sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η προπονητική ιδιοφυΐα, τα μικρά μπάτζετ και η Βόννη: Έτσι γράφτηκε το… παραμύθι της Παρί!

Η Παρί έχει πάρει παραμάζωμα όλη την Ευρωλίγκα με πολλούς να μιλούν για «σταχτοπούτα». Ωστόσο δεν εμφανίστηκε από το πουθενά, έχοντας βάλει εδώ και χρόνια της βάσεις για μελλοντική κυριαρχία.

«Ήττα εκτός προγράμματος για τον Παναθηναϊκό». Αυτό ήταν το βασικό νόημα των όσων γράφτηκαν όταν οι «πράσινοι» ηττήθηκαν από την Παρί με σκορ 84-80 στην «πόλη του φωτός». Πράγματι, έμοιαζε πως η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έκανε μία «γκέλα» την οποία θα κουβαλούσε σε όλη τη σεζόν. Σχεδόν δύο μήνες μετά, ο γαλλικός σύλλογος έχει... στρογγυλοκαθίσει στην κορυφή της Ευρωλίγκας, βάζοντας τα «γυαλιά» σε ομάδες με διπλάσιο και τριπλάσιο μπάτζετ!

Στους περισσότερους αυτό μοιάζει ως κάτι συγκυριακό ή ως... ρέντα. Δεν είναι άλλωστε και το πιο συνηθισμένο πράγμα να εμφανίζεται μία ομάδα από το Eurocup και να πρωταγωνιστει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, με σχεδόν ίδιο ρόστερ αυτό που είχε και την προηγούμενη σεζόν. Παρόλα αυτά, η πορεία της Παρί μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς αποτελεί ένα πρότζεκτ που χτίζεται χρόνια και είναι καταδικασμένο να πετύχει.

Το sport-fm.gr εξιστορεί, επομένως, το πώς ένας άσημος Φινλανδός προπονητής στη Γερμανία δημιούργησε την ομάδα που λίγα χρόνια μετά έχει εκπλήξει τους πάντες με την απόδοσή της και το ιδιαίτερο μπασκετικό της στυλ.

Η προπονητική ιδοφυΐα πίσω απ' όλα



Παρί: Η προπονητική ιδιοφυΐα, τα analytics και η Βόννη

Ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία της Παρί δεν βρίσκεται καν στον σύλλογο αυτή τη στιγμή. Ο λόγος για τον Τουόμας Ίσαλο, Φινλανδό 42χρονο τεχνικό που θεωρείται από πολλούς «γκουρού» της επίθεσης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως αυτή τη στιγμή εργάζεται ως assistant coach στους Μέμφις Γκρίζλις. Όπως δεν είναι τυχαίο και ότι η συγκεκριμένη ομάδα είναι μία από τις πιο βελτιωμένες της λίγκας όσον αφορά στην επιθετική παραγωγή.

Από την αρχή της καριέρας του, ο Ίσαλο είχε το δύσκολο έργο να φτιάχνει ανταγωνιστικά σύνολα χωρίς μεγάλες οικονομικές δυνατότητες. Η πρώτη ομάδα όπου εργάστηκε ήταν η γερμανική Κράιλσχαϊμ, την οποία κατάφερε να ανεβάσει από τη δεύτερη κατηγορία στην Bundesliga αλλά και να τη φέρει για πρώτη φορά στην ιστορία της στα playoffs, έχοντας να διαχειριστεί ένα πολύ «πενιχρό» μπάτζετ.

