Η Βραζιλία πενθεί για τον βασιλιά της. Ο Πελέ, ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές που γνώρισε αυτός ο πλανήτης, δεν βρίσκεται στη γη. Ανέβηκε στους ουρανούς όπου θα συναντήσει τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, τον Γιόχαν Κρόιφ, τον Φέρεντς Πούσκας, τον Τζορτζ Μπεστ και τους άλλους παικταράδες που έφυγαν από τη ζωή. Ε ρε τι έχει να γίνει εκεί πάνω...

Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο όπως ήταν το όνομά του πριν... βαφτιστεί Πελέ, πήγε μόλις στα 15 του στη Σάντος. Τον ανακάλυψε ο Βαλντεμάρ ντε Μπρίτο, ένας άλλος σπουδαίος Βραζιλιάνος επιθετικός, ο οποίος όπως φαίνεται είχε μάτι. «Θα γίνει ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο», είχε πει στους ανθρώπους του συλλόγου για να τους πείσει να υπογράψουν τον μικρόσωμο επιθετικό. Δικαιώθηκε άμεσα, όταν στο ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα πέτυχε τέσσερα γκολ απέναντι στην Κορίνθιας, στις 7 Σεπτεμβρίου του 1956. Ήταν μόλις 16, αλλά η ιστορία είχε αρχίσει να γράφει ήδη...

Το νούμερο «10» απέκτησε υπόσταση, όταν το φόρεσε ο Πελέ. Ήταν ο πρώτος σταρ, με όλη τη σημασία της λέξης, που γέννησε το ποδόσφαιρο. Ένας τύπος που μάτωσε κυριολεκτικά για να μπει στο πάνθεον της ιστορίας, με τα γόνατά του να είναι φθαρμένα από τις δεκάδες κλωτσιές...

Ο άνθρωπος που έφτιαξε τον μύθο της εθνικής Βραζιλίας



Η καριέρα του σπουδαία, τα επιτεύγματά του τεράστια. Όλα όσα έκανε στο γήπεδο είναι λίγο-πολύ γνωστά και χιλιοειπωμένα. Έπεσε πάνω σε μια φοβερή φουρνιά παικτών που έβγαλε η Βραζιλία, μόνο που αυτός ήταν καλύτερος απ' όλους. Παρόλα αυτά, το γεγονός πως είχε εξαιρετικούς συμπαίκτες, ήταν η βοήθειά του για να μεγαλουργήσει και να κυριαρχήσει με τη σελεσάο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.



Το άθλημα του οφείλει πολλά, διότι ήταν ο πρώτος διδάξας. Είναι αυτός ο τύπος που με το «10» στην πλάτη, κατάφερε να δημιουργήσει τον μύθο της Βραζιλίας και εν συνεχεία να το γιγαντώσει. Η άποψη που έχουμε σήμερα για τη «σελεσάο» και για το «joga bonito», το ωραίο ποδόσφαιρο δηλαδή, πέρασε από τα... πόδια του. Για αυτό και ο βασιλιάς φρόντισε με τον καλύτερο τρόπο, να ομορφύνει το λαοφιλέστερο άθλημα του πλανήτη. Έχει πάρει περισσότερα από τα μισά Μουντιάλ της χώρας του, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διοργάνωση. Δίπλα στη λέξη Μουντιάλ, μπαίνει το όνομα της Βραζιλίας. Και ο Πελέ φρόντισε για αυτό, κάνοντας περήφανους τους συμπατριώτες του.

Ο μοναδικός που κατέκτησε τρία Μουντιάλ



Σε πλήρη αρμονία με το προηγούμενο, ο Πελέ είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που είχε στη συλλογή του τρία Παγκόσμια Κύπελλα. Αν το Μουντιάλ είναι η ύψιστη τιμή για κάθε ποδοσφαιριστή, τότε ο Βραζιλιάνος την... απογείωσε. Έπαιξε σε τέσσερις διαδοχικές διοργανώσεις, από το 1958 ως και το 1970. Κατέκτησε τις τρεις από αυτές! Δεν το λες και λίγο. Ή μάλλον το λες και... ρεκόρ που δεν σπάει! Για να συμβεί αυτό, είχε πάρει δύναμη και έμπενυση από το κλάμα του πατέρα του, στον περίφημο χαμένο τελικό της Βραζιλίας στο Μαρακανά από την Ουρουγουάη, όπου πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από καρδιακά επεισόδια και άλλοι αυτοκτόνησαν.



