσκει τους 18.000 οπαδούς του «τριφυλλιού» να παραληρούν από χαρά.

2007/2008 «Ρωσική αρκούδα» στην κορυφή

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κατάφερε να φτάσει για δεύτερη φορά στην κορυφή της Ευρώπης. Αυτή τη φορά, η παρέα του Θοδωρή Παπαλουκά στο Φάιναλ Φορ της Μαδρίτης απέδειξε πως είναι η καλύτερη ομάδα. Η «ρωσική αρκούδα» νίκησε με 83-79 την Τάου στον ημιτελικό και στον τελικό συνάντησε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ που έπειτα από έναν συγκλονιστικό ημιτελικό κατάφερε να αποκλείσει την Σιένα με 92-85. Στον τελικό, Λάνγκτον και Παπαλουκάς ήταν ασταμάτητοι και έτσι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου. Μέλος εκείνης της ομάδας ήταν και ο Νίκος Ζήσης.

2008/2009 Panathinaikos



Το Βερολίνο και η «O2 Arena» φιλοξένησαν ένα από τα πιο συναρπαστικά Φάιναλ Φορ των τελευταίων χρόνων. Έπειτα από 14 χρόνια, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ανταμώνουν και πάλι σε Φάιναλ Φορ με τους «πράσινους» να καταφέρνουν να πάρουν για πρώτη φορά τη νίκη. Το «τριφύλλι» επικρατεί στον ημιτελικό με 84-82 και δύο μέρες αργότερα συναντά στον τελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας που είχε καταφέρει να περάσει το εμπόδιο της Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό (82-78). Το «τριφύλλι» κάνει εντυπωσιακό πρώτο ημίχρονο και καταφέρνει να φτάσει στο +20. Οι Ρώσοι, όμως, με εντυπωσιακή αντεπίθεση και τη βοήθεια της διαιτησίας, φτάνουν τη διαφορά στο σουτ. Στην τελευταία επίθεση, ο Σισκάουσκας αστοχεί σε σουτ τριών πόντων και ο Παναθηναϊκός επικρατεί με 73-71 κατακτώντας τον πέμπτο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας του.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x