«Αν δεν αποτύχεις, δεν θα πετύχεις». Όπως σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω απόφθεγμα ισχύει και σε αυτή του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη. Μπορεί να βρίσκονται για αρκετά χρόνια στο προσκήνιο του παγκοσμίου τένις, ωστόσο δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν στην κατάκτηση ενός εκ των τεσσάρων κορυφαίων τουρνουά. Μπορούν να το κάνουν στο μέλλον;

Η απάντηση είναι μία. Φυσικά και μπορούν. Είναι δύο αθλητές που έβαλαν για τα καλά τη χώρα μας στον... τενιστικό χάρτη, ενός αθλήματος σχετικά αδιάφορου προς το ευρύτερο ελληνικό κοινό, μιας και δεν υπήρχε κάποιος συμπατριώτης μας που να μεσουρανούσε. Βέβαια, η μεγάλη χάρη των Σάμπρας και Μάκενρο παλαιότερα, αλλά και της «αγίας τριάδας» Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς τις δύο τελευταίες δεκαετίες, δεν περνούσε εντελώς απαρατήρητη.

Ώσπου ξαφνικά, πριν από περίπου πέντε χρόνια, «τρύπωσαν» στις ζωές μας δύο αθλητές, οι οποίοι θα άλλαζαν τα πάντα. Αφού έκαναν γρήγορα το ξεπέταγμά τους, και ειδικά ο «Στεφ», ανέβηκαν με γεωμετρική πρόοδο τις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και έφτασαν μέχρι το Νο.3 αυτής, έχοντας ακόμη πολλά χρόνια να διανύσουν.

Μπορεί η Σάκκαρη να αγγίζει τα 28 της χρόνια, και ο Στέφανος να βαδίζει σιγά σιγά προς τα 25 του, ωστόσο δεν έχουν πάρει μέχρι στιγμής ένα Grand Slam. Ρίχνοντας μια ματιά στο που έχουν φτάσει σε αυτά, βρέθηκαν στην πηγή, αλλά δεν ήπιαν νερό.

Το παρ' ολίγον «double» στο Rolland Garros 2021



Σε ένα σπουδαίο επίτευγμα βρέθηκαν αμφότεροι στις αρχές του καλοκαιριού του 2021, στο Rolland Garros στην «πόλη του φωτός», στο Παρίσι. Εκεί όπου έλαμψαν, αλλά εν τέλει δεν χαμογέλασαν όσο θα ήθελαν, μιας και πήγαν να κάνουν το απόλυτο και να κατακτήσουν τα τουρνουά ανδρών και γυναικών.

Σάκκαρη και Τσιτσιπάς βρίσκονταν σε εξαιρετική κατάσταση, τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά. Η Μαρία απέκλεισε τη Μέρτενς στον τέταρτο γύρο και από εκείνο το σημείο έδειχνε να... απογειώνεται. Παίζοντας ΑΠΙΘΑΝΟ τένις, πέταξε εκτός τη φιναλίστ και νικήτρια της προηγούμενης διοργάνωσης, Σοφία Κένιν και Ίγκα Σβιότεκ, νικώντας αμφότερες με 2-0 σετ. Και εκεί που φαινόταν πως η Κρεϊτσίκοβα στα ημιτελικά θα ήταν πιο βατή αντίπαλος, ο περίεργος τρόπος παιχνιδιού της Τσέχας (με ακατάπαυστες λόμπες) και η έλλειψη συγκέντρωσης της Ελληνίδας πρωταθλήτριας σε κρίσιμα σημεία, την ανάγκασαν να αποχαιρετήσει τη διοργάνωση στα ημιτελικά.

Ακόμη καλύτερη πορεία είχε ο Στέφανος, ο οποίος έδειχνε πιο έτοιμος από ποτέ, στα 22 του χρόνια, για να πάρει έναν σπουδαίο τίτλο και να πατήσει στην κορυφή του τένις. Αφού πέρασε με συνοπτικές διαδικασίες τους πρώτους γύρους και τον αδύναμο στη χωμάτινη επιφάνεια Μεντβέντεφ, κατάφερε να επανέλθει από το σοκ της ανατροπής του Ζβέρεφ στα ημιτελικά και κάνοντας το 3-2, έφτασε στον τελικό. Εκεί, μετά τα δύο πρώτα σετ, έκανε τον τεράστιο Νόβακ Τζόκοβιτς να φαίνεται... μικρός μπροστά του, καθώς βρισκόταν ένα σετ μακριά από την κατάκτηση του γαλλικού Open. Ωστόσο, η ξαφνική δύναμη που άντλησε ο Σέρβος και η... απειρία του Τσιτσιπά, έφεραν το 3-2 για τον «Νόλε», ο οποίος τον αποθέωσε μετά τη λήξη του τελικού.



Η κατάρα των ημιτελικών και η ρεβάνς που δεν ήρθε ποτέ



Βέβαια, αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά που έφτασαν τόσο μακριά σε ένα Grand Slam. Η Σάκκαρη πήγε και τον Σεπτέμβρη του 2021 στα ημιτελικά του US Open, εκεί όπου έπεσε θύμα έκπληξης από την 18χρονη τότε, Έμα Ραντουκάνου, η οποία όχι απλά έφτασε στον τελικό, αλλά πήρε και την κούπα!

Από την άλλη, ο Τσιτσιπάς έχει δώσει το «παρών» σε ακόμη έναν τελικό, πριν μερικούς μήνες, στο Αυστραλιανό Όπεν, αλλά και ακόμη τρεις φάσεις των «4», εκεί όπου δεν κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό. Αρχικά, δεν κατάφερε να πάρει ρεβάνς από τον Τζόκοβιτς στον τελικό της Μελβούρνης, ενώ o Ναδάλ του έκοψε τον δρόμο το 2019, ο Μεντβέντεφ το 2021 και ο ξανά ο Ρώσος έναν χρόνο αργότερα.

Κάτι που αποδεικνύει περίτρανα, ότι αν η τύχη ήταν λίγο παραπάνω με το μέρος τους, μιας και είχαν υπερβεί εαυτόν, όπως ο καθένας που φτάνει μέχρι εκείνο το σημείο ενός μεγάλου τουρνουά, θα είχαν ήδη κατακτήσει κάποιο Grand Slam.



Οι τίτλοι και τα περιθώρια... βελτίωσης



Όσον αφορά τους τίτλους που έχουν μέχρι στιγμής στο παλμαρέ τους, ο Στέφανος υπερτερεί αρκετά της Μαρίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι. Ο καλύτερος Έλληνας τενίστας και Νο.3 της παγκόσμιας κατάταξης μετρά εννέα τρόπαια, με σημαντικότερα εξ αυτών, τα δύο -συνεχόμενα μάλιστα- τουρνουά Masters 1000 του Μόντε Κάρλο, αλλά και του ATP Finals 2019 (καλύτερος τενίστας της χρονιάς).

Από την άλλη, το Νο.9 της παγκόσμιας κατάταξης του τένις γυναικών έχει μόνο έναν τίτλο, αυτόν στο Μαρόκο το 2019, ωστόσο έχει φτάσει αμέτρητες φορές στο να κατακτήσει αρκετούς ακόμη, όντας, πραγματικά, αρκετά άτυχη.

Σίγουρα, περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν και για τους δύο, όπως και για όλους τους τενίστες, ακόμη και για τον Τζόκοβιτς και τον Ναδάλ, αλλά αυτό που θα πρέπει να τελειοποιήσουν, είναι το κομμάτι της συγκέντρωσης και της σωστής διαχείρισης των καταστάσεων. Είναι κάτι που θα μπορούσε να τους είχε πάει ακόμη πιο μακριά, αλλά έχουν αρκετά χρόνια μπροστά τους για να το διορθώσουν.

Μπορούν να κατακτήσουν ένα Grand Slam;



Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, φυσικά και μπορούν! Είναι πιθανό να συμβεί ακόμη και φέτος; Κανείς δεν ξέρει, αλλά γιατί όχι;

Ο Τσιτσιπάς βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση φέτος, δείχνοντας να έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του και να βρίσκει σιγά σιγά τον παλιό καλό του εαυτό, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων. Πέραν αυτού, είναι ένα χαρισματικός τενίστας που διαθέτει σε πολύ υψηλό επίπεδο όλων των ειδών τα χτυπήματα, ενώ είναι παράλληλα πολύ γρήγορος μέσα στο court, παρά το ύψος του, κάνοντας αμέτρητα ανεβάσματα προς το φιλέ. Αν όχι φέτος, είναι βέβαιο πως στο σύντομο μέλλον, που θα έχουν αποσυρθεί και οι Ναδάλ-Τζόκοβιτς και θα γίνει πιο εύκολο το έργο του, θα κατακτήσει -πολύ εύκολα- όχι έναν, αλλά αρκετούς εξ αυτών!

Από την άλλη, η Σάκκαρη είναι επίσης μία εξαιρετικά ταλαντούχα τενίστρια, ούσα επίσης πολύ ικανή, τόσο στα χτυπήματά της, όσο και στα ανεβάσματά της στο φιλέ, προϊόν και της πολύ αθλητικής σωματοδομής της. Τα πράγματα για τη Μαρία είναι ίσως πιο εύκολα, αλλά και συνάμα πιο δύσκολα. Και αυτό γιατί, τα τελευταία χρόνια στο τένις γυναικών, δεν υπάρχει η σταθερότητα του παρελθόντος, με αποτέλεσμα να μπορούν πολλές αθλήτριες να διακριθούν. Κάτι αντίστοιχο έγινε και με την Έμα Ραντουκάνου, η οποία κατέκτησε το US Open 2021 από το... πουθενά! Σε περίπτωση που η Ελληνίδα πρωταθλήτρια βρεθεί σε εξαιρετική φόρμα και οι αντίπαλές της δεν έχουν την απαιτούμενη συγκέντρωση, είναι σίγουρο πως θα έρθει και η δική της σειρά!

Σε κάθε περίπτωση, Σάκκαρη και Τσιτσιπάς είναι εξαιρετικοί στο είδος τους, έχοντας καταφέρει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν οι Έλληνες το τένις. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι όχι απλώς μπορούν να κατακτήσουν ένα Grand Slam, αλλά και να φτάσουν ως το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ο έτοιμος Μπράουν, ο ενθουσιώδης Οσμάν και το ερωτηματικό Γιουρτσεβέν: Το πρώτο δείγμα των μεταγραφών του Παναθηναϊκού

Μαξίμ Τσιγκάλκο και Το Μαδέιρα, βγείτε από το σώμα του Βίκτορ Γιόκερες…

Η απουσία του Βεζένκοφ, η ώρα του Πίτερς και η ευκαιρία του… περσινού Άλεκ

Αγρίνιο όπως… Ηράκλειο και Τούμπα για τον Παναθηναϊκό!

Ολυμπιακός: Το δεύτερο καλύτερο ξεκίνημα στην Ευρωλίγκα και ο… άλλος Βιλντόσα

Χάαλαντ, Μίτροβιτς, Κριστιάνο και… Μπακασέτας: Ο αρχηγός της Εθνικής βρίσκεται δίπλα στους κορυφαίους!

Από τον Αράο μέχρι τον Τάισον: Τα συμβόλαια των παικτών του Big 5 που λήγουν το καλοκαίρι και η περίπτωση… μπόνους!

Το μέγεθος δεν μετρά (πάντα): 5+1 κοντοί που κάνουν θραύση στο μπάσκετ

Καλύτερη επίθεση ο Παναθηναϊκός, πρώτος σε ασίστ ο Ολυμπιακός

Η επιστροφή στον... τόπο μαρτυρίου και αυτά που έρχονται για την Εθνική στη συνέχεια