Στο πρώτο του Παγκόσμιο Κύπελλο, δεν είχε κλείσει καν τα 18. Δεν έπαιξε στα δύο πρώτα ματς, αλλά ξεκίνησε βασικός στο τρίτο. Δεν βγήκε ξανά από την ενδεκάδα ως τον τελικό, πετυχαίνοντας ένα γκολ στα προημιτελικά και τρία στον ημιτελικό. Έβαλε άλλα δύο κόντρα στη Σουηδία, στο εμφατικό 5-2 της «σελεσάο». Στο αμέσως επόμενο Μουντιάλ, πρόλαβε να παίξει ένα ματς (σκοράροντας) και... λίγο από το επόμενο πρωτού τραυματιστεί και δεν αγωνιστεί άλλο στη διοργάνωση. Παρόλα αυτά, η Βραζιλία είχε τον Γκαρίντσα για ηγέτη και σήκωσε το δεύτερο στη σειρά τρόπαιο. Στο Μουντιάλ το 1966 η Βραζιλία αποχαιρέτησε νωρίς, με τον Πελέ να κατεβαίνει για τελευταία φορά στη διοργάνωση το 1970. Και έκλεισε τη διεθνή καριέρα του, με το τρόπαιο. Έπαιξε και μάλιστα βασικός σε όλα τα παιχνίδια, δεν μάσησε από τις κλωτσιές και με τέσσερα γκολ, έφτασε στον τρίτο τίτλο του. ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟΣ!

Η καλύτερη ντρίμπλα που έχεις δει ποτέ



Στη Βραζιλία, το λένε «drible da vaca» που σημαίνει «η ντρίμπλα της αγελάδας». Ο μύθος στη χώρα του καφέ λέει ότι η ντρίμπλα ανακαλύφθηκε πριν από πολλά χρόνια στον Αμαζόνιο, όταν οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές προσπαθούσαν να αποφύγουν τα ζώα που εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο και διέκοπταν το παιχνίδι. Αυτό έκανε περίπου ο Πελέ σε εκείνον τον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Ουρουγουάη…

Ο Τοστάο του έκανε την μπαλιά, με τον Πελέ να κινείται στην τροχιά της αλλά να την αφήνει. Ο αντίπαλος τερματοφύλακας ούτε που πήρε χαμπάρι, δεν κατάλαβε από πού του ήρθε και την έφαγε σαν… χαζός. Μόνο που ήταν θέμα ευφυΐας και ικανότητας του Πελέ, ο οποίος έδειξε για ακόμη μια φορά στο χορτάρι το ποδοσφαιρικό του IQ. Δυστυχώς, το πλασέ του στη συνέχεια δεν μπήκε, αφού πέρασε δίπλα από την εστία… Θα μιλάγαμε για αριστούργημα, για ένα από τα καλύτερα γκολ που έχουμε δει ποτέ. Παρόλα αυτά, η ντρίμπλα αυτή μνημονεύεται και θα μνημονεύεται για μια ζωή!



Ο «εθνικός θησαυρός» της Βραζιλίας



Πολλοί μίλησαν για το γεγονός ότι ο Πελέ δεν έπαιξε ποτέ στην Ευρώπη. Σωστά, δεν το έπραξε. Αλλά γιατί έγινε αυτό; Οι προτάσεις ήταν πολλές, υπερβολικές θα λέγαμε. Ο ίδιος σίγουρα ήθελε να δοκιμάσει τον εαυτό του στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Οχι πως θα αποτύγχανε. Αυτό δεν υπήρχε σαν σενάριο, ούτε καν σαν σκέψη. Τόσο από τον ίδιο, όσο και από όλους εμάς.



Ο λόγος που ο Βραζιλιάνος θρύλος δεν αγωνίστηκε στα... μέρη μας, είναι ο Ζάνιου Κουάντρος. Ήταν ο 22ος πρέδρος στην ιστορία της χώρας και βρέθηκε σε αυτή τη θέση για λίγο διάστημα. Από τις 31 Ιανουαρίου μέχρι και τις 25 Αυγούστου του 1961. Έφτανε, όμως, για να ξεκόψει κάθε κουβέντα σχετικά με το μέλλον του Πελέ. Κύρηξε τον Πελέ ως τον «εθνικό θησαυρό» της χώρας, εμποδίζοντας και απαγορεύοντας ουσιαστικά την αποχώρησή του από τη χώρα. Δεν θα μπορούσε να του επιτρέψει να φύγει από αυτή και η Βραζιλία να χάσει τον σημαντικότερο άνθρωπο που κατοικούσε σε αυτή. Η απαγόρευση λοιπόν, όπως και η αγάπη και η αφοσίωση στη Σάντος, κράτησαν τον Πελέ εντός των συνόρων σχεδόν σε όλη του την καριέρα.

