«Δυστυχώς, άλλος ένας καλός προπονητής έρχεται στην Αγγλία». Η ατάκα του Γιούργκεν Κλοπ τα λέει όλα. Γιατί ο Κλοπ ξέρει.

Ο Ραλφ Ράνγκνικ, λοιπόν, είναι και επίσημα ο νέος τεχνικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τον Εντ Γούντγουορντ να παίρνει την πιο σωστή, πιθανότατα, απόφασή του ως εκτελεστικός διευθυντής (και πλέον αντιπρόεδρος) στους «κόκκινους διάβολους». Βασικά, ενδέχεται να είναι και η μοναδική σωστή απόφαση του Γούντγουορντ, που έχει αποτύχει παταγωδώς, τουλάχιστον στο αγωνιστικό κομμάτι. Ο Ράνγκνικ αναλαμβάνει αρχικά ως υπηρεσιακός προπονητής και μετά το καλοκαίρι, το πιο σημαντικό, ως σύμβουλος στο ποδοσφαιρικό τμήμα, σε ό,τι αφορά την επιλογή προπονητή, τις μεταγραφές και το χτίσιμο της ομάδας.

Αλλά ποιος είναι τέλος πάντων ο Ραλφ Ράνγκνικ; Γιατί ο Κλοπ… φοβάται; Και κυρίως, γιατί θεωρείται η πλέον ιδανική λύση για μια ομάδα σαν τη Γιουνάιτεντ, που μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι από το 2013 ουσιαστικά, όταν ο τεράστιος Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είπε το μεγάλο «αντίο».

Γράφει ο Νίκος Ράλλης

Ποιος είναι ο Ραλφ Ράνγκνικ;


Ο Ραλφ Ράνγκνικ είναι από τους ελάχιστους, που μπορούν να αναγνωριστούν ως πρωτοπόροι της προπονητικής στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Το παρατσούκλι του, άλλωστε, είναι «προφέσορας». Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Αλλά έχει και ένα δεύτερο -όχι και πολύ τιμητικό βέβαια- παρατσούκλι: «Δικτάτορας». Και αυτό λέει ακόμη περισσότερα.

Για τον 63χρονο η ομάδα είναι πάνω απ' όλα. Δεν καταλαβαίνει από ονόματα, δεν δέχεται το παραμικρό! Πίσω από την απουσία του Κριστιάνο Ρονάλντο, άλλωστε, από την 11άδα της Γιουνάιτεντ κόντρα στην Τσέλσι στο ντέρμπι της Κυριακής, βρίσκεται, πιθανότατα, αυτός. Αρκεί να σκεφτεί κανείς, εξάλλου, ότι όταν εργαζόταν στη Λειψία, απαγόρευσε στους παίκτες του να πηγαίνουν στις προπονήσεις με τα πολυτελή αυτοκίνητά τους και τους υποχρέωσε να χρησιμοποιούν αυτά, τα οποία έδινε ο σύλλογος μέσω του χορηγού, που δεν είχαν καμία σχέση με τις… κουρσάρες τους! Στην Αγγλία, επίσης, ήδη γράφουν πως ενδέχεται να καθιερώσει καθημερινά τεστ αίματος και σάλιου, γιατί απαιτεί από τους παίκτες του να είναι σε άψογη φυσική κατάσταση!



Ο Ράνγκνικ, σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, θεωρείται από πολλούς ως ο πατέρας του σύγχρονου στυλ ποδοσφαίρου, του περίφημου gegenpressing, που παίζει ο Γιούργκεν Κλοπ στη Λίβερπουλ. Γρήγορη, δηλαδή, μετάβαση από την επίθεση στην άμυνα και άμεση επανάκτηση της μπάλας, που δημιουργεί στον αντίπαλο ψυχολογικό και τακτικό πανικό. Είναι κάτι το διαφορετικό από τη λογική τού συνεχούς πρέσινγκ της σχολής Μπιέλσα. Επίσης, ήταν ο πρώτος στη Γερμανία που προσέλαβε βίντεο-αναλυτή.