«Σκεφτήκαμε ότι ο μόνος τρόπος για να τα καταφέρουμε δεν είναι να συγκριθούμε με το αντίπαλο ταλέντο, αλλά να βάλουμε στο παρκέ τα δικά μας σχήματα απέναντι σε άλλες ομάδες που βασίζονται στο ταλέντο και να τις κάνουμε να παίξουν εναντίον μας με τους δικούς μας όρους. Ένα βασικό κομμάτι είναι να επιταχύνουμε το παιχνίδι, να τους κάνουμε να μπουν στις δικές μας μεθόδους προπόνησης αντί να παίζουν με βάση τις δικές τους. Μπορεί να έχουν δύο παίκτες που βγάζουν και οι δύο ένα εκατομμύριο το χρόνο και εμείς να έχουμε μια ομάδα που βγάζει 400.000 ευρώ συνολικά, αλλά όλοι μαζί μπορούμε να παίξουμε καλύτερα από αυτούς», είχε εξηγήσει σε μία παλιά του συνέντευξη ο Ίσαλο, πολύ πριν πάει στην Παρί, εξηγώντας όμως σε μεγάλο βαθμό τη μελλοντική επιτυχία της γαλλικής ομάδας.

Τα κατορθώματα του Φινλανδού τεχνικού δεν πέρασαν απαρατήρητα στα... ανώτερα στρώματα του γερμανικού πρωταθλήματος. Η ομάδα που κατάφερε να αποσπάσει την υπογραφή του το 2021 ήταν η Βόννη, η οποία ήταν μεν υπολογίσιμη δύναμη στη χώρα, δεν είχε όμως κατακτήσει ούτε έναν τίτλο στην ιστορία της και την προηγούμενη σεζόν είχε μείνει εκτός playoffs. Την πρώτη του χρονιά εκεί, οδήγησε την ομάδα του στην 3η θέση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος και μέχρι τα ημιτελικά. Ο ίδιος ανακηρύχθηκε προπονητής της χρονιάς και ο βραχύσωμος πλέι μέικερ της ομάδας του, Πάρκερ Τζάκσον-Κάρτραϊτ, ΜVP. Ο τελευταίος αποχώρησε το καλοκαίρι του 2022 και αντικαταστάθηκε από έναν ακόμη πιο κοντό περιφερειακό. Το όνομά του; Τι Τζέι Σορτς...

Ο Αμερικανός γκαρντ δεν είναι ο μοναδικός που συνδέει τη Βόννη του 2022-23 με την Παρί. Στη γερμανική ομάδα αγωνίζονταν τότε και οι Τάισον Γουόρντ, Κόλιν Μάλκολμ και Λέον Κράτζερ, οι οποίοι όλοι πλέον παίζουν στη γαλλική πρωτεύουσα και την Ευρωλίγκα. Τα όσα έγιναν εκείνη τη σεζόν δεν περιγράφονται, αφού η Βόννη, έχοντας ταυτόχρονα το καλύτερο offensive rating και ένα από τα κορυφαία defensive rating στη διοργάνωση, κατάφερε να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου και να κατακτήσει το BCL, με μόλις δύο ήττες σε ολόκληρη την πορεία της! Ο Σορτς αναδείχθηκε MVP και όλοι κατάλαβαν πως το μπάσκετ του Ίσαλο δεν είναι μόνο ωραίο στο μάτι, αλλά μπορεί κιόλας να κερδίσει.



«Το σύγχρονο αναφέρεται σε κάτι που είναι επίκαιρο. Ελπίζω να κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και να παίζουμε αυτό που ονομάζω μπάσκετ από το μέλλον, με στοιχεία που ακόμα δεν εκτιμώνται πλήρως στην μπασκετική κοινότητα και στον αθλητισμό γενικότερα. Γίνεται πολύς λόγος για το μπάσκετ χωρίς θέση, αλλά ένα βασικό κομμάτι του μπάσκετ πλέον είναι τα analytics, που το έχουν κάνει καλύτερο. Είναι σημαντικό να εκτιμούμε όλο και περισσότερο τα πράγματα που κάνουν τη διαφορά, όπως το offensive ή το defensive rating.

Με αυτόν τον τρόπο, ορισμένοι τύποι παικτών εκτιμώνται περισσότερο από άλλους. Για εμάς, όλα έχουν να κάνουν με τη βελτίωση των επιλογών σουτ που έχουμε, τον αριθμό των σουτ και τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων αυτών των σουτ. Από την άλλη πλευρά, στην άμυνα προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τον αριθμό των σουτ από τους αντιπάλους μας και την ποιότητα αυτών των σουτ. Το μπάσκετ είναι πολύ απλό από αυτή την άποψη. Η μεγαλύτερη αλλαγή στο σύγχρονο μπάσκετ είναι ότι οι παίκτες και οι προπονητές καταλαβαίνουν όλο και περισσότερο τι χρειάζεται για να κερδίσεις, πώς να παίξεις αποτελεσματικό μπάσκετ»
, ανέφερε σε συνέντευξή του ο Ίσαλο σχετικά με την μπασκετική του φιλοσοφία και την... αγάπη του στα analytics, στην «αριθμητική» προσέγγιση δηλαδή του αθλήματος.

Παρί: Η προπονητική ιδιοφυΐα, τα analytics και η Βόννη

Όσο και ο ίδιος να υποτιμά τις καινοτομίες του, η αλήθεια είναι πως η προσέγγιση του Φινλανδού ήταν πολύ διαφορετική σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους προπονητές. Το σημαντικότερο στοιχείο που εισήγαγε ήταν ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόταν τις αλλαγές, κάτι που αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία πέτυχε η Βόννη και αργότερα η Παρί. Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησε μια πολύ συγκεκριμένη, πλέον ευρέως γνωστή μέθοδο rotation. Να αλλάζει δηλαδή μεγάλο αριθμό παικτών κάθε τέσσερα με πέντε λεπτά, έτσι ώστε, όταν έρχονται από τον πάγκο, να καταβάλλουν πάντα τη μέγιστη προσπάθειά τους, έστω και αν παραμένουν φρέσκοι για μικρότερο χρονικό διάστημα.

«Μίλησα με τον Τι Τζέι Σορτς. Στην αρχή σκέφτηκε ότι ήταν τρελή ιδέα. Ωστόσο, στο τέλος, είπε ότι ήταν το απόλυτο game changer όταν συνήθισε να δίνει τα πάντα κάθε φορά που έμπαινε στο παιχνίδι, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχεί για την εξοικονόμηση ενέργειας», είχε σχολιάσει για την αντίδραση του κορυφαίου παίκτη του όταν έμαθε το πλάνο. Η Παρί εντυπωσιάστηκε από τα όσα είδε και αποφάσισε να υπογράψει τον Ίσαλο για τη σεζόν 2023-24. Ο Φινλανδός πήγε και... πήρε μαζί του τη μισή Βόννη, συνεχίζοντας ουσιαστικά σε άλλη στέγη το επιτυχημένο πρότζεκτ του!

Η σεζόν των ρεκόρ



Παρί: Η προπονητική ιδιοφυΐα, τα analytics και η Βόννη

Η Παρί δεν ήταν δα και καμία «βαριά φανέλα» του γαλλικού πρωταθλήματος όταν πήγε εκεί ο Ίσαλο. Η ομάδα της «πόλης του φωτός» ιδρύθηκε το 2018 και έκανε τότε την προσπάθειά της να εδραιωθεί ως μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της χώρας, εκμεταλλευόμενη την «βαριά αγορά» του Παρισιού. Παρόλα αυτά, η σεζόν 2023-24 θα άλλαζε μία για πάντα την ιστορία του συλλόγου, αλλά και του ευρωπαϊκού μπάσκετ γενικότερα...

Η Παρί του Φινλανδού προπονητή, με πρωταγωνιστές πάνω-κάτω ίδιους με αυτούς που τώρα έχουν πάρει «παραμάζωμα» την Ευρωλίγκα, κατάφερε να κατακτήσει το Eurocup, σπάζοντας παράλληλα κάθε ρεκόρ. Οι Γάλλοι είχαν offensive rating 128 πόντων ανά 100 κατοχές, νούμερο που δεν ήταν μόνο το κορυφαίο στη σεζόν, αλλά και στην ιστορία της διοργάνωσης! Παράλληλα, όμως, δέχονταν και μόλις 104 πόντους ανά 100 κατοχές, έχοντας και τη δεύτερη καλύτερη άμυνα σε ολόκληρη τη λίγκα, κάτι που μοιάζει αδιανόητο, όμως αποτελεί την επιτομή του «μπάσκετ Ίσαλο».



Η μπασκετική λογική του Φινλανδού συνοψίζεται σε μία απάντηση που έδωσε στο επίσημο σάιτ του Eurocup, ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η ομάδα του παίζει μπάσκετ επίθεσης ή άμυνας. «Η άμυνα είναι το μόνο πράγμα που νιώθω ότι διαχωρίζει τις πραγματικά μεγάλες ομάδες από τις καλές ομάδες. Νομίζω ότι ρυθμίζει τα πάντα. Στην άμυνα, χτίζεις τη χημεία της ομάδας, χτίζεις την εμπιστοσύνη.

Προφανώς χρειάζεσαι και τα δύο, αλλά πολλοί άνθρωποι, όταν βλέπουν την ομάδα μας, σκέφτονται πρώτα την επίθεση. Ωστόσο, για να είσαι μεγάλη ομάδα πρέπει να είσαι πολύ καλός και στα δύο άκρα. Έχουμε έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο να παίζουμε άμυνα και όλα γίνονται για να μεγιστοποιήσουμε το work rate του κάθε παίκτη. Τα πάντα γίνονται για να μεγιστοποιήσουμε όλες τις αποφάσεις που παίρνουμε και το στοιχείο της ομαδικής συνεργασίας»
, είχε σχολιάσει συγκεκριμένα.

Δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε, ότι το πείραμα «Παρί» πέτυχε στην εντέλεια. Η γαλλική ομάδα πήρε το Eurocup για... πλάκα, κάνοντας μόνο μία ήττα σε ολόκληρη τη σεζόν και εξασφάλισε ένα εισιτήριο για την Ευρωλίγκα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Ο Ίσαλο μαζί με τον Σορτς και την υπόλοιπη «παρέα» της Βόννης πέτυχαν ξανά, σε ανεβασμένο επίπεδο.

Η σκυτάλη στον Σπλίτερ



Παρί: Η προπονητική ιδιοφυΐα, τα analytics και η Βόννη

Όλοι περίμεναν πως η είσοδος της ομάδας του Παρισιού στη Euroleague σήμαινε πως θα άλλαζε μορφή. Πως θα έκανε, δηλαδή, μεταγραφές από το «πάνω ράφι», ώστε να μετατρέψει το ρόστερ επιπέδου Eurocup που διέθετε, σε ένα σύνολο που να μπορεί να ανταγωνιστεί τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη. Τι έκανε η Παρί; Ακριβώς το αντίθετο, αφού πρόσθεσε μόνο μερικούς παίκτες με εμπειρία από το υψηλό επίπεδο (Κεβάριους Χέιζ, Γιακουμπά Γουαταρά, Μαοντό Λο), διατηρώντας άθικτο τον κορμό που την έφερε μέχρι εκεί!

Το μόνο που άλλαξε ήταν η τεχνική ηγεσία. Ο Ίσαλο βρήκε μία τρομερή ευκαιρία που δεν μπορούσε να αφήσει να πάει χαμένη και εντάχθηκε στο σταφ των Γκρίζλις, οι οποίοι αναζητούσαν και βρήκαν έναν «αναμορφωτή» της επίθεσής τους. Τα «κλειδιά» της Παρί πήγαν στον παλαίμαχο σέντερ Τιάγκο Σπλίτερ, ο οποίος ουσιαστικά δουλεύει με την μπασκετική λογική του προκατόχου του καΙ έχει καταφέρει να παρουσιάσει ένα σύνολο που μέχρι στιγμής δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από κανέναν στην Ευρωλίγκα.

