Μπορεί ο Παναθηναϊκός να μετράει 113 χρόνια ζωής, ωστόσο, σε ό,τι αφορά στο ποδοσφαιρικό του τμήμα, η συνεργασία για τον πάγκο του με προπονητές από την άλλοτε Γιουγκοσλαβία, ενωμένη ή μη, ήταν πάντοτε… μηδαμινή.

Για την ακρίβεια, μόλις επτά είναι όλοι κι όλοι οι τεχνικοί με ρίζες από την πρώην Γιουγκοσλαβία οι οποίοι ανέλαβαν όλα αυτά τα χρόνια το «τιμόνι» του «τριφυλλιού»!

Με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς που παρουσιάστηκε και επίσημα χθες από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός ως ο κόουτς της ομάδας για τον επόμενο χρόνο, να έρχεται να προστεθεί στην μικρή αυτή λίστα.

Μια λίστα που περιλαμβάνει τους Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς, Στέφαν Μπόμπεκ, Τόμισλαβ Ιβιτς, Ιβιτσα Οσιμ, Βέλιμιρ Ζάετς και Γιάσμινκο Βέλιτς.

Προπονητές που, άλλοι πολύ περισσότερο κι άλλοι σαφώς λιγότερο, άφησαν το στίγμα τους στον Παναθηναϊκό, τον οδήγησαν σε επιτυχίες και συνδύασαν την παρουσία τους στον «πράσινο» πάγκο με τίτλους ή καινοτομίες…

Το sport-fm.gr κάνει βουτιά στο παρελθόν και παρουσιάζει τα πεπραγμένα των «συμπατριωτών» και προκατόχων του Γιοβάνοβιτς.



Πρώτος ο «καινοτόμος» Γκλίσοβιτς


Ο Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς υπήρξε ο πρώτος προπονητής του Παναθηναϊκού από την τότε Γιουγκοσλαβία. Ανέλαβε στις 15 Οκτώβρη του 1954 κι έμεινε στην ομάδα για πέντε σεζόν. Σε επίπεδο τίτλων, κέρδισε τρία πρωταθλήματα ΕΠΣΑ κι ένα Κύπελλο Ελλάδας, νικώντας στις 12 Ιούνη του 1955 τον ΠΑΟΚ με 2-0.

Παράλληλα, οι αριθμοί του Σέρβου ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακοί αφού, σε 78 παιχνίδια στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα μέτρησε 50 νίκες ενώ σε άλλα 67 ματς στο πρωτάθλημα Αθηνών είχε 46 νίκες. Με αποτέλεσμα να παραμένει μέχρι τις μέρες μας ο ξένος προπονητής με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία του Συλλόγου!

Ωστόσο, του πιστώνονται δυο άλλα «παράσημα». Αφεν’ος ότι έφερε στην χώρα μας και τον Παναθηναϊκό το διαγώνιο σύστημα, όπου ο αριστερός μπακ έστελνε κατευθείαν τη μπάλα στον έξω δεξιά και αντίστροφα.

Αλλά και ότι ανακάλυψε πολλά ταλέντα, με κορυφαίο εξ αυτών τον Μίμη Δομάζο, καθώς ειδε τον «στρατηγό» αγωνιζόμενο στην Ελπίδα Αμπελοκήπων και πίεσε για την απόκτησή του, με την… γνωστή συνέχεια...



Μπόμπεκ, ο αήττητος πρωταθλητής!


Ο επόμενος τεχνικός των «πράσινων» με γιουγκοσλαβική καταγωγή ήταν ένας ακόμα μύθος για το κλαμπ κι όχι μόνο. Για τον Στέφαν Μπομπεκ ο λόγος, με τον Κροάτη να έχει δύο περάσματα από τον Παναθηναϊκό.

Αρχικά το διάστημα 1963-67 -αναλαμβάνοντας στις 17 Μαΐου του 1963- και μετά την περίοδο 1974-75, μετρώντας έτσι συνολικά 204 παιχνίδια με 111 νίκες, 55 ισοπαλίες και μόνο 38 ήττες, σε πέντε σεζόν.

Κατάφερε να αναδειχθεί πρωταθλητής δύο συνεχόμενες χρονιές, το 1964 και το 1965, καθώς και να κατακτήσει ένα Κύπελλο Ελλάδας το 1967…

Από την ημέρα της άφιξής του φρόντισε κι έβαλε συστηματικές προπονήσεις θέλοντας να εστιάσει στη σωστή προετοιμασία των παικτών, οι οποίοι έμαθαν να παίζουν με 4-3-3, αντί του 4-2-4 που χρησιμοποιούσαν ως σύστημα.

Αναμφίβολα, όμως, η κορωνίδα της παρουσίας του ήταν η κατάκτηση του πρώτου αήττητου πρωταθλήματος στην Ελλάδα, την σεζόν 1963-64, με 24 νίκες και έξι ισοπαλίες!





Ήθελε αλλά δεν πρόλαβε ο Ίβιτς…


Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι ο Παναθηναϊκός να στραφεί ξανά σε λύση από την αγορά της Γιουγκοσλαβίας, επιλέγοντας ξανά την Κροατία και δη τον Τόμισλαβ Ίβιτς, την χρονιά 1986-87.

