Το μεταξύ τους ντέρμπι τείνει, εάν δεν είναι ήδη, το σπουδαιότερο της Πρέμιερ Λιγκ.
Λίγο η άνοδος της Άρσεναλ με την περσινή πορεία πρωταθλητισμού, λίγο η πτώση της Λίβερπουλ, που είχε και εξακολουθεί να έχει τον ρόλο της «αντιπολίτευσης», η σταθερά καθοδική πορεία των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι, έχουν δημιουργήσει μία νέα μεγάλη ποδοσφαιρική «έχθρα» στο Νησί.
Αυτή μεγάλωσε από την εντυπωσιακή πρόοδο του Μικέλ Αρτέτα ως προπονητή, που ήρθε να αντιπαραταθεί στην κυριαρχία του Πεπ Γκουαρδιόλα. Εκείνος δεν λέει να αφήσει τα «σκήπτρα».
Ο Αρτέτα «μεγάλωσε», η Άρσεναλ αναγεννήθηκε
Ο Βάσκος μαθητής του Γκουαρδιόλα άφησε ύστερα από μία τριετία τον ρόλο του βοηθού στο «Έτιχαντ», για να αναλάβει έναν μεγάλο σύλλογο, που δεν μπορούσε να σηκώσει κεφάλι. Τα «κόκκινα» αποδυτήρια βρίσκονταν σε μία κατάσταση διάλυσης, αφού ο ικανότατος Ουνάι Έμερι δεν κατάφερε σε ένα χρόνο και δύο μήνες να την «στρώσει» αγωνιστικά. Η Άρσεναλ χρειαζόταν κάποιον που θα έκανε το «restart». Ο Αρτέτα ξεκινούσε πια την δική του προπονητική καριέρα, οπότε η παράλληλη εκκίνηση των δύο έμοιαζε ιδανική.
«Πρέπει να χτίσουμε μία νοοτροπία, που θα συντηρείται από όλους. Δουλειά μου είναι, λοιπόν, να πείσω τους πάντες, ότι για να είναι μέρος του συνόλου, θα πρέπει να μάθουν να ζουν με συγκεκριμένους όρους», δήλωνε χαρακτηριστικά κατά την παρουσίασή του. Κάθε αρχή και δύσκολη λένε και ο πρώην αρχηγός των Λονδρέζων και της Έβερτον το κατάλαβε από πρώτο χέρι. Το φινάλε του πρώτου εξαμήνου τον βρήκε στην όγδοη θέση και εκτός ευρωπαϊκών θέσεων με σκορ εννέα νίκες, έξι ισοπαλίες και πέντε ήττες. Ούτε ιδανικό, ούτε καταστροφικό ξεκίνημα για έναν πρωτάρη στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.
Από τον Δεκέμβρη του 2019, που ανέλαβε, μέχρι σήμερα, ο Αρτέτα μπορεί να περηφανεύεται για την δημιουργία ενός συνόλου, που κάνει πρωταθλητισμό, με παιδιά από τα «σπλάχνα» του συλλόγου, όπως ο Σάκα και ταλέντα, που αποτελούν το «αύριο» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, βλέπε Μαρτινέλι, Τίμπερ, Ενκέτια. Μπορεί επίσης να διατυμπανίζει ότι έχει μετατρέψει τα Μάντσεστερ Σίτι-Άρσεναλ σε μεγάλα ποδοσφαιρικά ντέρμπι και όχι απλά παιχνίδια για τους μόνιμους πρωταθλητές Αγγλίας. Άσχετα με το ασύλληπτο ρεκόρ και διόλου τιμητικό για τον προπονητή των «κανονιέρηδων». Σε δέκα head to head αναμετρήσεις με τον μέντορά του μετράει οκτώ ήττες σε επίπεδο πρωταθλήματος με βαρύ σκορ σε κάποιες εξ αυτών. Μία νίκη σε προημιτελικά FA Cup και μία ισοπαλία στον πρόσφατο επεισοδιακό τελικό του Community Shield, τον οποίο πανηγύρισε.
Ο τρόπος παιχνιδιού του Ισπανού με τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς σε τετράδα, τον αριστερό μπακ να γίνεται χαφ σε φάση επίθεσης, τους Ντέκλαν Ράις και Παρτέι να σταματούν τις αντεπιθέσεις των αντιπάλων πριν τη γραμμή του κέντρου και τους Μαρτινέλι-Σάκα να συγκλίνουν ανελλιπώς από τα άκρα, «πνίγουν» τον αντίπαλο και θυμίζουν την τακτική του κορυφαίου προπονητή στην ιστορία του αθλήματος.
Ο Γκουαρδιόλα «σκαρφίζεται» νέα tricks για να μην τον προσπεράσει κανείς
Ακριβώς για τον παραπάνω λόγο, την «αντιγραφή» της τακτικής του, ο Πεπ φροντίζει πάντα να είναι ένα βήμα πιο μπροστά από όλους και να εξελίσσει ηθελημένα ή άθελά του το ποδόσφαιρο. Αυτός είναι το σημείο «μηδέν», αυτός ορίζει τον τρόπο, που παίζεται, πλέον, το άθλημα. Με την περσινή «συνταγή» του, λοιπόν, ο Έντι Χάου έβγαλε την Νιούκαστλ στο Τσάμπιονς Λιγκ ύστερα από 20 χρόνια. Τριάδα κεντρικών αμυντικών με ένα φουλ επιθετικό δεξί μπακ, κέντρο με ποιότητα σε δημιουργία φάσεων και αναχαιτίσεις, επιθετικά εξτρέμ που κάνουν «μάγκες» τους επιθετικούς.
Τι σκέφτηκε το παμπόνηρο μυαλό του στα μισά της περσινής, άκρως επιτυχημένης σεζόν του treble; Φυσικά, την προώθηση του Στόουνς στη μεσαία γραμμή, αφού η μεταγραφή του Κάλβιν Φίλιπς δεν του «βγήκε». Πού αποσκοπούσε αυτή η κίνηση; Προφανώς για να «κόβει» άμεσα τις αντεπιθέσεις, να έχει έναν έξτρα αμυντικογενή ποδοσφαιριστή ψηλά στο γήπεδο, αφού δεν τον χρειαζόταν στην τετράδα της άμυνας. Αφαίρεσε έναν από τα μετόπισθεν και τον πρόσθεσε στην επίθεση. Η συνεχής πίεση στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου δημιουργούσε μεγάλο κενό ανάμεσα στους παίκτες του κέντρου που ήταν τοποθετημένοι σχεδόν έξω από τη μεγάλη περιοχή και τους δύο κεντρικούς αμυντικούς. Τα ακραία μπακ ήταν ψηλά, επομένως σε κάθε αντεπίθεση τριών εναντίον δύο «μύριζε» γκολ… και το χειρότερο; Αυτό γινόταν. Η Σίτι κράτησε το «clean sheet» σε 13 από τα 38 παιχνίδια της Πρέμιερ Λιγκ. Τέσσερα λιγότερα από το προβλεπόμενο.
Μεγάλο θέμα η λύση του αμυντικού τρανζίσιον. Ο αρχιτέκτονας της «αυτοκρατορίας», που χτίζει στην Αγγλία και σιγά σιγά στην Ευρώπη, βρήκε το «κουμπί», που του έλειπε, στον Άγγλο κεντρικό αμυντικό. Φέτος, όμως, τα πράγματα διαφέρουν. Εκείνος απουσιάζει λόγω τραυματισμού, ο Γκιντογκάν φοράει πλέον τα «μπλαουγκράνα» και ο Ρόδρι εκτίει την ποινή τριών αγωνιστικών. Αποτέλεσμα στο πρώτο μεγάλο ντέρμπι της χρονιάς, οι «πολίτες» να παραταχθούν κομμένοι στα δύο. Υπάρχουν φυσικά οι επιλογές των Κόβασιτς και Φίλιπς, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον πολυμήχανο αμυντικό μέσο, που έχει βάλει στο παιχνίδι του δημιουργικά στοιχεία.
Το ραντεβού της Κυριακής δεν θα κρίνει τον τίτλο. Θα αφήσει μία πρώτη εικόνα για το πού κινούνται. Ειδικά για την Άρσεναλ, που πρέπει να διαχειριστεί και το Τσάμπιονς Λιγκ. Η ήττα από τη Λανς δείχνει ότι η πρόκριση στους «16» δεν είναι εύκολη. Άρα μεγαλύτερη πίεση, κόπωση και περισσότερες πιθανότητες για «γκέλα» εντός συνόρων.
Όχι ότι η Μάντσεστερ Σίτι δεν θα έχει αντίστοιχο πρόγραμμα, για εκείνη, άλλωστε, έρχονται απανωτά τα ντέρμπι. Mετράει ήδη τον αποκλεισμό από το Carabao Cup και την πρώτη ήττα στην Πρέμιερ Λιγκ από τους Γουλβς. Είναι μαθημένη, είναι «σφυρηλατημένη» για τέτοιες καταστάσεις. Η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη αλλάζει πλέον το status του συλλόγου. Υποχρεωτικά πια μία σεζόν θα κρίνεται επιτυχημένη από την κορυφή της Ευρώπης και όχι της Αγγλίας μόνο. Για αυτές, άλλωστε, ζει και αναπνέει ο Πεπ Γκουαρδιόλα και ας διαμαρτύρεται για τους συνεχείς αγώνες. Μαθητής εναντίον δασκάλου, λοιπόν, σε μία ξεχωριστή συνάντηση των δύο.
Επιμέλεια: Θανάσης Κρητικός
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.