Τα λεφτά της Τιαντζίν TEDA ήταν… πολλά για να αρνηθεί ο Μπράουν Ιντέγε την πρόταση των Κινέζων, με τον Νιγηριανό επιθετικό να «αποχαιρετά» τον Ολυμπιακό μετά από ενάμιση χρόνο. Το sportfm.gr λοιπόν έψαξε, βρήκε και κατέγραψε τις σημαντικότερες πληροφορίες για την νέα ομάδα του 28χρονου ποδοσφαιριστή.

Η ομάδα της Βόρειας Κίνας

Το πρώτο όνομα της ομάδας ήταν «Βόρεια Κίνα» και ιδρύθηκε το 1951 ως σωματείο που περιελάμβανε τους καλύτερους ποδοσφαιριστές των μεγαλύτερων πόλεων της Βόρειας Κίνας (Τιαντζίν και Πεκίνο). Η ανεξαρτητοποίηση από την κινεζική πρωτεύουσα ήρθε έξι χρόνια μετά, όταν ξεκίνησε την πορεία της ως «Tianjin City FC».

Από Samsung μέχρι… TEDA

Η ομάδα έχει αλλάξει πέντε ονόματα κατά την διάρκεια της ιστορίας της, με κάποια από αυτά να προέρχονται απ’ τον εκάστοτε χορηγό. Οι ονομασίες που έχει αλλάξει ο σύλλογος είναι : Tianjin City FC (1957 – 1992), Tianjin FC (1993-1994), Tianjin Samsung (1995-1996), Tianjin Lifei (1997) και Tianjin TEDA (1998 – σήμερα).



Δεν τη λες και… πολυνίκη

Παρότι μετράει 48 σεζόν στην κορυφαία κατηγορία της χώρας, η Τιαντζίν έχει μόλις τρία πρωταθλήματα (1960, 1980, 1983) και δύο Κύπελλα (1960, 2011). Επίσης, έχει κατακτήσει μια φορά το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας (1998).

Με τις… ευλογίες της «TEDA»

Το σημερινό όνομα της ομάδας προέρχεται απ’ τον βασικό χορηγό του συλλόγου, την TEDA Investment Holding Co. (Tianjin Economic – Technological Development Area). Η εταιρία αναμείχθηκε με τα διοικητικά της Τιαντζίν το 1998, όταν και επένδυσε 50 εκατομμύρια κινέζικα Yuan, με σκοπό την επάνοδο της ομάδας στην πρώτη κατηγορία (στην οποία είχε μόλις υποβιβαστεί).

Το δικό της «σπίτι»

Η Τιαντζίν εδρεύει στο «TEDA Football Stadium», το οποίο έχει χωρητικότητα 37.450 θέσεων. Κατασκευάστηκε το 2004 και βρίσκεται στον χώρο της TEDA, ενώ ο σχεδιασμός του έγινε απ’ την αυστραλέζικη αρχιτεκτονική εταιρία «Peddle Thorp Architects».



Λίγες συμμετοχές εκτός Κίνας

Η ομάδα έχει συμμετάσχει τρεις φορές στο ασιατικό Champions League, έχοντας αποκλειστεί τις δύο στην φάση των ομίλων (2009 και 2012). Την μόνη φορά που προχώρησε στον επόμενο, το 2011, αποκλείστηκε απ’ την ομάδα της Νοτίου Κορέας - και μετέπειτα φιναλίστ - Γιεονμπούκ Μότορς με 3-0 σε μονή αναμέτρηση.

Ακολουθώντας τις εξελίξεις

Η κατακόρυφη αύξηση των μπάτζετ στην Κίνα, με τις ομάδες να επενδύουν πλέον μεγάλα ποσά για να προσελκύσουν «μεγάλα» ονόματα του ποδοσφαίρου, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους τους «τίγρεις της Τιαντζίν», όπως τους αποκαλούν.

Αυτή τη στιγμή, η χρηματιστηριακή αξία της ομάδας ανέρχεται στα 84 εκ. δολάρια, ποσό που την κατατάσσει 8η στην σχετική λίστα της λίγκας.

Το αστέρι του συλλόγου ενόψει της νέας σεζόν της κινεζικής Super League είναι ο Νιγηριανός Τζον Όμπι Μίκελ, ο οποίος μετά από μια δεκαετία στην Τσέλσι, αποφάσισε να «μετακομίσει» στην Κίνα.

Η άλλη… δυνατή κίνηση της Τιαντζίν ακούει στο όνομα Νεμάνια Γκουντέλι, με τον Σέρβο να αφήνει τον Άγιαξ με τα από δύο χρόνια στην Ολλανδία. Την τριάδα των σημαντικών αφίξεων ολοκληρώνει φυσικά αυτή του Μπράουν Ιντέγε.



Παντού υπάρχουν «έχθρες»

Η Τιαντζίν έχει και αυτή τον… αιώνιο αντίπαλό της, την Μπεϊζίνγκ Γκουοάν. Οι δύο ομάδες είναι… γειτόνισσες, μιας και το Τιαντζίν βρίσκεται κοντά στην κινεζική πρωτεύουσα, συνεπώς οι αναμετρήσεις των δύο ομάδων έχουν χαρακτήρα τοπικού ντέρμπι.

Ένας παλιός μας γνώριμος

Προπονητής της ομάδας είναι ο Πορτογάλος Ντάνι Πατσέκο, ωστόσο αν ρίξουμε μια ματιά στη λίστα των παλαιότερων τεχνικών της ομάδας, θα βρούμε ένα γνώριμο όνομα.

Ο Ολλανδός Άρι Χάαν, με την μεγάλη ποδοσφαιρική καριέρα σε Άγιαξ, Άντερλεχτ, αλλά και την εθνική Ολλανδίας του 70’, υπήρξε προπονητής του ΠΑΟΚ το 1994 και το 1999. Στην Τιαντζίν εργάστηκε επίσης δύο φορές, τις σεζόν 2010-11 και 2014-15.

Επιμέλεια: Γιάννης Πολιάς

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube