Ήταν 24 Φεβρουαρίου όταν η Ευρώπη έζησε μία στιγμή που είχε καιρό να ζήσει. Ξέσπασε, βλέπετε, πόλεμος μεταξύ δύο κρατών της, με τη Ρωσία να εισβάλλει στην Ουκρανία, σε μία ένοπλη σύγκρουση που συνεχίζεται μέχρι και τώρα.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ακόμη περισσότεροι τραυματίστηκαν ή ξεσπιτώθηκαν, σε έναν ορυμαγδό συρράξεων που καμία χώρα δεν θα έπρεπε να βιώσει ξανά, αλλά...
Μέσα σε όλα λοιπόν, επηρεάστηκε, φυσιολογικά, και το ποδόσφαιρο. Αρχικά, το πρωτάθλημα της Ουκρανίας διεκόπη στις 26 Απριλίου, δύο μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ενώ λίγες ημέρες αργότερα αποφασίστηκε ο οριστικός τερματισμός του.
Η διακοπή θα έβρισκε τη Σαχτάρ Ντόνετσκ στην κορυφή, με δύο βαθμούς περισσότερους από την Ντινάμο Κιέβου, ωστόσο τρόπαιο δεν απονεμήθηκε ποτέ. Αντιθέτως, οι πέντε πρώτες ομάδες πήραν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια που τους αντιστοιχούσαν.
Ασφαλώς, καμία εκ των Σαχτάρ, Ντινάμο, Ντνίπρο, Ζόρια Λουάνσκ και Βόρσκλα Πολτάβα δεν θα έπαιζε διεθνές ματς εντός συνόρων. Χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία τις φιλοξένησαν από το καλοκαίρι και μετά, προκειμένου να μην ταξιδέψει καμία ομάδα στην εμπόλεμη ζώνη – όπου ούτως ή άλλως θα ήταν πρακτικά αδύνατον να γίνει αγώνας, ειδικά σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές.
Το πρωτάθλημα πάντως επέστρεψε για τη σεζόν 2022/23 και μέχρι τώρα συνεχίζεται κανονικά. Η σέντρα έγινε στις 23 Αυγούστου με τέσσερις αναμετρήσεις, με τη διακοπή λόγω Μουντιάλ να βρίσκει την Ντνίπρο στην κορυφή με 35 βαθμούς – πέντε περισσότερους από τις Σαχτάρ και Ντινάμο. Ασφαλώς τα ματς διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών για λόγους ασφαλείας, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που υπήρξαν διακοπές λόγω των σειρήνων που ειδοποιούσαν για ρωσική πυραυλική επίθεση.
Κι αυτά μονάχα σε Κίεβο, Λβιβ και Ζακαρπάτια, όπου θεωρήθηκε πιο ασφαλές να φιλοξενηθούν οι αγώνες.
Όσο για τις ρωσικές ομάδες; Εκεί προφανώς οι διοργανώσεις συνεχίζονται κανονικά, δίχως όμως να υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί ευρωπαϊκό εισιτήριο! Η δε Σπαρτάκ Μόσχας, που έπαιζε στο Europa League την εποχή που έγινε η εισβολή, αποκλείστηκε στα χαρτιά, με τη Λειψία να περνά... έτσι στον επόμενο γύρο του θεσμού.
Σε επίπεδο εθνικών ομάδων, ίσχυσαν αντίστοιχες αποφάσεις από UEFA και FIFA. Η εθνική ομάδα της Ρωσίας αποκλείστηκε σύντομα από τα playoffs για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, με την Πολωνία, την οποία θα αντιμετώπιζε στα ημιτελικά, να παίρνει την πρόκριση για τον τελικό χωρίς αγώνα και εντέλει να πηγαίνει στην αραβική χώρα μετά τη νίκη επί της Σουηδίας.
Στα μπαράζ συμμετείχε και η Ουκρανία, που είδε τα ματς της να μεταφέρονται από Μάρτιο, Ιούνιο. Εκεί, ήρθε πρώτα η πρόκριση επί της Σκωτίας, ωστόσο στη συνέχεια η Ουαλία τελείωσε τα όνειρα των Ουκρανών για συμμετοχή στο Μουντιάλ.
Η δε εθνική ομάδα γυναικών της Ρωσίας είδε επίσης τη συμμετοχή της στα μπαράζ για το Euro του 2022 να χάνεται...
Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι που αφορά το ποδόσφαιρο και επηρεάστηκε άμεσα από τον πόλεμο, είναι εκείνο των μεταγραφών.
Αφενός παίκτες που αγωνίζονταν στην Ουκρανία ήθελαν να φύγουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τη χώρα, αφετέρου πολλοί ακόμα που έβγαζαν το ψωμί τους σε ομάδες της Ρωσίας εξέφρασαν επίσης την επιθυμία να αποχωρήσουν ενώ είχαν συμβόλαια.
Άλλοι για λόγους ασφάλειας, άλλοι για λόγους ηθικής, άλλοι για αμφότερους, με τη FIFA να ανοίγει ειδικό μεταγραφικό παράθυρο τον Μάρτιο του 2022 για όσους ξένους παίκτες ήθελαν να βάλουν σε αναστολή τα συμβόλαιά τους με ρωσικούς συλλόγους!
Μία εξέλιξη που επέτρεψε και σε ελληνικές ομάδες να ρίξουν ματιές σε ποδοσφαιριστές που υπό άλλες συνθήκες, δεν θα είχαν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν. Τρανό παράδειγμα ο Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ, που άφησε την Κράσνονταρ για να έρθει στην ΑΕΚ τον περασμένο Μάρτιο, προκειμένου να ενισχύσει την προσπάθειά της στα playoffs της Super League 1.
Μετά το πέρας της σεζόν, ο Πολωνός μέσος συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στην Αλ Σαμπάμπ της Σαουδικής Αραβίας, με τις δύο μεταγραφές πάντως να έχουν γίνει με δανεισμό – καθώς ο Κριχόβιακ δεν έσπασε το συμβόλαιό του με την Κράσνονταρ.
Κάτι που αντιθέτως έπραξε ο Ίνμπομ Χουάνγκ, όταν ήρθε στον Ολυμπιακό τον Ιούλιο. Ο Νοτιοκορεάτης πέρασε το δεύτερο μισό της προηγούμενης σεζόν ως δανεικός στη Σεούλ και εν συνεχεία αποδεσμεύτηκε από τους Ρώσους, οι οποίοι στο μεταξύ είχαν χάσει και έναν ακόμη ποδοσφαιριστή: Τον Χβίσα Κβαρατσκέλια, που φέτος... βγάζει μάτια με τη φανέλα της Νάπολι!
Η Ρούμπιν μάλιστα επηρεάστηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό από τις συνέπειες του πολέμου, που κατέληξε να υποβιβαστεί για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια! Συνολικά, έξι παίκτες είχαν πάρει την απόφαση να αποχωρήσουν από το Καζάν, ασκώντας το δικαίωμα που τος είχε δώσει η FIFA.
Τα παραδείγματα από εκεί και πέρα είναι ακόμη περισσότερα. Δύο ονόματα που επίσης συνδέθηκαν με ελληνικούς συλλόγους είναι αυτά των Βίκτορ Κλάεσον και Ρεμί Καμπελά, με αμφότερους να αφήνουν την Κράσνονταρ αλλά τελικά να μην έρχονται στη χώρα μας – με τον μεν να αγωνίζεται πλέον στην Κοπεγχάγη και τον δε στη Λιλ, αφού πέρασε από τη Μονπελιέ.
Άλλες ομάδες όπως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, έχασαν επίσης παίκτες-κλειδιά (Ετζούκε, Σίγκουρντσον), ενώ η νέα σεζόν είδε τον αριθμό των ξένων ποδοσφαιριστών της ρωσικής Premier League να μειώνονται στους 102 από 162 την προηγούμενη. Όσο για τους προπονητές; Από οκτώ, τρεις...
Την ίδια ώρα, ποδοσφαιριστές που αποφάσισαν να συνεχίσουν στη Ρωσία δέχτηκαν αντιδράσεις. Ο Ματσιέι Ρίμπους παρέμεινε στην Σπαρτάκ Μόσχας και έχασε το δικαίωμα συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο με την Πολωνία, ενώ ο θρυλικός Ανατόλι Τίμοσουκ έγινε persona non grata στην πατρίδα του την Ουκρανία λόγω του ότι δεν σχολίασε τον πόλεμο και μάλιστα συνέχισε να εργάζεται στη Ζενίτ...
Δείτε εδώ όλο το περιοδικό του sport-fm.gr για την ανασκόπηση του 2022!
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.