Παρ' όλα αυτά, ο Ραλφ Ράνγκνικ δεν ασχολείται μόνο με το gegenpressing, καθώς έχει εργαστεί ως επικεφαλής ποδοσφαιρικού τμήματος και διευθυντής ποδοσφαίρου σε συλλόγους της Red Bull. Το 2012 συγκεκριμένα έγινε διευθυντής ποδοσφαίρου τόσο στη Σάλτσμπουργκ όσο και στη Λειψία. Στη θητεία του, άλλωστε, η γερμανική ομάδα ανέβηκε στην Bundesliga και έπαιξε στο Champions League, ενώ εκείνη της Αυστρίας κατέκτησε πολλά πρωταθλήματα και Κύπελλα, συμμετέχοντας, επίσης, σταθερά στην Ευρώπη.

Στις 6 Ιουλίου 2021 υπέγραψε τριετές συμβόλαιο ως διευθυντής ποδοσφαιρικού τμήματος και ανάπτυξης στη Λοκομοτίβ Μόσχας. Και τώρα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ…

Υπάρχουν, λοιπόν, πέντε βασικοί λόγοι για τους οποίους ο Ραλφ Ράνγκνικ θεωρείται ιδανικός για τους «κόκκινους διάβολους». Αν δεν τα καταφέρει και αυτός, τότε -μάλλον- δεν μπορεί κανείς άλλος…


«Βγάζει» παίκτες!


Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε τουλάχιστον έναν… απόφοιτο από την ακαδημία της στην αρχική της 11άδα τα τελευταία 50 χρόνια, τουλάχιστον! Αν και δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το μεγαλείο της φιλοσοφίας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ό,τι έχει να κάνει με τα «τσικό», μπορεί να πει κανείς ότι κάποιες ομάδες, κυρίως η Τσέλσι, έχουν ξεπεράσει πρόσφατα την ακαδημία των «κόκκινων διάβολων». Ο Ραλφ Ράνγκνικ έχει δουλέψει με έναν απίστευτα μεγάλο αριθμό νεαρών ταλέντων σε όλη την καριέρα του στο σκάουτινγκ και την προπονητική. Αυτός, άλλωστε, μαζί με τον Πολ Μίτσελ, γαλούχησαν παίκτες όπως ο Σαντιό Μανέ ο Νταγιό Ουπαμεκανό και ο Τζόσουα Κίμιχ. Η Γιουνάιτεντ μπορεί να ελπίζει ξανά ότι θα «βγάλει» κάτι καλό…


Τέλος οι αντεπιθέσεις, μόνο gegenpressing


Το DNA της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εξελίχθηκε σταδιακά, όπως ήταν φυσικό, με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στο «τιμόνι» για σχεδόν τρεις δεκαετίες, και η ομάδα «έμαθε» να παίζει με αντεπιθέσεις και «τρανζίσιον», με ταχύτατες μεταβιβάσεις από την άμυνα στην επίθεση. Παρότι το στιλ διατηρήθηκε και είχε μια κάποια επιτυχία υπό τις οδηγίες του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, υπήρχαν πολλά προβλήματα, για αυτό, άλλωστε και ο Νορβηγός χαιρέτησε. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει επανειλημμένα αποτύχει να κερδίσει ομάδες, που κάθονται βαθιά στην άμυνά τους και, τελευταία, είναι ευάλωτη και στις αντεπιθέσεις. Οι φίλοι του ποδοσφαίρου γνωρίζουν τι είναι το gegenpressing και ποια ήταν η επίδρασή του στο αγγλικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι μόνο η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ, υπάρχουν και άλλοι. Ο Τόμας Τούχελ και ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν, μεταξύ άλλων. Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πόσο γρήγορα οι «κόκκινοι διάβολοι» μπορούν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του Ράνγκνικ. Αν «πιάσει» το gegenpressing -και- στη Γιουνάιτεντ, οι οπαδοί της θα ζήσουν μετά από καιρό συναρπαστικές στιγμές.


Το υπάρχον ρόστερ μπορεί να βελτιωθεί εντυπωσιακά


Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χρειάζεται επειγόντως ενίσχυση στη μεσαία γραμμή, αλλά με δεδομένο το πώς κυλάει, συνήθως, η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου, ο Ραλφ Ράνγκνικ μπορεί να χρειαστεί να δουλέψει, κυρίως, με το υπάρχον ρόστερ. Οι «κόκκινοι διάβολοι» εξακολουθούν να είναι μια εξαιρετική ομάδα, με πολλούς παίκτες παγκόσμιας κλάσης, αλλά έχουν σίγουρα και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Μετά τις πρόσφατες, κακές εμφανίσεις, πολλοί πρώην παίκτες, θρύλοι, όπως ο Ρόι Κιν και ο Γουέιν Ρούνεϊ, επέκριναν τους παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την έλλειψη διάθεσης και αφοσίωσης. Προκειμένου να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση, δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερος για τη… δουλειά από τον Ραλφ Ράνγκνικ. Ο Γερμανός, εξάλλου, είναι γνωστός για τη χρήση ειδικών ''rondo'', που προσπαθούν να βελτιώσουν την επιθετική και αμυντική πλευρά του παιχνιδιού των παικτών. Πρόκειται -για να το εξηγήσουμε καλύτερα- για το λεγόμενο «κορόιδο», ή για τους αγγλομαθείς ''rondo'', που αποτελεί τη μικρογραφία των προπονητικών μεθόδων του Πεπ Γκουαρδιόλα, που είναι εμπνευσμένη από τον μεγάλο Γιόχαν Κρόιφ. Η φιλοσοφία του Ράνγκνικ περιλαμβάνει την ανάκτηση της κατοχής μέσα σε 8 δευτερόλεπτα μετά την απώλεια της μπάλας και όταν βρίσκεται η ομάδα στην επίθεση, πρέπει να κάνει ένα σουτ στο τέρμα μέσα σε 10 δευτερόλεπτα! Ο Ράνγκνικ χρησιμοποιεί ένα «ρολόι που χτυπά» στο έδαφος, το οποίο βοηθά να γίνουν αυτές οι συνήθειες φυσικό ένστικτο των παικτών. Ως εκ τούτου, οι ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι οποίοι έχουν συχνά επικριθεί για τον τρόπο με τον οποίο προπονούνται, θα μπορούσαν να επωφεληθούν σε εντυπωσιακό βαθμό από τον «προφέσορα».


Δεν υπάρχει καλύτερος στη… στρατολόγηση!


«Αν δεν μπορείς να πάρεις τους σωστούς παίκτες, μην πάρεις τουλάχιστον τους λάθος». Το παραπάνω είναι ατάκα του ίδιου του Ραλφ Ράνγκνικ, και υπογραμμίζει ένα τεράστιο θέμα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αλλάζοντας προπονητές -σαν τα πουκάμισα για τα δεδομένα της Αγγλίας- που παίζουν, κιόλας, πολύ διαφορετικά, η Γιουνάιτεντ έχει επενδύσει σε πολλούς παίκτες, που δεν μπορούσαν να αποδώσουν με βάση τα χρήματα, τα οποία δαπανήθηκαν για αυτούς! Ο Ραλφ Ράνγκνικ ήταν ο άνθρωπος, να σημειωθεί, ο οποίος κάποτε ενημέρωσε τον τότε σύλλογό του για έναν ταλαντούχο Βραζιλιάνο, αλλά η ιδέα του απορρίφθηκε. Η PSV «πήρε» την πρόταση του Ράνγκνικ και ο κόσμος έμαθε τον Ρονάλντο, το «φαινόμενο». Τα υπόλοιπα είναι ιστορία! Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει ξοδέψει υπερβολικά πολλά λεφτά σε τόσες πολλές περιπτώσεις, γεγονός, αν μη τι άλλο, που προκαλεί πραγματικά θλίψη, αν σκεφτεί κανείς πώς λειτουργούσε ο σύλλογος πριν από μια δεκαετία. Υπό τις οδηγίες και συμβουλές του Ραλφ Ράνγκνικ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπορεί -και πρέπει- να «χτιστεί» καλύτερα και σοφότερα στο μέλλον. Δεδομένου του ιστορικού του, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος από τον Ραλφ Ράνγκνικ, για να καθορίσει αυτήν τη νέα στρατηγική στρατολόγησης.


