Αρκετά… φειδωλές ήταν οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας όσον αφορά στα χρήματα που δαπάνησαν για την ενίσχυσή τους στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο.

Συνολικά και με βάση τα στοιχεία του transfermarkt, για 63 μεταγραφές ποδοσφαιριστών δαπανήθηκαν από τις 14 ομάδες της μεγάλης κατηγορίας 6,27 εκατ. ευρώ, με το μέσο ποσό ανά ομάδα να είναι 447 χιλ. ευρώ.

Τα περισσότερα χρήματα διέθεσε ο Παναθηναϊκός, αφού διέθεσε 3,7 εκατ. ευρώ για να πάρει τον Ντάνιελ Μαντσίνι από τον Άρη (3 εκατ.), τον Λάζλο Κλεϊνχέισλερ από την Όσιγεκ (500 χιλ.) και τον Αλεξάντερ Γερεμέγεφ από τη Χέκεν (270 χιλ.) που παραχωρήθηκε δανεικός στον Λεβαδειακό. Ακολούθησε ο Ολυμπιακός, που μόνο για τις αγορές των Ραμόν και Ζούμερ Μπούτουτσι από Φλαμένγκο και Κόνιασπορ δαπάνησε συνολικά 2,5 εκατ. ευρώ.

Οι «αιώνιοι» ήταν και οι μόνες ομάδες που προχώρησαν σε αγορές παικτών, καθώς όλες οι άλλες κινήσεις αφορούσαν είτε ελεύθερους είτε δανεικούς παίκτες. Επίσης, προφανώς δεν προσμετράται η αγορά του Πάολο Φερνάντες από την ΑΕΚ, που κόστισε 700.000 ευρώ από τον Βόλο, αφού πρόκειται για deal που έγινε το καλοκαίρι και απλώς ο Ισπανός ενσωματώθηκε στην ομάδα τον χειμώνα.

Στην αντίστοιχη περσινή μεταγραφική περίοδο είχαν ξοδευτεί ακόμη λιγότερα χρήματα (5,17 εκατ.), κυρίως για τις αγορές των Κώστα Μανωλά και Φιλίπε Σοάρες που κόστισαν σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ από 2,5 εκατ. ευρώ. Το 2020/21 είχαν δαπανηθεί τον Ιανουάριο 3,9 εκατ. ευρώ, με τους Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ (2 εκατ. ευρώ) από Ολυμπιακό και Όλεγκ Νταντσένκο (1 εκατ. ευρώ) από ΑΕΚ να κοστίζουν περισσότερο.

Για να βρούμε ακριβότερες αγορές από τις φετινές το χειμώνα, πρέπει να γυρίσουμε στο 2018/19. Τότε οι ελληνικές ομάδες είχαν ξοδέψει 10,8 εκατ. ευρώ, με πρωταγωνιστή τότε τον μετέπειτα πρωταθλητή ΠΑΟΚ που είχε βγάλει από τα ταμεία του 4 και 2,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για την απόκτηση των Ίνγκασον και Σβιντέρσκι.

Όσο για τα έσοδα που είχαν από παραχωρήσεις παικτών οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας αυτό το χειμώνα; Μόλις 3,7 εκατ. ευρώ! Πρόκειται, ουσιαστικά, για τα 3 εκατ. ευρώ που εισέπραξε ο Άρης από τον Παναθηναϊκό για τον Ντάνιελ Μαντσίνι, τις 600 χιλ. που συμφώνησε ο Ολυμπιακός για να δώσει τον Πίπα Άβιλα στην Λουντογκόρετς, αλλά και τις 100 χιλ. που έφερε στα ταμεία του Παναιτωλικού η πώληση του Ντέιμπι Φλόρες στην Φέχερβαρ.

Τι έγινε στα μεγάλα πρωταθλήματα



Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, οι ομάδες της Premier League έκαναν 92 μεταγραφές, με συνολικό κόστος 829,8 εκατ. ευρώ. Ένα τεράστιο μέρος αυτού του ποσού δαπάνησε η Τσέλσι αγοράζοντας μεταξύ άλλων παίκτες όπως οι Έντσο Φερνάντες με 121 εκατ. και Μιχάιλο Μούντρικ 70 εκατ. ευρώ από Μπενφίκα και Σαχτάρ αντίστοιχα. Από τις 73 πωλήσεις που έγιναν, στα ταμεία τους μπήκαν 100,4 εκατ. ευρώ.

Στα υπόλοιπα πρωταθλήματα, τα χρήματα που ξοδεύτηκαν ήταν πολύ λιγότερα. Στην Ligue 1 δαπανήθηκαν συνολικά 130,2 εκατ. ευρώ, με ακριβότερη προσθήκη αυτή του Βιτίνια που η Μαρσέιγ αγόρασε από την Μπράγκα για 32 εκατ. ευρώ.

Στις άλλες λίγκες… ελάχιστα πράγματα. Ειδικότερα, στην Bundesliga ξοδεύτηκαν μόλις 67,2 εκατ. ευρώ (με καμία μεταγραφή να μην σπάει το φράγμα των 10 εκατ. ευρώ), στη LaLiga 31,8 εκατ. ευρώ (αφού Ρεάλ και Μπαρτσελόνα δεν… ανοίχτηκαν), στην Serie A 31,2 εκατ. ευρώ (αφού η φοβερή και τρομερή Νάπολι έχει αποθαρρύνει τον ανταγωνισμό και η Γιουβέντους περνά κρίση), στην πορτογαλική λίγκα 27,3 εκατ. ευρώ (ενώ τα έσοδα από πωλήσεις ήταν 166,9 εκατ. ευρώ) και στην Eredivisie 24,2 εκατ. ευρώ.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube