Τέλη Σεπτεμβρίου 2020. Η Μάντσεστερ Σίτι, μετά από... στενό μαρκάρισμα σχεδόν όλο το καλοκαίρι και διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων, δίνει τα χέρια με την Μπενφίκα. Η συμφωνία αν μη τι άλλο εντυπωσιακή: Ο Νικολάς Οταμέντι ετοιμάζει βαλίτσες για Λισαβόνα, οι «πολίτες» βγάζουν από τα ταμεία τους και 68 εκατομμύρια ευρώ, και ο Ρούμπεν Ντίας γίνεται δικός τους, αποτελώντας την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του αγγλικού συλλόγου.
Είχε προηγηθεί η «πεντάρα» από τη Λέστερ, που έκανε ξεκάθαρη την επιτακτική ανάγκη απόκτησης αμυντικού. Και καλύτερη επιλογή από τον αρχηγό -στα 23 του- της Μπενφίκα δεν θα μπορούσε να υπάρξει! Το εκπληκτικό της υπόθεσης είναι πως στη μεταγραφή του Ντίας στη Σίτι έπαιξε ρόλο και ο... ΠΑΟΚ, που πέταξε εκτός Champions League την Μπενφίκα στα προκριματικά του Αυγούστου, οπότε οι «αετοί» έπρεπε να πουλήσουν.
Ο Ρούμπεν Ντίας έφτασε στο Μάντσεστερ και αποδείχθηκε άμεσα λίρα εκατό. Όχι ότι περίμεναν κάτι διαφορετικό στη Σίτι. Ούτε ότι... δεν τραβούσαν τα μαλλιά τους οι μισές ομάδες της Ευρώπης, που τον ήθελαν στο ρόστερ τους και τον είδαν να πηγαίνει στον αγγλικό Βορρά. Το όνομα του Πορτογάλου αμυντικού ήταν στη λίστα όλων των «μεγάλων» και το περασμένο καλοκαίρι ίσως θυμάστε τι χαμός γινόταν γύρω από αυτό. Τελικά, ο νεαρός στόπερ επέλεξε τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα -ο οποίος ηρέμησε και άρχισε να αισθάνεται μια παραπάνω σιγουριά στα μετόπισθεν μετά την «τρικυμία» στο ξεκίνημα της σεζόν.
Ο Ντίας ήδη από την περίοδο 2017-18, όταν και «ανέβηκε» στην πρώτη ομάδα της Μπενφίκα σε ηλικία 20 ετών, πήρε τη φανέλα του βασικού... σπίτι του και την κράτησε για τρία χρόνια, φτάνοντας να πάρει -και- το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Ήταν ένας από τους στυλοβάτες, άλλωστε, των «αετών» για το πρωτάθλημα του 2019.
Έναν χρόνο νωρίτερα, στις 15 Μαρτίου του 2018, ήρθε και η πρώτη κλήση στην εθνική από τον Φερνάντο Σάντος για τα φιλικά απέναντι σε Αίγυπτο και Ολλανδία, αλλά ένας τραυματισμός καθυστέρησε το βάπτισμα του πυρός. Στις 17 Μαΐου, όμως, ο Σάντος ανακοίνωσε την 23άδα για το Παγκόσμιο Κύπελλο και μέσα ήταν ο πιτσιρικάς, ο οποίος έκανε, επιτέλους, το ντεμπούτο του σε ένα φιλικό με την Τυνησία. Χρόνο συμμετοχής στα γήπεδα της Ρωσίας δεν πήρε, ωστόσο η καθιέρωση στο πλάι του Πέπε δεν θα αργούσε να έρθει. Και στον νικηφόρο τελικό του Nations League απέναντι στην Ολλανδία (1-0) τον Ιούνιο του 2019, ο Ντίας όχι απλά ήταν βασικός, αλλά πήρε και το βραβείο του MVP.
Ουσιαστικά από το 2019 και ειδικά μετά τη φετινή παρουσία του στη μετέπειτα πρωταθλήτρια Αγγλίας, ο Ρούμπεν Ντίας έχει εκτοξεύσει τις μετοχές του! Αυτός ο «βράχος» της άμυνας, με τρομερή τακτική αντίληψη και αίσθηση του χώρου, δεν είναι μόνο ότι καθιερώθηκε αμέσως στη Σίτι και τη βοήθησε τα μέγιστα, προκειμένου να επιστρέψει στην κορυφή της Premier League, αλλά έβγαλε ακόμη και τον καλύτερο εαυτό του Τζον Στόουνς, ο οποίος για πολλούς ήταν «τελειωμένος» και σε κατακόρυφη πτώση. Ο Πεπ έβαλε τον Άγγλο στόπερ δίπλα στον Ντίας και εκείνος τον... μεταμόρφωσε!
Μοιραία, μετά τις καταπληκτικές εμφανίσεις του σε Αγγλία και Champions League, άρχισαν να γίνονται συγκρίσεις, αφενός με τον θρυλικό Βινσέντ Κομπανί και αφετέρου -προφανώς- με τον έτερο κορυφαίο στόπερ της Premier League, Βιρτζίλ Φαν Ντάικ, που έχασε μεγάλο κομμάτι της χρονιάς λόγω του σοβαρού τραυματισμού του στο γόνατο.
Ο Ντίας σε 23 ματς είχε 16 νίκες, η άμυνα μαζί του δέχθηκε μόλις εννέα γκολ και μέτρησε 15 ματς χωρίς η εστία της Σίτι να δεχθεί κάποιο τέρμα. Aπό την άλλη ο Φαν Ντάικ στα πρώτα του 23 ματς ως παίκτης της Λίβερπουλ είχε 13 νίκες, δέχθηκε 23 γκολ, ενώ η εστία των «κόκκινων» έμεινε απαραβίαστη 10 φορές.
Καθόλου έκπληξη, λοιπόν, δεν αποτέλεσε το γεγονός ότι ο Ρούμπεν Ντίας ψηφίστηκε ο καλύτερος της χρονιάς από την Ένωση Συντακτών Ποδοσφαίρου, ο κορυφαίος από τη χορηγό εταιρεία της Premier League, EA Sports, ενώ συμπεριλήφθηκε και στην κορυφαία 11άδα της σεζόν από την Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών και τιμήθηκε και από την ίδια τη Λίγκα με το βραβείο του καλύτερου παίκτη για τη φετινή σεζόν! Μια πραγματικά ονειρεμένη χρονιά για τον καλύτερο στόπερ αυτήν τη στιγμή στον κόσμο! Αλλά μια χρονιά που μπορεί -και θα ήθελε ο ίδιος- να έχει και... κερασάκι στην τούρτα στο Euro!