Γενικά

Βασιλακόπουλος: «Καμία συμφωνία για Ευρωλίγκα»

Στην Σλοβενία πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της FIBA Europe στην οποία συμμετείχαν 123 εκπρόσωποι, από 47 εθνικές ομοσπονδίες. Η γενική συνέλευση άρχισε με τη συνεδρίαση των γενικών γραμματέων όλων των εθνικών ομοσπονδιών της Ευρώπης. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τέτοια συνεδρίαση στη διεθνή ομοσπονδία του μπάσκετ.

Στην Σλοβενία πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της FIBA Europe στην οποία συμμετείχαν 123 εκπρόσωποι, από 47 εθνικές ομοσπονδίες. Η γενική συνέλευση άρχισε με τη συνεδρίαση των γενικών γραμματέων όλων των εθνικών ομοσπονδιών της Ευρώπης. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τέτοια συνεδρίαση στη διεθνή ομοσπονδία του μπάσκετ.

«Ο στόχος αυτής της συνεδρίασης ήταν να πραγματοποιηθεί μια συζήτηση μεταξύ των ομοσπονδιών», επεσήμανε ο πρόεδρος της FIBA Europe Γιώργος Βασιλακόπουλος, συμπληρώνοντας πως «η γενική συνέλευση δίνει την ευκαιρία στις ομοσπονδίες να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες της FIBA Europe κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Η ιδέα της συνεδρίασης των γενικών γραμματέων, είναι να δημιουργήσει ένα φόρουμ όπου μπορούμε να συζητήσουμε για τα ζητήματα που αντιμετωπίζονται αυτήν την περίοδο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Είναι κάτι που πετύχαμε με αυτήν την πρώτη συνεδρίαση».

Ο κ. Βασιλακόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που αφορούν το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Μεταξύ άλλων επεσήμανε τα εξής: «Όσον αφορά στην προσωπική μου παρέμβαση, θα επιθυμούσα να αρχίσω με την υπενθύμιση του πλαισίου στις αρχές και στις αξίες που έχω αναφέρει συχνά στο παρελθόν και που καθορίζονται από την κοινή επιθυμία όλων μας, για την αξιοπιστία, αξιοπρέπεια, διαφάνεια, αποδοτικότητα, συνέπεια».

Στη συνέχεια μίλησε και για άλλα θέματα. Για τις πρόσφατες προτάσεις της ULEB τόνισε πως «μετά από μια μακροχρόνια σειρά αποστειρωμένων και περιττών συζητήσεων, έχουμε επιτύχει, με τη μεσολάβηση της FIBA, μια συμφωνία με την ULEB. Αυτή η συμφωνία υπεγράφη από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη στις 3 Νοεμβρίου 2004. Το κείμενο της συμφωνίας έχει δημοσιοποιηθεί και έχει διανεμηθεί, έτσι είμαι βέβαιος ότι είναι γνωστό σε όλους τους εμπλεκόμενους. Είναι προφανές ότι η συμφωνία του 2004 δε λύνει όλα τα προβλήματα. Έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο όπου τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, που σέβονται το ένα το άλλο, μπορούν να συζητήσουν, να προτείνουν και να υιοθετήσουν τις αμοιβαία αποδεκτές λύσεις. Πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι και να παρουσιάσουμε υπομονή και ευελιξία και να διατηρήσουμε πάνω από όλα έναν συνεχή διάλογο, πάντα σεβόμενοι και την επιστολή και το πνεύμα της συμφωνίας. Από αυτήν την άποψη πρέπει να πω ότι οι πρόσφατες προτάσεις από την ομοσπονδία προς τις ομάδες για τη νέα δομή δημιουργούν μερικά ερωτήματα για τον αθλητισμό. Εν πάση περιπτώσει, η FIBA Εurope και εγώ προσωπικά θα κάνω κάθε προσπάθεια να εφαρμόσω αυτήν την συμφωνία. Ελπίζω ότι η άλλη πλευρά να παρουσιάσει επίσης μια παρόμοια τοποθέτηση και συμπεριφορά. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ πάσχει πάρα πολύ και υποφέρει ακόμα από τα πρόσφατα γεγονότα».

Για το στοίχημα δήλωσε πως «έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο με τη συμμετοχή όχι μόνο των πρακτόρων και των μεσαζόντων αλλά και των φορέων, των προπονητών, των δημοσιογράφων, των ανώτερων υπαλλήλων και των αθλητικών επιχειρήσεων. Αυτή η κατάσταση τείνει να δημιουργήσει ένα αρκετά περίεργο περιβάλλον για τον αθλητισμό. Και αυτό το περιβάλλον, από κοινού με το ντόπινγκ και το στοίχημα, είναι οι άλλες μεγάλες ασθένειες της σύγχρονης εποχής που δημιουργούν στον αθλητισμό μια πολύ άρρωστη εικόνα. Έτσι, πριν βρεθούμε στις καταστάσεις της ανυποληψίας και αναξιοπιστίας πρέπει να επέμβουμε με συνέπεια σε τρεις κατευθύνσεις, στη Νομική Επιτροπή, στη συνεργασία με τη WADA και στη συνεργασία με την ομοσπονδία.

Για τις σχέσεις με το ΝΒΑ:«Θα επιθυμούσα απλά να επισημάνω ότι οι φίλοι μας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι ακόμα όμηροι του μύθου και της μυθολογίας που έχουν δημιουργήσει και έχουν διαδώσει σχετικά με την οργάνωσή τους και τις δυνατότητές τους. Φαίνεται αδύνατο για αυτούς να αναγνωρίσουν τη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται μετά από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ινδιανάπολης και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και να προσαρμοστούν σε αυτή. Μερικές ημέρες πριν διάβασα στις εφημερίδες ότι το NBA σκόπευε να κρατήσει μερικές δραστηριότητες στην Ευρώπη πριν από τη σαιζόν 2006-2007. Επρόκειτο να συναντήσουν το δήμαρχο της Ρώμης για αυτόν το λόγο και αυτό που απέμενε να γίνει ήταν να επιλυθεί η εγγυοδοσία και τα λογιστικά ζητήματα και ότι αυτό επρόκειτο να είναι το επόμενο βήμα τους στη δοκιμή της ευρωπαϊκής αγοράς. Ρώτησα τον Πρόεδρο της ιταλικής ομοσπονδίας, Φαούστο Μαϊφρέντι, και μου είπε πως δεν ήξερε τίποτα για αυτό το ζήτημα. Για αυτό θα επιθυμούσα να πω ορισμένα πράγματα στους Αμερικανούς φίλους μας: "Σας εκτιμάμε, σας σεβόμαστε και θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί σας. Εντούτοις, πρέπει να κατανοήσετε ότι στην Ευρώπη υπάρχει μια θεσμικά δομημένη οργάνωση, υπάρχουν οι εθνικές ομοσπονδίες, υπάρχει FIBA Europe και δεν μπορείτε να προσποιηθείτε ότι αγνοείτε την ύπαρξή τους. Θέλουμε το διάλογο και τη συνεργασία μαζί σας. Είμαστε πρόθυμοι για να έρθουμε και να συζητήσουμε με μια συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη.

Για την οικονομική κατάσταση της FIBA Europe επισήμανε πως «τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματά μας είναι άριστα. Ακριβώς τρία χρόνια μετά από τη δημιουργία της FIBA EUROPE, έχουμε κατορθώσει σήμερα όχι μόνο να εξασφαλίσουμε τα χρήματα για το μέλλον του μπάσκετ, αλλά και να αρχίσουμε τη δημιουργία μιας νέας ανάπτυξης. Με αυτό το συναίσθημα η FIBA Europe στέκεται σήμερα πολύ σταθερά στα πόδια της και δεν έχει οικονομικούς φόβους για το άμεσο μέλλον.

Για τα νέα πρωταθλήματα επισήμανε πως «τον Οκτώβριο θα αρχίσουμε το νέο σύστημά των πρωταθλημάτων μας σε άνδρες και γυναίκες. Τα κορυφαία πρωταθλήματά μας, στους άνδρες το Eurocup και στις γυναίκες η Euroleague, αναμένεται να είναι πραγματικά καλύτερα από όλα όσα έχουμε διοργανώσει ως FIBA Europe μέχρι στιγμής. Μέχρι το τέλος του 2005 θα έχουμε εγκρίνει το κύριο πρόγραμμα για το μεγάλο γεγονός που προγραμματίζουμε να οργανώσουμε από το φθινόπωρο του 2006 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2007: Το έτος καλαθοσφαίρισης των γυναικών. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, πρέπει να πω ότι είμαι ευτυχισμένος, λόγω όλων των επιτευγμάτων που προανέφερα και γιατί είμαστε σε μια τέτοια άριστη οικονομική θέση που μπορούμε να κάνουμε σχέδια και να τα πραγματοποιήσουμε. Ακόμα επειδή ήμαστε σε θέση να συντηρήσουμε την ενότητα του ευρωπαϊκού μπάσκετ και της οικογένειας της FIBΑ».

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x