Έχει φάει τα γήπεδα με το κουτάλι και ίσως κάποιοι αναρωτιούνται τι κάνει και που βρίσκεται. Μπορεί να έχει σταματήσει την καριέρα του ως μπασκετμπολίστας, αλλά έχει αρχίσει αυτή του προπονητή, παραμένοντας στον χώρο του μπάσκετ. Διανύει τον δεύτερο χρόνο της θητείας του ως βοηθός δίπλα στον Δημήτρη Πρίφτη στην Ούνιξ Καζάν.

Ο Βασίλης Σίμτσακ μίλησε στο sport-fm.gr για τη ζωή του ως προπονητής, κάτι που όπως λέει του άρεσε περισσότερο απ’ όταν ήταν παίκτης, για την ομάδα του, για το ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ αναλύει το αγωνιστικό προφίλ ορισμένων παικτών που αντιμετώπισε φέτος στο Eurocup και τους οποίους αναμένεται να δούμε σύντομα στην Ευρωλίγκα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Βασίλη Σίμτσακ στον Νίκο Μπιντέλα:

- Έχετε γυρίσει στην Ελλάδα, αλλά θέλω να μου πείτε πως ήταν η ζωή στην Ρωσία από τότε που μπήκε λουκέτο στα πρωταθλήματα και μέχρι να επιστρέψετε, γιατί κάνατε και ένα tweet με πικρό χιούμορ πάνω σ’ αυτό το κομμάτι.
«Από τότε που ανακοινώθηκε η διακοπή της VTB και του Eurocup μπήκαμε όλοι σε μία φάση lockdown, όπως στην Ελλάδα. Δεν ήταν πολύ διαφοροποιημένα τα πράγματα. Αυτό το σχόλιο έγινε, επειδή κάποια στιγμή τα κρούσματα είχαν αυξηθεί πάρα πολύ. Είχαμε κάθε μέρα πάνω από 10.000. Μας έπιασε λίγο η ανησυχία, γιατί τα σύνορα είχανε κλείσει και δεν μπορούσαμε να βγούμε από την Ρωσία. Αυτό ήταν το βασικό μας πρόβλημα. Μερίμνησε τόσο η πρεσβεία, όσο και η κυβέρνηση και ειδικά η Aegean. Στείλανε ένα αεροπλάνο και τέλος καλό, όλα καλά».



- Πώς ζείτε πλέον το μπάσκετ ως προπονητής και ουσιαστικά μπαίνοντας κατευθείαν στα βαθιά αναλαμβάνοντας βοηθός προπονητή σε μία ομάδα, η οποία αγωνίζεται τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε ένα από τα πιο ποιοτικά πρωταθλήματα της Ευρώπης;
«Είναι κάτι το οποίο πάντα σκεφτόμουνα και ήθελα να κάνω, το να συνεχίσω να βρίσκομαι στο μπάσκετ μέσα από την προπονητική. Είμαι πάρα πολύ τυχερός που στο τέλος της καριέρας μου έγινε αυτή η πρόταση από ένα πολύ μεγάλο κλαμπ, με μεγάλη ιστορία και μου δόθηκε η δυνατότητα να μάθω, προσωπικά, δίπλα στους καλύτερους. Να σου πω την αλήθεια μ’ άρεσε παραπάνω απ’ όταν ήμουνα παίκτης, με γεμίζει, με κάνει να θέλω να βελτιωθώ και να έχω ένα καλύτερο μέλλον».

- Πόσο δύσκολο είναι για μία ομάδα σαν τη δική σας να αγωνίζεται σε Eurocup και VTB, δύο διοργανώσεις με πολλά απαιτητικά παιχνίδια και άλλα τόσα μακρινά ταξίδια;
«Σε σχέση μ’ αυτά που είχα μάθει εγώ στην Ελλάδα είναι τελείως διαφορετικό. Ο βαθμός δυσκολίας είναι τεράστιος, γιατί τα ταξίδια είναι πάρα πολύ μακρινά. Στην ομάδα που βρίσκομαι δεν υπάρχει η δυνατότητα charter και τα παιχνίδια της VTB είναι σα μία ελληνική ομάδα να παίζει σε απόσταση τεράστια κάθε φορά στην Ευρώπη. Όπως καταλαβαίνεις, δεν υπάρχει χρόνος για ξεκούραση, ούτε να βρεθούμε όλοι μαζί και να δουλέψουμε σε κάποια σημεία της σεζόν που χρειαζόμαστε. Το λιγότερο έχουμε δύο αεροπλάνα κάθε φορά, γιατί όλα πετάνε μέσω Μόσχας. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, ειδικά για τους παίκτες που έρχονται από άλλες ομάδες να προσαρμοστεί το σώμα τους. Είμαστε επαγγελματίες τόσο εμείς, όσο και οι παίκτες και πρέπει να βρούμε ένα ρυθμό για να ανταπεξέλθουμε και στις δύο διοργανώσεις».

- Είναι στόχος της ομάδας να επιστρέψει στην Ευρωλίγκα;
«Σίγουρα, κάθε ομάδα η οποία αγωνίζεται στο Eurocup και δη σαν την Ούνιξ, η οποία έχει πολλά χρόνια ιστορία, αλλά και κατακτήσεις σ’ αυτόν τον θεσμό, το θέλει αυτό. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι κάποια στιγμή να βρεθεί στην Ευρωλίγκα μέσω κάποιου τίτλου ή μέσα από τη VTB. Πιστεύω ότι η ομάδα με αυτά που έχει δείξει τα τελευταία χρόνια, αν βρεθεί στον κορυφαίο θεσμό της Ευρώπης, θα παλεύει όλα τα παιχνίδια, θα έχει μία πολύ καλή παρουσία και δεν θα βρίσκεται απλά για να συμμετέχει. Περιμένουμε αυτή την ευκαιρία πάρα πολύ. Σίγουρα, είναι μέσα στις φιλοδοξίες της ομάδας και ευελπιστούμε να γίνει σύντομα».

- Επειδή μέσω του Eurocup δίνεται το δικαίωμα σε κάποιες ομάδες να αγωνιστούν στην Ευρωλίγκα, σε περίπτωση που δεν το επιτρέψουν οι συνθήκες να γίνει το καλοκαίρι το Final 8, μήπως θα μπορούσε να γίνει κάτι αντίστοιχο με το BCL;
«Πιστεύω πως είναι πάρα πολύ δύσκολο. Πρώτον, οι ομάδες θα είναι τελείως διαφορετικές και δεν θα είναι οι ίδιες συνθήκες με τις οποίες διακόπηκε το Eurocup. Από την άλλη, σε πολλά κράτη και βασικά εμείς που βρισκόμαστε στην Ρωσία, δεν μπορείς ούτε να μπεις, ούτε να βγεις μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Άμα γίνει αυτό, κατ’ αρχήν θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπο να πάμε στην Ρωσία και μετά να βρεθεί τρόπος να παίξουμε».



- Πώς βλέπετε το ελληνικό πρωτάθλημα και δύο ιστορικές ομάδες στις οποίες αγωνιστήκατε, τον Άρη και τον ΠΑΟΚ, να κινδυνεύουν με υποβιβασμό;
«Είναι ένα πρωτάθλημα το οποίο έχει πάντα το ενδιαφέρον του. Έχουμε μια φιλοσοφία στην Ελλάδα, η οποία έχει δημιουργήσει μία σχολή τόσο σε αθλητές, όσο και σε προπονητές. Σε όποια κατάσταση και αν είναι, αυτή η διοργάνωση έχει πάντα ενδιαφέρον και τακτικά αλλά και για τον κόσμο. Αυτές οι ομάδες βρίσκονται σ’ ένα πάρα πολύ δύσκολο σημείο οικονομικά. Γι’ αυτό φταίει η κακοδιαχείριση κάποιων που είχαν τα ηνία. Ωστόσο, επειδή υπάρχει κόσμος, ιστορία, ευελπιστώ για όλες τις ομάδες, όχι μόνο γι’ αυτές τις δύο, να βρεθούν άνθρωποι οι οποίοι έχουν πραγματικό και αγνό ενδιαφέρον και όχι οικονομικά κίνητρα, ώστε να τις ξαναφέρουν στην ελίτ. Βέβαια, υπάρχουν και ομάδες που έχουν οικονομική σταθερότητα και βρίσκονται στην δεύτερη ταχύτητα του πρωταθλήματος και είναι καλό για τους αθλητές, ώστε να ανταπεξέρχονται στις συμφωνίες και στις υποσχέσεις».

- Γιατί δεν στέριωσε στην Ούνιξ ο Μάντζαρης;
«Ο Βαγγέλης είναι ένα παιδί και ένας αθλητής, ο οποίος προσπάθησε πάρα πολύ από την πρώτη μέρα που ήρθε στο Καζάν. Το μπάσκετ της VTB με το ελληνικό έχει τεράστια διαφορά και οι απαιτήσεις ήταν άλλες εκεί. Να μην ξεχνάμε ότι ο Βαγγέλης ήρθε σαν ξένος και είναι τελείως διαφορετικό να πηγαίνεις σε μία ομάδα έτσι. Του βγάζω το καπέλο, γιατί έκανε τρομερή προσπάθεια. Ακόμα και τις τελευταίες μέρες που ήταν κάπως δύσκολα γι’ αυτόν έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει την ομάδα πραγματικά. Είμαι πάρα πολύ τυχερός που συνεργάστηκα μαζί του και του εύχομαι τα καλύτερα».

- Πως είναι η συνεργασία με τον ΜακΚόλουμ, που κάποτε ήσασταν συμπαίκτες στον Πανιώνιο και τώρα είστε ένας από τους προπονητές στην ομάδα που αγωνίζεται;
«Ο Έρικ ήρθε στην ομάδα την περυσινή χρονιά που ήταν η πρώτη μου ως προπονητής και όταν έμαθα πως θα συνεργαστούμε ένιωσα λίγο περίεργα και αμήχανα. Έχω να το λέω ότι είναι ένας επαγγελματίας. Με σεβάστηκε από αυτό το πόστο στο οποίο βρίσκομαι. Μέχρι και σήμερα η συνεργασία μας ήταν παραπάνω από εξαιρετική. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος. Είναι ένα παιδί με ήθος, δεν σταματά να δουλεύει και να βελτιώνεται και προσωπικά έμαθα πάρα πολλά από την συνεργασία μαζί του».

- Τον Δεκέμβριο εντάχθηκε στην ομάδα σας ο Θίοντορ. Η καριέρα του έχει πάρει λίγο την κατιούσα;
«Να σου πω την αλήθεια δεν γνωρίζω αν έχει πάρει την κατιούσα, γιατί από την μέρα που ήρθε μας βελτίωσε πάρα πολύ και σαν ομάδα, αλλά και ατομικά τους συμπαίκτες του, τους βοήθησε πάρα πολύ. Πραγματικά υπήρχε βελτίωση και αυτό φαίνεται και από τα αποτελέσματα. Όσο καιρό ήταν στην ομάδα επέδειξε μεγάλο επαγγελματισμό, με πολλή προπόνηση. Ένα παιδί που άκουγε και ήθελε να συνεργαστεί πάρα πολύ καλά».

- Στην φάση των ομίλων αντιμετωπίσατε την Νταρουσάφακα που έχει στις τάξεις της ένα από τα καλύτερα σέντερ του Eurocup, τον Τζόναθαν Χάμιλτον. Πιστεύετε πως θα τον δούμε άμεσα στην Ευρωλίγκα;
«Θα συμφωνήσω κι εγώ. Είναι ένας παίκτης, ο οποίος στο άμεσο μέλλον θα τον δούμε σε ομάδα Ευρωλίγκας. Ξεχωρίζει. Όταν το δεις να αγωνίζεται από κοντά είναι κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους ψηλούς. Είναι πολύ μακρύς, έχει τεράστιο μέγεθος, ανάλογη αθλητική ικανότητα και είναι εξαιρετικός στο μπλοκ άουτ στην άμυνα. Είναι ζήτημα χρόνου μία ομάδα να τον διεκδικήσει. Πιστεύω θα μπορέσει να σταθεί για πολύ καιρό, αν είναι υγιής και σαν χαρακτήρας έχει σταθερότητα, ανταγωνισμό και διάθεση να βελτιωθεί, γιατί έχει τεράστια περιθώρια εξέλιξης».

- Μία από τις ομάδες που αντιμετωπίσατε στην φάση των «16» ήταν η Γαλατασαράι. Ο Ζακ Όγκαστ πριν από δύο χρόνια ως παίκτης του Παναθηναϊκού έκανε το βήμα παραπάνω στην καριέρα του, αλλά δεν στέφθηκε με επιτυχία. Μήπως είναι αγωνιστικά έτοιμος να το ξαναπροσπαθήσει;
«Σίγουρα, από την παρουσία του στον Παναθηναϊκό είναι αρκετά βελτιωμένος. Όπως τον είδα φέτος, στο low post είναι πάρα πολύ καλός. Πάνω από τη στεφάνη, στο pick n’ cut ήταν πάντα σε καλό επίπεδο. Πιστεύω πως είναι μία πρόκληση γι’ αυτόν να προσπαθήσει πάλι να βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο. Πρέπει να του δοθεί αγωνιστικός χρόνος, γιατί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που τον έκαναν να φανεί τόσο πολύ στο Eurocup είναι ο αυξημένος χρόνος συμμετοχής. Έπαιζε με μεγάλη αυτοπεποίθηση, είχε πολύ σημαντικό ρόλο στην ομάδα και αυτό τον έκανε να ξεδιπλώσει τις ικανότητες που έχει ως παίκτης».

- Κάποια σενάρια αναφέρουν πως ο Πόιθρες της Γαλατασαράι βρίσκεται στο στόχαστρο του κόουτς Μπαρτζώκα, κατ’ επέκταση και του Ολυμπιακού. Τι άποψη έχετε γι’ αυτόν τον παίκτη;
«Πολύ καλός παίκτης, αρκετά δυναμικός και μπορεί να παίξει τόσο στο «4», όσο και στο «5». Πιστεύω πως αυτή τη στιγμή με την ύπαρξη του Πρίντεζη στον Ολυμπιακό δεν ταιριάζει πάρα πολύ, γιατί το μειονέκτημά του είναι το σουτ. Δεν παίρνει πολλές προσπάθειες για τρίποντο, αλλά δεν είναι και πολύ εύστοχος. Η άμυνα μπορεί να ρισκάρει από εκεί όταν παίζει σαν πάουερ φόργουορντ. Προσωπική άποψη είναι ότι σ’ αυτή τη θέση ο Ολυμπιακός θα χρειαζόταν έναν παίκτη με πάρα πολύ καλό σουτ, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πως μπορεί να κουμπώσει ένας αθλητής σε μία ομάδα. Έκανε μια πολύ καλή σεζόν, είναι εξαιρετικός στο επιθετικό ριμπάουντ και θα έλεγα πως το μοναδικό του ελάττωμα, όπως φάνηκε, είναι ότι για την θέση «4» δεν σουτάρει. Αυτή την εποχή σχεδόν όλες οι ομάδες ψάχνουν σ’ αυτή τη θέση παίκτες για να ανοίξουν το γήπεδο».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube