sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Δυάδα κορυφής εκτός Λεκανοπεδίου: Άρης και ΠΑΟΚ μάς «ταξίδεψαν» στην πιο τρελή σεζόν του ελληνικού ποδοσφαίρου!

Η βαθμολογία της Stoiximan Super League τη δεδομένη στιγμή ανήκει σε δύο ομάδες με έδρα μακριά από την Αθήνα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από 37 χρόνια και την τρελή τρελή σεζόν 1987/88.

Για χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο επικρατεί η κουβέντα για την υπεροχή των ομάδων της πρωτεύουσας έναντι των υπόλοιπων. Μπορεί όμως στην πραγματικότητα η «καταγωγή» ενός κλαμπ να έχει τόσο μεγάλη επιρροή στην αγωνιστική της εικόνα;

Καθαρά κυνικά να το δει κανείς η διαφορά υπάρχει, με την κατανομή των τίτλων να μοιράζονται κατά κύριο λόγο ανάμεσα σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Το φετινό πρωτάθλημα όμως δείχνει πως μπορεί να μπει ένα τέλος σε αυτήν την ανισορροπία.

Βρισκόμαστε ήδη στην 8η αγωνιστική και βλέπουμε τους ΠΑΟΚ και Άρη να βρίσκονται παρέα στην κορυφή με 17 βαθμούς, «καπαρώνοντας» την πρώτη θέση. Ο «Δικέφαλος» ως πρωταθλητής δείχνει πανέτοιμος να διεκδικήσει τα σκήπτρα τους, καθώς παραμένει η μόνη ομάδα δίχως «γκέλες», με τους μοναδικούς βαθμούς που έχει χάσει να είναι στα λεγόμενα ντέρμπι. Ενώ η έτερη ομάδα της Θεσσαλονίκης, έχει πραγματικά κλέψει τις εντυπώσεις με τα αποτελέσματα αλλά και τις επιδόσεις της. Το μόνιμο πρόβλημα που αντιμετώπιζε διαχρονικά ο Άρης ήταν οι αναμετρήσεις με τις μικρομεσαίες ομάδες, πλέον φαίνεται να έχει λύσει αυτόν τον «γρίφο» και σε συνδυασμό με τις σπουδαίες εμφανίσεις που πραγματοποιεί στα παιχνίδια με τους υπόλοιπους μεγάλους, έχει μετατρέψει το πρωτάθλημα σε χορό για… πέντε.



Για να βρούμε και πάλι χρονιά στην οποία στις δύο πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, μετά το τέλος της 8ης αγωνιστικής, βρίσκονται ομάδες εκτός Λεκανοπεδίου πρέπει να πάμε πολύ πίσω. Τόσο πίσω που ακόμη η νίκη μέτραγε για δύο και όχι για τρεις βαθμούς.

Το πολύ μακρινό 1987 ήταν και η τελευταία φορά που είδαμε σε αυτό το σημείο της σεζόν δύο ομάδες εκτός Αθήνας, στην κορυφή της βαθμολογίας και περιέργως καμία από αυτές δεν ήταν από τη Θεσσαλονίκη.

Άρης και ΠΑΟΚ: μάς «ταξίδεψαν» στην πιο τρελή σεζόν του ελληνικού ποδοσφαίρου!

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να ζούμε τόσο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα που ακουμπούν την σφαίρα του μυθικού, όμως η πιο τρελή χρονιά στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα ήταν αδιαμφισβήτητα το 1987/88. Μετά από οκτώ αναμετρήσεις η κορυφή ανήκε στη φοβερή και τρομερή Λάρισα που είχα μαζέψει συνολικά 13 βαθμούς (6 νίκες, 1 ισοπαλία, 1 ήττα), ενώ στην δεύτερη θέση είχε τοποθετηθεί ο ΟΦΗ με 12 (6 νίκες, 0 ισοπαλίες, 2 ήττες).

Η χρονιά εκείνη έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, διότι τότε ήταν και η μοναδική φορά που ο τίτλος κατέληξε σε ομάδα της επαρχίας, την Λάρισα και με άκρως περιπετειώδη τρόπο. Η ομάδα του Γιάτσεκ Γκμοχ έκανε το απίστευτο και κυριάρχησε μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά ένα λάθος παραλίγο να τα τινάξει όλα στον αέρα. Στον Γκιόργκι Τσίγκοφ ανιχνεύθηκε η απαγορευμένη ουσία κοδεΐνη και σύμφωνα με τον ΚΑΠ ο παίκτης θα αποκλειόταν, ενώ η ομάδα του θα δεχόταν τιμωρία αφαίρεσης τεσσάρων βαθμών.

Με αυτή την απόφαση το πρωτάθλημα έπεφτε στην αγκαλιά της ΑΕΚ. Το αίσθημα αδικίας που ένιωσαν οι Λαρισαίοι δεν είχε προηγούμενο, χωρίζοντας την Ελλάδα κυριολεκτικά στα δύο, κλείνοντας την Εθνική Οδό. Η απόφαση τελικά άλλαξε και το πρωτάθλημα κατέληξε στους «βυσσινή». Η ιστορία της ελληνικής Λέστερ ή μάλλον καλύτερα οι «αλεπούδες» έγιναν η αγγλική Λάρισα...



Ο ΟΦΗ που βρισκόταν στη δεύτερη θέση είχε μπει φορτσάτος στη σεζόν από την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος την προηγούμενη ακριβώς χρονιά και στο τέλος του 1987/88 τερμάτισε 4ος.

Η τωρινή ισοβαθμία ανάμεσα σε Άρη και ΠΑΟΚ μας γυρίζει πίσω 44 χρόνια και το 1979/80, τότε που οι ομάδες της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν μαζί στην κορυφή μετά το τέλος της 23ης αγωνιστικής, με 31 βαθμούς έκαστος. Ο τίτλος βέβαια στο τέλος εκείνης της σεζόν κατέληξε στα χέρια των «ερυθρόλευκων». Να δούμε φέτος ποιος θα στεφθεί εν τέλει πρωταθλητής Ελλάδος.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x