Είναι φανερό το «στίγμα» του Ίσαλο στην ομάδα παρόλο που δεν είναι πια στο Παρίσι. Οι Γάλλοι παίζουν σε «φρενήρη» ρυθμό (δεύτεροι σε κατοχές στην Ευρωλιγκα), εκτελούν τα δεύτερα περισσότερα τρίποντα στη διοργάνωση, κυνηγούν ασταμάτητα τα επιθετικά ριμπάουντ (3οι σε ποσοστό των διαθέσιμων επιθετικών ριμπάουντ που μαζεύουν) και γενικώς επιβάλλουν τον δικό τους τρόπο παιχνιδιού στον αντίπαλο και τον αναγκάζουν να τους ακολουθήσει και να κουραστεί. Η δύναμή τους μέχρι στιγμής είναι ότι οι υπόλοιπες ομάδες δεν έχουν μάθει να παίζουν με αυτόν τον τρόπο και παρασύρονται σε κάτι το οποίο δεν γνωρίζουν καλά, κόντρα σε ένα σύνολο που αγωνίζεται με αυτό το στυλ εδώ και χρόνια.

Δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει αν η Παρί θα καταφέρει να κατακτήσει την Ευρωλίγκα ή να φτάσει μέχρι το Final Four. Ακόμη και αν μέχρι στιγμής δείχνει να έχει βρει τον τρόπο να κερδίζει, το ταλέντο της είναι πολύ μέτριο για να ανταγωνιστεί τα πολύ ποιοτικά ρόστερ άλλων ομάδων μέχρι τέλους. Το σίγουρο, όμως, είναι πως η γαλλική ομάδα έχει ήδη κερδίσει. Αρχικά τους φίλους του αθλήματος, που έχουν την ευτυχία να παρακολουθούν επιτέλους κάτι «φρέσκο» στην Ευρωλίγκα. Όχι μόνο λόγω του ότι η Παρί ξεφεύγει από τη «νόρμα» του «σκεπτόμενου μπάσκετ», αλλά επειδή είναι μία νέα δύναμη στον χώρο του αθλήματος που ήρθε να δώσει πνοή σε μία διοργάνωση που, ας μη λέμε ψέματα, έχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια τους ίδιους πρωταγωνιστές σε παρόμοιο έργο.

Παράλληλα, όμως, η γαλλική ομάδα έχει κάνει μία άλλη βασική «νίκη», καθώς δείχνει με τον τρόπο που αγωνίζεται πως δεν χρειάζονται απαραίτητα πανύψηλα μπάτζετ για να δημιουργηθεί ένα σύνολο που όχι μόνο θα παίζει καλό μπάσκετ, αλλά θα κερδίζει κιόλας. Αυτό που απαιτείται είναι σκληρή δουλειά, επιμονή σε ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ και, φυσικά, ένα «μυαλό» που να βλέπει προς το μέλλον, όπως αυτό του Ίσαλο.

Όσο για τον Φινλανδό, η ανερχόμενη καριέρα του έφτασε σε μία ακόμη «κορυφή» πριν από περίπου έναν μήνα. Η απουσία του head coach των Γκρίζλις, Τέιλορ Τζένκινς, τον οδήγησε να αναλάβει ως υπηρεσιακός την ομάδα, έστω και για ένα παιχνίδι. Στην αναμέτρηση αυτή, οδήγησε τις «αρκούδες» σε νίκη με σκορ 131-114 επί των Λος Άντζελες Λέικερς του ΛεΜπρόν Τζέιμς. Κάτι μας λέει πως δεν είναι η τελευταία φορά που θα κάτσει στον πάγκο ομάδας NBA ως πρώτος προπονητής...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x