Ο σέντερ φορ των 999 γκολ, που έπαιξε τερματοφύλακας!



Το... κομπιουτεράκι του Πελέ έγραφε 999 γκολ. Ήθελε ένα ακόμη για να γίνει ο πρώτος, και ο μοναδικός ως τώρα, ο οποίος καταφέρνει να στείλει την μπάλα στο πλεκτό 1000 φορές! Η μοίρα του έπαιξε περίεργο παιχνίδι, μάλλον για να καταφέρει ο θρυλικός Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής να εκπλήξει ακόμη περισσότερο τον κόσμο.

«Υπάρχει μια ιστορία ότι έπαιξα τερματοφύλακας την προηγούμενη εβδομάδα για να πετύχω το 1.000ό γκολ στο Μαρακανά, αλλά ήταν απλώς σύμπτωση. Στην αρχή της καριέρας μου έπαιζα ως αναπληρωματικός τερματοφύλακας για την εθνική ομάδα της Βραζιλίας. Στη Σάντος, δεν μπορούσες να αντικαταστήσεις τον τερματοφύλακα εκτός και αν είχε πάρει κόκκινη κάρτα ή είχε τραυματισμό.



Έπρεπε να διαλέξεις έναν παίκτη εκτός γηπέδου που θα μπορούσε επίσης να παίξει στο τέρμα. Έτσι συνήθιζα να προπονούμαι ως τερματοφύλακας και ήμουν καλός. Κάπως έτσι, ένα παιχνίδι πριν πετύχω το 1.000ο γκολ μου, πάμε να παίξουμε στο βόρειο τμήμα της Βραζιλίας και ο τερματοφύλακας μας τραυματίστηκε. Οπότε, εγώ πήρα τα γάντια και πήγα στην εστία.

Οι άνθρωποι άρχισαν να λένε ότι κάθισα τερματοφύλακας γιατί ήθελα να βάλω το 1.000ο γκολ στο Μαρακανά. Αλλά τρία ή τέσσερα παιχνίδια πριν παίξαμε στην Μπαΐα στη βόρεια Βραζιλία, μετά στο Πόρτο Αλέγκρε στη νότια Βραζιλία και ήθελα να σκοράρω. Πάντα ήθελα να βάλω ένα γκολ - δεν με ένοιαζε αν θα έρθει στο Μαρακανά!», είχε δηλώσει.

«Ο Θεός σταμάτησε τον κόσμο για να δουν το 1000ο γκολ του Πελέ»



Η μοίρα λοιπόν τον έφερε να παίξει στο Μαρακανά το ματς που θα πετύχαινε το 1000ό του γκολ. Τι καλύτερο θα έλεγε κανείς, είτε μιλάμε για σύμπτωση είτε για γεγονός που έγινε... επιτηδευμένα. Ήταν η 19η Νοεμβρίου του 1969, με περίπου 70.000 φίλαθλοι να βρίσκονται στο γήπεδο και να γίνονται μάρτυρες μιας ιστορικής στιγμής.

Η Βάσκο Ντα Γκάμα υποδέχθηκε την Σάντος για το πρωτάθλημα Βραζιλίας με τον Πελέ να κυνηγά μανιωδώς το γκολ και τους αμυντικούς της Βάσκο να αντιστέκονται σθεναρά. Μέχρι που λίγο πριν το φινάλε, η Σάντος και ο Πελέ κερδίζει πέναλτι. Ήταν η ευκαιρία του, η στιγμή που περίμενε. Παρότι ο ίδιος είχε πει ότι «το πέναλτι είναι ένας δειλός τρόπος για να σκοράρεις», εκείνη τη στιγμή το ξέχασε για χάρη της ιστορίας. Σκοράρει και ο κόσμος τρελαίνεται, μπουκάροντας στο γήπεδο. Έπρεπε να περάσουν πάνω από 20 λεπτά για να απομακρυνθούν, ώστε να συνεχιστεί το ματς και να τελειώσει.



«Ξέρετε, σκόραρα πολλά καλά γκολ. Πολλά γκολ με κεφαλιά, πολλά με ψαλιδάκι, πολλά γκολ με ντρίμπλα. Έτσι ο κόσμος λέει, "Γιατί το 1000ο γκολ του Πελέ ήταν πέναλτι;"... Τότε ένας διάσημος δημοσιογράφος στη Βραζιλία έγραψε: "Ο Θεός είπε ότι ο κόσμος πρέπει να σταματήσει και να δει αυτό το γκολ - γι' αυτό ήταν ένα πέναλτι". Έτσι, μου αρέσει να λέω ότι ήταν απόφαση του Θεού, και επίσης απόφαση του Θεού που έβαλα το γκολ , στο Maracana», ανέφερε ο ίδιος.

Στο Σάντος, πάντως, η 19η Νοεμβρίου γιορτάζεται ως η «Ημέρα του Πελέ», αφού άπαντες θυμούνται εκεινη την ημέρα που σκόραρε το 1000ό γκολ της καριέρας του.

Ο ποδοσφαιριστής που έβαλε το ποδόσφαιρο στα σπίτια στις ΗΠΑ



«Η απαγόρευση λοιπόν, όπως και η αγάπη και η αφοσίωση στη Σάντος, κράτησαν τον Πελέ εντός των συνόρων σχεδόν σε όλη του την καριέρα», η πρόταση με την οποία κλείνει η προηγούμενη παράγραφος. Οι τελευταίες λέξεις, συμπεριλαμβάνουν όλο το... ζουμί. Διότι, ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ αποφάσισε το 1974, έχοντας κατακτήσει ένα ακόμη πρωτάθλημα με τη Σάντος, να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

Οκτώ μήνες αργότερα και συγκεκριμένα το 1975, ο Πελέ αποφάσισε να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Αποδέχτηκε μια τρελή πρόταση των Νιου Γιορκ Κόσμος, υπογράφοντας ίσως το μεγαλύτερο συμβόλαιο που είχε δοθεί ποτέ σε ποδοσφαιριστή εκείνη την εποχή, σε ένα μίτινγκ στις Νήσους Βερμούδες.



Ο Πελέ απέδειξε πως... μόνο ξοφλημένος δεν ήταν, παρότι προ μηνών είχε σταματήσει το ποδόσφαιρο. Σε 111 αναμετρήσεις σκόραρε 65 φορές, ενώ στην τρίτη του σεζόν ηγήθηκε στην κατάκτηση του βορειοαμερικανικού πρωταθλήματος. Στο τελευταίο του παιχνίδι, μία φιλική συνάντηση μεταξύ Σάντος και Κόσμος, αγωνίστηκε από ένα ημίχρονο με τα χρώματα των ομάδων που τίμησε στην καριέρα του. Η βορειοαμερικανική ομάδα επικράτησε με 2-1, με τον Πελέ να σκοράρει για λογαριασμό της. Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τον «Βασιλιά» να μην μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του, ο κόσμος και οι συμπαίκτες του τον αποθέωναν.

Ηταν πρωτοπόρος και σε αυτό το γεγονός, ήταν αυτός που έβαλε το ποδόσφαιρο στα σπίτια των Αμερικάνων που άρχισαν να μαθαίνουν και ένα άλλο άθλημα, εκτός από το μπάσκετ, το χόκει, το φούτμπολ και το μπέιζμπολ!

Ο άνθρωπος που ξεκίνησε την κουβέντα για τον... GOAT



Ο Πελέ πρωτοπόρησε σε πολλά πράγματα. Έκανε σπουδαία ρεκόρ και μια τεράστια καριέρα, την οποία ζηλεύουν πολλοί. Τρία Παγκόσμια Κύπελλα άλλωστε δεν έχει κανείς και δύσκολα κάποιος θα καταφέρει να πάρει τόσα στην καριέρα του. Πόσω μάλλον παραπάνω...

Ήταν αυτός που ξεκίνησε την κουβέντα για τον GOAT. Για τον καλύτερο όλων των εποχών. Διότι τα δικά του επιτεύγματα ήταν αυτά που εξ αρχής τον καθιέρωσαν ως βασιλιά του ποδοσφαίρου. Ήταν ο ποδοσφαιριστής που μπήκε στο πάνθεον, ματώνοντας τα πόδια του από τις κλωτσιές των αντιπάλων. Από παιδάκι που έπαιζε ποδόσφαιρο με τα πορτοκάλια, μέχρι και να σταματήσει να παίζει ποδόσφαιρο. Έκανε τα αδύνατα δυνατά, καθιέρωσε τον μύθο της Βραζιλίας και έγραψε με χρυσά γράμματα στα βιβλία του ποδοσφαίρου το όνομά του. Μετά από αυτόν, είδε όλους τους άλλους να... έρχονται και να τον κοντράρουν. Ο Κρόιφ, ο Μαραντόνα, ο Ζιντάν, ο Κριστιάνο και ο Μέσι.

Ο ίδιος καθόταν και τους παρακολουθούσε, ξέροντας πως ήταν ο πρώτος διδάξας. Και αυτό έγραψε και δεν ξεγράφει...



Δείτε εδώ όλο το περιοδικό του sport-fm.gr για την ανασκόπηση του 2022!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube