Στον κόσμο του αθλητισμού και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου, μπορεί κάποιος να ανακαλύψει υπέροχες ιστορίες που έχουν γίνει πλέον ορόσημα του παιχνιδιού, μιας και κάθε τι το παλιό και υπέροχο νομοτελειακά πρέπει να έχει ανάλογες ιστορίες και θρύλους. Ιστορίες συγκίνησης, πάθους, τραγωδίας αλλά και συνάμα κάποια γεγονότα τα οποία μένουν στο θυμικό μας, λόγω του τραγελαφικού τους χαρακτήρα.

Μία εξωφρενική αγγελία


Στο πέρασμα της ιστορίας του ποδοσφαίρου υπάρχουν ομάδες που δεν είχαν πάντα την οικονομική άνεση ή έστω τις διασυνδέσεις ώστε να μπορούν να έχουν αυτό που πραγματικά επιθυμούν, είτε πρόκειται για παίκτες ή ακόμα και για προπονητές. Μία τέτοια κατάσταση βίωνε η Άρσεναλ το 1925.

Υπήρχε μεγάλη ανάγκη απόκτησης προπονητή, σε σημείο που ο πρόεδρος της ομάδας, Σερ Χένρι Νόρις (ιδιοκτήτης και της Φούλαμ) έφτασε στο απελπιστικό σημείο να βάλει αγγελία στην εφημερίδα «Athletic News», όπου και ζητούσε προπονητή.

Στις 11 Μαΐου του 1925, οι αναγνώστες της συγκεκριμένης εφημερίδας διάβασαν με έκπληξη την παρακάτω αγγελία: «Η Άρσεναλ είναι ανοικτή να δεχθεί αιτήσεις για τη θέση του προπονητή. Πρέπει να είναι έμπειρος και να διαθέτει υψηλότατα προσόντα για τη θέση, τόσο σε ικανότητα όσο και σε χαρακτήρα. Εξαιρούνται εκείνοι που έχουν δυνατότητα να χτίσουν μία καλή ομάδα μόνο με την καταβολή μεγάλων και εξωφρενικών ποσών για μεταγραφές. Οι αιτήσεις (θα είναι αυστηρά εμπιστευτικές) που θα αναφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του προσδοκώμενου μισθού, να γίνονται γραπτώς στον πρόεδρο, στον αριθμό 24 της οδού Σιν Ρόουντ, στο Ρίτσμοντ του Σάρεϊ».

Τελικά, ο εκλεκτός ήταν ο Χέρμπερτ Τσάπμαν, ο οποίος είχε περάσει ήδη από τους πάγκους των Νορθάμπτον Τάουν, Λιντς Σίτι και Χάντερσφιλντ Τάουν.

Κατά την θητεία του στην ομάδα, οι «κανονιέρηδες» κατέκτησαν τα πρώτα δύο πρωταθλήματά τους (1931, 1933), όπως και το παρθενικό τους Κύπελλο (1930).


Η ομίχλη πάνω από το Γουάιτ Χαρτ Λέιν


Ήταν το 1945, όπου στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν, διεξαγόταν ένας φιλικός αγώνας ανάμεσα στην Άρσεναλ και τη Δυναμό Μόσχας υπό ανεπανάληπτης βαρύτητας και πάχους ομίχλης, θυμίζοντας περισσότερο σκηνικό από κάποιο βιβλίο του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, παρά ποδοσφαιρικό αγώνα. Οι παίκτες και των δύο ομάδων φυσικά ζήτησαν από τον διαιτητή να διακόψει το ματς αλλά εκείνος για έναν περίεργο λόγο ήταν ανένδοτος. Η διεξαγωγή του αγώνα μετατράπηκε σε φαρσοκωμωδία, με τους αθλητές των δύο ομάδων να αρχίζουν να παίζουν με τους δικούς τους κανόνες.

Κάποια στιγμή η Δυναμό, πραγματοποίησε μία αλλαγή χωρίς όμως να βγάλει παίκτη εκτός και οι οπαδοί έκπληκτοι, νόμιζαν πως οι Ρώσοι έπαιζαν με 15 παίκτες.

Φαντάζεται κανείς την θολούρα από την ομίχλη που ακόμα και ο διαιτητής δεν πήρε χαμπάρι τι συνέβη. Από την μεριά τους οι «κανονιέρηδες» εκμεταλλεύτηκαν εξίσου την κατάσταση, επαναφέροντας στον αγωνιστικό χώρο έναν παίκτη ο οποίος πριν είχε βγει και με τον οποίο συνέχισαν να παίζουν μέχρι το τέλος του παιχνιδιού. Δυστυχώς για τους Άγγλους όμως, σαν σε νέμεση αρχαίας τραγωδίας, σε μία προσπάθεια του τερματοφύλακα τους να προλάβει την μπάλα, χτύπησε στο δοκάρι λόγω έλλειψης ορατότητας και λιποθύμησε.

Ένας αστικός ποδοσφαιρικός θρύλος λέει πως τη θέση του την πήρε ένας θεατής κάτω από τα γκολπόστ και το ματς συνεχίστηκε. Ο αγώνας έληξε 4-3 υπέρ της ρωσικής ομάδας, χωρίς να έχει κάποια ποδοσφαιρική σημασία για την Άρσεναλ αλλά από τότε κατέχει περίοπτη θέση στην παράδοση της.


Το χατ-τρικ του Άλβιν Μάρτιν


Πολλοί είναι οι ποδοσφαιριστές που έχουν πετύχει αρκετά χατ-τρικ στην καριέρα τους αλλά κανείς δεν μπορεί να συγκριθεί με το κατόρθωμα του Άλβιν Μάρτιν. Τον Απρίλιο του 1986 έλαβε χώρα η αναμέτρηση μεταξύ Γουέστ Χαμ και Νιουκάστλ. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι όπου νίκησε η Γουέστ Χαμ με 8-1 ο Μάρτιν σκόραρε τρεις φορές απέναντι σε τρεις διαφορετικούς τερματοφύλακες.

Απέναντι σε τρεις

Ο αμυντικός αυτός έβαλε το πρώτο του γκολ κόντρα στον Μάρτιν Τόμας, ο οποίος έγινε αλλαγή λόγω τραυματισμού και την θέση του πήρε ο Κρις Χέντγουορθ. Ο Άλβιν Μάρτιν με κεφαλιά σημείωσε το δεύτερο γκολ του εκθέτοντας τον «φρέσκο» τερματοφύλακα της Νιουκάστλ. Προς το τέλος του αγώνα και με το σκορ στο 7-1 κάτω από τα δοκάρια των φιλοξενούμενων έκατσε ο Πίτερ Μπέρντσλεϊ. Ο Μάρτιν ολοκλήρωσε το χατ-τρικ του σκοράροντας με πέναλτι εναντίον και του συγκεκριμένου.



Η ατυχία των «καρακάξων»

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε την μεγάλη ατυχία της Νιουκάστλ. Ο βασικός κεντρικός αμυντικός της ομάδας Τζεφ Κλαρκ ήταν εκτός με τραυματισμό στο γόνατο. Ο Γκλεν Ρόντερ μόλις είχε συνέλθει από τροφική δηλητηρίαση και στο ματς έβαλε αυτογκόλ και έκανε και ένα πέναλτι. Ο Τζον Άντερσον στην άμυνα έπαθε τράβηγμα και λόγω μόνο της μίας αλλαγής που επιτρεπόταν, βρέθηκε να παίζει στην δεξιά πτέρυγα.

Ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Γκάρι Κέλι μόλις είχε κάνει εγχείρηση στο γόνατο και ο τρίτος της ομάδας Ντέιβιντ Μακέλαρ είχε τραυματιστεί στο προηγούμενο ματς κόντρα στην Τσέλσι. Ο βασικός Μάρτιν Τόμας αγωνίστηκε αναγκαστικά και για αυτό το λόγο ξανατραυμάτισε τον ώμο του. Επίσης, οι τερματοφύλακες που μπήκαν αλλαγή έπαιζαν σε διαφορετικές θέσεις. Ο Χέντγουορθ έπαιζε κεντρικό χαφ ενώ ο Μπέρντσλεϊ αγωνιζόταν σαν επιθετικός.

Η ιστορία όμως γράφτηκε
Φυσικά, το πραγματικό χατ-τρικ του Άλβιν Μάρτιν έμεινε στην ιστορία και θεωρείται το κορυφαίο στο είδος του ασχέτως αν οι τερματοφύλακες που είχε απέναντι του έπαιζαν σε άλλη θέση. Αξίζει να σημειωθεί πως η Γουέστ Χαμ συνέχισε το επιθετικό κρεσέντο της και τερμάτισε στην τρίτη θέση, μόλις τέσσερις βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Λίβερπουλ.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube