Μια ακόμα εβδομάδα στην Ευρωλίγκα, η 25η, ολοκληρώνεται με τον Ολυμπιακό στην κορυφή της βαθμολογίας. Το… κοντέρ έγραψε επτά συνεχόμενες νίκες, πράγμα πολύ δύσκολο με το νέο σύστημα διεξαγωγής και εννέα στα δέκα τελευταία παιχνίδια. Παράλληλα, σε μια χώρα όπως η Ισπανία, που όταν η γενιά μας μάθαινε το άθλημα οι ελληνικές ομάδες έφευγαν με σκυμμένο το κεφάλι, οι «ερυθρόλευκοι» του Γιώργου Μπαρτζώκα ολοκλήρωσαν την κανονική περίοδο με τέσσερις νίκες σε ισάριθμες έδρες. Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Βιτόρια και Βαλένθια. Ασύλληπτο…
Παρότι στο πρώτο ημίχρονο οι νταμπλούχοι Ελλάδας έκαναν ίσως μια από τις χειρότερες εμφανίσεις τους φέτος, αρκούσε ένα καλό και σοβαρό δεκάλεπτο για να ελέγξουν απόλυτα το παιχνίδι, να το φέρουν στα μέτρα τους και στην συνέχεια να πάρουν όλο το χρήμα από το τραπέζι και να γυρίσουν θριαμβευτές. Διότι είναι τόσο καλή ομάδα που ακόμα και όταν τίποτα δεν πηγαίνει καλά, ο αντίπαλος δεν μπορεί να τον «καθαρίσει». Έτσι την… πάτησε η Βαλένθια. Πήγε στα αποδυτήρια με το φτωχό βάσει εμφάνισης και αριθμών +10 και στο δεύτερο ημίχρονο δεν κατάλαβε τι την βρήκε. Όπως εκείνη γύρισε από -16 στο ΣΕΦ σε ένα δεκάλεπτο, έτσι και ο Ολυμπιακός παίζοντας ολοκληρωτικό μπάσκετ και στις δυο πλευρές του παρκέ, την νίκησε από το -15.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Ο Ολυμπιακός δέχθηκε 45 πόντους στο πρώτο μέρος καθώς δεχόταν όλα τα σουτ αδύναμης πλευράς με περιφερειακή άμυνα ανύπαρκτη (9/19 η Βαλένθια). Όντας πνευματικά ανέτοιμος μετά την κατάκτηση του κυπέλλου, αλλά και χάρη στο πολύ καλό παιχνίδι των Ισπανών στην άμυνα, είχε 9 ασίστ για 11 λάθη, δέχθηκε 13 αναπάντητους πόντους από αιφνιδιασμό, ενώ το σκορ από τα λάθη ήταν 12-5 υπέρ της ομάδας του Μουμπρού. Ευτυχώς, ο ανυπέρβλητος Κώστας Παπανικολάου κρατούσε την διαφορά σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ σημαντική βοήθεια στο κακό διάστημα έδωσε η και η δημιουργία του Σλούκα. Βεζένκοβ και Φαλ ήταν καλά μαρκαρισμένοι, ενώ η αδυναμία του Ολυμπιακού στην άμυνα, αποτυπωνόταν και από το γεγονός πως οι γηπεδούχοι είχαν μόλις 4 λάθη και ο ίδιος είχε κάνει 2 κλεψίματα.
Παρόλο που το πλάνο πάνω στον φορμαρισμένο Τζόουνς είχε πάει εξαιρετικά, την «ζημιά» έκανα οι Πρέπελιτς και Ντούμπλιεβιτς, την ώρα που ο Μουμπρού είχε πάρει πόντους από δέκα παίκτες του. Ηθελημένα «άνοιξε» το rotation για να χτυπήσει στην ενδεχόμενη κόπωση του Ολυμπιακού από τα παραπάνω παιχνίδια, όμως η συνέχεια τον διέψευσε πανηγυρικά. Όταν οι «ερυθρόλευκοι» άρχισαν να παίζουν άμυνα, βρήκαν ρυθμό και στην επίθεση. Η προσέγγιση άλλαξε εντελώς και τα ράθυμα κορμιά του πρώτου ημιχρόνου ενεργοποιήθηκαν στο έπακρο. Αυτό οδήγησε σε 7 κλεψίματα, αλλά και σε 9 λάθη τους γηπεδούχους στο δεύτερο εικοσάλεπτο. Από εκεί άρχισαν όλα και η επίθεση έβαλε την υπογραφή στην νίκη.
Τι να πει κανείς για τους 13 πόντους του άφαντου μέχρι εκείνο το σημείο Γουόκαπ, ο οποίος παράλληλα έπαιζε αμυνάρες. Τις συνεργασίες Βεζένκοβ-Παπανικολάου, αλλά και τις κομβικές βοήθειες που έδωσε με τα τρίποντα ο ΜακΚισικ; Ο Φαλ μεταμορφώθηκε αμυντικά παίζοντας ως… τερματοφύλακας στην ρακέτα και η ανατροπή έγινε για… πλάκα. Αποτυπώνεται και στα νούμερα. Ο Ολυμπιακός μοίρασε 16 ασίστ στο δεύτερο μέρος και η… μπίλια στους πόντους από αιφνιδιασμό έκατσε στο 0-9 και από τα λάθη στο 15-5 υπέρ του. Με τέτοια άμυνα και επικράτηση σε όλους τους στατιστικούς τομείς, σε συνδυασμό με το εξωπραγματικό 76,9% στα δίποντα, δεν… χάνεις. Όχι ότι τα τρίποντα πήγαν πίσω βέβαια, καθώς η αρχικά άστοχη ελληνική ομάδα, έκλεισε το ματς με 46,4%. Επίσης με τέτοιο ποσοστό πίσω από τα 6.75μ. δύσκολα χάνεις.
Για ένα ακόμα παιχνίδι αποδείχθηκε περίτρανα η ανωτερότητα του Ολυμπιακού αυτή την στιγμή στην Ευρωλίγκα, αλλά και το ότι ο μόνος του αντίπαλος στην παρούσα φάση είναι ο κακός του εαυτός. Το 18-7 εννέα αγώνες πριν το φινάλε, τον βάζει πλέον για τα καλά σε ρόλο… οδηγού για το πλεονέκτημα έδρας, αν συνυπολογίσουμε πως η πέμπτη Μονακό, είναι τρεις νίκες πίσω. Η λογική, λέει πως αν οι εκτός έδρας νίκες γίνουν δέκα στο επόμενο ταξίδι στο Μιλάνο, δύσκολα η μάχη για την πρόκριση στο Final Four δεν θα δοθεί με περισσότερα παιχνίδια στο ΣΕΦ. Κανείς όμως δεν πρέπει να ασχολείται περισσότερα με τα μαθηματικά στην παρούσα φάση. Διότι το θέλγητρο και η προσμονή για να απολαύσεις την επόμενη παράσταση αυτής της ομαδάρας, ξεπερνούν, για την ώρα, την ουσία.
Follow @ ZervasNikolaos