Θα βρει -επιτέλους- τον διάδοχο του Σερ Άλεξ


Ο Ραλφ Ράνγκνικ θα είναι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πέραν των έξι μηνών σε ρόλο συμβούλου. Σύμφωνα με πολλές πηγές, ο εμπορικός διευθυντής της ομάδας, Ρίτσαρντ Άρνολντ, ο οποίος θα διαδεχθεί τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο και, ουσιαστικά, διευθύνοντα σύμβουλο, Εντ Γούντγουορντ, θα επιδιώξει να αναθέσει καθήκοντα σε ειδικούς αντί να τα κάνει όλα μόνος του. Το παράδειγμα του Γούντγουορντ, άλλωστε, είναι προς αποφυγή… Το πρώτο μεγάλο καθήκον, λοιπόν, θα είναι η απόκτηση ενός νέου προπονητή, μακροπρόθεσμα, στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι «κόκκινοι διάβολοι» δεν έχουν βρει ακόμη τον ιδανικό αντικαταστάτη μετά την αποχώρηση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, οκτώ χρόνια πριν αισίως, και ίσως ο Ραλφ Ράνγκνικ έχει τη λύση. Ή τέλος πάντων μπορεί να τη βρει. Ο Ράνγκνικ δεν είναι απλώς σκάουτερ ή στέλεχος, αλλά έχει εκπαιδεύσει πολλούς από τους σύγχρονους και καλύτερους Γερμανούς προπονητές. Τόσο ο Τούχελ όσο και ο Κλοπ έχουν μιλήσει πολύ για την επιρροή του Ράνγκνικ στα προπονητικά τους στυλ. Ειλικρινά, τι μπορεί να είναι μια μεγαλύτερη απόδειξη για το είδος της οργάνωσης, που μπορεί να φέρει ο Ραλφ Ράνγκνικ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Υπό το άγρυπνο βλέμμα του Γερμανού, η Γιουνάιτεντ θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σωστό σύστημα από… πάνω μέχρι κάτω στο Ολντ Τράφορντ. Και ο σύλλογος θα μπορούσε να επωφεληθεί μαζικά από μια τέτοια οργανωτική δομή, που του λείπει για σχεδόν μία δεκαετία πια!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ο έτοιμος Μπράουν, ο ενθουσιώδης Οσμάν και το ερωτηματικό Γιουρτσεβέν: Το πρώτο δείγμα των μεταγραφών του Παναθηναϊκού

Μαξίμ Τσιγκάλκο και Το Μαδέιρα, βγείτε από το σώμα του Βίκτορ Γιόκερες…

Η απουσία του Βεζένκοφ, η ώρα του Πίτερς και η ευκαιρία του… περσινού Άλεκ

Αγρίνιο όπως… Ηράκλειο και Τούμπα για τον Παναθηναϊκό!

Ολυμπιακός: Το δεύτερο καλύτερο ξεκίνημα στην Ευρωλίγκα και ο… άλλος Βιλντόσα

Χάαλαντ, Μίτροβιτς, Κριστιάνο και… Μπακασέτας: Ο αρχηγός της Εθνικής βρίσκεται δίπλα στους κορυφαίους!

Από τον Αράο μέχρι τον Τάισον: Τα συμβόλαια των παικτών του Big 5 που λήγουν το καλοκαίρι και η περίπτωση… μπόνους!

Το μέγεθος δεν μετρά (πάντα): 5+1 κοντοί που κάνουν θραύση στο μπάσκετ

Καλύτερη επίθεση ο Παναθηναϊκός, πρώτος σε ασίστ ο Ολυμπιακός

Η επιστροφή στον... τόπο μαρτυρίου και αυτά που έρχονται για την Εθνική στη συνέχεια