Η θητεία του στον πάγκο διήρκησε όλες κι όλες… 102 ημέρες, ωστόσο. Ή, αν προτιμάτε, οκτώ παιχνίδια, με απολογισμό δύο νίκες, τέσσερις ισοπαλίες κι άλλες δύο ήττες, σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Στο μυαλό του είχε ένα σύστημα που κανείς δεν είχε δοκιμάσει μέχρι τότε ευρέως στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο, το 3-5-2, με τρεις αμυντικούς στην ευθεία να κάνουν και παιχνίδι και τα δύο ακραία μπακ να γίνονται έξτρα χαφ και να συμμετέχουν στη δημιουργία του παιχνιδιού...

Ο Ίβιτς απολύθηκε στις 5 Νοεμβρίου ενώ τον διαδέχτηκε ο Βασίλης Δανιήλ, σε μια κίνηση που έγινε δεκτή με ανακούφιση από Τύπο αλλά και ποδοσφαιριστές εκείνη την εποχή!



Έκανε δουλειά ο Όσιμ, αλλά τον θυμούνται για την… πόρνη


Ακολούθησε η διετία του Ίβιτσα Όσιμ τις σεζόν 1992-93 και 1993-94, με τον τεχνικό από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη να μετράει εν τέλει 94παρουσίες στον πάγκο του ΠΑΟ, που μεταφράστηκαν σε 63 νίκες, 16 ισοπαλίες και 15 ήττες.

Την πρώτη του σεζόν, βγήκε δεύτερος χάνοντας το πρωτάθλημα για έναν πόντο με την ΑΕΚ να έχει 78 και την ομάδα του 77, ενώ πήρε το Κύπελλο κερδίζοντας με 1-0 τον «αιώνιο» αντίπαλο Ολυμπιακό, στις 12 Μαΐου του 1993 στο ΟΑΚΑ με κεφαλιά του Βαζέχα. Στην δε Ευρώπη, αποκλείστηκε από την Γιουβέντους, στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου UEFA.



Την δεύτερη χρονιά ο τίτλος βάφτηκε ξανά κιτρινόμαυρος με την ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς να μαζεύει 79 βαθμούς και τον Παναθηναϊκό 72. Κατέκτησε το Σούπερ Καπ απέναντί της, στις 18 Αυγούστου του 1993 με 1-0 και γκολ από φάουλ του Σαραβάκου, ενώ στην Ευρώπη αποκλείστηκε από την Μπάγερ Λεβερκούζεν, ξανά στον δεύτερο γύρο αλλά του τότε Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Στις 12 Μαρτίου του 1994 μετά από έναν 0-0 με τον Απόλλων Αθηνών ήρθε το… κύκνειο άσμα του, ενώ έχει περάσει στην ιστορία για την ατάκα του μετά από ένα διπλό επί του Ηρακλή με 3-2 στο τέλος του ματς «αυτά έχει το ποδόσφαιρο. Είναι σαν την πόρνη που έχει μεταπτώσεις».



Μια και… κακή (χρονιά) με Ζάετς


Λίγο καιρό αργότερα, συγκεκριμένα την περίοδο 1996-97, το «τριφύλλι» αποφασίζει να εμπιστευτεί τα ηνία του πάγκου του στον «πολύ» Βέλιμιρ Ζάετς.

Μεγάλο όνομα σαν ποδοσφαιριστής, στα πέριξ της ομάδας για χρόνια ο Κροάτης, αλλά ως κόουτς δεν… φτούρησε. Αντιθέτως, έγραψε το όνομά του στην ιστορία ως (αγωνιστικός) επικεφαλής της ομάδας που έμεινε εκτός Ευρώπης!



Συγκεκριμένα, μετά από 36 αγωνιστικές, είχε το «ταμείο» ήταν… μείον καθώς έλεγε 21 νίκες, πέντε ισοπαλίες και 10 ήττες, με τον Παναθηναϊκό να τερματίζει πέμπτος με 64 βαθμούς, πίσω από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, την δεύτερη ΑΕΚ αλλά και τους ΟΦΗ και ΠΑΟΚ…



Η προσωρινή λύση του Βέλιτς


Για να φτάσουμε στην τελευταία χρονικά επιλογή προπονητή του Παναθηναϊκού από την πρώην Γιουγκοσλαβία, αυτήν του Γιάσμινκο Βέλιτς, την σεζόν 2006-07.

Επιλογή περισσότερο προσωρινή και… αναγκαστική, με τον Βόσνιο να εκτελεί χρέη υπηρεσιακού από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 8 Οκτωβρίου του 2006, έχοντας αντικαταστήσει τον Χανς Μπάκε ενώ τον διαδέχτηκε ο Βίκτορ Μουνιόθ…

Στο διάστημα αυτό, μέτρησε τέσσερα παιχνίδια, με τρεις νίκες απέναντι σε Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, ΠΑΟΚ στο Ολυμπιακό στάδιο και Μέταλουργκ στο Ζαπορίζια για το Κύπελλο UEFA, Καθώς και μια ισοπαλία, με τον ΟΦΗ στην Κρήτη.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube