Το «αιώνιο» ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, για τον δεύτερο γύρο της φετινής Stoiximan Basket League, έδωσε στον νικητή Ολυμπιακό το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα playoffs, αλλά και στους τελικούς. Τόσο οι «ερυθρόλευκοι», όσο και ο Παναθηναϊκός είναι πολλά… σκαλιά πιο πάνω από κάθε άλλη ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος. Οπότε το 1-2 που είχαν στο τέλος της κανονικής περιόδου ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενο.

Από 'κει και πέρα, η υπεροχή των «αιωνίων» έναντι των κατώτερων ποιοτικά αντιπάλων τους επιβεβαιώθηκε και στη διαδικασία των playoffs. Για τους «ερυθρόλευκους» ήταν λίγο πιο εύκολο σε σχέση με τους «πράσινους», καθώς εκείνοι βγήκαν... ατσαλάκωτοι από τις σειρές με Περιστέρι και Προμηθέα Πάτρας, αφού τους «σκούπισαν» με 2-0 και 3-0 αντίστοιχα. Στον αντίποδα, το «τριφύλλι» μπήκε δυναμικά στα playoffs απέναντι στον Άρη, τον οποίο «καθάρισε» 2-0 με συνοπτικές διαδικασίες. Στη συνέχεια, η ομάδα του Βόβορα βρήκε σθεναρή αντίσταση από τη μεγάλη έκπληξη του φετινού πρωταθλήματος, Λάρισα, καθώς οι ημιτελικοί οδηγήθηκαν σε πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ. Εκεί, ο Παναθηναϊκός έβγαλε αντίδραση και... ζοχάδα, παίρνοντας πανηγυρικά την πρόκριση για τους τελικούς.

Τις προηγούμενες δεκαετίες στο ελληνικό μπάσκετ, το πλεονέκτημα έδρας ήταν σχεδόν μισός… τίτλος, αφού τα break ήταν σπάνια. Όμως, περίπου την τελευταία δεκαετία και συγκεκριμένα από τη σεζόν 2009/10 οι έδρες δεν έπαιζαν τόσο σημαντικό ρόλο, καθώς τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και ο Ολυμπιακός έχουν πανηγυρίσει την κατάκτηση του τίτλου μέσα στο ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ αντίστοιχα. Από τη συγκεκριμένη σεζόν μέχρι και σήμερα το «αιώνιο» ζευγάρι μονοπωλεί τους τελικούς εκτός από την τριετία 2018-21. Κι αυτό γιατί, το 2018/19 οι «ερυθρόλευκοι» αποχώρησαν, με τους «πράσινους» να αντιμετωπίζουν τον Προμηθέα. Από ‘κει και πέρα, η σεζόν 2019/20 δεν ολοκληρώθηκε ποτέ εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας, ενώ το 2020/21 ελλείψει της ομάδας του Πειραιά, το «τριφύλλι» έπαιξε με το Λαύριο για τη διεκδίκηση του τίτλου.

Αυτή τη δεκαετία, μόνο τη σεζόν 2011/12 δεν σημειώθηκε break, με τις δύο ομάδες να μην «σπάνε» την έδρα του αντιπάλου και τον Ολυμπιακό να κατακτά στο τέλος το πρωτάθλημα με 3-2 νίκες. Από ‘κει και πέρα, το 2015/16 ήταν… ρεκόρ, καθώς σημειώθηκαν τρία break, με τους «ερυθρόλευκους» να αναδεικνύονται πρωταθλητές με 3-1. Από την άλλη, στο διάστημα αυτό ο Παναθηναϊκός ήταν η μοναδική ομάδα που κατάφερε να πάρει πρωτάθλημα, έχοντας μειονέκτημα έδρας στους τελικούς και μάλιστα όχι μία φορά, αλλά τρεις. Οι «πράσινοι» ξεκίνησαν τη σειρά μακριά από το ΟΑΚΑ τις σεζόν 2010/11, 2012/13 και 2016/17 και κατάφεραν στο τέλος να κατακτήσουν τον τίτλο.

Το www.sportfm.gr θυμίζει τα break σε ΣΕΦ και ΟΑΚΑ:

Το break χωρίς να ακουστεί η κόρνα της λήξης



Ένας από τους πιο επεισοδιακούς τελικούς ήταν ο τέταρτος της σεζόν 2009/10. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με πλεονέκτημα έδρας, το οποίο και διαφύλαξε, ενώ και ο Ολυμπιακός είχε πάρει τη νίκη στο δεύτερο ματς, με το σκορ να ήταν στο 2-1 υπέρ των «πράσινων». Εκείνο το ντέρμπι μύριζε… μπαρούτι πριν το τζάμπολ, το οποίο άργησε περίπου μία ώρα να ξεκινήσει και μάλιστα διεκόπη δύο φορές, με τη δεύτερη να ήταν οριστική, στο 1:03’’ πριν από τη λήξη και ενώ το «τριφύλλι» προηγούνταν 76-69. Έτσι, χωρίς να ακουστεί η κόρνα της λήξης από τη γραμματεία, οι «πράσινοι» πήραν τη νίκη στα… αποδυτήρια και κατέκτησαν το πρωτάθλημα με 3-1.

Μία φορά «έσπασε» η έδρα και ήταν αρκετή



Σεζόν 2010/11. Η έναρξη των τελικών θα βρει τον Ολυμπιακό με πλεονέκτημα έδρας, το οποίο έκανε… περίπατο από το πρώτο κιόλας ραντεβού με τον Παναθηναϊκό. Ύστερα από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, οι «πράσινοι» θα καταφέρουν να «αποδράσουν» με 75-70 από το ΣΕΦ και προστατεύοντας το ΟΑΚΑ στα επόμενα ματς, πήραν τον τίτλο ξανά με 3-1.

Τα δύο «πράσινα» break απέναντι στον πρωταθλητή Ευρώπης



Το 2013 ο Ολυμπιακός πανηγύρισε την back to back κατάκτηση της Ευρωλίγκας στο Λονδίνο, ενώ ως πρώτος στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος, ξεκίνησε τους τελικούς με πλεονέκτημα έδρας. Ωστόσο, σε εκείνη τη σειρά ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε πολύ πιο έτοιμος, με αποτέλεσμα να κάνει δύο break και να πανηγυρίσει την κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος με sweep. Οι «πράσινοι» είχαν δείξει από το πρώτο ματς τις… ορέξεις τους, νικώντας 64-51 στο ΣΕΦ, ενώ στη συνέχεια, επικράτησαν 63-52 στο ΟΑΚΑ. Ο τρίτος τελικός μεταφέρθηκε ξανά στο Φάληρο, με το «τριφύλλι» να παίρνει ξανά τη νίκη σε ένα ακόμη επεισοδιακό ματς. Στο 1:27’’ πριν από τη λήξη και ενώ ο Παναθηναϊκός ήταν μπροστά 76-72, οι διαιτητές διέκοψαν τον αγώνα λόγω επεισοδίων εις βάρος του Ολυμπιακού.

Μία σου και μία μου, αλλά «μίλησε» το πλεονέκτημα



Από τους πιο αμφίρροπους «αιώνιους» τελικούς, με βάση την εξέλιξή τους, ήταν εκείνοι της σεζόν 2013/14. Ο Παναθηναϊκός είχε το πλεονέκτημα έδρας, το οποίο είδε να χάνεται από τον Ολυμπιακό στο τρίτο ματς της σειράς, αλλά απαντώντας στο τέταρτο στο ΣΕΦ, κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ. Στον τρίτο τελικό και ενώ το σκορ ήταν στο 1-1, οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν το break, φεύγοντας με τη νίκη 69-64 από το Μαρούσι. Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα στον Πειραιά, οι «πράσινοι» θα απαντήσουν με το ίδιο… νόμισμα, φεύγοντας με το «διπλό» (67-65).

Ένα break για την «ερυθρόλευκη»… σκούπα



Τη σεζόν 2014/15 ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε πολύ ανώτερος από τον Παναθηναϊκό, κατακτώντας με sweep το πρωτάθλημα. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς και το μόνο που χρειάστηκαν ήταν να «σπάσουν» μία φορά το ΟΑΚΑ, στο δρόμο για τον τίτλο. Αυτό, έγινε στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς, με την ομάδα του Πειραιά να επικρατεί 76-69 των «πράσινων» και να ολοκληρώνει την… σκούπα στο ΣΕΦ.

Οι εντυπωσιακοί τελικοί με τρία… σπασίματα και buzzer beater



Ο κακός… χαμός. Τη σεζόν 2015/16 πραγματοποιήθηκαν οι πιο αξέχαστοι τελικοί ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό και ενδεχομένως οι καλύτεροι στις κόντρες των δύο «αιωνίων». Και τι δεν έγινε σ’ αυτή τη σειρά. Καταρχάς, σημειώθηκαν τρία break, ένα στο ΣΕΦ και δύο στο ΟΑΚΑ. Ο Βασίλης Σπανούλης πέτυχε δύο τεράστια τρίποντα και ο Βαγγέλης Μάντζαρης ακόμη ένα, ενώ οι τελικοί αυτοί αποτέλεσαν και το «κύκνειο άσμα» του Δημήτρη Διαμαντίδη στην μπασκετική… σκηνή. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν το πλεονέκτημα της έδρας, αλλά οι «πράσινοι» έκαναν το break με το «καλημέρα», επικρατώντας 83-81, στο Φάληρο. Αυτή τη φορά, η απάντηση των Πειραιωτών ήταν άμεση, με το buzzer beater τρίποντο του «Kill Bill» να τους δίνει τη νίκη 68-66 μέσα στο ΟΑΚΑ, για το 1-1. Στο επόμενο ματς, ο Ολυμπιακός προστάτεψε το ΣΕΦ και επέστρεψε στο Μαρούσι, προηγούμενος 2-1. Στα 4,3’’ πριν τη λήξη της πρώτης παράτασης, ο Παναθηναϊκός προηγούνταν 71-68, με τον Χάκετ να χάνει την ελεύθερη βολή και την μπάλα να καταλήγει στον Βαγγέλη Μάντζαρη, ο οποίος με σουτ σχεδόν στην εκπνοή έστειλε το ματς στην παράταση. Εκεί, ήταν η σειρά του Σπανούλη, ο οποίος με τρίποντο μπροστά στον Διαμαντίδη διαμόρφωσε το τελικό 82-81 και έτσι οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν το πρωτάθλημα με 3-1.

Το ένα και… καυτό break στο τέλος



Τα τέσσερα πρώτα παιχνίδια των τελικών της σεζόν 2016/17 ήταν ισορροπημένα. Ο Ολυμπιακός είχε το πλεονέκτημα και με τις έδρες να κρατούν, οι δύο «αιώνιοι» ήταν στο 2-2 και τα είπαν για τελευταία φορά στο ΣΕΦ, στο πέμπτο παιχνίδι της σειράς. Εκεί, το «τριφύλλι» ήταν ανώτερο και σε ένα ματς, το οποίο διεκόπη περίπου δύο λεπτά πριν τη λήξη και συνεχίστηκε αφότου εκκενώθηκε το γήπεδο, κατάφερε να επικρατήσει 66-51 και να πάρει τον τίτλο με 3-2.

Τα δύο «σπασίματα» στην τελευταία «αιώνια» κόντρα



Οι τελευταίοι τελικοί ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό ήταν τη σεζόν 2017/18. Πλεονέκτημα έδρας είχαν οι «πράσινοι», με τους «ερυθρόλευκους» να ξεκινούν πιο δυναμικά. Κι αυτό γιατί, στο πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ, η ομάδα του Πειραιά κατέφερε να «αποδράσει» με 75-65. Ωστόσο, η απάντηση του «τριφυλλιού» ήρθε αμέσως, καθώς νίκησε 71-66, στο ΣΕΦ, ανακτώντας το πλεονέκτημά του.

Στη… σούμα, λοιπόν, της δεκαετίας φαίνεται ότι οι έδρες δεν αποτελούν μεγάλη… εγγύηση για κανέναν από τους δύο, καθώς με εξαίρεση τη σεζόν 2011/12 προέκυψε τουλάχιστον ένα break.

Συνοπτικά:
2009/10: Break ο Παναθηναϊκός
2010/11: Break ο Παναθηναϊκός
2011/12: Κανένα break
2012/13: Δύο break ο Παναθηναϊκός
2013/14: Ένα break ο Ολυμπιακός, ένα break ο Παναθηναϊκός
2014/15: Break ο Ολυμπιακός
2015/16: Ένα break ο Παναθηναϊκός, δύο break ο Ολυμπιακός
2016/17: Break ο Παναθηναϊκός
2017/18: Ένα break ο Ολυμπιακός, ένα break ο Παναθηναϊκός

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube