Το κακό θέαμα, τουλάχιστον της πρώτης εβδομάδας, με τις εντυπώσεις τουλάχιστον να σώζονται κάπως το τελευταίο διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου, επιβεβαιώνουν οι αριθμοί του EURO, μετά τα πρώτα 24 παιχνίδια του τουρνουά, από τα 51 που έχει το πρόγραμμα της διοργάνωσης.
Του Κώστα Μιαούλη
Ο μέσος όρος είναι κάτω από 2 γκολ ανά αναμέτρηση, ενώ τέρμα σημειώνεται κάθε 46 λεπτά. Ποια άλλα στατιστικά παρουσιάζουν ενδιαφέρον και τι δείχνει για την συμπεριφορά των ομάδων η χρονική κατανομή των γκολ; Το sport-fm.gr λύνει τις απορίες.
Ανύπαρκτο παραγωγικά το πρώτο ημίωρο
Το πόσο επιφυλακτικά αντιμετωπίζουν το πρώτο μισάωρο οι ομάδες, μαρτυρούν τα ελάχιστα γκολ στο πρώτο μισάωρο. Από τα 47 γκολ που έχουν σημειωθεί, μόλις 4 έχουν μπει στα πρώτα 30 λεπτά των αγώνων. Τα γκολ του Σαρ με την Ελβετία στο 5ο λεπτό, του Μπέιλ κόντρα στην Σλοβακία στο 10ο του Πάνκου με την Ελβετία στο 18ο λεπτό με πέναλτι και του Μουστάφι με την Ουκρανία στο 19’ είναι εκείνα που έχουν μπει στο πρώτο μισάωρο. Αντίθετα στο τελευταίο τέταρτο του πρώτου μέρους η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη αφού έχει σημειωθεί ένας σεβαστός αριθμός της τάξεως των 10 γκολ. Κανένα τέρμα ωστόσο δεν έχει μπει στον επιπλέον χρόνο του πρώτου μέρους, που συνήθως είναι ελάχιστος και σπάνια φτάνει τα 2 λεπτά.
Επομένως είναι λογικό και η σύγκριση ανάμεσα στα δύο ημίχρονα να είναι άνιση. Μόλις 14 από τα 47 γκολ έχουν μπει στο πρώτο 45λεπτο. Αξίζει να σημειώσουμε πως υπάρχει μία ισορροπία σε τρία συγκεκριμένα τέταρτα των αγώνων στην επίτευξη των γκολ. Στο 31-45’ έχουν μπει 10, όπως και στην εκκίνηση του β’ μέρους, αλλά ακριβώς ο ίδιος αριθμός τερμάτων έχει επιτευχθεί και από το 76’ μέχρι το 90’. Αμέσως μετά σε παραγωγικότητα έρχεται το 15λεπτο 61’-75’ με 7, ενώ τα δύο πρώτα τέταρτα του πρώτου μέρους, έχουν από δύο γκολ. Στις καθυστερήσεις των αγώνων, έχουν σημειωθεί έξι τέρματα.
Πρωτιά των φαβορί σε πάσες και κατοχή
Ισπανία και Γερμανία είναι οι ομάδες που αναμενόταν να έχουν την πρωτοκαθεδρία σε κατοχή μπάλας και πάσες. Οι «φούριας ρόχας» έχουν 92% ολοκληρωμένες μεταβιβάσεις με 1260/1368. Ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής η Γερμανία με 91% 1144/1263 και 3η έρχεται η Πορτογαλία με 89% ακρίβεια στις πάσες με 998/1117. Στην κατοχή μπάλας οι ίδιες τρεις ομάδες πρωταγωνιστούν με λίγο διαφορετική σειρά. Η Γερμανία έχει 63% μέσο όρο στους δύο αγώνες, από 62% η Πορτογαλία και η Ισπανία. Η Γαλλία έρχεται 4η με 59% και η Αγγλία 5η με 58%.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αστοχία των Πορτογάλων. Μακράν της δεύτερης η ομάδα του Φερνάντο Σάντος, έχει 50 τελικές, εκ των οποίων 17 είναι εκτός στόχου, 16 έχουν καταλήξει προς την εστία και 17 έχουν κοντράρει. Στην 2η θέση ισοβαθμούν Κροάτες και Άγγλοι σε αυτή τη στατιστική κατηγορία με 37 προσπάθειες. Οι πρώτοι έχουν 19 εκτός στόχου, 12 προς την εστία και 6 απόπειρες να έχουν κοντράρει, ενώ η ομάδα του Ρόι Χόγκτσον 17 εκτός στόχου, 10 προς την εστία και 10 προσπάθειες να έχουν κοντράρει.
Τι δείχνει το βαρόμετρο για τις ατομικές επιδόσεις
Η εταιρεία που καλύπτει στατιστικά το EURO, έχει έναν εξειδικευμένο τρόπο, ν’ αξιολογεί τους ποδοσφαιριστές. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν τα στατιστικά του ποδοσφαιριστή από την εκκίνηση της ημερολογιακής χρονιάς (2016) με σύλλογο και εθνική ομάδα. Η αρχική κατάταξη των παικτών σε αυτό το βαρόμετρο έγινε με βάση αυτά τα στοιχεία και μέσα από τις εμφανίσεις τους στο τουρνουά καθορίζεται και η κατάταξη τους. Ο Ντμίτρι Παγέ είναι εκείνος που προηγείται, ενώ ακολουθεί ο Τόνι Κροος και 3ος έρχεται ο Καντέ.
Οι Ινιέστα και Μοράτα εκτινάχθηκαν μετά το 3-0 με την Τουρκία και αναμένεται στη συνέχεια να σκαρφαλώσουν ακόμα ψηλότερα. Έτσι μετά την 3η θέση υπάρχουν 4 Ισπανοί (Πικέ 4ος, Ράμος 6ος, Ινιέστα 8ος, Μοράτα 9ος) με τον στράικερ της Γιουβέντους ν’ ανεβαίνει 76 θέσεις μετά την εμφάνιση του στο ματς με τους Τούρκους. Στην 5η θέση βρίσκεται ο Χάμσικ, 7ος ο Μπέιλ και 10ος ο Μόντριτς.
Στους τερματοφύλακες υπάρχει πρωτιά του Χάλντορσον με 14 επεμβάσεις με τον Αυστριακό Άλμερ ν’ ακολουθεί με 12. Ενας Ισλανδός προηγείται και στο σπριντάρισμα με την μεγαλύτερη ταχύτητα και είναι ο Σίγκθορσον με 32χλμ ανά ώρα, ενώ και ο Ούγγρος Κούζμιτς κατάφερε να βγάλει ανάλογη επίδοση.